HBO CEO'su Casey Bloys, 'The Last of Us' dizisinin ikinci sezon çekimlerinin 2024 yılının başlarında başlayacağını duyurdu. Dizi, oyun dünyasının en sevilen serilerinden birine dayanıyor ve ikinci sezon onayını almıştı ancak senaristler ve oyuncuların grevi nedeniyle çekimler askıya alınmıştı. Bloys, grevlerin çekim sürecini geciktirdiğini belirtti ve oyuncuların grevinin çekimler başlamadan önce çözülmesi gerektiğini ifade etti.
2 Kasım 2023

ABD'de senaristler ile yayın platformları arasındaki ücret anlaşmazlıkları sonucu yazarlar 15 yıl sonra greve gitti. 2 Mayıs'ta başlayan grev, 'Damızlık Kızın Öyküsü', 'Game of Thrones' spin-off'u 'A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight' ve Netflix'in 'Stranger Things', 'Big Mouth', 'Unstable' gibi dizilerinin yeni sezon çekimlerini etkiledi. George R.R. Martin ve diğer yapımcılar grevin uzun sürebileceğini ve stüdyoların senaryo stoklamasının yeterli olmayabileceğini belirtti.
9 Mayıs 2023

Yönetmen David Fincher, 'Dünya Savaşı Z' devam filminin iptal edilmesinden memnun olduğunu belirtti. Fincher, devam filminin 'The Last of Us' ile benzer temaları ele alacağını ve bu nedenle iptalinin doğru bir karar olduğunu ifade etti. Fincher, 'The Last of Us'ın aynı temaları keşfetmek için daha fazla alanı olduğunu belirtti.
26 Ekim 2023

Sony Interactive Entertainment, fiziksel olarak daha küçük ve hafıza kapasitesi artırılmış yeni model PlayStation 5 (PS5) konsolunu Japonya'da satışa çıkardı. 'PS5 Slim' adı verilen yeni model, disk sürücüsüz ve ultra HD Blu-Ray disk sürücülü olmak üzere iki farklı versiyonla sunuluyor. İlk modele göre yüzde 30 daha küçük ve ağırlıkta önemli oranda hafifletilmiş olan bu yeni modelin, yurt dışı satışlarına da bu ay içinde başlanacak.
11 Kasım 2023

Teknoloji şirketi Microsoft, 'Call of Duty' ve 'World of Warcraft' gibi oyunların yapımcısı Activision Blizzard'ı satın alma işlemini tamamladı. İşlem, Britanya kurumlarının onayıyla gerçekleşti. ABD Federal Ticaret Komisyonu'nun (FTC) daha önce satın almayı engellemeye yönelik başvurusu mahkeme tarafından reddedilmişti. Microsoft, Activision oyunlarının bulut üzerinden dağıtılması hakkını Fransız oyun şirketi Ubisoft’a devredecek.
13 Ekim 2023

Finlandiya merkezli telekomünikasyon şirketi Nokia, üçüncü çeyrek satışlarının beşte bir oranında düşmesinin ardından maliyetleri azaltma gerekçesiyle yaklaşık 14 bin kişiyi işten çıkarıyor. Şirket, 5G ekipmanlarına talebin azalmasından dolayı gelir düşüşüyle boğuşuyor. 2026'ya kadar 800 milyon ila 1,2 milyar avro tasarruf etmek isteyen Nokia, çareyi işten çıkarmalarda buldu. Şirketin toplamda 86 bin çalışanı bulunuyor ve bu durumda çalışanların yüzde 16'sı işten çıkarılacak.
19 Ekim 2023

Activision Blizzard, popüler oyun serisi 'Call of Duty-Warzone'u 21 Eylül'de kapatma kararı aldı. 2020 yılında piyasaya sürülen ve oyun severler tarafından beğenilen oyun, yeni sürümün çıkmasıyla 'Warzone Caldera' olarak yeniden adlandırılmıştı. Ancak yeni sürümün çıkışıyla oyuncu sayısında düşüş yaşanınca şirket, yeni serilere odaklanmak amacıyla oyunun kapatılacağını duyurdu.
23 Haziran 2023

ABD'nin sinema endüstrisi merkezi Hollywood'da, senaristlerin ücret anlaşmazlıkları nedeniyle başlattığı grevin ardından, 160 bin üyeli Oyuncular Birliği (SAG-AFTRA) da iş garantisi ve maaş güvencesi talepleriyle greve başladı. Sendika, Netflix ve Amazon gibi platformlardan adil gelir dağılımı ve yapay zekanın kullanımına kısıtlamalar getirilmesini istiyor. Ünlü oyuncuların da destek verdiği grev, bazı önemli yapımların aksamasına ve Hollywood'un sektör çapında 'kapanmasına' yol açabilir.
14 Temmuz 2023

ABD'de senarist ve yazarların ardından 160 bin üyeli Oyuncular Birliği SAG-AFTRA da greve başladı. Grevin nedenleri arasında çalışma şartları ve yapay zeka endişeleri yer alıyor. Yapay zeka, şu anda filmlerde seslendirme ve görsel efektlerde kullanılıyor. Sendika, yapay zekanın yaratıcı meslekler için varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu ve eğlence sektörünün yapısını bozabileceğini belirtiyor. Yazarlar da yapay zeka kullanımının telif haklarını ihlal ettiğini ve iş fırsatlarını azaltacağını ifade ediyor.
16 Temmuz 2023

Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları (AFTRA) üyeleri, iş garantisi ve maaş güvencesi talepleri karşılanmadığı için ABD'nin New York kentinde NBC Stüdyoları önünde yürüyüş düzenledi. Protestolar NBC Stüdyoları dışında Netflix, HBO, Amazon ve Paramount tesisleri önünde de gerçekleştirildi. Daha önce Hollywood'da yazar ve senaristler de benzer sebeplerle iş bırakma eylemi yapmıştı.
18 Temmuz 2023

Popüler bilgisayar oyunu 'The Last of Us', HBO Max yapımı bir dizi olarak uyarlandı ve Türkiye'de Blu TV tarafından yayınlanacak. Dizi, 15 Ocak'ta HBO Max'ta gösterime girecek ve ertesi gün 16 Ocak'ta Blu TV'de izleyicilerle buluşacak. Dizi, Kanada'da çekilen en pahalı yapım olma özelliğini taşıyor ve ilk resmi fragmanı Twitter'da iki saatte 5 milyondan fazla izlenme almıştı. Dizide, Joel karakterini Pedro Pascal, Ellie karakterini ise Bella Ramsey canlandırıyor.
10 Ocak 2023

ABD'nin film endüstrisi merkezi Hollywood'da, oyuncuların iş garantisi ve maaş güvencesi talepleriyle başlattıkları grev, büyük yapımları etkilemeye başladı. Marvel'in 'Deadpool 3' filmi, grevden etkilenen ilk büyük yapımlardan biri oldu ve çekimleri durduruldu. Yaklaşık 160 bin performans sanatçısı greve katıldı ve bu durum, 3 Mayıs 2024'te gösterime girmesi planlanan 'Deadpool 3' filminin yayın tarihini tehlikeye attı.
14 Temmuz 2023

Netflix, izleyicileri 'Çığlık Çığlığa' bırakacak yeni oyun, film ve dizileri kütüphanesine eklemeye başladı. Bu seçkide Çağan Irmak'ın 'Yaratılan', Mike Flanagan'ın 'Usher Evi'nin Çöküşü', Chloe Dumont'un 'Fair Play', David Fincher'ın 'The Killer', Julia Roberts'ın başrolde olduğu 'Leave the World Behind' ve 'Reptile' gibi yapımlar yer alıyor. Ayrıca 'Society of the Snow' ve 'Lupin: 3. Kısım' gibi hikayeler de seçkide bulunacak. Platformun oyun kataloğuna ise 'Dead Cells: Netflix Edition', 'Slayaway Camp: Netflix & Kill' ve 'Oxenfree II: Lost Signals' ekleniyor.
9 Ekim 2023

ABD'nin dünya sinema sektörünün merkezi Hollywood'da, senaristler ve yayın platformları arasındaki ücret anlaşmazlıkları nedeniyle yazarlar 15 yıl sonra greve çıktı. Amerika Yazarlar Birliği'ne bağlı üyeler grevin ikinci gününde Netflix merkezi önünde toplandı. Grevin, sonbaharda gösterime girecek filmler ve dijital platformlardaki yapım süreçlerini etkilemesi, ayrıca bazı ünlü televizyon şovlarının yayından kaldırılması ihtimali bulunuyor.
4 Mayıs 2023

ChatGPT'yi geliştiren OpenAI şirketinde, CEO Sam Altman ve kurucu Greg Brockman'in görevden alınmalarının ardından, şirketin 700 çalışanından 505'i yönetim kurulunu istifaya çağırdı. Çalışanlar, yönetim kurulu istifa etmez ve Altman ile Brockman göreve iade edilmezse Microsoft'un yapay zeka ekibine katılacaklarını açıkladı. Microsoft, bu durumda OpenAI çalışanları için yeni pozisyonlar sağlayacağını taahhüt etmiş.
20 Kasım 2023

Microsoft, Ocak 2022'de Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın alma planını duyurmuştu. ABD Federal Ticaret Komisyonu, rekabeti bozacağı endişesiyle satın almaya karşı çıkmış, ancak ABD mahkemesi bu iddiaları reddederek işleme yeşil ışık yakmıştır. Avrupa Birliği de rekabet incelemesini tamamlayarak onay vermiş, ancak Britanya Rekabet ve Pazarlar Kurumu satın almayı engellemişti. Microsoft ve Activision, Britanya'daki durumu çözmek için yeniden başvuruda bulunmayı planlıyor.
12 Temmuz 2023

HBO, popüler video oyunu 'The Last of Us'ın dizi uyarlamasının ikinci sezonunun 2025 yılında yayınlanacağını açıkladı. Hollywood'da yaşanan senaristler ve oyuncuların grevi nedeniyle birçok dizi gibi 'The Last of Us' da gecikmeye uğradı. HBO CEO'su Casey Bloys, ikinci sezon çekimlerine 12 Şubat 2024'te başlanacağını belirtti. Ayrıca HBO'nun diğer beklenen dizileri 'White Lotus', 'House of the Dragon', 'Euphoria' ve 'And Just Like That' da 2025'e ertelendi, 'House of the Dragon' ise 2024'te izleyiciyle buluşacak.
7 Aralık 2023

Türkiye'de oyun sektörüne yapılan yatırımlar 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60 artarak 424,7 milyon dolara ulaştı. İstanbul, Avrupa'da Londra'dan sonra en çok oyun anlaşması yapılan ikinci şehir oldu ve dünya genelinde beşinci sırada yer aldı. Mobil oyunlar gelirlerin büyük bir kısmını oluştururken, Türkiye'deki oyuncu sayısı 44 milyona ulaştı. Türkiye'den 'unicorn' statüsüne ulaşan Peak Games ve Dream Games gibi oyun şirketleri de bulunuyor.
19 Nisan 2023

Netflix, 'Squid Game: The Challenge' adlı yarışma programında ciddi yaralanma ve donma tehlikesi geçirildiği iddialarını yalanladı. İngiltere'de çekilen programda 456 yarışmacı büyük ödül için mücadele ediyor. Sun gazetesine konuşan isimsiz bir yarışmacı, soğuk hava koşulları nedeniyle birden fazla kişinin tıbbi yardım aldığını iddia etti. Netflix ise çekimler sırasında sadece üç kişinin hafif yaralandığını ve sağlık görevlilerinin her zaman sette hazır bulunduğunu açıkladı.
26 Ocak 2023

Goldman Sachs'ın raporuna göre, yapay zeka teknolojisinin gelişimi ABD ve Avrupa'daki işlerin dörtte birini etkileyebilir ve 300 milyon kişinin işini tehlikeye atabilir. Ancak rapor, yapay zekanın aynı zamanda yeni iş alanları yaratabileceğini ve küresel üretim ile hizmetlerde yüzde 7'lik bir artış sağlayabileceğini de öngörüyor.
29 Mart 2023
İşaretlediklerim