Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günlük kiralanan evlere yönelik yeni bir düzenleme yapılacağını duyurdu. Bu düzenleme kapsamında, bu tür evlere sertifika zorunluluğu getirilecek ve bu belge bakanlığa yapılacak başvuruyla alınabilecek. Ayrıca, otellerde olduğu gibi bu evlerde konaklayan kişilerin bilgileri ilgili kurumlarla paylaşılacak ve elde edilen gelirin vergisi ödenecek.
31 Temmuz 2023

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, teknik öğretmenlerin tamamlama programlarına katılım şartları değiştirildi. Yeni düzenlemeye göre, tamamlama programına girebilmek için adayların ALES sayısal puan türünden en az 75 puan almaları gerekecek. Bu maddenin yayım tarihinden önce bir tamamlama programına yerleşmiş veya mezun olmuş adaylar, yeniden başvuru yapamayacak.
9 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mezunların okula girişini yasakladı ve bu yasağın gerekçesi açıklanmadı. Daha önce Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) okuldaki yerinden çıkarılması kararı alınmış ve mezunlar bu karara karşı dava açmıştı. Kaymakamlık, BÜMED tesislerinin tahliyesi gerektiğini bildirmiş ve polis eşliğinde tahliye işlemleri başlatılmıştı. Ancak mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Mezunların kartları, çeşitli gerekçelerle iptal ediliyor ve mezunlar bu durumu genellikle okula girişte veya mezun bilgi sisteminde öğreniyor.
1 Şubat 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, elektrik motorlu otomobiller için özel tüketim vergisi (ÖTV) matrahları güncellendi. 160 kW altı motor gücüne sahip araçlar için matrah 700 bin liradan 1 milyon 250 bin liraya, 160 kW üstü motor gücüne sahip araçlar için ise 750 bin liradan 1 milyon 350 bin liraya çıkarıldı. Elektrikli araçların vergi oranlarında ise bir değişiklik yapılmadı.
3 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin toplantısında, minibüslerin elektronik bilet sistemine dahil edilmesi kararı alındı. Bu kararla birlikte, otobüs, metro, metrobüs, vapur, tramvay gibi birçok ulaşım aracında kartla para ödenirken minibüslerde nakit kullanımı sona erecek.
27 Temmuz 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, 5 santilitreden küçük ve bira hariç 300 santilitreden büyük ambalaj hacmine sahip içkilerin ithalatını, üretimini ve piyasaya arzını yasaklayan bir yönetmelik yayımladı. Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bira dışındaki içkilerin sadece cam malzemeden yapılmış ambalajlarla satılması gerekecek. Yönetmelikle getirilen yasaklar, yayımlandığı tarihten itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlanacak.
2 Şubat 2023

İstanbul'da scooter sayısının artması ve Kadıköy Belediyesi'nin uygunsuz park edilen scooter'ları toplamasının ardından, üç scooter firması piyasadan çekilme kararı aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin UKOME toplantısında, Superpedestrian Turkey, At Teknoloji ve Serim Yönetim Sistemleri firmalarının toplam 8 bin 234 scooter için izinlerinin iptal edilmesi talepleri kabul edildi. Superpedestrian Turkey, Kişisel Verileri Koruma Kurumu'nun kararına uyum sağlamak amacıyla, diğer iki firma ise tedarik zinciri sorunları nedeniyle izinlerinin iptalini istedi.
26 Ocak 2023

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB), Ankara'da 22 grubun ücretsiz biniş kartlarını geçersiz ilan etmişti. Ancak, yaşanan tartışmalar ve mağduriyetler sonucunda TÖHOB, tüm ücretsiz biniş kartlarının 1 Ekim'e kadar geçerli olacağını duyurdu. Bu süre zarfında çözüm bulunması bekleniyor. Aksi takdirde, araçların belediyeye devredilmesi durumunda, çalışanlara ve mal sahiplerine öncelikli iş hakkı sunulması talep edilecek.
25 Eylül 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde (MCKS) kayıtlı olup bir yıldır elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cep telefonlarının bağlantısı 24 saat içinde kesilecek. Daha önce bu süre yedi yıldı. Cihazlara ilişkin kimlik bilgileri 'siyah liste'ye alınacak. Yönetmelik, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.
12 Ekim 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, 2023-2024 eğitim öğretim yılı için tedbirlerini belirledi. Okul aile birlikleri kararıyla belirlenen kıyafetler tercih edilecek ve maddi külfet oluşturmamak için zaruret hali dışında değişikliğe gidilmeyecek. Öğrencilerin derslerini aksatacak şekilde cep telefonu kullanmalarına karşı önlemler alınacak. Deprem bölgesindeki illerde görev yapan öğretmenlerin konaklamalarına yönelik tedbirler tamamlanacak. Ayrıca, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitime erişimleri, sınıf mevcutlarına bakılmaksızın sağlanacak.
21 Ağustos 2023

Kars'ta Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı'nda kopya çekileceği yönünde ihbar üzerine harekete geçen İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, beş kişiyi gözaltına aldı. Sağlık kontrolünden geçirilen organizatör A.Y. ile sınavda kopya düzeneğiyle yakalanan dört kişi adliyeye sevk edildi. Organizatör A.Y. tutuklandı, diğer dört kişi ise ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
18 Ağustos 2023

Bir hafta önce borsada işlem görmeye başlayan Borlease Otomotiv (BORLS) dahil beş hisseye tedbir getirildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 5 Ekim tarihli kararıyla Borlease Otomotiv’in halka arzını onaylamıştı. BORLS, DYOBY, INGRM ve KGYO hisseleri 24 Kasım’a kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilmeyecek. Ayrıca, MRSHL hisseleri de aynı dönemde emir paketiyle işlem görecek.
26 Ekim 2023

Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu (TRT), e-Bandrol uygulamasını cep telefonları, taşıtlar ve televizyonların yanı sıra bilgisayar, tablet ve akıllı kol saatlerini de kapsayacak şekilde genişletti. Yeni düzenleme ile yurt içinde üretim yapan mükelleflerin belirli üretim kapasitelerine sahip olmaları gerekecek. IMEI, şasi numarası veya seri numarası olmayan cihazlar e-Bandrol'den yararlanamayacak ve usulsüzlük tespit edilen mükelleflere fiziki bandrol verilecek. Üç defa bandrolsüz cihaz satışı tespit edilen mükelleflerin e-Bandrol uygulamasına son verilecek.
6 Ocak 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle fiyatlar artmış durumda. Sıfır araç fiyatları 2023'ün ilk altı ayında yüzde 28 artarken, ikinci el araç fiyatları yüzde 70 oranında yükseldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, '6 ay ve 6 bin km' sınırlamasının uzatılması, şahıs ve diğer şirketlerin de fiyat artışını engelleyici uygulamalara dahil edilmesi, kiralama şirketlerine satış yasağı ve kayıt dışı ticareti kesme gibi konularda önlemler alınması konusunda görüşmeler yaptı.
20 Haziran 2023

Bursaspor, eski başkanlarından Ali Ay'ın hatalarından dolayı lisans alamadıklarını ve bu sorun çözülmezse gelecek sezon lige katılamama tehlikesinin ortaya çıktığını duyurdu. Kulüp, 57 milyon TL'lik borç nedeniyle lisans alamadığını açıkladı. Kulübün başkanı Recep Günay, bu sezon için lige katılmama gibi bir durumlarının olmadığını ama futbolcu lisansı çıkarma yasağı aldıkları için gelecek sezon TFF'ye bildirebilecekleri lisanslı futbolcuları olamayacağını, bu nedenle lige katılamayacaklarını söyledi.
20 Temmuz 2023

TBMM'ye sunulan ve bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesini öngören Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) artışı teklifine göre, bir-üç yaş arası otomobil sahipleri 2023'te en az 4 bin 240 lira, en yüksek 202 bin 304 lira MTV ödeyecek. Togg T10X modeli için ödenecek MTV 12 bin 906 lira olacak. Yeni otomobil satışlarının çoğunluğunu oluşturan 1,6 litreyi aşmayan motor silindir hacmine sahip araçlar için MTV, 4 bin 240 lira ile 8 bin 870 lira arasında değişecek. MTV zammı otomobillerin yanı sıra otobüs, panelvan, uçak, helikopter ve motosiklet gibi diğer taşıtları da kapsayacak.
10 Temmuz 2023

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, taksicilerin kısa mesafe yolcu ve turist seçmesi, taksimetre açmaması gibi şikayetler üzerine Taksim'de denetim yürüttü. Denetimlerde, kısa mesafede yolcu seçen iki taksi sürücüsüne 8 bin 128 lira ceza kesildi ve çalışma ruhsatları geçici süreyle askıya alındı. Ceza uygulanan taksiciler Hakan Ege ve Halil İbrahim Arıcı, yolcu seçmediklerini iddia ederek, verilen cezalara tepki gösterdi.
23 Ağustos 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), konut kredisi kullanım sınırlarını güncelleyerek, 5 milyon lira ve altındaki birinci el konutlar için yüzde 80 ila 90 oranında kredi kullanımına izin verdi. Daha önce bu oran 2 milyon lira ve altındaki konutlar için geçerliydi. Ayrıca, 5 milyon ile 10 milyon lira arasındaki konutlar için yüzde 70 ila 80, 10 milyon ile 20 milyon lira arasındaki konutlar için yüzde 60 ila 70, ve 20 milyon lira üzeri konutlar için yüzde 50 ila 60 azami kredi kullanım oranları belirlendi.
24 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim öğretim yılında okullarda alınacak güvenlik tedbirlerine ilişkin bir yazı gönderdi. Yazıda, okullarda alınacak önlemlere ilişkin genelgeler, protokoller ve 'Eğitim ve Güvenlik Projesi' kapsamında düzenlenen işbirliği protokolü hatırlatıldı. Ayrıca, okula giriş çıkış saatlerinde okul çevresi trafiğinin kolluk kuvvetleri ile koordineli şekilde kontrol altına alınacağı ve okula gelen veliler ile ziyaretçilerin kayıtlarının tutulacağı belirtildi.
10 Eylül 2023

Borsa İstanbul, pay piyasasında işlem gören sermaye piyasası araçları için uygulanan maksimum emir değeri sınırlarını (maksimum TL kuralı) güncellediğini duyurdu. Yapılan güncellemeyle, farklı gruplardaki emir değeri sınırları artırıldı. Örneğin, 1'inci grup için 4 milyon lira olan sınır 10 milyon liraya çıkarıldı. Değişiklikler 2 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek ve BISTECH üye test ortamında tanımlamalar yapılarak üyelerin test yapmaları sağlanacak.
21 Kasım 2023
İşaretlediklerim