Britanyalı komedyen Jimmy Carr, kara mizah ve sarkastik komedi tarzıyla tanınan 'Terribly Funny' adlı gösterisiyle 7 Mart'ta İstanbul'da Tim Show Center'da sahne alacak. Gösteri İngilizce olacak ve altyazı sunulmayacak. Bilet fiyatları 1000 ile 2000 lira arasında değişiyor. İzleyicilere, gösterinin hassas konular içerebileceği konusunda uyarıda bulunuluyor.
14 Aralık 2023

Broadway'in ünlü müzikali 'Operadaki Hayalet', 35 yıl süren gösterim serüvenini sonlandırdı. Pandemi nedeniyle 18 ay kapalı kalan ve maliyetlerin artmasıyla zorluklar yaşayan Broadway, bu ikonik eserin son perdesini indirdi. Müzikalin son gösterimine eski ve yeni oyuncular katıldı ve besteci Andrew Lloyd Webber, performansı geçtiğimiz yıl kaybettiği oğlu Nick'e adadı. 'Operadaki Hayalet', Londra'da hâlâ sahnelenmeye devam ediyor ve Ekim ayında 36. yılını kutlayacak.
18 Nisan 2023

Avusturyalı ressam Gustav Klimt'in 1925'ten bu yana kayıp olan ve Yahudi Lieser ailesine ait olduğu bilinen 'Fraulein Lieser' portresi Viyana'da bulundu. Tablo, 24 Nisan'da en az 54 milyon dolarlık bir değerle açık artırmaya çıkarılacak ve öncesinde çeşitli ülkelerde sergilenecek. Satıştan elde edilecek gelir, eserin şu anki sahibi ile Lieser ailesinin mirasçıları arasında paylaştırılacak. Klimt'in imzasız bıraktığı ve üzerinde daha fazla çalışmayı planladığı düşünülen eser, im Kinsky müzayede evi tarafından 'sansasyon' olarak nitelendirildi.
26 Ocak 2024

Müzik sektöründe 70 yaşını aşmış ancak enerjilerini kaybetmeyen ve kariyerlerine devam eden yedi sanatçı bulunmaktadır. Bu sanatçılar arasında Pink Floyd'un kurucusu Roger Waters, The Beatles'ın kurucusu Paul McCartney, The Rolling Stones'un frontman'i Mick Jagger, ABD'li müzisyen Bob Dylan, Bruce Springsteen, Fleetwood Mac grubunun üyesi Stevie Nicks ve Eagles'la bilinen Joe Walsh bulunmaktadır. Bu sanatçılar, yaşlarına rağmen hala konserler veriyor, albüm çıkarıyor ve müzik sektörüne katkıda bulunuyorlar.
25 Eylül 2023

Ünlü caz saksafonisti ve besteci Wayne Shorter, 89 yaşında Los Angeles'ta hayatını kaybetti. Kariyeri boyunca 23 kez Grammy Ödülü'ne aday gösterilen ve 12 kez kazanan Shorter, 2015'te 'Yaşam Boyu Başarı' ödülüne de layık görüldü. Miles Davis'in 'Second Great Quintet' grubunda yer alan ve 'Weather Report' grubunu kuran Shorter, caz müziğine büyük katkılarda bulundu. Ölüm nedeni hakkında bilgi verilmedi.
3 Mart 2023

Galler'in Wrexham şehrindeki McDonald’s şubesi, restoran çalışanlarına ve çocuklara yönelik saldırılar sonrası, anti-sosyal davranışları önlemek amacıyla akşam beşten sonra klasik müzik çalmaya ve ücretsiz internet hizmetini kısıtlamaya karar verdi. McDonald’s, klasik müziğin çevreye uyumlu davranışları özendirdiğini ve suç oranlarını düşürdüğünü belirtiyor. Londra metrolarında ve diğer McDonald’s şubelerinde benzer uygulamaların olumlu sonuçlar verdiği gözlemlenmiş. Ayrıca, Chicago'daki bir market zinciri de evsizleri caydırmak için klasik müzik kullanıyor.
1 Şubat 2023

Popüler Netflix dizisi Stranger Things, 'The First Shadow' ismiyle tiyatro oyunu olarak Londra'nın West End bölgesindeki Phoenix Theatre'da dünya prömiyerini yapacak. Oyun, dizinin yazarı Kate Trefry tarafından yazılmış ve Tony ödüllü yönetmenler Stephen Daldry ve Justin Martin tarafından sahneye konulacak. Yapımcılığını Netflix ve Sonia Friedman Productions'ın üstlendiği oyunun biletleri bahar aylarında satışa sunulacak. Dizi yaratıcıları Duffer Brothers, yaratıcı yapımcı olarak projede yer alacaklar ve projeye büyük bir heyecanla yaklaştıklarını belirtmişlerdir.
1 Mart 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ekibi, 52’nci İstanbul Müzik Festivali'nde öne çıkan beş konseri Diken okurları için seçti. Festival, 21 Mayıs'ta başlayıp 12 Haziran'a kadar sürecek ve İstanbul'un çeşitli mekanlarında 25 konser sunacak. Önerilen konserler arasında Maria João Pires, Khatia Buniatişivili, Borusan Filarmoni Orkestrası, Budapeşte Festival Orkestrası ve Tekfen Filarmoni Orkestrası yer alıyor. Festivalin bu yılki teması 'Kökler' olarak belirlendi.
25 Mayıs 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti BBVA sponsorluğunda düzenlenen 31’inci İstanbul Caz Festivali, ödül gecesiyle başladı. Açılış töreni Avusturya Konsolosluğu Kültür Ofisi Bahçesi’nde gerçekleştirildi ve geceye siyaset, iş ve sanat dünyasından birçok isim katıldı. Festivalde Nilüfer Verdi ve Nino Varon'a 'Yaşam Boyu Başarı Ödülleri' verildi. Festival, 4-18 Temmuz tarihleri arasında popüler ve yeni isimlerle dolu bir program sunacak.
4 Temmuz 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 52. İstanbul Müzik Festivali, 21 Mayıs - 12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde, Budapeşte Festival Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Tekfen Filarmoni Orkestrası gibi prestijli orkestralar ve Maria João Pires, Khatia Buniatishvili gibi ünlü solistler sahne alacak. Bu yılın teması 'Kökler' olup, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 100. yılına odaklanacak. Festivalde ayrıca, Cem Mansur'a Onur Ödülü ve Steve Reich'a Yaşam Boyu Başarı Ödülü verilecek.
18 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Adalar'da süren protestolara rağmen 27-30 Haziran tarihleri arasında caz festivali düzenleyecek. Protestolar, İETT'nin elektrikli minibüslerinin Adalar'ın tarihi ve doğal dokusuna zarar vereceği gerekçesiyle yapılıyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, toplu taşıma sağlama zorunluluğunu vurgularken, festivalin Adalar ve İstanbul'un çeşitli noktalarında gerçekleşeceği belirtildi. Festival kapsamında 135 müzisyen 35 konser verecek.
25 Haziran 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 28’incisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı açıklandı. Festivalde beş uluslararası ve 14 yerli oyun sahnelenecek. Program kapsamında Almanya, Fransa, Romanya, Sırbistan ve Japonya’dan oyunlar yer alacak. Festival, 22 Ekim ile 19 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da 11 farklı mekânda gerçekleştirilecek.
6 Eylül 2024

İtalyan piyanist ve besteci Ludovico Einaudi'nin İstanbul'daki konserinin biletleri tükendiği için sanatçı ertesi gün bir konser daha verecek. 69 yaşındaki Einaudi, 11 ve 12 Eylül tarihlerinde Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda sahne alacak. Einaudi, kariyerini bale, sinema ve tiyatro için bestecilik yaparak geliştirdi ve 'Le Onde' ve 'I giorni' albümleriyle dinleyicilerin beğenisini kazandı.
5 Temmuz 2024

Yedinci Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali, 29 Haziran ile 13 Temmuz arasında Efes Antik Tiyatro'da gerçekleştirilecek. Festivalde iki opera, iki bale, iki müzikal ve bir çocuk operası sahnelenecek. İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği 'Kuğu Gölü' balesiyle başlayacak olan festivalde, Berlin Devlet Balesi baş dansçıları Lana Salenko ve Marian Walter da yer alacak. Festival, Mikis Theodorakis’in müziklerine yer veren 'Zorba' balesiyle sona erecek.
25 Haziran 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından desteklenen İstanbul Film Festivali'nin 43. düzenlemesi, 17-28 Nisan tarihleri arasında İstanbul'un iki yakasındaki altı salonda gerçekleştirilecek. Festivalin biletleri yarın satışa çıkacak. Bu yıl festivalin öne çıkan konukları arasında yönetmen Wim Wenders ve oyuncu Kôji Yakusho yer alıyor. Festivalde, 150'ye yakın film gösterimi yapılacak ve Berlin Film Festivali'nde ödül kazanan filmler de izleyiciyle buluşacak.
4 Nisan 2024

Bayram tatilinde İstanbul'u sanatla keşfetmek isteyenler için İstanbul Modern, dünyaca ünlü sergileri ve etkinlikleriyle kapılarını açıyor. Müzede, 'Yüzen Adalar', Ozan Sağdıç'ın 'Fotoğrafçının Tanıklığı' ve 'Zamansız Meraklar' gibi çeşitli sergiler ziyaretçilere sunuluyor. Ayrıca, Renzo Piano'nun yeni müze binasının yapım hikâyesini anlatan bir sergi ve Boğaziçi ile Haliç'in buluştuğu noktada yer alan yansıtma havuzu ile benzersiz bir seyir deneyimi de sunulmaktadır. İstanbul Modern, bayramın birinci günü hariç diğer günler ziyarete açık olacak.
7 Nisan 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde ödüller verildi. Festival, 17-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti ve yaklaşık 150 film gösterildi. 'Yurt' filmi Altın Lale Ödülü'nü kazanırken, 'Tereddüt Çizgisi' filmi Ulusal Fıpresci ödülünü aldı. Festivalde ayrıca en iyi kadın oyuncu ödülünü Tülin Özen, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise Serdar Orçin ve Alican Yücesoy kazandı.
29 Nisan 2024

ABD'nin Chicago kentinde üç günlük Türk Festivali düzenleniyor. Festivalde birçok etkinlik yer alacak ve pazar akşamına kadar sürecek. TRT Haber'in haberine göre, festivalde en çok öne çıkan etkinlik mehter marşı oldu ve Amerikalılar mehter takımının konserini dinlemek için dakikalarca bekledi. Festival, binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor ve büyük bir coşkuyla devam ediyor.
26 Mayıs 2024

İstanbul Modern, dijital kültüre odaklanan ve deneysel bakış açılarıyla yenilikçi üretimler sergileyen sanatçıları bir araya getiren 'Zamansız Meraklar' sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Ağustos'a kadar ziyaret edilebilecek ve küratörlüğünü Ümit Mesci ile Nilay Dursun yapıyor. Sergide, 16 sanatçı, sanatçı ikilisi ve sanatçı kolektifinin ödüllü projeleri yer alıyor. Ayrıca, sergi Nescafé sponsorluğunda genç sanatçılara destek olmayı amaçlıyor ve yedi sanatçıya ait sekiz yeni çalışma ilk kez izleyiciyle buluşuyor.
15 Şubat 2024

Fatih Akın’ın 2005 yılında çektiği ‘İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek’ belgesel filmi, restore edilmiş kopyasıyla 5 Temmuz’dan itibaren MUBI platformunda izleyicilerle buluşacak. Belgesel, İstanbul'da farklı kitlelere müzik yapan bir grup müzisyenin hikâyesini anlatıyor ve Baba Zula, Siya Siyabend, Ceza, Müzeyyen Senar, Aynur Doğan, Sezen Aksu gibi birçok ünlü müzisyeni içeriyor. MUBI, filmin 4K kalitesinde yenilenen versiyonunu sunacak.
12 Haziran 2024
İşaretlediklerim