Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında seçimi kaybeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliği sorgulanmaya başlandı. Parti içinde ve kamuoyunda değişim çağrıları yükselirken, Kılıçdaroğlu'nun yola devam etme kararlılığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun değişim mesajları dikkat çekiyor. Reuters haber ajansı, seçim sonrası CHP'deki durumu ve Kılıçdaroğlu'na yönelik artan baskıyı ele alan bir haber yayımladı. Haberde, uzman görüşlerine de yer verilerek, muhalefetin Mart 2024'teki yerel seçimler öncesinde büyük bir ittifak kurma zorluğu ve müttefiklerin Kılıçdaroğlu'na az katkıda bulunduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in görüşmesinin ardından Akşener'in Millet İttifakı toplantısına katılma kararı aldığını duyurdu. Daha önce Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmeyerek ittifak toplantısını terk eden Akşener, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırmıştı. Bu durum ittifakta krize yol açmış, ancak Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterileceği bir formülle kriz aşılmıştır.
6 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Millet İttifakı'nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşme sonrasında İnce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevden ayrılması gerektiğini belirtti ancak cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmeyeceğini vurguladı. İnce'nin adaylığı, muhalefet oylarını böleceği endişesiyle eleştiriliyor. Anketlerde Kılıçdaroğlu önde gözükürken, İnce ikinci tura kalma hedefiyle yola devam ettiğini ifade etti.
29 Mart 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, ilk turda yüzde 5 oy alan Ata İttifakı'nın adayı Sinan Oğan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini duyurdu. Ata İttifakı bileşenlerinden Adalet Partisi, ittifakın dağıldığını ve Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini açıklarken, Zafer Partisi henüz kararını açıklamadı. Oğan'ın, Erdoğan ile ilk turdan önce de görüştüğü ve bu görüşmelere Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'dan habersiz gittiği belirtildi. Ayrıca, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in görüşmelerde kolaylaştırıcı rol oynadığı iddia ediliyor.
23 Mayıs 2023

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, MHP lideri Devlet Bahçeli'yi ilk kez doğrudan eleştirerek 'ajan' olarak anıldığını iddia etti. Bahçeli'nin Sinan Ateş cinayetiyle ilgili Zafer Partisi'ne yönelik eleştirilerine yanıt veren Özdağ, Bahçeli'nin MHP'li üç milletvekilini savcılığa göndermesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in Bahçeli'yi ajan olarak nitelendirdiğini belirten mektuplara atıfta bulundu.
10 Ocak 2023

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, altılı masanın uzlaştığı ilkeler doğrultusunda hareket edeceklerini ve seçmenleri cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda da oy kullanmaya çağırdığını belirtti. Bu açıklama, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini ve iki lider arasında protokol imzalandığını açıklamasının ardından geldi. Özcan, Gelecek Partisi'nin kuruluş ilkelerinden taviz vermeden demokrasi ve hukukun güvencesi olmaya devam edeceğini ifade etti.
24 Mayıs 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine 'gizli protokol' için 'yetki aldığını' söylediğini ifade etti. Özdağ, bu protokolün seçim kazanmaları halinde üç bakanlık ve MİT müsteşarlığı taahhüt ettiğini belirtti. Ancak, CHP'nin seçim ortaklarından Kılıçdaroğlu'na eleştiriler geldi. Özdağ, daha sonra İYİ Parti, Gelecek ve DEVA Partililer'e seslenerek, Kılıçdaroğlu'nun yetkisi olduğunu ve bu yetkiyi yerine getirdiğini belirtti.
21 Temmuz 2023

Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayını açıklayacağı toplantı öncesinde, vatandaşlar Saadet Partisi genel merkezi önünde bir araya geldi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırması ittifak içinde krize yol açmış, ancak Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterileceği bir formülle bu kriz aşılmıştı. Toplantı öncesinde CHP ve İYİ Partililer partilerinin genel başkanları lehine sloganlar atarken, 'Birleşe birleşe kazanacağız' ve 'Hak, hukuk, adalet' sloganları yükseldi.
6 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak son kez kürsüye çıktı. İttifakta yer alan liderlere teşekkür ederek, Türkiye'deki 'deliliği' bitireceklerini ifade etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile birlikte çalışacaklarını ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın da yanında olacağını söyledi.
7 Mart 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Sinan Oğan'ı destekleyen Adalet Partisi ve Zafer Partisi, ittifakın dağıldığını açıkladı. Adalet Partisi ikinci turda Kılıçdaroğlu'na destek vereceğini, Özdağ ise kararını daha sonra açıklayacağını duyurdu. Bu gelişmelerin ardından TİP, Sinan Oğan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleme kararına, Erdoğan ve Oğan'ın yüzlerinin montajlandığı bir görselle ve 'Kaybedeceksin Erdoğan' mesajıyla tepki gösterdi.
22 Mayıs 2023

MAK Danışmanlık'ın 26 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında 63 ilde gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 50,9 oy oranıyla önde görünüyor. Tayyip Erdoğan yüzde 45,4 ile ikinci sırada yer alırken, diğer adaylar çok daha düşük oranlarda kalmış. Aynı araştırmada yapılan milletvekilliği seçimi tahminlerinde ise AKP yüzde 36,9, CHP yüzde 30,1 ve İYİ Parti yüzde 12,6 oy oranlarına sahip. Ancak araştırmanın hata payı bilgisi verilmediği için güvenilirliği konusunda bir not düşülmüş.
7 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki yenilginin ardından CHP'de yaşanan tartışmalar devam ederken, Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu üçüncü kez görüştü. İmamoğlu, Kılıçdaroğlu'na İstanbul seçimleriyle ilgili endişelerini ve partideki 'değişim' ihtiyacını aktardı. İmamoğlu'nun siyasi yasakla karşı karşıya olması durumunda CHP'ye olası etkileri de görüşmede ele alındı. İki liderin bir sonraki görüşme için ayrıldığı ve Kılıçdaroğlu'nun 'herkesin mutlu olacağı bir formül' üzerinde çalıştığı belirtildi.
15 Haziran 2023

Türkiye'nin 14 Mayıs'taki seçimlerine doğru giderken, Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı muhalefetin oylarını böleceği iddiasıyla eleştiriliyor. Anketlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önde gözükürken, İnce ikinci tura kalmayı hedefliyor ve resmi adaylık için gerekli 100 bin imzayı dördüncü günde topladı. Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede İnce, oyları bölmeyeceğini savunarak adaylıktan çekilmeyeceğini ifade etti. Görüşme sonrası Kılıçdaroğlu'nun İnce'yi uğurlarken kullandığı ifadeler yeni bir tartışma başlattı.
29 Mart 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, eski CHP Konya milletvekili Abdüllatif Şener'in sığınmacı politikası nedeniyle Zafer Partisi'ne oy verebileceğini söylediğini iddia etti. Şener, daha önce CHP'den istifa ettiğini ve seçimlerde geçersiz oy kullandığını açıklamıştı. Ancak, Şener'in oy kullandığı sandıktan geçersiz oy çıkmadığı ve büyük ihtimalle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a oy verdiği belirtiliyor. Ayrıca, Şener'in oy kullandığı sandıktan Zafer Partisi'ne 11 oy çıktığı ifade ediliyor.
19 Haziran 2023

Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda yeterli çoğunluk sağlanamadığı için ikinci tura kalan seçimde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini duyurdu. İlk turda oyların dağılımı Tayyip Erdoğan %49,50, Kemal Kılıçdaroğlu %44,89 ve Sinan Oğan %5,17 olarak gerçekleşmişti. Ata İttifakı'nın adayı Oğan'ın ve diğer ittifak bileşenlerinin ikinci turdaki tutumları merak konusu olmuştu. Adalet Partisi'nin kararı oy birliğiyle alındı.
22 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın yarın yapılacak son toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığının ilan edilmesi bekleniyor. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in toplantıya katılımı belirsizken, Kılıçdaroğlu'nun Saadet Partisi Genel Merkezi çıkışında ve CHP Genel Merkezi'ne gelişinde partililer tarafından karşılanacağı planlanıyor. Gelecek Partisi ve Saadet Partisi de partililere cumhurbaşkanı adayı ve yardımcılarının açıklanacağı mesajını göndererek Saadet Partisi Genel Merkezi'ne davet etti.
5 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmeyerek altılı masayı terk etmesinin ardından, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırması millet ittifakında krize yol açmıştı. Bu kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı gösterileceği bir formülle aşıldı. Altılı masa, adayı duyurmak için Saadet Partisi'nde toplandı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem 'Millet kazandı' ifadesini kullandı.
6 Mart 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandı. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in önerisi ve yaşanan kriz sonrasında, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş cumhurbaşkanı yardımcılığına aday gösterilecek. Altlı masa toplantısında bu karar beş saat süren bir toplantının ardından Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu tarafından duyuruldu. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bütün renklerini bir araya getirme ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş konusunda ittifak partileriyle mutabık kaldıklarını belirtti.
6 Mart 2023

28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun ardından CHP'de değişim talepleri artmış ve kurultay zamanlaması tartışılmaya başlanmıştır. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kaybetmesi sonrası parti içindeki değişim sesleri yükselirken, Kılıçdaroğlu'nun kurultayda aday olmayı düşünmediği ve yerine bir isim işaret edeceği konuşuluyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adı genel başkanlık için geçerken, mevcut delege yapısında şansının düşük olduğu ancak değişebileceği ifade ediliyor. İmamoğlu'na yakın kaynaklar, siyasi yasak getirilmesi endişesi taşıyor ve bu durumda 'emanetçi' formülünün devreye girebileceği belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, TV 100'de katıldığı bir programda, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adayı olma hakkı olduğunu ve Millet İttifakı'nın genişlemesi durumunda İnce'nin bu ittifak içinde yer almasını istediğini belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da ittifakın genişleyeceğini ifade ettiği bir dönemde, Akşener'in bu açıklaması, İnce'nin adaylığı ve ittifakın geleceği hakkında kamuoyunda tartışmaları beraberinde getirdi. Anket sonuçlarına göre, Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ın önünde olduğu ancak seçimin ikinci tura kalabileceği ve bu durumda İnce gibi isimlerin adaylıktan çekilmesi yönünde kamuoyu baskısının olduğu belirtiliyor.
18 Mart 2023
İşaretlediklerim