Osman Kavala'nın yeniden yargılanma talebi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hızlı bir şekilde reddedildi. Kavala'nın avukatı Hilal Zengin, bu karara itiraz ederek, yeni heyetin oluşturulmasında usulsüzlükler olduğunu ve yargılanmanın yenilenmesi talebinin dayanağını belirtti. Ayrıca, Adalet Bakanlığı'na kanun yararına bozma talebiyle başvuruda bulunuldu. Bu başvuru kabul edilirse, yeniden yargılama yolu açılabilir.
17 Mayıs 2024

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi davası dosyasını 'kanun yararına bozma talebi'yle Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Bu talep, hükümlü Osman Kavala'nın avukatı tarafından yapılmıştı. Gezi davasında Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklar ise 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Dosya, Özel-Erdoğan görüşmesi öncesinde gönderildi.
7 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile muhalefet lideri Özgür Özel arasında gerçekleşen görüşmede, Türkiye'nin yeni anayasa taslağı ve Gezi Parkı davası kapsamında hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala'nın durumu öne çıkan konular arasındaydı. Kavala'nın durumu, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulamaması nedeniyle Avrupa Konseyi ile olan ilişkileri de etkiliyor. Görüşmede, Kavala ve diğer mahkumların durumlarına dair yeni hukuki gelişmelerin ele alınması bekleniyor.
2 Mayıs 2024

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Osman Kavala davasında yargılamanın yenilenmesi talebini görüşmek üzere yeni bir mahkeme heyeti oluşturulmasına karar verdi. Yeni heyet, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal’ın başkanlığında, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri Mücahit Kemal Yamak ve Enes Budak’tan oluşacak. Osman Kavala’nın avukatı Hilal Zengin, yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunmuş ve bu talep mahkeme tarafından kabul edilmiştir. Bu gelişme, Kavala’nın yeniden yargılanma sürecinde infazın durdurularak tahliye edilmesi talebini gündeme getirebilir.
15 Mayıs 2024

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala, yeniden yargılama sürecine dair görüşlerini paylaştı. Kavala, suçsuz insanların yıllarca hapis kalmalarına yol açan, delillere dayanmayan kararların yeniden incelenmesinin hukukun temel ilkeleri ve insan haklarına saygının bir gereği olduğunu belirtti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının her yurttaşın adalet talep etme hakkıyla ilgili olduğunu vurguladı. Bu süreç, siyasi liderler arasında da tartışmalara neden oldu.
9 Mayıs 2024

Yaklaşık yedi yıl süren Osman Kavala davasında, Kavala'nın tutukluluğu boyunca iddianameler değişti ve nihayetinde hükümeti devirmeye teşebbüs suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan itirazın sonucu bekleniyor ve adalet bakanının masasında 'kanun lehine bozma' talebi bulunuyor. Kavala'nın suçlamalarla ilgisi olmadığı ve temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği savunuluyor. Altan Öymen, Kavala'nın suçlamalarının zaman içinde değiştiğini ve tutukluluğunun devam etmesi için farklı suçlamalarla karşı karşıya kaldığını belirtiyor.
10 Temmuz 2024

Osman Kavala’nın yeniden yargılama talebini değerlendirecek mahkemenin heyeti, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 23’üncü maddesi gereğince değiştirildi. Yeni heyette başkan olarak 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal, üye hakimler olarak ise Mücahit Kemal Yamak ve Enes Budak yer alacak. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklanmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından serbest bırakılması yönünde karar verilmişti. Ancak, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamamış ve Kavala'nın tutukluluğu devam etmişti.
14 Mayıs 2024

Osman Kavala, 9 Ekim 2024 itibariyle 2 bin 535 gündür hapiste bulunuyor. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili suçlamalarla tutuklanmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen tutukluluğu devam etmiştir. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onarken, yeniden yargılanma talebi de reddedilmiştir. Avrupa Konseyi, Türkiye'ye karşı ihlal prosedürü başlatmış ve bu süreç devam etmektedir.
9 Ekim 2024

İş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala’nın kanun yararına yeniden yargılama talebi reddedildi. Kavala, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala’nın derhal serbest bırakılması yönünde karar vermiş olmasına rağmen, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamamıştı. Kavala’nın yeniden yargılama talebi daha önce de 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmişti.
5 Temmuz 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala'nın yeniden yargılanma talebi, 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, yeniden yargılama için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) vereceği bir kararın gerekliliğini belirtti. AİHM, Kavala'nın ikinci başvurusuna öncelik verdiğini ve Türk hükümetinden savunma istediğini duyurdu. Kavala'nın olası yeniden yargılanma ve tahliyesi için tek umut, AİHM'in vereceği karara bağlı.
15 Mayıs 2024

Osman Kavala, 24 Ekim 2024 itibariyle 2 bin 550 gündür hapiste bulunuyor. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili suçlamalarla tutuklanmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen tutukluluğu devam etmiştir. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onarken, yeniden yargılanma talebi de reddedilmiştir. Avrupa Konseyi, Türkiye'ye karşı ihlal prosedürü başlatmış ve bu süreç uluslararası alanda dikkat çekmiştir.
24 Ekim 2024

Osman Kavala, 3 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 499 gündür hapiste bulunuyor. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye bu kararı uygulamadı. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve Kavala'nın yeniden yargılanma talebi reddedildi.
3 Eylül 2024

Osman Kavala, 3 Ekim 2024 itibariyle 2 bin 529 gündür hapiste bulunuyor. Kavala, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili suçlamalarla tutuklanmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen tutukluluğu devam etmiştir. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onarken, yeniden yargılanma talebi de reddedilmiştir. Avrupa Konseyi, Türkiye'ye karşı ihlal prosedürü başlatmış ve bu süreç uluslararası alanda dikkat çekmiştir.
3 Ekim 2024

Osman Kavala, 8 Ekim 2024 itibariyle 2 bin 534 gündür hapiste bulunuyor. Kavala, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili suçlamalarla tutuklanmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen tutukluluğu devam etmiştir. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onarken, yeniden yargılanma talebi de reddedilmiştir. Avrupa Konseyi, Türkiye'ye karşı ihlal prosedürü başlatmış, ancak Türkiye bu karara itiraz etmiştir.
8 Ekim 2024

Osman Kavala, 18 Ekim 2017'de gözaltına alındı ve 1 Kasım'da tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderildi. Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında suçlanan Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen tutuklu kalmaya devam etti. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve yeniden yargılanma talebi 15 Mayıs 2024'te reddedildi. Kavala'nın durumu, Türkiye'nin insan hakları sicili üzerinde uluslararası baskı yaratmaya devam ediyor.
10 Ekim 2024

Osman Kavala, 4 Kasım 2024 itibariyle 2 bin 561 gündür hapiste bulunuyor. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili suçlamalarla tutuklanmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen tutukluluğu devam etmiştir. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onamış, yeniden yargılanma talebi ise reddedilmiştir. Avrupa Konseyi, Türkiye'ye karşı ihlal prosedürü başlatmış, ancak Türkiye bu karara itiraz etmiştir.
4 Kasım 2024

Osman Kavala, 23 Ekim 2024 itibariyle 2 bin 549 gündür hapiste bulunuyor. Kavala, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili suçlamalarla tutuklanmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen tutukluluğu devam etmiştir. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onarken, yeniden yargılanma talebi de reddedilmiştir. Avrupa Konseyi, Türkiye'ye karşı ihlal prosedürü başlatmış, ancak Türkiye bu kararlara karşı çıkmıştır.
23 Ekim 2024

Osman Kavala, 19 Ekim 2024 itibariyle 2 bin 545 gündür hapiste bulunuyor. Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili suçlamalarla tutuklanan Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen tutukluluğu devam ediyor. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onarken, yeniden yargılanma talebi de reddedildi. Avrupa Konseyi, Türkiye'ye karşı ihlal prosedürü başlattı.
19 Ekim 2024

Osman Kavala, 14 Ekim 2024 itibariyle 2 bin 540 gündür hapiste bulunuyor. Kavala, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili suçlamalarla tutuklanmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen tutukluluğu devam etmiştir. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onarken, yeniden yargılanma talebi de reddedilmiştir. Avrupa Konseyi, Türkiye'ye karşı ihlal prosedürü başlatmış ve bu süreç devam etmektedir.
14 Ekim 2024

Osman Kavala, 20 Ekim 2024 itibariyle 2 bin 546 gündür hapiste bulunuyor. Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili suçlamalarla tutuklanan Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen tutukluluğu devam ediyor. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onarken, yeniden yargılanma talebi de reddedildi. Kavala'nın durumu, Türkiye'nin insan hakları ve hukuk sistemi üzerindeki uluslararası baskıları artırıyor.
20 Ekim 2024
İşaretlediklerim