ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü İsrail'i ziyaret ederek İsrail'in savaş hedefleri ve stratejisi hakkında kapsamlı bir brifing alacak. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın İsrail'e gidişinin 'İsrail, bölge ve dünya için kritik bir zamanda' gerçekleşeceğini belirtti. Blinken, Biden'ın Hamas'ın saldırıları karşısında İsrail ile dayanışma mesajı vereceğini ve Hamas tarafından alıkonulan rehinelerin serbest bırakılması için İsrail ile yakın koordinasyon içinde olacağını ifade etti. Ayrıca, Biden'ın İsrail'den, operasyonlarını sivil kayıpları nasıl en aza indirerek yürüteceği ve Gazze'deki sivillere insani yardım akışını nasıl sağlayacağı konusunda bilgi alacağı belirtildi.
17 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İran'ın nükleer programı hakkındaki açıklamalarına tepki göstererek, ABD'nin provokatif açıklamaların siyasi sonuçlarını düşünmesi gerektiğini ifade etti. Kenani, İran'ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunu ve nükleer silah edinmenin ülkenin ulusal güvenlik doktrininde yeri olmadığını belirtti. Ayrıca, İran'ın nükleer alandaki ilerlemesini sürdüreceğini ve herhangi bir tehdide sert cevap vereceğini vurguladı. Blinken ise, İran'ın nükleer silah edinmemesi için diplomasi dışında tüm seçeneklerin masada olduğunu söylemişti.
31 Ocak 2023

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos, Türkiye'deki deprem felaketinin ardından Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde bir yakınlaşma olduğunu ve bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 20 yıl sonra bir Yunan savunma bakanının Türkiye'ye yaptığı ilk ziyarette, Türk mevkidaşı Hulusi Akar ile ikili ilişkilerin iyileştirilmesi ve Ege'de tatbikatların sınırlandırılması gibi konuları görüştü. Ayrıca, iklim değişikliği ve doğal afetler gibi konularda iş birliğinin artırılabileceğini ifade etti. Panayotopulos, deprem felaketinin iki ülke arasındaki gerginlikleri azaltma anlamında bir katalizör rolü oynayabileceğini söyledi.
8 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Wisconsin'de yaptığı konuşmada, Türkiye ve Suriye'deki depremlerin şiddetine dikkat çekti ve bu olayların bölgede son 100 yıldan fazla süredir yaşanan en kötü depremlerden biri olduğunu belirtti. Biden, depremzedeler için Amerikan halkının düşüncelerinin ve dualarının yanlarında olduğunu ifade etti. Ayrıca, ABD'nin arama-kurtarma ekipleri dahil olmak üzere tam destek sunduğunu ve hem Türkiye'de hem de Suriye'de yardım faaliyetlerine başladıklarını açıkladı.
9 Şubat 2023

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan ve YPG'nin kontrolündeki bir ABD askeri üssünü ziyaret etmesinin ardından, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrılarak ziyarete ilişkin izahat istendi. Ziyaret, DEAŞ ile mücadele misyonu ve bölgedeki güvenlik tedbirleri ile ilgiliydi ve ayrıca Hol mülteci kampındaki mültecilerin ülkelerine iade edilmesi çabaları değerlendirildi.
6 Mart 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan'da ABD diplomatik konvoyuna Hızlı Destek Kuvvetleri tarafından ateş açıldığını duyurdu. Blinken, olayın ardından Sudan'daki tarafları arayarak ABD'li diplomatlara yönelik herhangi bir tehlikenin kabul edilemez olduğunu belirtti ve genel güvenlik ortamı hakkında endişelerini dile getirdi. Sudan'da Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan askeri anlaşmazlıklar sonucunda başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmalar meydana geldi ve bu çatışmalar sonucunda ölü sayısı 83'e yükseldi.
18 Nisan 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kongre oturumlarında Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarına ihtiyacının NATO için önemli olduğunu savundu. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez ise Türkiye'nin demokratik olmayan uygulamaları ve Rusya ile ilişkileri nedeniyle F-16 satışına karşı çıktığını belirtti. Blinken, Türkiye'yi 'zor bir müttefik' olarak nitelendirirken, Menendez Türkiye'nin bu satışı hak etmediğini ifade etti.
23 Mart 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan Silahlı Kuvvetleri ve Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) 24 Nisan gece yarısından itibaren 72 saat sürecek bir ateşkes için anlaştıklarını duyurdu. ABD, tarafların ateşkese tam olarak uyması için çağrıda bulundu ve kalıcı ateşkesin denetlenmesi için bir komite oluşturulmasına yardımcı olacaklarını belirtti. HDK, ABD'nin arabuluculuğuyla ateşkesi kabul ettiklerini ve bunun insani koridor oluşturulması ve sivillerin güvenli bölgelere ulaşması için yapıldığını açıkladı. Sudan'da Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan çatışmalarda en az 427 kişi hayatını kaybetti.
24 Nisan 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Ukrayna'ya 2,5 milyar dolarlık ek askeri yardım yapacağını duyurdu. Bu yardım paketiyle ABD'nin 30. kez Ukrayna'ya silah ve ekipman sağlayacağı belirtildi. Paketin içeriğinde zırhlı araçlar, hava savunma sistemleri ve çeşitli mühimmatlar bulunuyor. Pentagon da paketin detaylarını paylaşarak, içerisindeki araç ve mühimmatların sayıları hakkında bilgi verdi.
20 Ocak 2023

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrası bölgeye gönderilen Yunan arama kurtarma ekiplerinin Türk ekiplerle yan yana çalışmasını Twitter üzerinden Türkçe bir mesajla övdü. Miçotakis, ekiplerin insanüstü çabalarına saygı duyduğunu ve hayat kurtarmak için birlikte savaştıklarını belirtti. Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimi'nden oluşan ekip, Türkiye'ye C-130 tipi uçakla gelmişti.
8 Şubat 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin kendilerine son 3 gün içinde Filistin'deki durumla ilgili ateşkes istediğini belirten mesajlar gönderdiğini ifade etti. Abdullahiyan, ABD'nin bölgedeki eylemlerini eleştirerek, ABD'nin Gazze'de yaşananlara destek verdiğini öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise bölge ülkeleriyle İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı barış şartlarını oluşturmayı amaçlayan önemli görüşmeler yaptıklarını belirtti.
6 Kasım 2023

ABD Kongresi'nden bir grup, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a Türkiye konulu bir mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye'nin Hamas'ı resmen 'terör örgütü' ilan etmesi talep edildi. Ayrıca, Hamas'ın İstanbul'daki ofisinin kapatılması, Türkiye'deki tüm Hamas yetkililerinin Türk vatandaşlıklarının iptal edilmesi ve sınırdışı edilmesi, herhangi bir Türk bankasının Hamas'ın finansmanına karışıp karışmadığının araştırılması ve 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlenen saldırıda herhangi bir Türk yetkilinin yer alıp almadığının araştırılması talepleri de mektupta yer aldı.
25 Ekim 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 12 Şubat'ta Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaretin, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkileme ihtimali bulunuyor. Ziyaret sırasında, Rusya'nın Türkiye'ye ucuz doğal gaz teklifi gibi olumlu tekliflerin yanı sıra, S-400 hava savunma sistemlerinin ikinci partisinin satışı gibi konuların da gündeme gelmesi bekleniyor. Putin'in ziyareti, hem diplomatik manevralar açısından hem de Rusya'nın elindeki kozları kullanma becerisi açısından önemli görülüyor.
3 Şubat 2024

ABD'nin New York şehrinde bulunan ünlü Empire State Binası, Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin birinci ayında, depremde hayatını kaybedenlerin anısına ve sağ kurtulanlara destek olmak amacıyla Türk bayrağının kırmızı ve beyaz renkleriyle ışıklandırıldı. Bina yönetimi bu durumu Twitter üzerinden duyurdu ve aynı zamanda Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu tarafından başlatılan yardım kampanyası hakkında bilgi verdi. Işıklandırma, Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu ve THY'nin New York ofisinin girişimleriyle gerçekleştirildi.
7 Mart 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, blues sanatçısı Muddy Waters’ın 'Hoochie Coochie Man' şarkısını çalarak küresel müzik diplomasisi programını başlattı. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu inisiyatifin amacının müziği barış ve demokrasiyi teşvik etmek için bir araç olarak kullanmak olduğu belirtildi. Blinken, etkinliğe dair bir video paylaşarak müzik ve diplomasiyi bir araya getirme fırsatını kaçıramayacağını ifade etti.
28 Eylül 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin Ukrayna'ya enerji sisteminin onarımı, insani yardım ve mayın temizleme çalışmaları için toplam 717 milyon dolarlık destek vereceğini açıkladı. Blinken, Kiev'deki temaslarında Ukraynalı yetkililerle cephedeki son gelişmeleri değerlendirdi ve uzun menzilli silahların kullanımı konusunu görüştü. Britanya Dışişleri Bakanı Lammy de Ukrayna'ya her yıl 3 milyar sterlinlik askeri yardım sağlama kararlılığını vurguladı ve ek askeri malzeme tedarikini hızlandıracaklarını belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Britanya'ya destekleri için teşekkür etti.
12 Eylül 2024

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türk gurbetçilerin Almanya'ya katkılarını vurgulamak amacıyla bir döner ustasıyla birlikte Türkiye'ye geldi. Ziyaret sırasında İstanbul'da sivil toplum aktivistleri ve Ekrem İmamoğlu ile görüşecek, Gaziantep'teki depremzedeleri ziyaret edecek ve Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Steinmeier, ziyaretin amacının Türk gurbetçilerin Almanya tarihindeki yerini vurgulamak olduğunu belirtti. Ayrıca, Erdoğan'ın geçmişteki Almanya ziyaretinde İsrail politikaları üzerinden yaşanan gerginlikler de hatırlatıldı.
22 Nisan 2024

Türkiye, Yunanistan'da başkent Atina yakınlarında başlayan ve pek çok yerleşim yerinin tahliye edilmesine neden olan orman yangınına karşı yardım önerisinde bulundu. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde Atina yönetimine 'yardıma hazırız' mesajını iletti. Yunanistan teklifi değerlendireceğini ve gerekirse kabul edeceğini bildirdi. Türkiye, geçmiş yıllarda yangınlarla mücadelede yetersiz kalmakla eleştirilmişti.
12 Ağustos 2024

Türkiye ve ABD, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'in görüşmeleri sonucunda, terörizme karşı ortak mücadelede işbirliğini artırmak üzere Terörle Mücadele İstişarelerini yeniden başlatma kararı aldı. İki ülke, savunma sanayi işbirliğini ilerletme fırsatlarını değerlendirme ve bölgesel öncelikler, savunma işbirliği, ekonomik büyüme, ticaret, enerji güvenliği ve iklim değişikliği gibi çeşitli alanlarda ilişkilerini güçlendirme konularını ele aldı. Ayrıca, Suriye krizi ve Gazze'deki insani krizin çözümüne yönelik taahhütlerini yinelediler.
9 Mart 2024

Kahire'de düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın adı anons edilince, Suriye heyeti salonu terk etti. Suriye heyeti, Fidan'ın konuşması bittikten sonra geri döndü. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye ile ilişkileri normalleştirmek istiyorsa kuzeydeki Arap topraklarından çekilmesi gerektiğini belirtti.
10 Eylül 2024
İşaretlediklerim