Fransa Ulusal Meclisi, 15 yaş altı çocukların sosyal medya platformlarına kaydolması ve kullanması için veli izni gerektiren bir tasarıyı kabul etti. Tasarıya göre, sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaşını ve küçüklerin veli iznini doğrulaması gerekecek. Kurallara uymayan platformlara, dünya genelindeki cirosunun yüzde 1'ine kadar para cezası verilebilecek. Ayrıca, tasarı sosyal medya ve çevrim içi platformların, adli soruşturmalar kapsamında 10 günde elektronik içeriklerle ilgili yasal taleplere yanıt verme zorunluluğunu da içeriyor.
29 Haziran 2023

Fransa'nın Nanterre kentinde 27 Haziran'da polisin açtığı ateş sonucu 17 yaşındaki sürücünün yaşamını yitirmesi sonrasında çıkan olaylarda 150 kişi gözaltına alındı. Olaya tepki gösterenler Nanterre, Lyon, Lille, Toulouse, Viry-Chatillon gibi farklı kentlerde protesto düzenledi. Protestolar sırasında araçlar, çöp bidonları ve kamu eşyaları ateşe verildi, polise taş atıldı ve polis eylemcilere biber gazıyla müdahale etti.
29 Haziran 2023

Fransa'da polis memurunun 'dur' ihtarına uymayan bir araca ateş açması sonucu 17 yaşındaki Nael M. isimli sürücünün ölümü üzerine başlayan protestolar devam ediyor. Nael M.'nin anısına düzenlenen eylemlerde polis ile protestocular arasında çatışmalar yaşanıyor ve emniyet güçleri biber gazı kullanıyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, ortalama yaşı 17 olan 1300'den fazla kişi gözaltına alındı ve 45 bin polis görevlendirildi. Ayrıca, Fransa'da bazı şehirlerde toplu taşıma seferleri yeni bir emre kadar iptal edildi.
1 Temmuz 2023

Fransa'da 27 Haziran'da 'dur' ihtarına uymayan bir araca ateş açarak 17 yaşındaki Nael M. isimli sürücüyü öldüren polis memuru, 'kasten öldürme' suçlamasıyla tutuklandı. Olayın ardından ülke genelinde protestolar düzenlendi ve polis, protestoculara biber gazıyla müdahale etti. Protestolar nedeniyle Clamart kentinde 3 Temmuz'a kadar gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
29 Haziran 2023

13'üncü Cuma, birçok insanın kötü şans ve ürkütücülükle bağdaştırdığı bir tarih olarak bilinir. Bu özel günde izlenebilecek altı film önerisi sunulmuştur. Bu filmler arasında Stephen King'in 'IT' adlı romanından uyarlanan bir korku filmi, 2004 tarihli Amerikan kara komedi slasher filmi 'Şeytanın Küçük Yardımcısı', popüler korku filmi 'Conjuring 2', 1981 yapımı slasher türündeki korku gerilim filmi 'The Burning', 2011 Kanada yapımı bir doğaüstü korku filmi 'Mezar Buluşmaları' ve 1988 ABD yapımı fantastik komedi film 'Beetlejuice' bulunmaktadır.
13 Ekim 2023

Fransa'da 27 Haziran'da Nanterre'de bir araca ateş açarak 17 yaşındaki Nael M'yi öldüren polis, 'kasten adam öldürme' suçlamasıyla yargılanıyordu. Polisin avukatlarının tahliye talebi üzerine mahkeme, polisi adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Nael'in ölümü ülke genelinde şiddetli protestolara ve çatışmalara yol açmış, birçok kentte talan, yağmalama ve sokağa çıkma yasağı yaşanmıştı. Olaylar sonucunda 667 kişi gözaltına alınmıştı.
15 Kasım 2023

Bu hafta sinema salonlarında biri yerli olmak üzere sekiz yeni film vizyona girdi. 'Başkalarının Çocukları' adlı Fransız drama filmi, bir kadının sevgilisinin çocuğunu kendi çocuğu gibi sevmeye başlamasını konu alıyor. Gerilim türündeki 'Nefes Alma', kaybolan genç bir adamın yaşlı bir adamın kapısını çalmasını ve sonrasında yaşananları anlatıyor. 'Venüs’te Görüşürüz', 'Meg 2: Çukur', 'Rubinin Ailesi', 'Ninja Kaplumbağalar: Mutant Kargaşası', 'Orman Çocuğu: Güç Uyanıyor' ve 'Mir Anka' adlı filmler de bu hafta vizyona giren diğer filmler arasında yer alıyor.
4 Ağustos 2023

Fransa'da bir polis memurunun 17 yaşındaki Nael M.'yi öldürmesinin ardından ülke genelinde başlayan protestolar devam ediyor. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, 17 yaş altı çocukların protestolara katılmasından ebeveynlerin sorumlu tutulabileceğini, hapis ve para cezasıyla karşı karşıya kalabileceklerini belirtti. Ayrıca, protestoların sosyal medya üzerinden organize edildiğini ve kullanıcıların IP adreslerinin adli makamlarca talep edilebileceğini ifade etti.
2 Temmuz 2023

Fransız senatosu, 15 yaşından küçük çocukların sosyal medya platformlarına kaydolmalarını ve kullanmalarını velilerinin iznine bağlayan bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, platformların kullanıcıların yaşını ve veli iznini doğrulamak için bir sistem kullanmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca, kurallara uymayan platformlara cironun yüzde 1'ine kadar para cezası uygulanabilecek. Sosyal medya platformları, zorbalığa karşı önlem amaçlı mesajlar yayımlayacak ve veliler, 15 yaşındaki çocuklarının hesaplarını askıya alma talebinde bulunabilecek.
23 Mayıs 2023

Fransa'da okullarda, genellikle Kuzey Afrika, Arap Yarımadası, İran ve Mısır gibi ülkelerde Müslüman kadınların giydiği abaya adlı tesettür giysisinin yasaklanması planlanıyor. Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal, bu yasağın 'gerekli ve adil' olduğunu belirtti. Fransa, 1994 yılında kabul edilen bir yasa çerçevesinde okullarda dini sembollerin dikkat çekmeyecek şekilde yer almasına izin vermiş, 2004 yılında başörtüsünü okullarda tamamen yasaklamıştı.
28 Ağustos 2023

Fransız oyuncu Judith Godreche, reşit olmadan iki film yönetmeni tarafından tecavüz ve cinsel istismarla suçlandığını iddia etti. Paris Savcılığı, Godreche'in şikayetinin resmi olarak bu ayın başlarında yapıldığını duyurdu. Godreche'in iddialarının ardından diğer kadın aktrisler de benzer suçlamalarda bulundu. #MeToo hareketi, cinsel taciz ve saldırıya karşı küresel bir ifşa hareketi olarak biliniyor.
23 Şubat 2024

Fransa'da, trenle alternatifi bulunan iki buçuk saatin altındaki iç uçuş seferlerine yasak getirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan karar üç yıl süreyle geçerli olacak. Ulaştırmadan Sorumlu Bakan Clement Beaune, bu kararın Nantes, Bordo, Lyon ve Paris-Orly arasındaki uçuşları etkileyeceğini ve sera gazı salımını azaltma politikasının bir parçası olduğunu belirtti. Fransız Bakan, bu adımın dünyada bir ilk olduğunu ve hükümetin daha az sera gazı salan ulaşım türlerini teşvik etme politikasıyla uyumlu olduğunu ifade etti.
24 Mayıs 2023

Fransa'da Danıştay, hükümetin okullarda abaya (uzun elbise) ve erkek entarisi (kamis) yasağını devam ettirmeyi onadı. Karar, üç sendikanın yürütmeyi durdurma talebini değerlendirdikten sonra verildi. Mahkeme, bu yasağın yasal olmadığına dair ciddi şüphe bulunmadığını belirtti. Ancak Danıştay, bu kararın 'geçici bir karar' olduğunu ve nihai kararı daha sonra vereceğini kaydetti.
25 Eylül 2023

Fransa hükümeti, sosyal medya influencer'larının filtre kullanımını belirtmelerini zorunlu kılacak bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı ayrıca, estetik cerrahi ve kripto para tanıtımlarını yasaklamayı planlıyor. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, bu düzenlemelerle ilk Avrupa ülkesi olacaklarını açıkladı. Tasarı, mecliste görüşülecek ve bir gözetim ekibi, influencer'ların paylaşımlarını denetleyecek. 2017'de yapılan bir başka düzenlemeyle, reklamlardaki rötuşlanmış fotoğrafların belirtilmesi zorunlu hale getirilmişti.
30 Mart 2023

Danimarka Sanayi, İş ve Finans Bakanı Morten Bodskov, büyük teknoloji şirketlerinin kişisel veri toplama konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ve çocukların verilerinin korunması için yaş sınırını 13'ten 15 veya 16'ya çıkarmayı planladıklarını açıkladı. Bu düzenlemeyle, teknoloji şirketlerinin çocukların verilerine erişebilmesi için ebeveyn izni gerekecek. Ayrıca, reşit olmayan kullanıcıların pornografik içerik ve savaş videolarına erişimini sınırlamak için yaş doğrulama önlemleri getirilmesi planlanıyor. Almanya'nın 16 yaş sınırı belirlediği ve diğer Avrupa ülkelerinin de benzer düzenlemeler üzerinde çalıştığı belirtiliyor.
13 Haziran 2023

Korku filmi serisi 'Testere'nin yeni devam filmi 'Sav X' duyuruldu. Film, serinin kronolojik olarak ilk ve ikinci filmi arasında geçiyor. Yeni filmde, Jigsaw'un Meksika'ya gittiği ve deneysel bir prosedürün kendisini iyileştirebileceği umuduyla dolandırıcılara karşı bir cinayet çılgınlığına giriştiği anlatılıyor. Filmin 27 Ekim'de vizyona girmesi bekleniyor.
27 Temmuz 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda Polonya'nın Oscar adayı Aİ (EO), korku filmi Megan (M3GAN), aksiyon filmi Servet Operasyonu (Operation Fortune: Ruse de guerre), komedi filmi İllegal Hayatlar, konser filmi Tamiri Mümkün ve korku filmi Ammar 3: Cin Kabilesi olmak üzere altı yeni film izleyiciyle buluşuyor. Aİ (EO), bir eşeğin gözünden dünyayı anlatırken, Megan yapay zeka ile hareket eden bir oyuncak bebeğin hikayesini, Servet Operasyonu ise bir MI6 ajanının maceralarını konu alıyor. İllegal Hayatlar, bir kumarhane sahibinin siyasi parti kurma sürecini, Tamiri Mümkün Mor ve Ötesi'nin stadyum konserini ve Ammar 3: Cin Kabilesi ise büyü ve cinlerle ilgili bir hikayeyi ele alıyor.
13 Ocak 2023

Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, El Kaide'nin eski lideri Usame Bin Ladin'in oğlu Ömer Bin Ladin'e Fransa'ya giriş yasağı getirildiğini duyurdu. Ömer Bin Ladin, 2023 yılında sosyal medya üzerinden terör propagandası yaptığı gerekçesiyle Fransa'dan ayrılmak zorunda bırakılmıştı. Fransa'nın ulusal güvenliği için alınan bu kararın hukuka uygun olduğu Fransız yargısı tarafından onaylandı. Ömer Bin Ladin, 2016'dan 2023'e kadar Fransa'nın Orne vilayetinde yaşamıştı.
8 Ekim 2024

Bu hafta sinemalarda üçü yerli, üçü yabancı olmak üzere toplam altı yeni film vizyona giriyor. Yerli filmler arasında komedi türündeki 'İyi Bir Aile Değiliz' ve 'Türkler Çıldırmış Olmalı 2: Mavi Vatan' ile korku türündeki 'Mihrez 3: Cin Bebek' bulunuyor. Yabancı filmlerden 'Zavallılar' bilim kurgu türünde, 'MK Ultra: Gizli Dosyalar' gerilim türünde ve 'Harika Kanatlar' ise çocuk ve animasyon tutkunlarına hitap ediyor. Her bir film, farklı türlerdeki izleyici kitlesine yönelik çeşitli hikayeler sunuyor.
9 Şubat 2024

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi, 20 yaşından önce iş hayatına başlayan kişilerin 60 yaşında emekliliğe ayrılmasını öneren bir kanun teklifini meclise sundu. Teklif, emeklilik için 40 ila 42 yıl arasında prim ödenmesini şart koşuyor. Bu gelişme, Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltme planına karşı süregelen protestoların ortasında gerçekleşti.
4 Mayıs 2023
İşaretlediklerim