HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin kapatılması halinde Yeşil Sol Parti üzerinden seçimlere katılacaklarına dair işaretler verdi. Yargıtay Başsavcısı'nın HDP'nin kapatılması için AYM'de açtığı dava devam ederken, HDP'nin seçim öncesi kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti ile seçime girme olasılığı artıyor. YSK'nın seçime girme yeterliliğine sahip partiler listesine Yeşil Sol Parti'yi eklemesi bu ihtimali güçlendirdi. Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla bu olasılığa dikkat çekti.
14 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın 'boşa giden her oy AKP-MHP iktidarına gider' mesajını yineleyerek, seçmenlere Yeşil ve Sol'a oy vermeleri çağrısında bulundu. Demirtaş, milletvekili çıkarabilecek partilere oy verilmesini önermişti. Yeşil ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Ege bölgesinde seçim çalışmalarını sürdürüyor ve İzmir Karabağlar'da seçim bürosu açtı. Sancar, HDP'nin birikiminin Yeşil Sol Parti'ye aktarıldığını ve zulüm iktidarını gönderme hedefiyle oyların birleştirilmesi gerektiğini belirtti.
16 Nisan 2023

Emek ve Özgürlük İttifakı, HDP Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantı sonrası cumhurbaşkanlığı seçimlerine ortak bir aday belirleme konusunda anlaştıklarını açıkladı. İttifakın bileşenleri arasında EHP, EMEP, HDP, SMF, TİP ve TÖP bulunuyor. Adayın kim olacağı konusunda geniş emek ve demokrasi güçleriyle müzakereler sürdürülüyor ve adayın kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi. Ayrıca, parlamento seçimlerine ilişkin olarak ittifakın Meclis'te geniş temsil edilmesi ve seçim süreci ile sandık güvenliğine dair çalışmaların hızlandırılması kararı alındı.
24 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklemesi için çağrıda bulundu. Baş, seçimlerin ilk turda sonuçlanabileceğini ve İnce'nin desteğinin bu zaferde önemli bir katkı sağlayabileceğini ifade etti. Anketlere göre İnce'nin adaylığı seçimlerin ikinci tura kalmasına neden oluyor, İnce ise daha önce ikinci turu hedeflediğini belirtmişti.
3 Mayıs 2023

HDP, parti hakkında devam eden kapatma davası nedeniyle seçimlere Yeşil Sol Parti (YSP) listelerinden katılma kararı aldı. Anayasa Mahkemesi'nin 11 Nisan'daki toplantısında HDP hakkındaki kapatma davasını raportöre göndermesinin ardından, HDP yönetimi bu kararı alarak Yüksek Seçim Kurulu'na listelerini teslim etti. Kanunen, bir partinin üyeleri ve yöneticileri, başka bir parti listesinden seçime katılmak için kendi partilerinden istifa etmek zorunda değil. Bu durum, HDP'nin eş genel başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan'ın YSP'nin adayı olarak seçimlere katılabileceklerini gösteriyor.
13 Nisan 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin seçimlerden üç gün önce adaylıktan çekilmesinin ardından, TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın da adaylıktan çekilip çekilmeyeceği tartışma konusu oldu. TİP, Baş'ın 'İnce çekilirse, ben de çekilirim' şeklinde bir ifade kullanmadığını ve adaylıktan çekilmeyeceğini duyurdu. Erkan Baş, milletvekilliğini kişisel bir dert olarak görmediğini ve İnce'nin çekilmesi durumunda da çekilebileceğini, ancak bu durumun seçim sonuçlarını değiştirmeyeceğini belirtmişti.
11 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi'nde devam eden kapatma davası nedeniyle HDP, seçimlere katılıp katılmayacağına karar verecek. Parti, kapatılma ihtimaline karşı seçimlere katılmama kararı aldı ve adaylarını Yeşil Sol Parti listesinden yarışa sokacak. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da sosyal medyada Yeşil Sol Parti amblemini paylaşarak bu yöndeki sinyalleri verdi. Yeşil Sol Parti, özellikle çevre sorunlarına yönelik politikalarıyla tanınan bir parti.
14 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, ittifaklar ve seçim stratejileri hakkında açıklamalarda bulundu. Kadıgil, bazı şehirlerde TİP listesinden seçime girilmesinin daha uygun olacağını belirtti. Özellikle HDP'nin milletvekili çıkaramayacağı illerde TİP'in seçime girmesinin HDP'ye zarar vermeyeceğini ifade etti. Kadıgil, İstanbul gibi stratejik illerde de TİP'in yarışabileceğini söyledi. Sosyal medyada Kadıgil'in bu yaklaşımı eleştirilere neden oldu. Eleştiriler, TİP'in HDP sayesinde mecliste temsil edildiğini ve kendi başına yeterli desteği olmadığını öne sürdü.
15 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, partinin seçim stratejisini ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararını açıkladı. TİP, seçimlere kendi amblemiyle ve ittifak çatısı altında bazı bölgelerde girecek. Baş, iktidarın zayıflığı nedeniyle baskıyı artırdığını ve TİP'in gençler ve yoksullar tarafından ilgi gördüğünü belirtti. Ayrıca, 15 Mayıs'ta uçuşların iptal edilmesi teklifinde bulunarak, iktidarın güvenine meydan okudu.
13 Mart 2023

Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, partinin isminin, tüzüğünün ve eş genel başkanlarının değişeceğini açıkladı. İki partinin seçmende yarattığı kafa karışıklığının yeni partiyle önüne geçileceğini belirtti. Yeni seçilecek yönetim, eş başkanlar ve parti meclisiyle birlikte bu tartışmayı başlatacaklarını ifade etti.
25 Temmuz 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 'emek ve özgürlük ittifakı' adı altında birleşen partilerin Kartal'da düzenleyeceği mitinge katılım çağrısında bulundu. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, AKP ve Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) karşı bir duruş sergileme çağrısında bulunarak, 'halayda buluşalım' ifadesini kullandı. İttifak; Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) tarafından oluşturulmuş.
15 Ocak 2023

Yedi yıl tutukluluk sürecinin ardından Gültan Kışanak, Yeşil Sol Parti'nin yerel seçimlerde her kentte aday göstermesi gerektiğini ifade etti. 2019 yerel seçimlerinde HDP'nin büyük şehirlerde aday göstermeyerek AKP'nin kaybetmesine katkı sağladığına değindi. HDP'nin 2023 genel seçimlerine Yeşil Sol Parti listesiyle girdiği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediği belirtildi. Kışanak, seçim süreçlerinin örgütlenme ve toplumsal uzlaşı için önemli olduğunu ve Yeşil Sol'un bu doğrultuda hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
17 Haziran 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkaracağını duyurduktan sonra, eski eş genel başkan Selahattin Demirtaş ile adaylık konusunda görüşme yaptı. Demirtaş, Edirne Cezaevi'nde yapılan görüşmede hukuki durumunun adaylık için uygun olmadığını ifade etti ve partinin seçim çalışmalarını destekleyeceğini belirtti. HDP yönetimi de Demirtaş'ın bu yaklaşımına teşekkür ederek, ortak çalışmanın önemini vurguladı.
27 Ocak 2023

Deneyimli gazeteci Hasan Cemal, HDP'nin kapatma davası nedeniyle seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında gireceği bir ittifakın parçası olarak milletvekili aday adayı oldu. HDP'nin teklif götürdüğü Cemal, teklifi kabul etti. Emek ve özgürlük ittifakında Yeşil Sol Parti'nin yanı sıra TİP, EMEP, TÖP, EHP ve SMF de yer alıyor.
25 Mart 2023

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Birgün gazetesinde yer alan ve Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) TBMM'de grup kuracak sayıda milletvekili talep ettiği iddialarını içeren bir habere tepki gösterdi. Kadıgil, iddiaların gerçek dışı olduğunu ve TİP'in üç yıldır net olan planının kendi adı ve adaylarıyla seçime girmek olduğunu belirtti. Ayrıca, kaç vekil çıkaracaklarının yurttaşların takdirine bağlı olduğunu ifade etti.
14 Ocak 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, muhalefet partilerine ortak bir aday belirlemeleri ve seçimlere kadar sessiz kalmaları çağrısında bulundu. Demirtaş, halkın seçimi kazanacağını ve yeni Cumhurbaşkanına mazbatayı teslim edeceğini ifade etti. Bu çağrı, 'altılı masa' olarak bilinen muhalefet ittifakının henüz ortak adayını belirleyememesi ve 'emek ve özgürlük ittifakı'nın da adaylarını duyurmamış olması bağlamında yapıldı.
5 Şubat 2023

Yeşil Sol Parti ve HDP Parti Meclisi, seçimlerdeki başarısızlık üzerine ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, seçmen tepkisinin yanlış okunduğu ve popülist siyaset tarzının yıpratıcılığına karşı çıkılacağı belirtildi. Ayrıca, siyasetin 'bedel karşılığında ödül' anlayışından uzaklaştırılacağı ve ittifak politikalarının yeniden değerlendirileceği ifade edildi. Kürt sorunu ve demokratik cumhuriyet inşası gibi konulara da değinilen bildiride, ideolojik aşınmaların onarılacağı ve Üçüncü Yol siyasetinin güçlendirileceği vurgulandı.
11 Haziran 2023

HDP, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere Yeşil Sol Parti'yle birlikte girmeye karar verdi ve seçim bildirgesini açıkladı. Bu bildirgeyi açıkladıkları toplantıda, tutuklu olan eski eş genel başkan Selahattin Demirtaş ve eski Diyarbakır belediye başkanı Selçuk Mızraklı'nın destek mesajları okundu. Mesajlarda, HDP'nin parlamentoda daha güçlü bir temsil ile toplumun sorunlarını çözme adayı olduğu ve Yeşil Sol'un güçlü olmasının demokrasinin kurumsallaşması için önemli olduğu vurgulandı.
30 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın ırkçı ve faşist söylemlerine önem vermediklerini, önemli olanın Kemal Kılıçdaroğlu'nun topluma verdiği sözler olduğunu ifade etti. HDP ve Yeşil Sol Parti'nin merkez yürütme kurulları, Kılıçdaroğlu'na desteği sürdürme kararı aldı. Buldan, seçimde Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında bir tercih yapılması gerektiğini ve HDP'nin tercihinin Kılıçdaroğlu olduğunu dile getirdi.
26 Mayıs 2023

Yargıtay Başsavcısı tarafından HDP'nin kapatılması için açılan dava devam ederken, HDP'nin 14 Mayıs'taki seçimlerden önce kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti üzerinden seçime girmeyi değerlendirdiği belirtiliyor. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, bu ihtimalin yüksek olduğunu ifade etti. YSK'nın seçime girme yeterliliğine sahip partiler listesine Yeşil Sol Parti'yi eklemesi bu ihtimali güçlendirdi. HDP'nin seçim stratejisini belirleme kararının kısa süre içinde netleşeceği aktarıldı.
14 Mart 2023
İşaretlediklerim