Brezilya'nın Rio Grande do Sul eyaletinde üç haftadır devam eden yağışların yol açtığı sel felaketinde ölenlerin sayısı 169'a yükseldi. Kayıp sayısının 56 olduğu tahmin ediliyor. Selden 2 milyon 100 bin kişi etkilenmiş ve 620 bin kişi yerinden olmuş durumda. Arama kurtarma çalışmaları 469 kasabada devam ederken, bazı kasabalarda su seviyesi azalmış ve içme suyu erişimi kademeli olarak sağlanmaya başlanmıştır.
29 Mayıs 2024

Libya'nın başkenti Trablus'un güneydoğusunda yer alan Şuveyrif bölgesinde, bir toplu mezarda 65 düzensiz göçmenin cesedi bulundu. Libya İçişleri Bakanlığı'na bağlı Kriminal Araştırmalar Dairesi tarafından yapılan açıklamada, bulunan cesetlerden DNA örnekleri alındığı ve kimlik tespiti çalışmalarının yapıldığı belirtildi. Cesetler, Şuveyrif bölgesinden sorumlu başsavcılığın belirlediği bir mezarlığa defnedildi.
22 Mart 2024

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), zorla yerinden edilenlerin sayısının 120 milyona ulaştığını açıkladı. Sudan, Gazze ve Myanmar'daki çatışmaların bu artışa neden olduğu belirtilirken, dünya genelinde yerinden edilme rakamlarının 12 yıldır üst üste arttığı vurgulandı. BMMYK, bu durumun yeni ve uzun süredir devam eden krizlerin çözülmesindeki başarısızlığı gösterdiğini ve uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
13 Haziran 2024

İspanya'nın doğusundaki Valencia bölgesinde meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı 205'e ulaştı. İspanya Devlet Meteoroloji Enstitüsü, bu olayı ülke tarihinin en öldürücü doğal afeti olarak tanımladı. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, İspanya hükümeti selin yol açtığı zararları karşılamak için 25 milyon avroluk bir bütçe ayırdı ve Avrupa Birliği'nden de destek almayı planlıyor. Ayrıca, sel sonrası yağma olayları nedeniyle 50 kişi gözaltına alındı.
1 Kasım 2024

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) 2023'te ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 75,9 milyona ulaştığını açıkladı. Bu sayı son beş yılda yüzde 49 artış gösterdi. Yerinden edilenlerin yüzde 30'u Sudan'daki savaş, yüzde 17'si ise Gazze'den kaynaklanıyor. Ayrıca, Freddy Kasırgası, Kahramanmaraş depremleri ve Mocha Kasırgası gibi doğal afetler 26,4 milyon kişiyi yerinden etti. İklim değişikliği nedeniyle gelecekte afetlerin sıklığının artması ve yerinden edilenlerin sayısının yükselmesi bekleniyor.
14 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler, Ukrayna'daki savaşta 11 bin 700 sivilin hayatını kaybettiğini ve 24 bin 600 sivilin yaralandığını açıkladı. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, savaş nedeniyle 10 milyon kişinin zorla yerinden edildiğini ve geniş kapsamlı saldırıların sürdüğünü belirtti. Msuya, insani yardım fonuna 1,4 milyar dolar aktarıldığını ancak bunun yetersiz olduğunu ve 14,6 milyon kişinin yardıma muhtaç olduğunu söyledi. BM, üye ülkelere savaşı durdurmak için harekete geçme çağrısında bulundu.
11 Eylül 2024

İtalya'nın kuzeyindeki Emilia-Romagna ve doğusundaki Marche Bölgeleri, aşırı yağışlar nedeniyle sel felaketine uğradı. Giorgia Meloni liderliğindeki hükümet, bu bölgeler için olağanüstü hal ilan etti ve 20 milyon avroluk kaynak tahsis etti. Selden en çok etkilenen şehirler arasında Reggio Emilia, Modena, Bologna, Ferrara, Ravenna, Forli, Cesena ve Rimini bulunuyor. Sel felaketi nedeniyle 2.500 kişi evlerinden tahliye edildi.
21 Eylül 2024

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi Rosemary DiCarlo, Ukrayna-Rusya savaşında bugüne kadar 10 bin 382 sivilin öldüğünü, 19 bin 659 kişinin yaralandığını açıkladı. DiCarlo, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, özellikle son haftalarda Ukrayna kontrolündeki bölgelerde Rus saldırılarının arttığını ve 570'den fazla yerleşim yerinin hedef alındığını belirtti. Ayrıca, savaşın başlangıcından bu yana 579'u çocuk olmak üzere toplamda 10 bin 382 kişinin hayatını kaybettiği, 1285'i çocuk 19 bin 659 kişinin yaralandığı bilgisini paylaştı.
7 Şubat 2024

Sudan Sağlık Bakanlığı, ülkede kolera salgını nedeniyle ölenlerin sayısının 348'e çıktığını ve toplam vaka sayısının 11 bin 79'a ulaştığını açıkladı. Salgın, ülkenin dokuz eyaletine yayılmış durumda. Ayrıca, beş eyalette dang humması şüphesiyle iki kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Haziran ayından bu yana etkili olan yağışlar ve seller, koleranın yayılmasına neden oldu. Sudan'da devam eden savaş ve etkin çalışmayan sağlık sistemi, salgın hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor.
20 Eylül 2024

Etiyopya'nın güneyindeki Gofa bölgesinde yoğun yağışlar sonucu meydana gelen heyelanda 146 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında kadın ve çocukların yanı sıra arama kurtarma ekibinden kişilerin de olabileceği belirtildi. Gofa Valisi Dagmawi Ayele, toplumun felaketlerle başa çıkmak için daha donanımlı olması gerektiğini vurguladı.
23 Temmuz 2024

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da, son üç ay içinde şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sellerde 52 kişi yaşamını yitirdi. La Paz başta olmak üzere birçok kentte etkili olan yağışlar, büyük can kaybı ve hasara yol açtı. Yetkililer, yağışların 133 kasabada sele neden olduğunu ve 51 bin 668 kişinin etkilendiğini, 911 evin yıkıldığını ve 1251 evin kısmen zarar gördüğünü açıkladı. Bazı bölgelerde 'kırmızı alarm' durumu ilan edildi.
17 Mart 2024

Papua Yeni Gine'de 24 Mayıs'ta meydana gelen toprak kaymasında ölü sayısının 670'e çıktığı bildirildi. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü, afette 150 evin ve yaklaşık 670 kişinin toprak altında kaldığını tahmin ediyor. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, ekipler toprağın 6 ila 8 metre altındaki kazazedelerden umudu kesmiş durumda. Toprağın stabil olmaması, kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor.
26 Mayıs 2024

Brezilya'nın Rio Grande do Sul eyaletinde geçen hafta başlayan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sellerde ölenlerin sayısı 144'e çıktı, 125 kişi kayıp. Etkilenen kişi sayısı 2 milyon 100 bin, yerinden edilen kişi sayısı ise 620 bin olarak raporlandı. 81 bin kişi okul ve spor salonlarında barınmakta, arama kurtarma çalışmaları sürmekte. Eyalet valisi, bu durumu eyalet tarihinin en yıkıcı olayı olarak nitelendirdi ve ülkede 180 gün süreyle 'felaket durumu' ilan edildi.
13 Mayıs 2024

Atlantik Okyanusu'nda oluşan Beryl Kasırgası, Venezuela'nın kuzeydoğusunu vurdu ve altı kişinin ölümüne neden oldu. Kasırga nedeniyle 7 bin 960 evde hasar meydana geldi ve Cumanacoa kentindeki Manzanares Nehri taştı. Toplamda 29 bin kişi kasırgadan olumsuz etkilendi ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun talimatları doğrultusunda gerekli yardımlar ulaştırıldı. Kasırga ayrıca Grenada Adası, St. Vincent ve The Grenadines, ve Jamaika'da da can kayıplarına yol açtı.
9 Temmuz 2024

Save the Children kuruluşunun raporuna göre, 2023 yılında dünya genelinde 10 milyondan fazla çocuk evlerini terk etmek zorunda kaldı. 2010 yılından bu yana yerinden edilen çocukların sayısı iki katından fazla artarak 50 milyonu aştı. Günde 29 bin çocuğun yerinden edildiği belirtilirken, Sudan ve Somali'deki çocuklar en çok etkilenenler arasında yer aldı. Gazze'de ise yerinden edilenlerin oranı, dünya genelindeki en yüksek oranlardan biri olarak kaydedildi.
19 Şubat 2024

Nijerya Milli Futbol Takımı, Libya'nın doğusundaki Ibrık Havalimanı'nda 18 saat mahsur kaldıktan sonra Bingazi'deki maça çıkmama kararı aldı. Fenerbahçeli futbolcu Osayi Samuel, sosyal medya üzerinden sağlık ve güvenlik garantisi olmadan havaalanında mahsur kaldıklarını belirtti. Nijerya Futbol Federasyonu, takım doktorları ve oyuncularla yapılan görüşmelerin ardından oyuncuların sağlığı nedeniyle maça çıkmama kararı aldı. Nijeryalı oyuncular, ülkelerine dönmek üzere Libya'dan ayrıldı.
14 Ekim 2024

Nijerya'nın Edo eyaletinde Lassa ateşi salgını nedeniyle 21 kişi hayatını kaybetti. Salgın, eyaletin farklı bölgelerine yayılmış durumda ve toplamda 240 vaka tespit edildi. Lassa ateşi, hayvandan insana bulaşan ve ölümcül olabilen bir hastalık olup, özellikle sağlık bakım ünitelerinde kişisel koruyucu önlemler alınmadığında insandan insana geçiş riski artıyor. Nijerya hükümeti, hastalığın tedavisi için üç ilaç belirlediğini duyurdu.
22 Ekim 2024
İşaretlediklerim