Boğaziçi Üniversitesi'nde depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle beş yurdun önümüzdeki eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyeceği, bu yurtların toplam kontenjanının yaklaşık 2 bin 500 kişi olduğu belirtiliyor. Üniversite yönetimi, yurt kapasitesini artırmak için çeşitli planlar yaparken, Boğaziçi Üniversitesi'ni Geliştirme Vakfı (BUVAKIF) tarafından inşa edilen yurtların yönetiminin üniversitenin yurtlar müdürlüğünden bağımsız olacağı ve sadece Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine hizmet vereceği ifade ediliyor. BUVAKIF'ın kuruluşunun kanuna aykırı olduğu ve AKP'ye yakın isimler tarafından yönetildiği iddia ediliyor.
20 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Kennedy Lodge'da çalışan dört personeli tazminatsız olarak işten çıkardı. İşten çıkarılan personelin yerine sosyal tesisler şube müdürü Mehmet Tunç'un akrabaları ve tanıdıkları getirildi. İşten çıkarmalar, mesai saatlerinde yapılmak istenen değişikliğe çalışanların yazılı talimat talep etmeleri ve sözlü değişikliği kabul etmemeleri sonrasında gerçekleşti. Çalışanların okula giriş kartları iptal edildi ve özel eşyalarını almaları engellendi. İşten çıkarılan personel Dev Turizm Sendikası üyesiydi ve avukatları işten çıkarmaların hukuksuz olduğunu belirtti.
10 Nisan 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası Türkiye genelinde üniversitelerde uzaktan eğitim modeline geçilmesine öğrenciler tepki gösteriyor. Kadıköy Süreyya Operası önünde toplanan öğrenciler, kaymakamlık tarafından yasaklanan protesto gösterisi düzenlemek istedi. 'Öldüren deprem değil devlet' sloganları atan öğrencilere polis müdahale etti ve 23 öğrenci gözaltına alındı.
20 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 22 yıldır faaliyet gösteren ve gönüllüler tarafından işletilen hayvan barınağı BUPaws, üniversite yönetimi tarafından başka bir yere taşınmak isteniyordu. Gönüllülerle yönetim arasında bir yıldır süren diyalog, 15 Mart'ta yönetimin barınağa buldozerle girmesiyle kesildi. 26 Mart'ta ise barınak, polis eşliğinde ve gönüllülere şiddet uygulanarak yıkıldı. Barınağın gönüllü koordinatörü ve üniversite mezunu Defne Arsoy'un okula girişi yasaklandı ve mezun kartı iptal edildi.
20 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci ve diğer yöneticiler tarafından kurulan BUVAKIF'ın kapatılması için bir mezun tarafından açılan dava, İstanbul 7'nci İdare Mahkemesi tarafından oy çokluğuyla reddedildi. Mahkeme, davacının kişisel menfaatinin ihlal edilmediğini ve dava açma ehliyetinin olmadığını belirtti. Ancak, karara muhalefet eden üye hakim, davacının Boğaziçi Üniversitesi mezunu olması nedeniyle dava açma ehliyetinin olduğunu savundu. CİMER'e yapılan başvuruda ise, vakıfların kamu kurumlarının ismini alamayacağı ve bu durumun 5072 sayılı kanuna aykırı olduğu belirtildi.
29 Ocak 2023

ODTÜ'de daha iyi yemekhane, yurt ve ulaşım koşulları talebiyle imza toplayan ve bu imzaları rektörlüğe teslim etmek için yürüyüş düzenleyen öğrencilere soruşturma açıldı. Soruşturma, izinsiz toplantı düzenlemek ve slogan atmak gibi gerekçelerle başlatıldı. En az 86 öğrencinin soruşturma kapsamında olduğu belirtiliyor. Olay, öğrencilerin ifade ve toplanma özgürlüğüne yönelik tartışmaları da beraberinde getiriyor.
22 Aralık 2023

ODTÜ Mezunlar Derneği, yönetim kurulu başkanı Baki Arslan’ın okul kampüsüne girişinin 2090 yılına kadar yasaklandığını duyurdu. Yasak kararına dair herhangi bir gerekçe bildirilmezken, yazılı bilgi talebi de karşılıksız kaldı. Dernek, daha önce de farklı zamanlarda farklı yönetim kurulu üyelerinin kampüse girişinin yasaklandığını hatırlattı.
2 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde fen ve edebiyat fakültesinin ikiye bölünmesi planına, fakülte bölümleri ve akademisyenler tepki gösterdi. İktisadi idari bilimler fakültesinin kapatılması ve fen ve edebiyat fakültesinin 'fen fakültesi' ve 'beşeri ve sosyal bilimler fakültesi' olarak ayrılması değerlendirilirken, akademisyenler bu karardan haberdar edilmeden alındığını ve akademik teamüllere aykırı olduğunu belirtti. Fakülte bölümleri, yapılan değişikliğin Boğaziçi Üniversitesi'nin akademik sistemine ve demokratik yönetim anlayışına zarar vereceğini ifade ederek, kararın geri alınmasını talep etti.
31 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin beş yurdu, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum yaklaşık 2 bin 500 öğrenciyi barınma konusunda zor durumda bıraktı. Üniversite yönetimi, bu sorunu çözmek için kulüp odalarını yurt odası olarak kullanma kararı aldı ve odalara üçlü ranza yerleştirdi. Ancak bu çözüm, kaybolan kontenjanı tamamen geri getirmek için yeterli olmayacak. Bu durum, öğrenciler ve kamuoyu tarafından tepkiyle karşılandı.
5 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi endüstri mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Bilgiç, senato kararıyla dört yıllığına seçildiği üniversite yönetim kurulu (ÜYK) üyeliğinin süresi dolmadan sonlandırılmasına itiraz ederek dava açtı. İstanbul 13'üncü İdare Mahkemesi, Bilgiç'in görev süresinin dolmadan alınan kararı hukuka aykırı bularak iptaline karar verdi. Bilgiç, çevrimiçi toplantılarda kararlara katılmadığı için görevden alındığını ve bu toplantıların usulsüz yapıldığını iddia etti. Üniversite yönetimi, mahkeme kararına itiraz edebilir.
27 Nisan 2023

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yemek fiyatlarına yapılan yüzde 193'lük zam, öğrenciler tarafından protesto edildi. Protesto sırasında çatal-bıçakları masalara vuran ve slogan atan öğrenciler, özel güvenlik birimleri tarafından okul bahçesine çıkartılarak emniyet güçlerine teslim edildi. Gözaltına alınan öğrenciler arasında olayı görüntülemeye çalışanlar da vardı.
5 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), okul yönetiminin mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını uygulamaması üzerine suç duyurusunda bulundu. Rektörlük, BÜMED'in okuldaki yerinden çıkarıldığını 7 Ocak'ta duyurmuş, mezunlar ise kararın iptali için dava açmıştı. Mahkeme, tahliye işlemleri başladıktan sonra yürütmeyi durdurma kararı vermiş, ancak üniversite yönetimi ve kaymakamlık bu kararı uygulamamıştı. BÜMED yöneticileri, mahkeme kararına rağmen tesise girememiş ve tüm mezunların okula girişi yasaklanmıştı.
4 Şubat 2023

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yemek fiyatlarına yapılan yüzde 193'lük zammı protesto eden öğrenciler, özel güvenlik tarafından gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Rektörlük, bu öğrenciler hakkında disiplin soruşturması başlattı. Protesto sırasında çatal bıçakları masaya vurarak slogan atan öğrencilerin eylemi, toplu eylem olarak değerlendirildi ve bu nedenle soruşturma açıldı. Öğrenciler savunma yapmak üzere çağrıldı ve savunma yapmayanların hakkından vazgeçmiş sayılacağı belirtildi.
15 Kasım 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerde hibrit eğitime geçiş yaptığını duyurdu. Bu kararın açıklanma zamanlaması, seçmen kütüklerine kayıt için son tarihe yakın olması nedeniyle eleştirildi. Öğrenciler, adres değişikliği yapma ve oy kullanma süreçlerinde zorluklar yaşadıklarını ifade etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yurtlarla ilgili geç açıklama yapması ve sınav dönemlerinin seçim tarihleriyle çakışması da öğrencilerin endişelerini artırdı.
4 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, 7 Ocak'ta BÜMED'in üniversite yerleşkesindeki yerinden çıkarılacağını duyurdu. Mezunlar bu kararı protesto etti ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Sarıyer Kaymakamlığı, 27 Ocak'ta derneğin tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi ve tahliye işlemleri için bölgeye çok sayıda polis gönderildi. BÜMED yönetimi ve mezunların okula girişi engellenmeye çalışılıyor.
30 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan 'kayyım rektörler'e karşı başlattıkları direnişin ikinci yılını tamamladı. İlk olarak Melih Bulu'nun atamasıyla başlayan ve Mehmet Naci İnci'nin atanmasıyla devam eden süreçte, üniversite bileşenleri özerklik ve demokratik yönetim taleplerini sürdürüyor. Akademisyenler, her iş günü rektörlük binasına sırtlarını dönerek protestolarını sürdürmekte ve 'Kabul Etmiyoruz Vazgeçmiyoruz' sloganıyla direnişlerini ifade etmektedirler.
2 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 22 yıldır faaliyet gösteren ve gönüllüler tarafından işletilen hayvan barınağı, okul yönetimi tarafından yıkıldı. Gönüllüler, hayvanların yeni alana taşınmasına rağmen şartların uygun olmadığını belirtiyor. Yıkım sırasında gönüllülere şiddet uygulandığı ve iki kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Gönüllüler, barınağın taşınması için daha uygun koşullar ve güvenceler talep ederken, okul yönetimi ise gönüllülerin iddialarını yalanlayarak yasal işlem başlatacağını duyurdu.
28 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı başlatılan direniş 999'uncu gününe girdi. Akademisyenler, her öğlen arasında rektörlük binası önünde 'akademik nöbet' tutuyor. Direnişin 999'uncu gününde yoğun katılım gözlendi. Okul yönetiminin kampüse girişini yasakladığı mezun ve emekli akademisyenler de kampüs girişinde bulundu. 30 yıl boyunca öğretim üyesi olarak çalışan ve geçen hafta emekli olan Murat Gülsoy'un da okula girişi yasaklandı.
29 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, BÜMED'in üniversitedeki yerinden çıkarıldığını duyurdu. Mezunlar kararı protesto etti ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Kaymakamlık, BÜMED'e tesislerin tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi ve tahliye işlemleri başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bu duruma tepki göstererek, 'kayyum düzenine' son vereceklerini belirtti.
30 Ocak 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yönetimi, öğrencilere attığı e-postayla rektörlük çevresindeki eylemlerin ve basın açıklamalarının yasaklandığını duyurdu. Bu kararın 11 Temmuz tarihli toplantıda alındığı ve 4 Eylül itibarıyla geçerli olacağı belirtildi. Üniversitede eylem, yürüyüş ve benzeri faaliyetlerin suç kapsamında olduğu ve bunu yapanların bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası alacağı ifade edildi. Ayrıca, rektörlük çevresinde basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma, çadır kurma, şenlik yapma, oturma ve sair eylemlerin yasak olduğu, bu tür davranışları sergileyenlerin adli ve idari işlemlere konu olacağı dile getirildi.
4 Eylül 2023
İşaretlediklerim