İsrail saldırılarının sürdüğü Lübnan'dan tahliye edilen 588 Türk vatandaşı, TCG Bayraktar gemisiyle Mersin Limanı'na ulaştı. Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları tarafından koordine edilen tahliye operasyonunda, toplamda 966 kişi Türkiye'ye getirildi. Tahliye işlemleri sırasında yabancı ülke vatandaşlarına öncelik tanındığı iddiaları bakanlık tarafından yalanlandı. TCG Sancaktar gemisinin de ilerleyen saatlerde Mersin'e ulaşması bekleniyor.
10 Ekim 2024

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Temsilciliği (UNHCR), son dokuz ayda Akdeniz'de en az 2 bin 500 göçmenin ya boğularak öldüğünü ya da kaybolduğunu açıkladı. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre önemli bir artışı temsil ediyor. Ayrıca, UNHCR, son dokuz ay içinde 186 bin kişinin deniz yoluyla Güney Avrupa'ya ulaştığını belirtti. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83'lük bir artışa denk geliyor. UNHCR, tüm Akdeniz ülkelerinin acilen arama ve kurtarma çalışmalarını güçlendirmesini istedi.
29 Eylül 2023

2024'ün ilk altı ayında Britanya'ya Manş Denizi üzerinden botlarla gelen düzensiz göçmen sayısı yüzde 18 arttı ve bu göçmenlerin yüzde 10'u Türk. Britanya İçişleri Bakanlığı, bu dönemde küçük botlarla ülkeye girenlerin sayısının 13 bin 489 olduğunu açıkladı. Göçmenlerin yüzde 81'i yasal izni olmadan bu botlarla ülkeye giriş yaptı. Göçmen karşıtı eylemler ve sıkı göç kuralları, Britanya'da göçmenlerin durumunu daha da zorlaştırıyor.
23 Ağustos 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, refakatsiz çocuklar konusu Meclis'te ele alındı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 46, Emniyet Genel Müdürlüğü ise 213 kimliği belirlenemeyen çocuk olduğunu bildirdi. Muhalefet, Aile Bakanlığı'nın internet sitesindeki sayının güncellenmesini talep etti. Bakanlık, enkaz altından çıkarılan refakatsiz 1915 çocuğun kayıt altına alındığını, 1661'inin ailesine teslim edildiğini, 91'inin kuruluş bakımına alındığını ve 163'ünün tedavi sürecinin takip edildiğini açıkladı. Ayrıca 55 çocuk için kayıp müracaatı olduğu belirtildi.
9 Mart 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022'de güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuklara ilişkin istatistikleri yayınladı. Buna göre, çocukların karıştığı olay sayısı bir önceki yıla göre yüzde 20,5 artarak 601 bin 754'e çıktı. Bu olaylarda çocukların 259 bin 106'sı mağdur olarak, 206 bin 853'ü 'suça sürüklenme' sebebiyle, 100 bin 490'ı bilgisine başvurma amacıyla, 16 bin 499'u kayıp olması sebebiyle, 12 bin 684'ü 'kabahat işlediği' iddiasıyla, 6 bin 122'si diğer nedenlerden dolayı güvenlik birimlerine geldi veya getirildi.
2 Ağustos 2023

Gazze'de bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçiş yapılmasıyla yeniden başladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli'nin açıklamasına göre, daha önce 30 vatandaş ve aile yakını Türkiye'ye getirilmiş, ancak sınır kapısının kapanmasıyla süreç durmuştu. Şimdi ise 44 kişi daha Mısır'a geçti ve sayının artması bekleniyor. Bu kişiler Türk diplomatlar tarafından karşılandıktan sonra Kahire üzerinden uçakla Türkiye'ye getirilecek.
18 Kasım 2023

Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında batan bir göçmen teknesinin ambarında yaklaşık 100 çocuğun mahsur kalmış olabileceği iddia ediliyor. Tekne Navarin Kalesi açıklarında alabora olmuş ve en az 78 kişi yaşamını yitirmişti. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Yunanistan'da üç günlük ulusal yas ilan edilmiş. Save The Children isimli Sivil Toplum Kuruluşu ve Yunan medyası, görgü tanıklarının ifadelerine ve hastanın açıklamalarına dayanarak çocukların mahsur kaldığı bilgisini paylaştı.
15 Haziran 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından 19 ilde düzenlenen operasyonlarda, çevrimiçi çocuk müstehcenliği ve yasadışı bahis suçlarına karıştığı iddia edilen 115 şüpheli yakalandı. Operasyonlar kapsamında 17 kişi tutuklanırken, çok sayıda dijital materyale el konuldu. Ayrıca, Mersin Başsavcılığı tarafından 36 milyon lira değerinde üç ev ve üç araca satılamaz/devredilemez şerhi konuldu.
4 Ekim 2024

Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında göçmenleri taşıyan bir balıkçı teknesinin batması sonucu en az 78 kişi öldü. Uluslararası sularda gerçekleşen olayda 100'den fazla kişi kurtarıldı ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarılan göçmenlerin çoğunluğu Suriye, Filistin, Afganistan ve Pakistan uyruklu. Teknede yaklaşık 700 kişinin bulunduğu ve Libya'nın Tobruk bölgesinden İtalya'ya gitmeye çalıştıkları belirtiliyor.
14 Haziran 2023

İzmir Başsavcılığı tarafından yürütülen nitelikli dolandırıcılık soruşturması kapsamında, evde ek iş ilanları vererek çok sayıda kişiyi dolandırdıkları gerekçesiyle 64 şüpheli gözaltına alındı ve bunlardan 32'si tutuklandı. Şüphelilerin sahte kurum logoları ve belgeler kullanarak, kapora, sigorta ve veri ücreti adı altında para talep ettikleri belirlendi. Zanlıların İzmir'de 17 mağdurdan yaklaşık 1 milyon 250 bin lira, ülke genelindeyse bine yakın mağdurdan 100 milyon lira haksız menfaat elde ettikleri tespit edildi.
8 Temmuz 2024

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bir işletmede 8 bin 664 şişe bandrolsüz içkiye el konuldu. İl Jandarma Komutanlığı, Ölüdeniz Mahallesi'ndeki işletmeye yapılan ihbar üzerine operasyon düzenledi. Operasyonda farklı türlerde bandrolsüz içkiler bulundu ve içkilere el konuldu. İşletme sahibi hakkında adli işlem başlatıldı.
2 Ağustos 2024

2021 ile 2023 yılları arasında Avrupa'da 51 bin 433 refakatsiz göçmen çocuk ve genç, devlet himayesine girdikten sonra kayboldu. Günde ortalama 47 göçmen çocuğun kaybolduğu tespit edildi. Almanya'da 2 bin 5, İtalya'da 22 bin 899 ve Avusturya'da 20 bin 77 kayıp göçmen çocuk ve genç olduğu bilgisi paylaşıldı. Çocukların bir kısmının organ ve fuhuş mafyalarının eline düştüğü ve suç örgütlerinin sığınma merkezlerinden çocukları uzaklaştırmak için baskı uyguladığı belirtildi.
30 Nisan 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada Türkiye'de bulunan sığınmacıların sayısını açıkladı. Toplamda 4 milyon 643 bin 986 düzenli sığınmacı olduğunu belirtti. Bu sığınmacıların 3 milyon 254 bin 904'ü geçici koruma altındaki Suriyeliler, 1 milyon 129 bin 614'ü ikamet izniyle kalan yabancılar ve 259 bin 468'i uluslararası koruma kapsamında kalanlar olarak sıralandı. Ayrıca, bir ay önceki açıklamaya göre sığınmacı sayısında 100 bin kişilik bir düşüş olduğu bilgisi paylaşıldı.
8 Kasım 2023

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) 2014 ile 2023 arasını kapsayan raporuna göre, dünya genelinde 62 bin 285 düzensiz göçmenin öldüğü ya da kaybolduğu açıklandı. Raporda, göçmenlerin büyük bir kısmının boğularak hayatını kaybettiği ve ölenlerin önemli bir bölümünün Afrika veya Asya'dan gelip Akdeniz'i geçmeye çalışırken yaşamını yitirdiği belirtildi. Kimliği belirlenebilenlerin üçte birinden fazlası silahlı çatışmaların yaşandığı Afganistan, Burma, Suriye ve Etiyopya gibi ülkelerin vatandaşları. 2023, 8 bin 541 göçmenin hayatını kaybettiği ile en ölümcül yıl olarak kaydedildi.
26 Mart 2024

Ankara Emniyet Müdürlüğü, sosyal medya üzerinde provokasyon yaptığı iddia edilen hesaplara yönelik bir operasyon başlattı. Sığınmacı ve göçmen karşıtlığıyla, Türk düşmanlığına yönelik nefret içerikli paylaşımlar yaptıkları iddia edilen 27 hesap yöneticisi gözaltına alındı. Dört kişi savcılık sorgulamasının ardından serbest bırakılırken, 23 kişi hakimliğe sevk edildi. Bu kişilerden 15'i yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, sekizi ise tutuklandı.
23 Eylül 2023

Ordu merkezli beş ilde düzenlenen 'Kuyu-3' operasyonunda, iki ayrı organize suç örgütüne yönelik olarak 30 şüpheli gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun detaylarını sosyal medya hesabından paylaştı. Suç örgütlerinin, haksız para taleplerini kabul etmeyen iş insanlarına ve eğlence mekanlarını zorla ele geçirmek amacıyla işyeri sahiplerine silahlı saldırılar düzenledikleri belirtildi. İzmir'de yakalanan 18 şüpheliden 13'ü tutuklandı, beşi adli kontrolle serbest bırakıldı.
7 Haziran 2024

İzmir merkezli 18 ilde gerçekleştirilen kripto para dolandırıcılığı operasyonunda, taklit internet siteleri üzerinden mağdurların hesaplarını ele geçirdiği iddia edilen 48 şüpheliden 19'u tutuklandı. Gözaltına alınan şüphelilerden 14'ü serbest bırakılırken, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 15 kişi oldu. Şüphelilerin sahte siteler kurduğu, sahte reklam logoları oluşturduğu ve haksız yere 50 milyon lira kazanç sağladıkları iddia ediliyor.
18 Mart 2023

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından, yaklaşık 13,5 milyon nüfuslu bölgeden 3,3 milyon kişi diğer illere göç etti. Bu süreçte 800 bin kişi köylerine geri dönerken, 811 bin kişi kara, hava ve demiryoluyla tahliye edildi. Depremler sonucunda 45 bin 89 kişi hayatını kaybetti ve 218 kişi tutuklandı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Beşiktaş üyeliğinden istifası dışında, resmi bir istifa gerçekleşmedi.
2 Mart 2023

İzmir'in Aliağa ilçesinde gümrük çalışanları ve müşavirlerine yönelik rüşvet soruşturmasında 77 şüpheli gözaltına alındı. Bir şüphelinin yurtdışında olduğu bildirildi. Soruşturma kapsamında 16'sı kamu görevlisi olmak üzere toplam 78 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Operasyon sırasında şüphelilerin adreslerinde ve Aliağa Gümrük Müdürlüğü binasında aramalar yapıldı ve bazı dijital materyallere el konuldu.
9 Temmuz 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında enkaz altından kurtarılan çocuklardan 12'sinin kimliğinin tespit edilemediğini duyurdu. Bakanlık, 68 çocuğun bakanlığa ait kuruluşlarda bakıma alındığını, dokuz çocuğun ise hastanede tedavi görürken hayatını kaybettiğini açıkladı. Daha önce bakanlık ve emniyetin, kimliği belirlenemeyen çocuklarla ilgili verilerinin tutmaması eleştirilmişti.
27 Nisan 2023
İşaretlediklerim