Türkiye'de lif, tohum ve ilaç etkin maddesi üretimi için kenevir yetiştiriciliği serbest bırakıldı. Sağlık profesyonelleri, bu durumun kamuoyunda serbest kullanım için bir zemin hazırlama amacı taşıdığını düşünüyor. Kenevirin tıbbi kullanımı sınırlı hastalıklar için etkili olmasına rağmen, yan etkileri ve bağımlılık riski taşıyor. Tütün endüstrisinin kenevir ürünlerine yatırım yaptığı ve bu alanda genişleme planları olduğu belirtiliyor. Kenevirin tıbbi olmayan kullanımı, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
5 Nisan 2023

Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesi ve Denizli'nin Honaz ilçesindeki yumurta üretim tesislerinde kuş gribi vakaları tespit edildi. Her iki ilçede de tesisler karantinaya alınarak, Başmakçı'da 5 milyon, Honaz'da ise 1.5 milyon tavuk itlaf edildi. Resmi bir açıklama olmamasına rağmen Bloomberg HT tarım editörü İrfan Donat'ın aktardığı bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı salgını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor ve durum Dünya Hayvan Sağlık Örgütü'ne bildirildi.
2 Mart 2023

Türkiye genelinde 32 ilde düzenlenen 'Narkoçelik-40' operasyonunda 3 ton 972 kg uyuşturucu madde, 15 milyon 825 bin 619 adet kök kenevir ve kök skunk, 188 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Operasyonlarda yakalanan 125 uyuşturucu satıcısından 63'ü tutuklandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun detaylarını sosyal medya hesabından paylaştı. Diğer şüphelilerin işlemlerinin devam ettiği bildirildi.
23 Eylül 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, 23 Ekim 2024 tarihinde tohum yağı karıştırıldığı tespit edilen zeytinyağlarının listesini kamuoyuna duyurdu. Listede, Aydın ve Bursa illerinde üretilen çeşitli markaların zeytinyağları yer aldı. Bakanlık, bu tür denetimlerin 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yapıldığını belirtti. Ayrıca, Bursa'nın Gemlik ilçesindeki bir firmanın zeytinyağına pirina yağı karıştırıldığı tespit edildi.
24 Ekim 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, 17-18 Ekim tarihlerinde yapılan denetimlerde tohum yağı karıştırıldığı tespit edilen zeytinyağlarını kamuoyuna duyurdu. Bu kapsamda, çeşitli firmaların ürettiği zeytinyağlarının uygunsuz bulunduğu ve listelendiği belirtildi. Bakanlık, bu bilgileri 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu uyarınca kamuoyuna sunma yetkisine sahip. Açıklanan listede, Bursa, İzmir, Çanakkale ve Aydın gibi illerdeki firmaların ürünleri yer aldı.
18 Ekim 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, Antalya'nın Kemer ilçesindeki Arslanbucak turizm merkezi, Ankara'nın Kahramankazan ilçesine bağlı Soğucak termal kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi, Konya'nın Hüyük ilçesindeki İmrenler Yaylası ve Giresun'daki Yavuzkemal Yaylası Turizm Merkezi'nin sınırları değiştirilerek kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri olarak ilan edildi.
23 Şubat 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, 5 santilitreden küçük ve bira hariç 300 santilitreden büyük ambalaj hacmine sahip içkilerin ithalatını, üretimini ve piyasaya arzını yasaklayan bir yönetmelik yayımladı. Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bira dışındaki içkilerin sadece cam malzemeden yapılmış ambalajlarla satılması gerekecek. Yönetmelikle getirilen yasaklar, yayımlandığı tarihten itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlanacak.
2 Şubat 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, 22 Ekim 2024 tarihinde tek tırnaklı hayvan eti tespit edilen gıdalar listesini kamuoyuna duyurdu. Listede, Mersin, Manisa ve Adana gibi illerdeki bazı firmaların ürünlerinde at, eşek ve katır eti tespit edildiği belirtildi. Bu durum, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında kamuoyuna açıklandı. Bakanlık, bu tür denetimlerle halk sağlığını korumayı amaçlıyor.
23 Ekim 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olan ve üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazilerini kiraya verecek. Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik kapsamında, bu araziler tarımsal üretimde kullanılmak şartıyla sezonluk kiraya verilecek. Kiraya verilecek arazilerin tespiti için il veya ilçe müdürlüklerinde arazi tespit komisyonları oluşturulacak. Kiralama sürecinde yerel ikamet edenler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına öncelik verilecek.
22 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hepatit A aşısının Türkiye'de üretileceğini duyurdu. Bu gelişmeyle Türkiye, bu aşıyı üreten dördüncü ülke olacak. Aşı, KeyVac Aşı Üretim Merkezi'nde üretilecek. Erdoğan, bu tesisin açılışıyla Türkiye'nin Hepatit A aşısında yurt dışına bağımlılığının azalacağını ve ülkenin ileri teknolojiye ve yetişmiş insan kaynağına kavuşacağını belirtti. Türkiye, geçmişte aşı üretme kapasitesine sahipken, politik ve ekonomik tercihler nedeniyle bu yeteneğini kaybetmişti.
31 Ekim 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün ve içki üretimi ile ithalatı yapan gerçek ve tüzel kişiler için yeni teminat tutarlarını Resmi Gazete'de yayınladı. Yayınlanan yönetmelik, üretim kapasitesine ve ürün kategorisine göre değişen teminat miktarlarını içeriyor. İçki üreticileri, küçük işletmelerin bu yeni mali yükümlülükleri karşılayamayacağını ve teminat tutarlarının keyfi olarak artırılmasının engellenemeyeceğini belirtmişlerdi. Yeni düzenleme, tütün ve alkollü içki piyasasını düzenleyen kanun teklifinin komisyondan geçmesiyle birlikte yürürlüğe girdi.
30 Nisan 2024

Edirne Valisi Yunus Sezer, Keşan ve Enez bölgelerinde yaptığı incelemeler sonucunda, kentteki muhtarlara tarım arazilerini koruma amacıyla 'tiny house' ve kaçak yapılara izin verilmeyeceğini belirten bir genelge gönderdiklerini duyurdu. Sezer, bu tür yapıların bölgede giderek yaygınlaştığını ve hukuki olmadığını vurgulayarak, bu hafta 40 adet yapıyı kaldırdıklarını belirtti. Vali, bölgenin turizm potansiyeline de değinerek, sağlıksız yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2024 kümes hayvancılığı üretimi istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, Türkiye genelinde tavuk eti üretimi nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 artarak 192 bin 386 ton oldu. Tavuk yumurtası üretimi ise yüzde 3,7 artışla 1 milyar 707 milyon 799 bin adede yükseldi. Aynı dönemde kesilen tavuk sayısı yüzde 7,3 artışla 105 milyon 682 bin olarak kaydedildi.
13 Haziran 2024

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin gıdaların her aşamada denetlendiğini belirtmesine karşın, Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, mevcut denetim sayılarının yetersiz olduğunu ifade etti. Türkiye'de 708 bin 702 gıda işletmesi bulunurken, yılda ortalama iki kez bile denetlenmedikleri belirtiliyor. Ayrıca, taklit ve tağşiş listelerinin bir yılı aşkın süredir yayımlanmadığına dikkat çekiliyor. Toprak, etkin denetimler için gıda mühendisi istihdamının artırılması gerektiğini ve 'yetkilendirilmiş gıda danışmanlığı sistemi projesi'nin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.
16 Nisan 2023

Gaziantep'in Nurdağı ilçesindeki bir depoda, pul ve toz biber yapımında kullanılmak üzere saklandığı belirlenen bozulmuş 60 ton domates ve 15 ton havuç posası bulundu. Bu bozuk ürünler imha edildi ve işletme sahibi hakkında yasal işlem başlatıldı. Bu olay, gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
21 Ağustos 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, 16 Ekim 2024 tarihinde tohum yağı karıştırıldığı tespit edilen zeytinyağlarının listesini kamuoyuna duyurdu. Bu liste, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca yayınlandı. Listede, Ankara, Denizli, Bursa, Aydın, Manisa, Çorum, İzmir ve Balıkesir gibi illerdeki çeşitli firmaların zeytinyağı ürünleri yer alıyor. Bu ürünlerin, soya, kolza, pamuk tohumu, ayçiçeği gibi tohum yağları ile karıştırıldığı tespit edildi.
16 Ekim 2024

Almanya'da marihuana kullanımını ve kenevir ekimini kısmen yasallaştıran yasa, Federal Meclis'in ardından Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi'nden de geçti. 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan yasa, yetişkinlerin kişisel ihtiyaç için belli miktarlarda marihuana ekmesine ve bulundurmasına izin verecek. Ayrıca, ticari amaç gütmeyen kulüpler aracılığıyla marihuana satın alınabilecek. 18 yaşın altındakiler için marihuana satın alma ve tüketme yasağı devam edecek.
22 Mart 2024

Trakya bölgesinde yaşanan kuraklık ve aşırı sıcaklar, ayçiçeği üretimini olumsuz etkiliyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, yaz aylarındaki aşırı sıcakların bitkiyi kötü etkilediğini ve verim kaybı beklediklerini belirtti. Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan da benzer şekilde büyük verim kayıpları öngördüklerini ve üreticilerin zor bir sezon geçireceğini ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan destek bekleniyor.
24 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, altın ithalatına 'kota' getirme kararı aldı. Bu uygulama ile işlenmemiş altın ithalatının cari açık üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması ve Türkiye'nin döviz rezervlerinin desteklenmesi hedefleniyor. 'Dahilde İşleme Rejimi' kapsamında yapılan ithalat, kota uygulamasının dışında tutulacak. Bu sayede altın üretimi ve ticareti konusunda ihracatın teşvik edilmesi ve uzun dönemde cari açıkta olumlu ilerlemeler sağlanması öngörülüyor.
7 Ağustos 2023

Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 60 bin yaban hayvanı sağlığına kavuşturularak doğal yaşam alanına bırakıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, nesli tehlike altında olan türlerin korunması için çeşitli çalışmalar yürütüyor ve yaralı veya bakıma muhtaç yabani hayvanların bakım ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezleri kurdu. Türkiye'de 123 memeli, 141 sürüngen ve 386 kuş türü olmak üzere toplam 650 tür koruma altında. Nesli tehlike altında olan türlerin popülasyonunu artırmak için 24 adet üretme istasyonu kuruldu.
5 Ekim 2023
İşaretlediklerim