Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatma davasının ve sözlü savunmanın 14 Mayıs'taki seçimler sonrasına ertelenmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) ikinci kez başvurdu. Parti, daha önceki başvurusunun reddedilmesinin ardından, seçim gündemi nedeniyle eş genel başkanların ve parti kurullarının savunmaya odaklanmasının parti aleyhine sonuçlar doğuracağını belirtti. HDP, olası bir kapatma kararının seçimlere katılımı ve milletvekili adaylarının seçilme hakkını engelleyeceğini, bu durumun demokrasi için ağır sonuçlar doğuracağını ifade etti.
15 Mart 2023

Yargıtay, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kısa ismini onayladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatılma riskine karşı Mayıs 2023'te Yeşil Sol Parti (YSP) listesinden seçime katılmış ve YSP, 15 Ekim'de ismini Halkların Demokratik ve Eşitlik Partisi olarak değiştirmişti. Ancak Yargıtay Başsavcılığı, HEDEP kısa ismini daha önce kapatılan Halkın Demokrasi Partisi'ni (HADEP) hatırlattığı gerekçesiyle onaylamamıştı. Bunun üzerine parti, yeni kısa isim olarak DEM Parti'yi belirlemiş ve Yargıtay bu ismi onaylamıştır.
26 Aralık 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin milletvekili adaylarını duyurdu ve listeleri Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Eski AKP'li adalet bakanı Sadullah Ergin, DEVA Partisi kontenjanından CHP Ankara 1'inci bölge dördüncü sıradan aday gösterildi. Gelecek Partisi adayları arasında ise Taha Ün'ün eşi Sema Silkin Ün bulunuyor.
9 Nisan 2023

Mersin'de yapılan seçimler sonucunda, Emek ve Özgürlük İttifakı üyesi Yeşil Sol Parti, iki milletvekilliğini korumayı başardı. 2018 genel seçimlerinde farklı partilerden milletvekilleri seçilmişken, 2023 seçimlerinde HDP adayları Yeşil Sol Parti listelerinden girerken, TİP ayrı bir listeyle yarıştı. Açılan sandıklar sonucunda Yeşil Sol Parti'nin oy oranı %13,27 olurken, TİP'in oy oranı %2,01 olarak kaydedildi.
14 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatma davasında sözlü savunma için 11 Nisan'a kadar ek süre verdi. Bu tarih, olası seçimler için kesin aday listelerinin teslim edilmesi gereken son gün olan 10 Nisan'ın hemen ardına denk geliyor. HDP'nin hukukçuları, erteleme kararının Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle verildiğini belirtiyor. HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, partinin seçimlere katılımı için tüm şartları zorlayacağını ve halkı seçeneksiz bırakmayacaklarını ifade ediyor. Kulislerde, HDP'nin kapatılması durumunda Yeşil Sol Parti veya emek ve özgürlük ittifakı ortaklarından biriyle seçimlere katılma ihtimali olduğu konuşuluyor.
9 Mart 2023

Eski HDP sözcüsü ve eski milletvekili Ayhan Bilgen, HDP'nin kapatılma davası nedeniyle seçimlerde risk almamak için Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime girmeyi planladığını belirtti. Bilgen, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Siyasi Partiler Kanunu'nun 96'ncı maddesi gereğince Yeşil Sol Parti'nin HDP'nin 'devamı' sayılarak seçime sokulmamasının bir kriz oluşturabileceğini ifade etti. Ayrıca seçim günü oy sayımında yaşanabilecek kaos ve provokasyonlar ile Meclis ile cumhurbaşkanının farklı ittifaklardan çıkması durumunda yönetim krizi olabileceğini dile getirdi.
13 Nisan 2023

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler için partilerin oy pusulasındaki yerleri Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) kura ile belirlendi. Seçime katılma yeterliliğine sahip 36 siyasi partiden Yenilik Partisi'nin katılmayacağını açıklamasıyla 35 parti kura çekimine katıldı. Büyük Türkiye Partisi'nin ismini Ocak Partisi olarak değiştirmesi nedeniyle yeni ismiyle kura çekimine katıldı. Adalet ve Kalkınma Partisi oy pusulasında birinci sırada yer alırken, Cumhuriyet Halk Partisi on sekizinci, Milliyetçi Hareket Partisi ise otuz birinci sırada yer aldı.
27 Ocak 2024

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin 27 ilde 2.400 kişiyle yaptığı ankete göre, katılımcıların %49'u siyasi partilerin kapatılmasına karşı çıkıyor. AKP seçmeninin %74,2'si, MHP seçmeninin %81,3'ü kapatmaya karşı değilken, CHP seçmeninin %76,3'ü ve HDP seçmeninin %95,9'u kapatmaya karşı. HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava ise devam ediyor ve HDP, altılı masanın müzakere çağrılarına yanıt vermemesi ve hakkındaki uygulamalara yeterli tepki verilmemesini eleştirerek, kendi adayını çıkaracağını duyurdu.
12 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatma davasının seçimlerden sonra görülmesi yönündeki talebini reddetti. Karar, mahkeme tarafından oybirliği ile alındı ve HDP'nin 14 Mart'ta savunma yapması için çağrıldı. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından 7 Haziran 2021'de yapılan başvuru sonucunda, AYM Genel Kurulu 21 Haziran 2021'de iddianameyi kabul etmişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de HDP'nin kapatılması gerektiğini belirten açıklamalarda bulunmuştu.
26 Ocak 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yönelik iddiaların ciddi olduğunu belirtti. Sosyal medyada, ıslak imzalı tutanaklar ile YSK'ya bildirilen sayılar arasındaki uyumsuzluklar ve Yeşil Sol Parti'nin oylarının MHP'ye yazıldığı iddiasıyla itirazları gündeme geldi. Davutoğlu, bu iddiaların basit hatalar olarak görülmemesi gerektiğini ve gerekirse tüm tutanakların yeniden sisteme girilmesi gerektiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

Gelecek Partisi, 14 Mayıs seçimlerine doğru giderken, genel başkan yardımcıları da dahil olmak üzere bazı yöneticilerin görevlerini devretmeleri bekleniyor. Parti, CHP listeleri üzerinden ve Millet İttifakı ile seçimlere katılacak. Parti içindeki bazı gruplar, yasama ve yürütmede görev alacak isimlerin parti yönetimindeki görevlerini bırakmalarını talep ederken, başka bir grup bu değişikliklerin seçimler öncesinde dile getirilmesine karşı çıkıyor. Genel Başkan Ahmet Davutoğlu, her iki tarafı dinledikten sonra değişikliğin seçimlerden önce gerçekleşmeyeceğini belirtti ve seçim sonrası değerlendirme yapılacağını ifade etti.
14 Nisan 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere ilişkin konuştu. Kendi adaylarını çıkarmakta kararlı olduklarını belirtti ve iktidarın seçimlere savaş gibi hazırlandığını, vergi affı gibi politikalarla yandaşlarını kurtarmaya çalıştığını ifade etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin HDP hakkındaki kapatma davası ve Anayasa Mahkemesi'ne yönelik tehditlerine değindi. Muhalefete, anayasa ihlalleri ve tehdit politikaları karşısında sessiz kalmamaları çağrısında bulundu ve Türkiye halklarının iki bloğa mahkum olmadığını, üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.
24 Ocak 2023

İçişleri Bakanlığı tarafından tüzel kişilik kazanması engellenen Yeşiller Partisi, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan genel seçimlerde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini duyurdu. Parti, tek adam rejimi, ifade ve örgütlenme özgürlüklerinin kısıtlanması, yoksulların görmezden gelinmesi gibi sebeplerle Türkiye'nin yaşadığı yıkımın durdurulması ve umudun yeşertilmesi için bu kararı aldığını belirtti. Yeşiller Partisi'nin kuruluşu, İçişleri Bakanlığı'nın evrakları onaylamaması nedeniyle engellenmiş ve parti hukuki süreç başlatmıştı. Ankara 8'inci İdare Mahkemesi, bakanlığın tutumunu hukuka aykırı bulmuş, ancak İçişleri Bakanlığı kararı istinafa taşımıştı. İstinaf mahkemesi, bakanlığın tutumunu haksız buldu ve Yeşiller Partisi'nin kuruluş engelinin kaldırılmasını bekliyor.
31 Mart 2023

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimler öncesinde parti meclisi toplantısının sonuç bildirgesini yayınladı. Bildirgede, kayyum atanan belediyeleri geri kazanma hedefi ve Türkiye'nin batısında 'ortak mücadele' vurgusu yapıldı. Parti, siyasi partiler ve toplumsal taraflarla diyalog ve müzakereye önem verdiğini ve çeşitli iş birlikleri ile güç birlikleri kurmayı hedeflediğini belirtti.
17 Aralık 2023

Bir televizyon programında 'Çocuklar ölmesin' diyerek kamuoyunun dikkatini çeken ve bu sözleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılan Ayşe Çelik, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı sonrası beraat etti. Şimdi ise Yeşil Sol Parti'den Diyarbakır milletvekili aday adaylığına başvurduğunu duyurdu. HDP'nin kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti'nin bir alternatif olarak değerlendirildiği ve HDP'nin seçimlere bu parti çatısı altında girebileceği belirtiliyor.
20 Mart 2023

14 Mayıs seçimlerinde CHP listelerinden meclise giren DEVA, Gelecek ve Saadet partilerinden sadece Saadet ve Gelecek partileri TBMM'de grup kurma konusunda anlaşmaya vardı. DEVA Partisi, önerilen birleşme modelinin çift başlılık ve mesaj karmaşasına yol açacağını belirterek bu ittifaktan uzak durdu. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, her partinin milletvekilinin kendi kimliğini koruyacağını, ancak Saadet Partisi grubu olarak faaliyet göstereceklerini açıkladı. İttifak, meclis çalışmaları ve 31 Mart 2024 yerel seçimlerde işbirliği yapmayı içeriyor. İttifakın gerekçeleri arasında siyasi yelpazedeki dağınıklığı giderme, muhalefetin denetim gücünü artırma ve iktidarın politikalarına karşı ortak bir ses olma gibi maddeler yer alıyor.
6 Temmuz 2023

Emek ve özgürlük ittifakı partileri, seçimlere ittifak çatısı altında girmeye karar verdi. HDP'nin tek liste önerisi kabul görmezken, TİP ve EMEP bazı bölgelerde kendi aday ve logolarıyla seçime katılma formülünü önerdi. İttifakın genişlemesi için SOL Parti ve diğer sol, sosyalist partilerle görüşmeler yapılıyor. Liste formülleri üzerindeki nihai karar için daha sonra bir araya gelinmesi planlanıyor.
16 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 28'inci dönem milletvekilliği genel seçimi için geçici aday listesini açıkladı. Listeye göre, seçimde 24 siyasi parti ve 152 bağımsız aday yarışacak. Partilerin aday listelerine 19 Nisan'a kadar itiraz edilebilecek ve kesin aday listesi aynı gün ilan edilecek.
16 Nisan 2023

14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerde Millet İttifakı içindeki DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi'nin Meclis'te grup oluşturabileceği belirtiliyor. CHP ve İYİ Parti arasındaki görüşmelerde belli bir uzlaşıya varıldığı ve bu dört partiye yaklaşık 20 milletvekili verilmesinin gündemde olduğu ifade ediliyor. Avrupa Parlamentosu modeline benzer bir yapılanma ile farklı siyasi partilerin ortak grup oluşturabileceği üzerinde duruluyor.
4 Nisan 2023

Yeşil Sol Parti, 14 Mayıs'taki genel seçimlerde beklenen oy oranının altında kalmasının ardından bazı bölgelerde usulsüzlükler tespit ettiklerini duyurdu. Şırnak, Hakkari, Şanlıurfa, Batman, Mardin ve Diyarbakır'da, partinin aldığı oyların başka partilere yazıldığına dair örnekler paylaşıldı. Parti, bu usulsüzlüklere karşı gerekli girişimlerde bulunduğunu ve süreci takip ettiğini belirtti.
16 Mayıs 2023
İşaretlediklerim