Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, erken seçimin galibi sol ittifakın ortak adayını reddederek merkez sağdan eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier’i başbakan olarak atadı. Sol ittifak, Macron'u seçim sonuçlarını yok saymakla suçlarken, Macron istikrarlı ve kapsayıcı bir hükümet kurma amacıyla bu kararı aldığını belirtti. Fransa'da iki aydan fazla süredir hükümet kurulamaması nedeniyle yaşanan kriz, Macron'un bu atamasıyla yeni bir boyut kazandı.
5 Eylül 2024

4 Temmuz'da yapılacak 2024 Britanya seçimlerinde, Ipsos araştırma şirketine göre İşçi Partisi'nin iktidarı büyük bir farkla kazanması bekleniyor. Muhafazakar Parti'nin son seçimde aldığı yüzde 42,4 oyun yaklaşık 23 puanını kaybetmesi öngörülüyor. Ankete göre, Britanyalıların en büyük sorunları sağlık, ekonomi ve göçmen sorunu olarak sıralanıyor. Ayrıca, her dört kişiden üçü Başbakan Rishi Sunak'tan memnun değil.
1 Temmuz 2024

Avrupa Parlamentosu seçimleri 6-9 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek ve Fransa'da aşırı sağ partilerin oy oranı yüzde 45'i geçmiş durumda. Seçimlere katılım oranlarının düşük olması, AB'nin meşruiyetini etkileyebilecek önemli bir mesele olarak öne çıkıyor. Fransa'da aşırı sağın yükselmesi, klasik sağ ve merkez sol partilerin de sağa kaymasına neden oluyor. Türkiye, AB üyesi olmasa da, Avrupa Parlamentosu'nun kararları ve politikaları Türkiye'yi de etkiliyor.
6 Haziran 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bakanlar kurulu toplantısının ardından Başbakan Gabriel Attal’ın istifasını kabul etti. Attal, genel seçimlerde sol partilerden oluşan ittifakın birinci çıkmasının ardından istifasını sunmak üzere Macron’la görüşmüştü. Macron, Attal’dan istikrarı sağlamak amacıyla şimdilik başbakanlık görevinde kalmasını istemişti. Ancak, bakanlar kurulu toplantısının ardından Attal’ın istifası kabul edildi ve yeni bir hükümet kurulana kadar görevlerini yürütmeye devam edeceği belirtildi.
16 Temmuz 2024

Mehmet Altan, 2008 ekonomik krizi bağlamında neo-liberal politikaların kökenleri ve etkileri üzerine bir yazı kaleme aldı. Yazıda, küreselleşmenin ve neo-liberal politikaların, özellikle 1970'lerden itibaren dünya ekonomik düzenini şekillendirdiği ve 1980'lerden sonra yaygınlık kazandığı belirtiliyor. Sovyet sisteminin çöküşüyle birlikte, 1989'da John Williamson tarafından formüle edilen Washington Uzlaşısı'nın bu politikaların temelini oluşturduğu ve IMF ile Dünya Bankası'nın gelişmekte olan ülkelere bu politikaları dayattığı ifade ediliyor.
28 Mart 2024

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, NATO Genel Sekreterliği adaylığından çekildi ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi destekleyeceğini açıkladı. Bu gelişme ile birlikte, Rutte'nin 1 Ekim'de Jens Stoltenberg'den görevi devralması neredeyse kesinleşti. Resmi karar, 9-11 Temmuz'da Washington'da yapılacak NATO zirvesinde açıklanacak. Rutte, Hollanda'da koalisyon hükümetinin bozulması üzerine istifa etmiş ve yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık görevini sürdürüp ardından aktif siyaseti bırakacağını duyurmuştu.
21 Haziran 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın açık farkla birinci gelmesi üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı. Bu karar, ülkedeki siyasi dengeleri ve gelecekteki politikaları önemli ölçüde etkileyebilir. Ayrıntılar henüz tam olarak açıklanmadı.
9 Haziran 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Kral 3’üncü Charles’tan Parlamentoyu feshetmesini istedi ve 4 Temmuz'da erken seçime gidileceğini duyurdu. Britanya'da seçimler normalde beş yılda bir yapılırken, son seçimler Aralık 2019'da gerçekleştirilmişti. Sunak'ın liderliğindeki Muhafazakar Parti, Avam Kamarası'nda 80'i aşkın sandalye farkıyla çoğunluğu elinde bulunduruyor. Sunak, 25 Ekim 2022'de Kral 3’üncü Charles tarafından Başbakan olarak atanmıştı.
22 Mayıs 2024

ABD Başkanı Donald Trump, ikinci dönem seçimleri için Ohio Senatörü JD Vance'ı Başkan Yardımcısı adayı olarak seçti. Vance, adaylığı açıklandıktan sonra yaptığı ilk açıklamada, İngiltere'nin İşçi Partisi iktidara gelirse nükleer silaha sahip ilk İslamcı ülke olabileceğini söyledi. Bu açıklama, Vance'ın gerçekleri çarpıttığını ve İngiltere'nin İşçi Partisi'ne karşı cepheden savaş açtığını gösteriyor. Ayrıca, Vance'ın İsrail-Filistin çatışmasında İşçi Partisi Lideri Keir Starmer'in İsrail yanlısı duruşundan habersiz olduğu belirtiliyor.
18 Temmuz 2024

Hollywood Ticaret Odası, Batman'i Hollywood Şöhretler Kaldırımı'nda bir yıldızla onurlandıracak. Batman'in yıldızı, yaratıcılarından Bob Kane'in yanında yer alacak ve 26 Eylül'deki törene DC'nin başkanı Jim Lee ile genel müdürü Anne DePies katılacak. Batman, Hollywood Şöhretler Kaldırımı'nda yıldız alan ilk süper kahraman olacak. Batman serisi, 1939'dan bu yana çeşitli sinema uyarlamalarıyla önemli gişe başarıları elde etti.
19 Eylül 2024
İşaretlediklerim