Leeds Üniversitesi'nin hazırladığı Küresel İklim Değişikliği Göstergeleri raporuna göre, insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınma her 10 yılda 0,26 derece artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 2013-2022 döneminde sanayi öncesi döneme göre 1,14 derece olan küresel sıcaklık artışı, 2014-2023 döneminde 1,19 dereceye yükseldi. Fosil yakıt emisyonları, iklim değişikliğinin başlıca nedeni olarak gösterilirken, çimento üretimi, tarım ve ormansızlaşma gibi diğer kirlilik kaynaklarının da ısınmaya katkıda bulunduğu belirtildi. BM, küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma kararlılığının azaldığını vurguladı.
5 Haziran 2024

Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi, geçtiğimiz nisan ayının şimdiye kadar kaydedilen en sıcak nisan olduğunu açıkladı. Nisan ayının ortalama hava sıcaklığı 15,03 derece olarak ölçüldü ve bu değer, 1991-2020 ortalamasının 0,67 derece üzerinde. Ayrıca, son 12 ayın küresel ortalama sıcaklığı da 1991-2020 ortalamasının 0,73 derece üzerinde. Sıcaklıklar, özellikle Doğu Avrupa, Kuzey Amerika'nın kuzeyi, Grönland, Doğu Asya, Orta Doğu'nun kuzeybatısı, Güney Amerika'nın bazı kısımları ve Afrika'nın büyük bölümünde ortalamanın üzerinde seyrediyor.
8 Mayıs 2024

Bilim insanları, okyanusların deniz yaşamını sürdüremeyecek ve iklimi dengelemekte yetersiz kalacak kadar asidik hale gelmek üzere olduğu konusunda uyardı. Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü'nün (PIK) raporuna göre, gezegenimizin yaşamı sürdürebilme kapasitesini belirleyen dokuz kritik faktörden altısı, insan faaliyetleri nedeniyle güvenli sınırlarını aşmış durumda. Okyanus asidifikasyonu, fosil yakıtların yakılmasıyla atmosfere salınan karbondioksit (CO2) emisyonlarının artması nedeniyle sürdürülebilir sınırını aşmak üzere. Bu durum, deniz yaşamını ve milyarlarca insanın gıda kaynaklarını tehdit ediyor.
24 Eylül 2024

Türkiye, geçen ay son 53 yılın en sıcak temmuzunu yaşadı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), temmuz ayında küresel yüzey sıcaklığının 20. yüzyıl ortalamasının 1,21 derece üzerinde olduğunu açıkladı. Türkiye'de en yüksek sıcaklık 45,9 dereceyle Cizre'de, en düşük sıcaklık ise 5,2 dereceyle Erzurum'da kaydedildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sıcaklıkların artmaya devam edeceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.
15 Ağustos 2024

Türkiye'de geçen yıl yaz aylarında yaşanan kavurucu sıcaklıkların bu yıl da devam etmesi ve rekor seviyelere ulaşması bekleniyor. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye'nin büyük bir bölümünde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ve çeşitli bölgelerde yüksek sıcaklık rekorlarının kırılacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Akdeniz ve step iklimlerinin etkisi altına gireceği ve kuzeydoğu Anadolu dışında soğuk iklim kuşağının ortadan kalkacağı öngörülüyor.
26 Nisan 2024

2023 yılı, iklim bilimcilerin tahminlerinin aksine, kaydedilen en sıcak yıl oldu ve bu durum bilim insanlarını şaşırttı. NASA Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Gavin Schmidt, iklim modellerinin bu ani sıcaklık artışını öngöremediğini belirtti. Sera gazı emisyonları, Tonga'daki volkanik patlama ve denizcilik endüstrisindeki sülfür emisyonlarını azaltan düzenlemeler gibi faktörlerin etkileri incelendi, ancak hiçbiri sıcaklık artışını tam olarak açıklayamadı. Schmidt ve diğer bilim insanları, iklim sisteminin işleyişinde beklenmedik değişiklikler olabileceğini ve daha iyi veri sistemlerine ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.
28 Mart 2024

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Temmuz 2024'ün şimdiye kadar kaydedilen en sıcak temmuz olduğunu açıkladı. Ortalama küresel yüzey sıcaklığı, 20. yüzyıl ortalamasının 1,21 derece üzerinde ölçüldü. Afrika, Avrupa ve Asya kıtaları en sıcak temmuz ayını yaşarken, Kuzey Amerika en sıcak ikinci temmuzunu gördü. 2024'ün en sıcak yıl olma ihtimali yüzde 77 olarak belirlendi.
12 Ağustos 2024

Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi ve Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü'nün hesaplamalarına göre, 2023 yılı sanayi öncesi döneme kıyasla 1,48°C daha sıcak geçti. Bu durum, 2015 Paris İklim Anlaşmaları'nda belirlenen 1,5°C sıcaklık artışı eşiğine tehlikeli derecede yaklaşıldığını gösteriyor. Amerika Birleşmiş Devletleri Ulusal Okyanus ve Atmosfer Birliği, 2024'te daha yüksek sıcaklıklara ulaşma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. BM Genel Sekreteri ve WMO Genel Sekreteri, iklim değişikliğiyle mücadelede acil eylem çağrısında bulunuyor.
24 Mart 2024

Bilim insanları, insan faaliyetlerinin yol açtığı iklim değişikliğinin Orta Avrupa’daki sel felaketlerinin yeniden yaşanma ihtimalini iki katına çıkardığını ve yağış yoğunluğunu yüzde yedi arttırdığını tespit etti. Geçen hafta başlayan rekor yağışlar nedeniyle Avusturya, Çekya, Romanya ve Polonya’da 23 kişi hayatını kaybetti. Avrupa Birliği, bu sellerin ve Portekiz’deki orman yangınlarının iklim çöküşünün ortak kanıtı olduğunu belirtti. Analizler, fosil yakıtların yakılmaya devam edilmesi halinde benzer yağış olaylarının daha sık ve yoğun yaşanacağını öngörüyor.
25 Eylül 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'de 2024 Nisan ayında son 53 yılın sıcaklık rekorunun kırıldığını açıkladı. Şanlıurfa Ceylanpınar'da 38,9 derece ile en yüksek sıcaklık ölçüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, nisan ayı sıcaklık ortalaması 16,6 derece oldu ve bu değer, ortalamaların 4,3 derece üzerinde seyretti. Bakan Özhaseki, iklim değişikliğine karşı küresel mücadele çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2024

Türkiye, 2024 Ocak ayında son 53 yılın en sıcak ocak ayını yaşadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye genelinde ortalama sıcaklık 5,7 derece olarak ölçüldü, bu da 1991-2020 yılları arasındaki ortalama sıcaklığın 2,8 derece üzerinde. En yüksek sıcaklık 29,3 derece ile Akçakoca'da, en düşük sıcaklık ise sıfırın altında 31,3 derece ile Ardahan'da kaydedildi. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar ölçülürken, bazı bölgeler mevsim normalleri civarında sıcaklıklar gösterdi.
19 Şubat 2024

El Nino'nun etkileri nisan ortalarında sona ermiş olmasına rağmen, dünya genelinde sıcaklık rekorlarının temmuz ortalarına kadar devam etmesi bekleniyor. 2023 yılı, tüm zamanların en sıcak yılı olarak kaydedildi ve bu sıcaklık artışının ana nedenlerinden biri El Nino hava olayı olarak gösteriliyor. Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Levent Kurnaz, iklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklıkların sürekli olarak arttığını ve El Nino'nun bu artışı daha da belirgin hale getirdiğini belirtti. Türkiye de son 53 yılın en sıcak nisan ayını yaşadı.
27 Mayıs 2024

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Temmuz ayında aşırı sıcakların yüz milyonlarca insanı etkilediğini ve 22 Temmuz'un dünyanın en sıcak günü olarak kaydedildiğini açıkladı. WMO Sözcüsü Clare Nullis, sera gazlarının iklimi ne ölçüde değiştirdiğinin bir göstergesinin de aşırı sıcaklar olduğunu belirtti. 2023'te en az 10 ülkede günlük 50 santigrat derecenin üzerinde sıcaklıklar kaydedildi. Asya, Afrika ve Avrupa'da sıcaklık rekorları kırıldı ve sıcaklıkların daha kalıcı hale geldiği vurgulandı.
6 Ağustos 2024

Sanayi devriminden bu yana artan karbondioksit seviyeleri, küresel ısınmayı hızlandırıyor ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından belirlenen kritik eşiklere yaklaşıyoruz. Bu eşikler arasında Grönland Buz Levhası, Permafrost, Okyanus sirkülasyonu ve sıcaklığı, Musonlar, Amazon Yağmur Ormanları, Antarktika Buz Levhaları ve mercan resifleri bulunuyor. Bilim insanları, bu eşiklerin aşılmasının geri dönüşü olmayan çevresel değişikliklere yol açabileceği konusunda uyarıyor ve küresel ısınmayı 1,5 derece altında tutmanın önemine dikkat çekiyor.
31 Mayıs 2024

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün yaptığı dört günlük araştırma sonucunda, Marmara Denizi'nin ilk 30 metresi hariç ciddi oksijen azlığı yaşadığı tespit edildi. Araştırmada deniz suyu sıcaklıklarının artması, kirlilik ve oksijen azlığı gibi birçok parametre incelendi. Özellikle Doğu Marmara'da nitrat seviyelerinin düşmesi ve hidrojen sülfür gazının oluşma riski, deniz ekosistemi için büyük bir tehdit oluşturuyor. Marmara Denizi'ndeki bu durumun, tarımsal girdiler ve şehirlerin arıtılmamış atık sularından kaynaklandığı belirtiliyor.
12 Ağustos 2024

İzmir, meteorolojik ölçümlerin yapıldığı 1938'den bu yana en sıcak haziran gününü yaşadı. Meteoroloji 2’nci Bölge Müdürlüğü verilerine göre, kent merkezinde hava sıcaklığı 41,4 dereceye ulaştı ve 1982'deki 41,3 derecelik rekoru geride bıraktı. Bornova'da sıcaklık 43 dereceye, Buca'da ise 42 dereceye kadar çıktı. İklim değişiminin etkisiyle Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar gözlemleniyor.
13 Haziran 2024

İklim değişikliğinin enflasyon üzerindeki etkileri ve merkez bankalarının fiyat istikrarını koruma kabiliyetleri üzerindeki potansiyel etkileri giderek daha fazla önem kazanıyor. Avrupa Merkez Bankası ve bilim insanlarının yaptığı araştırma, küresel ısınmanın ve sıcak hava dalgalarının gıda fiyatlarını ve genel enflasyonu artıracağını gösteriyor. Araştırmaya göre, iklim değişikliği 2035 yılına kadar gıda maliyetini her yıl yüzde 1,49 ila 1,79 puan, genel enflasyonu ise 0,76 ile 0,91 puan arasında artıracak.
27 Mart 2024

Temmuz ayında Antarktika'da kaydedilen sıcaklıklar, beklenenin 28 derece üzerine çıkarak aylık ortalamada 10 santigrat derece daha yüksek kaydedildi. MetDesk Tahmin Direktörü Michael Dukes, bu tür bir ısınmanın buz tabakalarının çökmesine yol açabileceğini belirtti. Bu, son iki yılda bölgeyi etkileyen en sıcak ikinci sıcak hava dalgası oldu. Araştırmacı Zeke Hausfather, Antarktika'daki sıcak hava dalgasının küresel sıcaklıklardaki artışın en büyük etkenlerinden biri olduğunu ifade etti.
2 Ağustos 2024

The Lancet Public Health dergisinde yayımlanan bir rapora göre, Avrupa'da 2100 yılında aşırı sıcaklardan kaynaklı ölümlerin günümüze oranla beş kat artması bekleniyor. Avrupa Birliği Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi'nin (JRC) raporu, 27 AB ülkesi ile Britanya, İsviçre ve Norveç'teki hava sıcaklıklarının etkilerini analiz etti. Raporda, özellikle Avrupa'nın güney bölgelerinde, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Malta'da sıcaklık kaynaklı ölümlerin beş kata kadar artabileceği belirtildi. Uzmanlar, aşırı sıcak havanın aşırı soğuk havaya oranla daha az öldürücü olduğu görüşüne katılmadıklarını vurguladı.
22 Ağustos 2024

Yeni bir araştırmaya göre, kutup buzullarının erimesi Dünya'nın dönüşünü yavaşlatarak günlerin uzamasına neden oluyor. İnsan kaynaklı küresel ısınma nedeniyle Grönland ve Antarktika'daki buz tabakalarının erimesi, suyun ekvator çevresindeki denizlere dağılmasına yol açıyor ve bu da Dünya'nın dönüş hızını yavaşlatıyor. Araştırma, 1900 ile 2000 yılları arasında gün uzunluğundaki yavaşlama oranının yüzyılda 0.3-1.0 milisaniye arasında değiştiğini, ancak 2000'den bu yana bu oranın 1.3 ms/cy'ye yükseldiğini gösteriyor. Emisyonlar azaltılmazsa, yavaşlama oranının 2100 yılına kadar yüzyılda 2.6 milisaniyeye ulaşacağı öngörülüyor.
16 Temmuz 2024
İşaretlediklerim