Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava kapsamında, HDP'nin savunmanın seçimler sonrasına bırakılması talebi Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, HDP yetkililerinin 14 Mart'ta yapılması planlanan sözlü savunmayı 11 Nisan'a ertelemişti. Ayrıca, HDP'nin Hazine yardımına ilişkin itirazı kabul edilerek hesaplardaki blokaj kaldırılmıştı.
22 Mart 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, emek ve özgürlük ittifakının seçimlere katılım şeklinin netleştiğini ve bundan sonrasının ortak karara saygı duymak ve destek olmak olduğunu belirtti. Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) kendi amblemleriyle seçimlere katılacağını ve Yeşil Sol Parti'nin de desteklenmesi gerektiğini ifade etti. HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti çatısı altında seçimlere girmesi ve TİP'in belli şehirlerde kendi adaylarıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti listelerinden gireceği açıklanmıştı.
5 Nisan 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin 31 Mart 2024'te düzenlenecek yerel seçimlere kendi logosu ve ismiyle gireceğini açıkladı. Davutoğlu, bu kararın partinin başkanlık kurulunda alındığını ve olası ittifaklar mahfuz tutulmak şartıyla Türkiye'nin bütün belde, ilçe ve illerinde Gelecek Partisi logosu ve ismiyle seçimlere girileceğini belirtti.
13 Ağustos 2023

SOL Parti, HDP ile yapılan ittifak görüşmelerinde temel prensipler konusunda olumlu karşılıklar alındığını fakat zaman kısıtlılığı sebebiyle sonuçlandırılamadığını duyurdu. Parti, sosyalist güç birliği ittifakı altında kendi adı ve amblemiyle seçimlere katılacak ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini belirtti. SOL Parti, parlamento seçimlerinde anti-emperyalist ve emekten yana bir ülke kurma hedefiyle mücadele edeceğini ifade etti.
24 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, emek ve özgürlük ittifakına bazı kritik seçim bölgelerinde aday çekme taktiği önerdi. TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, TİP'in hiçbir yer için çekilme çağrısı yapmadığını belirtti ve Yeşil Sol Parti'nin de değerlendirme yapabileceğini ifade etti. Ancak HDP kaynakları, HDP'nin herhangi bir seçim bölgesinde çekilme anlamına gelecek bir adım atmasının mümkün olmadığını, çekilme dışında formüller geliştirmeye açık olduklarını söyledi.
17 Nisan 2023

Millet İttifakı'nı oluşturan CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi, ortak aday ve milletvekili listelerini görüşmek üzere yarın bir araya gelecek. Toplantıda ayrıca deprem sonrası alınan kararlar ve seçim güvenliği gibi konular ele alınacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve diğer liderlerle yaptığı görüşmelerde 'güçlü yardımcılık' konusu da dahil olmak üzere adaylık süreci tartışıldı. İttifak içindeki partilerden gelen açıklamalara göre, adayın belirlenmesi için YSK'nın seçim takviminin beklenmesi öngörülüyor.
1 Mart 2023

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi, 28. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan adaylığı konusunda ortak bir aday üzerinde anlaşmaya vardı. İki parti tarafından yapılan istişareler sonucunda, Antalya Milletvekili Prof. Dr. Serap Yazıcı ÖZBUDUN ortak aday olarak belirlendi. Saadet Partisi bu kararı sosyal medya hesabından duyurdu.
7 Haziran 2023

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, seçimlerin ertelenmesi ihtimaline karşı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine anayasal uyarılarda bulundu. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları sürerken, İnce YSK'nın böyle bir karar alamayacağını ve anayasayı ihlal etmekten yargılanabileceklerini ifade etti. Anayasanın 78. maddesine göre, seçimlerin sadece savaş durumunda ve TBMM kararıyla ertelenebileceğini belirtti. AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç ise seçimlerin ertelenmesini önermişti.
15 Şubat 2023

Millet İttifakı, 14 Mayıs seçimlerine katılacak milletvekili aday listelerini ortaklaştırmak için görüşmelerini yoğunlaştırdı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında bir görüşme gerçekleşti. DEVA Partisi'nin de seçimlere kendi amblemiyle girmeme kararı aldığı ve CHP listelerinden seçimlere katılma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Milletvekili aday listelerinin YSK'ya teslim edilme süresi 9 Nisan'da sona erecek.
6 Nisan 2023

Yeşil Sol Parti İstanbul 2. bölge milletvekili adayları, seçimlere kısa bir süre kala basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda, Kürt sorununun meclis çatısı altında çözüleceği mesajı verildi. İlknur Birol, partinin anahtar rol oynayacağını ve kadınların değişimin kurucusu olacağını belirtti. Hasan Cemal, 14 Mayıs seçimlerinin kader seçimi olduğunu ve demokrasi için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. Cengiz Çiçek ise AKP'nin savaş politikaları dışında satacak bir şeyinin olmadığını söyledi. Adaylar, gazetecilerin sorularını da yanıtladı ve özellikle Kürt meselesi ve İmralı'daki Abdullah Öcalan ile ilgili iddialar hakkında konuştular.
10 Mayıs 2023

Emek ve özgürlük ittifakının bir parçası olan Emek Partisi (EMEP), milletvekili seçimlerine Yeşil Sol Parti (YSP) listesinden gireceğini duyurdu. Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatma davası nedeniyle YSP çatısı altında seçimlere katılma önerisi üzerine, Türkiye İşçi Partisi (TİP) bazı şehirlerde kendi adaylarıyla, bazı şehirlerde ise YSP listelerinden seçime girmeyi planladığını açıklamıştı. EMEP'in bu kararı, ittifakın geleceğini güçlendirmek ve emek, barış ve demokrasi yanlısı güçlerin parlamentoda temsilini sağlamak amacıyla alındı.
29 Mart 2023

CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderleri, 'altılı masa' olarak bilinen toplantıda 11'inci kez bir araya geldi. Yaklaşık on saat süren toplantının ardından yapılan ortak yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hukuken üçüncü defa aday olamayacağı ve 'millet ittifakı' adayının seçimi kazanacağı belirtildi. Liderler ayrıca bireysel Twitter mesajlarıyla demokrasi vurgusu yaptılar ve birlikte demokratik bir iktidar inşa etme hedeflerini dile getirdiler.
26 Ocak 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), milletvekili aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Listede, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi'nden adaylar da yer alıyor. Erzincan birinci sıra adayı olarak Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül belirlendi. Aday listesi, Türkiye'nin dört bir yanından çok sayıda adayı kapsıyor.
9 Nisan 2023

Yeşiller Partisi, İçişleri Bakanlığı'nın partinin kuruluşunu engelleyen tutumuna karşı hukuki mücadele yürütüyor. Parti, 21 Eylül 2020'de gerekli belgeleri bakanlığa teslim etti ancak tüzel kişilik kazanamadı. Ankara 8'inci İdare Mahkemesi, bakanlığın tutumunu hukuka aykırı buldu, fakat İçişleri Bakanlığı kararı istinafa taşıdı ve Ankara 10'uncu İdare Mahkemesi önceki kararı kaldırdı. Yeşiller Partisi, bireysel örgütlenme ve seçme-seçilme özgürlüğünü vurgulayarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
19 Temmuz 2023

Antalya'da açılan sandıkların yüzde 98'ine göre, Emek ve Özgürlük İttifakı üyesi Yeşil Sol Parti, 2018 seçimlerinde kazandığı milletvekilliğini korudu. 2018 seçimlerinde HDP'nin yüzde 7,23 oy alarak bir vekil çıkardığı Antalya'da, 2023 seçimlerinde Yeşil Sol Parti yüzde 4,69, ittifakta yer alan TİP ise yüzde 4,53 oy aldı. Bu sonuçlara göre TİP'in adayları Yunus Başaran ve Barış Atay milletvekili seçilemedi.
15 Mayıs 2023

Yaklaşan 14 Mayıs seçimleri öncesinde, siyasi partiler milletvekili adaylarını belirleme sürecinde yoğun bir dönemden geçiyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini açıklamasıyla, partilerin 10 Nisan'a kadar aday listelerini belirlemeleri gerekiyor. CHP, İYİ Parti, AKP ve diğer partilerde aday adaylığı için başvurular artarken, partilerin genel merkezlerinde mülakatlar ve lobi faaliyetleri yoğunlaşıyor. CHP ve İYİ Parti'de bakanlık görevine gelmesi beklenen isimlerin aday olmayacağı, AKP'de ise temayül yoklamasının aday başvuruları sonrasında yapılacağı belirtiliyor.
17 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak olan 28'inci dönem milletvekili genel seçimleri için siyasi partilerin ve ittifakların oy pusulasındaki yerlerini kura çekimiyle belirledi. Kura sonucunda 20 siyasi parti ve ittifakın sıralaması netleşti. İttifaklar içinde de kendi içlerinde bir sıralama yapıldı. Anadolu Ajansı kura çekimini canlı olarak yayınladı.
8 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, seçimlere katılabilecek 36 siyasi partinin listesini ve seçim gününe dair uygulama ve yasakları Resmi Gazete'de yayımladı. Seçim günü alkollü içki satışı, silah taşıma, umumi eğlence yerlerinin açık olması yasaklanacak ve saat 18:00'a kadar basın yayın organlarında seçim ve sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Oy verme saatleri ülke genelinde 08:00 ile 17:00 arasında olacak ve bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı belirlendi.
12 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partinin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) kapatma davasının seçimler sonrasına ertelenmesi ve tüm yargı işlemlerinin seçimlere kadar durdurulması talebiyle yeni bir başvuru yaptığını duyurdu. AYM daha önce Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine HDP'nin Hazine yardımının kesilmesi ve hesaplara bloke konulması kararını oy çokluğuyla almıştı. HDP, bu kararın hukuka aykırı olduğunu ve AYM'nin varlık nedenine aykırı olduğunu savunarak itiraz hakkını kullanacağını belirtti.
16 Ocak 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Demokrat Parti (DP) arasında seçim işbirliği kapsamında DP, CHP genel merkezine 14 kişilik bir aday listesi iletti. DP Genel Sekreteri Serhan Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile bir görüşme gerçekleştirerek listeyi sundu. Listede Serhan Yücel, Salih Uzun ve Cemil Enginyurt'un CHP listelerinden seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesi beklenirken, Ömer Karakeçeli ve Osman Varol'un seçilemeyecek sıralarda olduğu belirtildi. Listede kadın aday bulunmuyor.
9 Nisan 2023
İşaretlediklerim