Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü'nün (OECD) raporunda, Türkiye'nin yüzde 72'lik gıda enflasyonu oranıyla 32 OECD üyesi ülke arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip olduğu belirtiliyor. Raporda, 2023 yılının eylül ve ekim aylarında OECD ülkelerinde genel olarak enflasyon oranlarında düşüş yaşandığı, ancak Türkiye, İzlanda, Kolombiya ve Britanya'da gıda enflasyonunun yüzde 10'un üzerinde olduğu ifade ediliyor. Türkiye'nin geçen seneki yüzde 61,4 olan gıda enflasyonu bu sene yüzde 72'ye yükselmiş durumda.
8 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün verilerine göre, küresel gıda fiyatları endeksi son 12 aydır düşüş gösterirken, Türkiye'de gıda fiyatları 32 aydır kesintisiz olarak artıyor. Türkiye'de faiz indirimine giden ve bu politikasını İslami temellere dayandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikaları, dünya genelindeki enflasyon trendlerinden ayrışıyor. Ayrıca, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaların kullanımı nedeniyle görsel iletişimci Mahir Akkoyun hakkında soruşturma başlatıldı ve suçlamalar arasında 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozma' bulunuyor.
7 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'deki gıda fiyatları son 34 aydır aralıksız artıyor. Son bir yılda yüzde 54 artış gösteren gıda fiyatları, dünya genelinde yüzde 21 düşüş gösterdi. Türkiye'nin 'yeni ekonomik model' geçtiği Kasım 2022'den itibaren FAO ve TÜİK'in açıkladığı gıda fiyat endeksleri arasındaki fark giderek büyüdü. Ayrıca, Türkiye'nin Kur Korumalı Mevduatı (KKM) ilan ettiği Aralık 2021'den itibaren gıda fiyatlarındaki artış hızlandı.
4 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayında aylık enflasyonun %6,65 arttığını ve yıllık enflasyonun %57,68'e yükseldiğini duyurdu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu %121,62 olarak açıkladı ve Ocak ayında aylık enflasyonun %9,26 arttığını belirtti. Ekonomistlerin Ocak ayı için aylık enflasyon beklentisi %3,8 artış iken, yıllık enflasyonun %53,5'e gerileyeceği öngörülmüştü. Dünya genelinde enerji fiyatlarının düşmesine ve gıda fiyatlarının azalmasına rağmen, Türkiye'de fiyat artışları devam ediyor.
3 Şubat 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayında yıllık enflasyonun yüzde 64,27 arttığını duyurdu. Aylık enflasyon oranı yüzde 1,18 olarak belirlenirken, üretici fiyatları yıllık yüzde 97,72 artış gösterdi. Önceki yılın aynı dönemindeki yüksek enflasyon oranları nedeniyle, bu yılın Aralık ayında enflasyon oranlarında gözlemlenen düşüş, baz etkisi olarak adlandırılıyor. İktidarın, enflasyona karşı önlem almak yerine bu baz etkisinin devreye girmesini beklediği ve seçimlere yaklaşırken enflasyon düşüşünün fiyatlar gerilemiş gibi lanse edileceği belirtiliyor.
3 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayında aylık enflasyonun %3,15 arttığını ve yıllık enflasyonun %55,18'e gerilediğini açıkladı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise aylık enflasyonun %7,21 arttığını ve yıllık enflasyonun %126,91 olduğunu bildirdi. TÜİK verileri, yöneticilerin sık değişimi ve eleştiriler nedeniyle tartışma konusu olurken, gıda fiyatlarındaki en büyük artış dikkat çekti.
3 Mart 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da Aralık 2023'te enflasyon yüzde 3,52 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 74,88 olarak kaydedildi. Perakende fiyatlar ve toptan eşya fiyatları indekslerindeki artışlar detaylandırıldı. Aralık ayında sağlık ve kişisel bakım, kültür eğitim ve eğlence, gıda gibi çeşitli harcama gruplarında fiyat artışları yaşandı. Toptan fiyatlarda ise kimyevi maddeler, gıda maddeleri ve madenler grubunda artış, işlenmemiş maddelerde azalış gözlemlendi.
1 Ocak 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2023 itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 38,21 olduğunu ve aylık artışın yüzde 3,92 olduğunu bildirdi. Altı aylık enflasyon oranı ise yüzde 19,77 olarak açıklandı ve bu oran memur ve emekli maaş zamları için bir gösterge niteliğinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon oranlarının açıklanmasıyla memur ve emeklilere verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti ve zamla ilgili düzenlemenin Meclis'e gelmesi bekleniyor.
5 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de 2022 yılı yıllık enflasyon oranı %64,27 olarak belirlendi. Bu oran, memur ve emekli maaş zammında enflasyon farkını belirleyen ikinci altı aylık dönem için %15,4 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz-aralık dönemindeki enflasyon oranında artış alacaklar. Memurlar ise toplu sözleşmeden kaynaklanan %7'lik zam ve enflasyon farkı ile birlikte toplamda %16,4 zam alacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, maaş artışlarını Türkiye'nin kazancını her kesime yansıtma kararlılığı çerçevesinde ele alacaklarını ifade etti.
3 Ocak 2023

ABD'de tüketici fiyatları endeksi, haziran ayında aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 3 artarak piyasa beklentilerinin altında bir artış gösterdi. Gıda ve enerji hariç çekirdek tüketici fiyatları ise yıllık yüzde 4,8 arttı. Aylık çekirdek enflasyon yüzde 0,2 olarak kaydedildi. Bu durum, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon hedefinin üzerinde olmasına rağmen, 25-26 Temmuz'daki toplantıda faiz oranlarının yükseltilmesi beklentisini koruyor.
12 Temmuz 2023

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, son dönemdeki zamların ekmek maliyetini de artırdığını ve bu durumun büyük bir ekonomik krize bağlı olduğunu belirtti. Tarım ve gıda ürünlerinde enflasyonun yüzde 300 olduğunu ifade eden Kavuncu, ekonomik kalkınma politikalarının ve enflasyonla mücadele programının değiştirilerek ekonominin düze çıkarılması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Kavuncu, ekmek fiyatlarının 12 TL olmasının zorunlu hale geldiğini belirtti.
20 Temmuz 2023

Türkiye'de hanehalkı gelirlerinin yüzde 70'e yakını gıda, konut ve ulaşım giderlerine ayrılıyor. Resmi verilere göre geçen sene enflasyon yüzde 85'in üzerine çıktı ve bağımsız sosyal bilimciler bu oranın daha yüksek olduğunu belirtiyor. TÜİK'in üç yıl sonra açıkladığı verilere göre, hanelerin gelirlerinden en çok pay ayırdığı harcamalar sırasıyla gıda, kira ve konut harcamaları, ulaştırma oldu. Eğitim, sağlık ve eğlence ve kültür harcamaları ise en düşük paya sahip.
9 Haziran 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da şubat ayında enflasyon aylık yüzde 3,83, yıllık yüzde 78,62 olarak ölçüldü. Şubat ayında perakende fiyatlarda en çok artış sağlık ve kişisel bakım harcamalarında görülürken, ulaştırma ve haberleşme harcamaları en az artış gösteren kategoriler arasında yer aldı. 2022 yılında İstanbul'da yıllık enflasyon yüzde 92,7 olarak kaydedilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Mart'ta açıklayacağı tüketici fiyatları endeksi verilerinin, şubatta artan gıda fiyatlarının etkisiyle yüksek seyretmeye devam etmesi ve yıllık enflasyonun sınırlı bir düşüşle yüzde 55,5 olarak kaydedilmesi bekleniyor.
1 Mart 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, Nisan ayında İstanbul'da perakende fiyatlar aylık yüzde 4,57, toptan fiyatlar ise yüzde 3,14 arttı. Yıllık bazda perakende fiyatlar yüzde 62,46, toptan fiyatlar yüzde 70,58 artış gösterdi. Sektörel bazda en yüksek artış giyim harcamalarında yaşanırken, kimyevi maddeler ve yakacak ve enerji maddeleri gruplarında düşüş gözlendi. İTO endeksleri, TÜİK tarafından açıklanan TÜFE ile farklılık göstermeye devam ediyor.
1 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı yıllık enflasyonun yüzde 61,36 olduğunu açıkladı. Aylık artış oranı ise yüzde 3,43 olarak belirtildi. Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 61,53 olarak açıklanmıştı. Öte yandan, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 126,18 olarak açıklamıştı. Merkez Bankası ise yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 65'e yükseltti.
3 Kasım 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), ağustos verilerine göre açlık sınırının 12 bin 198 TL, yoksulluk sınırının ise 39 bin 733 TL'ye yükseldiğini duyurdu. Ayrıca bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 15 bin 813 TL olarak belirtildi. Mutfak enflasyonunun aylık 4,63, yıllık 77,04, yıllık ortalama olarak da yüzde 107,80 oranında artış gösterdiği ifade edildi.
29 Ağustos 2023

Seçim sonrası döviz kurlarında yaşanan yüzde 20'ye yakın artış, tarım sektöründe maliyetleri yükseltti. Bu durum, gıda ürünlerinin fiyatlarında artışa yol açacak. Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez, maliyet artışlarının ekmek fiyatlarını 8-10 lira arasına çıkarabileceğini ve diğer tarım ürünlerinin fiyatlarını da etkileyeceğini belirtti.
19 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayında yıllık enflasyonun yüzde 58,94 olduğunu bildirdi. Aylık artış oranı ise yüzde 9,09 olarak kaydedildi. Bu oranlar, TÜİK'in temmuz ayında açıkladığı yıllık enflasyon oranı olan yüzde 47,83'ten ve haziran ayındaki yüzde 38,21'lik orandan daha yüksek. Ayrıca, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükseltildi.
4 Eylül 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayında yıllık enflasyonun yüzde 38,21'e ulaştığını bildirdi. Bu oran, mayıs ayında açıklanan yüzde 39,59'luk yıllık enflasyon oranından düşüş gösteriyor. Aylık enflasyon artışı ise yüzde 3,92 olarak kaydedildi. Öte yandan, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu yüzde 108,58 olarak hesapladı ve haziran ayında aylık enflasyon artışını yüzde 8,54 olarak açıkladı.
5 Temmuz 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da ekim ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 3,69 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 72,73 olarak hesaplandı. Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 3,53 artış gösterdi. Yıllık bazda incelendiğinde, toptan fiyatlardaki değişim oranı yüzde 64,04 olarak gerçekleşti.
1 Kasım 2023
İşaretlediklerim