Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında verilen kira desteği miktarlarını artırdı. 2024 yılı için İstanbul'da kira desteği 5 bin 500 lira, Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir'de 4 bin 500 lira, diğer büyükşehirlerde 3 bin 750 lira, diğer illerde ise 3 bin lira olarak belirlendi. Ayrıca kiracılar ve konutta oturma hakkı bulunan kişilere de bir defaya mahsus ödemeler yapılacak. İstanbul'da kiracılara 11 bin lira, diğer büyükşehirlerde 7 bin 500 lira, diğer şehirlerde ise 6 bin lira ödeme yapılacak.
10 Ocak 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un ulaşım yatırımları için ihtiyaç duyulan dış kredinin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından onaylandığını açıkladı. İmamoğlu, bu kredinin M7 Mahmutbey-Esenyurt Metrosu, M12 Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metrosu, M4 Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu ve T4 Topkapı-Mescid-i Selam Tramvayı projelerinde kullanılacağını belirtti. İmamoğlu, daha önce İBB'nin kredi başvurusunun onaylanmasını bekliyordu ancak bu konuda bir dönüş olmamıştı.
18 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da deprem riski altında olan 1,5 milyon konutun acil dönüşüm gerektiğini, bunların %20'sinin çok acil olduğunu belirtti. Daha önce 695 bin konutun dönüşümünün tamamlandığını ve şu anda 93 bin konutun dönüşümünün devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, riskli konutların 500 bininin yerinde dönüştürüleceğini ve geriye kalan 500 bin için Anadolu ve Avrupa Yakası'nda uydu kentler planladıklarını açıkladı.
11 Nisan 2023

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin deprem riski altında olduğunu ve İstanbul'da 'Yarısı Bizden Kampanyası' ile 750 bin konutun kısa sürede dönüştürüleceğini belirtti. Kahramanmaraş merkezli deprem bölgesinde 207 bin konutun inşasına başlandığını ve köy evlerinin çelikten yapılacağını ifade etti. İstanbul'da daha önce 800 bin bağımsız bölümün dönüşümünün gerçekleştirildiğini, 170 bin 941'inin ise devam ettiğini söyledi. Kampanyaya 1 milyondan fazla vatandaşın başvurduğunu ve öncelikle yüzde yüz anlaşma sağlanan binalardan başlanacağını açıkladı.
19 Aralık 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ikinci konut alacak olanlara kredi kısıtlaması getirdi. İlk evini alanlar için kredi kısıtı uygulanmayacak. İkinci ev için daha az kredi kullanılabilecek. 5 milyon liraya kadar olan sıfır konutların yüzde 22,5'ine, 5 ila 10 milyon lira arasındaki sıfır konutlar için yüzde 20'sine kredi verilecek. İkinci el konutlar için de oranlar düşürüldü. İkinci konut için kredi kullandıracak bankalarda risk ağırlığı yüksek olacak.
26 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul'da olası bir deprem riski tekrar gündeme geldi. İBB'ye binaların güvenliğiyle ilgili binlerce başvuru yapıldı. Daha önce sadece 2000 öncesi binalar ve yalnızca bina sahipleri tarafından yapılan başvurulara şimdi kiracılar da dahil edildi ve 2000 sonrası binalar da incelenecek. İmamoğlu, bu konunun hayati önem taşıdığını ve İstanbulluların bu taramalara izin vermesi gerektiğini vurguladı.
22 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Gaziosmanpaşa'da düzenlenen bir törende kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm maliyetlerinin yarısının devlet tarafından karşılanacağını ve İstanbul'da kira yardımının 3 bin 500 TL'den 5 bin 250 TL'ye yükseltileceğini duyurdu. Ayrıca, evini dönüştürmek isteyenlere düşük faizli kredi imkanı sunulacağını ve enflasyonla mücadelede faiz oranlarının düşürüleceğini belirtti. Erdoğan, politik rakiplerine yönelik eleştirilerde de bulundu.
21 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelir grubuna yönelik yeni bir konut finansmanı programının detaylarını açıkladı. Program, Türkiye'yi üç bölgeye ayırarak, İstanbul'da 5 milyon TL'ye, diğer illerde ise 2 ila 3 milyon TL'ye kadar finansman sağlayacak. Finansmanlar 15 yıl vade ile ve yüzde 0,69'dan başlayan faiz/kar payı oranlarıyla sunulacak. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksitlerin bir kısmını üstlenecek.
4 Ocak 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı konuşmada, İstanbul'da dönüşümü gereken 1,5 milyon bağımsız bölüm olduğunu ve bunlardan acilen dönüşmesi gereken 300 bininin olduğunu belirtti. Bakanlık tarafından şu anda İstanbul'da 94 bin bağımsız bölümden oluşan projelerin devam ettiğini ifade etti. Kurum, riskli konutların İstanbul içindeki iki rezerv alana taşınacağını duyurdu.
28 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı incelemelerde, 2000 yılından önce inşa edilmiş yaklaşık 29 bin binanın yarısının depremde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası başlatılan 'hızlı bina tarama testi' hizmeti vatandaşlara ücretsiz sunulmaya başlandı ve bu hizmete 140 binin üzerinde başvuru yapıldı. İBB yetkilileri, 318 binanın ise deprem olmaksızın bile çökebilecek durumda olduğunu ifade etti.
20 Mart 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası hükümetin imar barışı düzenlemeleri tartışma konusu oldu. 2017'de getirilen ve 2019'a kadar uzatılan düzenleme, ihtilaflı binalar için cüzi bir bedel karşılığında af sağlıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgelerindeki mitinglerde imar affını savunmuştu. Ancak iktidar, depremde yıkılan binaların kaçının imar affından yararlandığı veya kaçak yapıldığı konusunda bilgi vermekten kaçınıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yıkılan binaların çoğunun yapı denetim hizmeti almamış olduğunu belirtti.
24 Şubat 2023

İktidarın ekonomi politikaları sonucunda iş insanları krediye erişimde güçlük çekiyor ve bankaların getirdiği günlük 5 bin dolarlık sınır nedeniyle kendi döviz hesaplarından para çekmekte zorlanıyorlar. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde talepler ya askıya alınıyor ya da maliyetler son iki haftada neredeyse iki katına çıkıyor. İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, durumun ithalat ve ihracat yaparken işleri zorlaştırdığını ve döviz ihtiyacını Kapalıçarşı gibi yerlerden yüksek maliyetlerle karşılamak zorunda kaldıklarını belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da deprem riski altındaki binaların durumu ve şehir planlaması hakkında konuştu. Riskli binaların yıkılıp, zemin etütleri uygun olan yerlerde yeniden inşa edileceğini belirtti. İstanbul'a yeni nüfusun gelmesinin engelleneceğini ve mevcut nüfusun deprem riski az olan bölgelere dağıtılacağını ifade etti. Ayrıca, Kanal İstanbul projesi çerçevesinde iki yeni şehir kurulacağını ve 500 bin konutun dönüştürüleceğini söyledi. Ekonomiye dair ise düşük faiz politikasının devam edeceğini ve enflasyonun düşmeye devam edeceğini belirtti.
19 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni evlenecek çiftlere faizsiz kredi sağlanacağını belirtti. Ayrıca, örgün eğitimdeki öğrencilere bilgisayar ve cep telefonu desteği sağlanacağını ve 14'üncü Kalkınma Programı'nın yakında sunulacağını ifade etti. Bu kredi imkanı, Aile ve Gençlik Bankası tarafından karşılanacak ve ilk olarak deprem bölgesinde pilot proje olarak başlatılacak.
26 Eylül 2023

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, İstanbul'da 450 bin ile 750 bin arasında boş konut bulunduğunu açıkladı. Bu konutların bir kısmının kamu arazilerinin imara açılması sonucu orta ve üst gelir grupları için üretildiğini ve yüksek rant amacıyla boş tutulduğunu belirtti. Gökce, boş konutların kentsel dönüşüm ve sosyal konut politikalarında kullanılabileceğini, riskli yapılarda yaşayanlara kiralanması teşvik edilerek deprem direncinin artırılabileceğini ifade etti. Ayrıca, merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin bu konuda eşgüdüm içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
2 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan vatandaşlar için yapılacak konutların ücretsiz olarak teslim edilmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 650 bin yeni konut yapılacağını ve TOKİ'nin bu konutları maliyet üzerinden borçlandıracağını duyurmuştu. Kılıçdaroğlu, anayasanın 57 ve 125'inci maddelerine atıfta bulunarak, konutların ücretsiz olması gerektiğini ve kiracıların da mağduriyetlerinin giderileceğini ifade etti.
1 Nisan 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Halk TV iş birliğiyle düzenlenen 'Bir Kira Bir Yuva' kampanyasında, depremzedeler için toplanan 330 milyon TL taahhüdün 93 milyon TL'si henüz yatırılmadı. Kampanya, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan vatandaşlar için başlatılmıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, taahhüt edilen ancak yatırılmayan miktarı kamuoyu ile paylaştı. Benzer bir durum daha önce 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında da yaşanmış ve söz verilen yardımların büyük bir kısmı yatırılmamıştı.
16 Mart 2023

Yapı Kredi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında 0-6 yaş arası çocukların ve ebeveynlerinin gelişimini desteklemek amacıyla 'Yarınlara Kartopu' projesini hayata geçirdi. Proje, çocukların sosyal, duygusal, fiziksel ve bilişsel becerilerini geliştirmeyi ve ebeveynleri bilinçlendirmeyi hedefliyor. Prof. Dr. Selçuk Şirin ve bir ekip tarafından hazırlanan eğitim içerikleri ve setleri, özellikle sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı ve deprem afetinden etkilenen çocuklara yönelik. Yapı Kredi Gönüllüleri de sahada çocuklarla etkinlik yaparak projeye destek veriyor.
13 Kasım 2023

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Mamak metrosu ihalesinde Cengiz İnşaat, Makyol İnşaat ve Kolin İnşaat dahil beş şirketin verdiği teklifleri 'fahiş' bulduğu için reddetti. ABB'ye göre projenin maliyeti 370 milyon avro iken, en düşük teklif 575 milyon avro ile Cengiz Holding'den geldi. İhaledeki teklifler arasındaki fark yüzde 1'den azdı. ABB, rekabetçi bir ortam sağlamak ve kamu kaynaklarını korumak amacıyla ihaleyi en kısa zamanda yeniden yapacağını duyurdu.
31 Ocak 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentte çökme riski taşıyan 1556 bina tespit ettiklerini duyurdu. İBB, hızlı tarama testleri için 160 bin talep aldıklarını ve bugüne kadar 35 bin yapıda analiz yaptıklarını belirtti. Analiz sonuçlarına göre, binaların yüzde 50'si yüksek risk kategorisinde yer alıyor. Riskli binalarda yaşayan 10 bini aşkın kişinin tahliye edileceği ve kira desteği verileceği açıklandı.
3 Haziran 2024
İşaretlediklerim