ABD merkezli uzay teknolojileri şirketi Maxar Technologies, 6 Şubat'ta Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremin uydu görüntülerini yayınladı. Şirket, Gaziantep'in İslahiye ilçesinin deprem öncesi ve sonrası uydu görüntülerini paylaştı. Bu görüntüler, depremin yarattığı yıkımın boyutlarını gözler önüne seriyor.
8 Şubat 2023

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), güneş yüzeyinde hafta sonu ve pazartesi günü oluşan iki güçlü patlamanın jeomanyetik fırtına oluşturduğunu bildirdi. Bu patlamaların güneşten iki büyük kütlenin atılmasına yol açtığı ve Dünya'da da etkisi hissedildiği belirtildi. Patlamaların radyo frekansları, elektrik şebekeleri ve navigasyon sinyalleri üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve uzay araçları ve astronotlar için tehlikeli enerji dalgaları oluşturduğu ifade edildi.
9 Ağustos 2023

Jeoloji yüksek mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Fox TV'de yaptığı açıklamada, İstanbul'da beklenen büyük depremin beş altı yıl içinde gerçekleşme ihtimalinin yüzde 60-70 arasında olduğunu ifade etti. 1999'dan bu yana geçen süre ve bilimsel çalışmalar ışığında, orta Marmara fayının kırılma olasılığının arttığını vurguladı. Ayrıca, İstanbul'da daha önce yaşanan 5,8 büyüklüğündeki depremin şehrin altyapısındaki zayıflıkları gözler önüne serdiğini ve bu durumun ciddi bir hazırlık gerektirdiğini belirtti.
10 Şubat 2023

Apollo misyonlarıyla getirilen ay örneklerini inceleyen bilim insanları, Ay’ın ince atmosferinin nasıl oluştuğuna dair gizemi çözdüklerini açıkladılar. Araştırmalar, Ay atmosferinin yaklaşık yüzde 70’inin meteor çarpmaları sonucu buharlaşmadan, yüzde 30’unun ise güneş rüzgarı püskürmesinden kaynaklandığını gösteriyor. Bu bulgular, Ay’ın yüzeyi ve atmosferinin uzun zaman ölçeklerinde nasıl etkileşime girdiğine dair daha net bir resim sağlıyor ve uzay aşınma süreçlerine dair anlayışımızı geliştiriyor.
3 Ağustos 2024

NASA, Hubble Uzay Teleskobu'nun jiroskop sistemindeki arıza nedeniyle uyku moduna geçirildiğini açıkladı. Teleskobun güvende olduğu ancak geçici olarak atıl durumda bulunduğu belirtildi. Yetkililer, arızayı gidermek için çalışmalarını sürdürüyor. Hubble, 1990 yılında yörüngeye oturtulmuş ve en son 2009 yılında altı yeni jiroskopla donatılmıştı.
4 Haziran 2024

Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde bulunan süper kütleli kara delik Sagittarius A*'nın net bir fotoğrafı, Olay Ufku Teleskobu (EHT) tarafından paylaşıldı. Bu fotoğraf, bilim insanlarının Mayıs 2022'de ilk kez görselini elde ettiği Sagittarius A*'nın polarize ışıkta görüntülenen ilk görseli olarak kaydedildi. Görsel, kara deliğin etrafındaki manyetik alanların da gözlemlenmesini sağlıyor. Kara delik, Güneş'ten 6,5 milyar kat daha ağır ve Samanyolu Galaksisi'ne 54,8 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.
27 Mart 2024

ABD Uzay Kuvvetleri, 1974 yılında fırlatılan ve daha sonra kaybolan S73-7 Kızılötesi Kalibrasyon Balonu (IRCB) adlı uydunun yerini tespit etti. Uydu, KH-9 Hexagon keşif uydusundan ayrıldıktan sonra şişirilemeyerek uzay çöpü haline gelmiş ve bir süre sonra gözden kaybolmuştu. 1999'da kısa bir süreliğine bulunan uydu, 25 yıl sonra yeniden keşfedildi. Uydu şu anda ilk fırlatıldığı yerden 14 kilometre alçalmış durumda ve atmosferde yanması için daha fazla zaman gerekiyor.
5 Mayıs 2024

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, CNN TÜRK'te katıldığı bir programda İstanbul'da olası bir depremin her an gerçekleşebileceğini ve özellikle Avrupa yakasının Asya yakasına göre daha riskli olduğunu belirtti. Amerikalı bir araştırmacının verilerine dayanarak, Marmara'da 7'den büyük bir depremin olma olasılığının yüzde 47 olduğunu ifade etti. Zeytinburnu, Haliç ve Silivri gibi Avrupa yakasındaki kıyı kesimlerinin ciddi şekilde etkileneceğini söyledi. Ayrıca, kentsel dönüşüm çalışmalarının sadece yapı stoğunu güçlendirmeye odaklandığını ve bir kentin depreme karşı bütüncül olarak dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
11 Aralık 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son değerlendirmelerine göre, Türkiye'nin kuzey, iç ve doğu kesimleri parçalı ve yer yer çok bulutlu olacak. İstanbul, Edirne, Kırklareli, Antalya, Hatay, Erzurum, Kars, Malatya, Van, Diyarbakır, Gaziantep, Siirt, Şanlıurfa gibi illerde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Ayrıca, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi, kar erimeleri ve heyelan riski bulunuyor. Hava sıcaklıklarının batı ve doğu kesimlerde 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.
6 Nisan 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 21 il için sarı kodlu uyarı yayımladı. İstanbul'da fırtına, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'da ise çığ tehlikesi bekleniyor. Güneydoğu, güney ve batı kıyıları parçalı ve yer yer çok bulutlu olacak. İç ve doğu kesimlerde pus ve yer yer sis olması öngörülüyor. Meteoroloji renk kodları, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı olarak dört farklı seviyede meteorolojik hadiseleri sınıflandırıyor.
10 Şubat 2024

Çinli özel şirket Space Pioneer'e ait Tianlong-3 roketi, bir test sırasında yanlışlıkla fırlatıldı ve Gongyi şehri yakınlarındaki tepelere düştü. Roketin yapısal bir arıza nedeniyle fırlatma rampasından ayrıldığı ve yere çakılarak alevler içinde kaldığı belirtildi. Olayda can kaybı yaşanmadığı ve yangının söndürüldüğü bildirildi. Bu tür kazalar Çin'de nadir görülmekte olup, roketin planlanmamış bir uçuş gerçekleştirmesi dikkat çekti.
1 Temmuz 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Akdeniz’in doğusu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun batısında toz taşınımı beklendiğini bildirdi. Bu durumun görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma gibi olumsuzluklara yol açabileceği belirtildi. Ayrıca, Doğu Akdeniz ile Gaziantep, Malatya ve Kayseri’de kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışlar beklendiği de ifade edildi.
15 Ekim 2023

NASA, Güneş yüzeyinde meydana gelen güçlü bir patlamanın fotoğrafını yayınladı. ABD'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), bu patlamanın neden olduğu şiddetli jeomanyetik fırtınayı tespit etti ve elektronik cihazlar ile elektrik şebekelerinde kesintilere yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Jeomanyetik fırtınalar, Dünya'nın manyetik alanı ile Güneş rüzgarları arasındaki etkileşimden kaynaklanır ve GPS, radyo frekansları, uydu operasyonları gibi teknolojik sistemleri etkileyebilir.
10 Mayıs 2024

Türkiye genelinde sıcak hava dalgası etkisini sürdürüyor ve bu yaz sıcaklık rekorlarının kırılması bekleniyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, bu yazın çok sıcak geçeceğini ve meteorolojik afetlerin yaşanacağını belirtti. Geçtiğimiz yıl İstanbul'da 41.3 derece ile son 85 yılın rekoru kırılmıştı, bu yıl ise sıcaklıkların 42-43 dereceye ulaşması bekleniyor. Küresel ısınmanın etkisiyle ani meteorolojik değişimlerin normal hale geldiği vurgulanıyor.
9 Haziran 2024

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler ve Hatay'daki 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür, Adana için deprem uyarısında bulundu. Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, bu tür tahminlerin bilimsel olmadığını, Adana'da aktif faylar üzerinde anlamlı bir çalışma bulunmadığını ve bu tür iddiaların sadece halkı korkuttuğunu belirtti. Yaltırak, deprem tahminlerinin hangi fay hattı üzerinde olacağı gibi somut bilgilerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

Bursa'da sabah saatlerinde mercek bulutu görüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, mercek bulutlarının engebelerden kaynaklanan rüzgar dalgalanmaları sonucu oluştuğunu ve genellikle engebenin kuytu tarafında aşağı doğru hareketli türbülansın bir göstergesi olduğunu belirtiyor. Bu tür bulutlar, UFO'ya benzer şekilleriyle dikkat çekiyor ve fön rüzgarlarının etkili olduğu coğrafi alanlarda sıkça rastlanabiliyor.
19 Ocak 2023

Dünyanın en büyük buz dağı olarak bilinen A23a, Antarktika kıyı şeridinden koparak Weddell Denizi'nde karaya oturduktan 30 yıl sonra harekete geçti. Ancak, devasa bir girdaba yakalanarak aylardır saat yönünün tersine dönüyor. Uzmanlar, buzdağının bu girdaptan yıllarca çıkamayabileceğini ve bu durumun erimesini geciktireceğini belirtiyor. A23a'nın yüz ölçümü yaklaşık 4 bin kilometrekare ve kalınlığı yaklaşık 400 metre.
4 Ağustos 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara, Ege, Batı Akdeniz'in iç kesimleri ve İç Anadolu'nun batısı için fırtına uyarısında bulundu. Yarın sabah saatlerinden itibaren bu bölgelerde güney ve güneybatı, zamanla kuzeybatı yönlerden kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına bekleniyor. Fırtınanın hızının saatte 70 ila 80 kilometreye ulaşacağı ve gece saatlerinde etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor. Fırtına nedeniyle ulaşımda aksamalar, çatı uçması ve soba ile doğal gaz kaynaklı zehirlenmelere karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi.
24 Mart 2024

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Florida eyaletinde bir evin çatısına düşen ve merak uyandıran 700 gram ağırlığındaki gizemli nesnenin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ait bir 'uzay çöpü' parçası olduğunu açıkladı. Bu nesne, 8 Mart'ta Alejandro Otero'nun evinin çatısına düşmüş ve büyük ilgi çekmişti. NASA, nesnenin 2021'den bu yana Dünya'nın yörüngesine doğru hareket eden bir kargo paletine ait olduğunu ve şu anda analiz için Kennedy Uzay Merkezi'nde bulunduğunu belirtti. Ev sahibi Otero, kimsenin yaralanmamış olmasından dolayı memnuniyetini ifade etti.
16 Nisan 2024

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, Türkiye'nin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olduğunu ve Akdeniz'de çölleşmenin hızlanabileceğini ifade etti. Kuraklığın gıda fiyatları üzerindeki etkisi artacak ve tarım, hayvancılık, turizm gibi sektörler olumsuz etkilenecek. Taalas, fosil yakıt kullanımını azaltma ve sulama teknolojilerine odaklanma gerekliliğine vurgu yaparak, Türkiye'nin güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapması gerektiğini belirtti.
20 Ocak 2023
İşaretlediklerim