Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarının artması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve diğer üç sağlık kuruluşu ortak bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, kontrolsüz göçmen girişleri, pandemi döneminde aşılama problemleri ve aşı tereddüdünün artışa katkıda bulunduğu belirtildi. Önerilen önlemler arasında tüm döküntülü hastaların kızamık yönünden değerlendirilmesi, belirli yaş gruplarına aşı yapılması, mülteci ve göçmen nüfusun aşılanması, deprem bölgesinde aşılama çalışmalarının yapılması ve toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi yer aldı.
16 Haziran 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Coca Cola'nın diyet içeceğinde de bulunan dünyanın en yaygın yapay tatlandırıcısı aspartamı kanserojen olarak ilan etmeye hazırlanıyor. DSÖ'ye bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) ve DSÖ'nün katkı maddeleri komitesi JECFA, aspartamı inceliyor ve kararlarını Temmuz 2023'te açıklayacaklar. Aspartamın kanser riskini biraz artırdığı ve kaygı düzeyini yükselttiği önceki araştırmalarla belirlenmişti.
29 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), suyla ilgili felaketlerin 2021'de 200 milyar dolardan fazla ekonomik maliyete yol açtığını belirtti. FAO Genel Direktörü Çü Dongyü, tarımın verimliliği artırıldığında küresel su krizine çözüm sunduğunu ve gıda güvenliğine ulaşmada anahtar olacağını ifade etti. Dongyü, suyla ilgili doğal afetlerden kaynaklanan ciddi su sorunlarına etkili çözüm bulmak için azaltma, yeniden kullanma, geri dönüştürme ve değiştirme ilkelerine dayalı bir yaklaşımın gerekliliğini vurguladı.
4 Ekim 2023

Belçika'daki Ferrero grubunun fabrikasında bu yıl yine salmonella vakasına rastlandı. Federal Gıda Zinciri Güvenliği Ajansı (Afsca) tarafından yapılan açıklamada, Arlon kentindeki Ferrero fabrikasında salmonella vakası tespit edildiği duyuruldu. Ancak, bakterinin sadece fabrikada bulunduğu ve gıda ürünlerinde bulunmadığı belirtildi. Geçen yıl da aynı fabrikada Kinder markalı ürünlerde bakteriye rastlanmıştı.
30 Haziran 2023

Britanya'da, cilt kanserinin en ölümcül türü olan melanoma karşı dünyanın ilk kişiselleştirilmiş mRNA aşısı denemeleri gerçekleştiriliyor. 52 yaşındaki Steve Young, bu aşının denendiği ilk hastalardan biri olarak kaydedildi. Aşı, bağışıklık sisteminin kalan kanserli hücreleri tanıyıp yok etmesine yardımcı olmayı amaçlıyor ve Moderna ile Merck Sharp and Dohme (MSD) tarafından üretiliyor. Ayrıca, aşı Avustralya'da da dahil olmak üzere diğer ülkelerde de denemeleri sürdürülüyor.
26 Nisan 2024

Britanya'nın kuzeydoğusunda 30'dan fazla arı kolonisi Amerikan yavru çürüklüğü (AFB) hastalığına yakalandı. AFB, genç arı larvalarını enfekte eden ve koloninin ölümüne yol açan bakterilerden kaynaklanıyor. Ulusal Arı Birimi, enfekte kolonilerin zorunlu olarak yok edilmesi gerektiğini belirtiyor. Cleveland Arıcılar Birliği'nden John Canning, salgının endişe verici olduğunu ancak kontrol altına alındığını ifade etti.
8 Temmuz 2024

Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 aşısının zarar verdiğini iddia edenlere yargı yolunu gösterdi. Dünya genelinde 13 milyar dozdan fazla aşı uygulandığını ve aşıyla ilişkili sadece bir ölüm vakasının olduğunu belirtti. Aşı karşıtı iddiaların temelsiz olduğunu ifade eden Ceyhan, aşıdan zarar gördüğünü iddia edenlerin neden dava açmadıklarını sorguladı. Ayrıca, Covid-19 aşısının kalp krizi riskini artırdığı iddialarına karşı bilimsel verilerle yanıt verdi.
12 Haziran 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 vakalarında dünya genelinde test pozitifliğinin yüzde 10'un, Avrupa'da ise yüzde 20'nin üzerine çıktığını açıkladı. DSÖ Salgın ve Pandemi Hazırlığı ve Önleme Direktörü Maria Van Kerkhove, virüsün evrimleşmeye devam ettiğini ve daha şiddetli bir virüs riski oluşturabileceğini belirtti. Kerkhove, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda en az 40 sporcunun virüse yakalandığını ve özellikle risk grubundakilerin hatırlatma dozunu almaları gerektiğini vurguladı.
6 Ağustos 2024

AIDS, 1981'den bu yana dünya genelinde yayılan ve herkesi etkileyebilen bir pandemi olarak kalmaya devam ediyor. Antiretroviral tedavi ile 21 milyon hayat kurtarıldı ve tedavi HIV yayılımını önlemeye yardımcı oluyor. UNAIDS'in raporuna göre, dünya genelinde ve Türkiye'de HIV/AIDS vakaları ve bununla ilişkili ölümler devam ediyor. Türkiye'de HIV ile mücadelede tanı ve tedaviye erişimde ilerleme kaydedilmiş olsa da, damgalama ve ayrımcılık sorunları artıyor. Dezavantajlı topluluklar arasında HIV yayılımı sürüyor. Kırmızı Kurdele İstanbul ve Pozitif Yaşam Derneği, HIV testlerine erişimin kolaylaştırılması ve damgalamanın önlenmesi için çeşitli önerilerde bulunuyor.
1 Aralık 2023

Gabon'da yaşayan yabani gorillerin yediği bazı tropikal bitkilerin, birçok ilaca dirençli olan Koli Basili bakterisine karşı etkili olduğu keşfedildi. Araştırmacılar, Moukalaba-Doudou Milli Parkı'ndaki gorillerin yedikleri bitkileri inceleyerek, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip dört ağaç türü tespit etti. Bu bitkiler, bölge yerlisi şifacılar tarafından da kullanılıyor ve gorillerin kendilerini tedavi etmek için bu bitkileri seçerek yediği gözlemlendi. Özellikle fromager ağacının, test edilen tüm bakterilere karşı etkili olduğu belirtildi.
12 Eylül 2024

ABD istihbarat birimleri, 'Havana Sendromu' olarak bilinen gizemli hastalık vakalarının yabancı düşmanlar tarafından hedeflenen bir harekat sonucu olma ihtimalinin düşük olduğuna ve bu hastalıklara neden olabilecek bir silah veya cihaza sahip olduklarına dair inandırıcı kanıt bulunmadığına karar verdi. Bu değerlendirme, hastalıktan etkilenenler arasında ABD hükümetinin durumu yeterince ciddiye almadığına dair hayal kırıklığı yaratabilir. ABD'de şimdiye kadar 96 farklı yerde yaklaşık 1500 benzeri vaka rapor edildi.
2 Mart 2023

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) Azerbaycan’a 9 bin doz boğa sperması ihraç ettiğini duyurdu. Yumaklı, 2024-2028 döneminde suni tohumlama ve yerli sperma kullanımının teşvik edilerek verimliliğin artırılacağını belirtti. Bu ihracatın, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık alanındaki teknolojik ve bilimsel ilerlemelerini yansıtarak küresel pazarda rekabet edebilirliğini artırdığı ifade edildi. Ayrıca, sperma ihracatının ekonomik büyümeye katkıda bulunarak Türk çiftçilerine ve üreticilerine yeni pazarlar ve iş fırsatları sağladığı vurgulandı.
28 Temmuz 2024

Nijerya'da ocak ayından bu yana devam eden kolera salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 176'ya ulaştı. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC), salgının başkent Abuja dahil 33 eyalette 152 bölgeye yayıldığını ve toplamda 5 bin 951 vaka görüldüğünü açıkladı. Salgından en çok etkilenen yaş grubunun beş yaşından küçük çocuklar olduğu belirtildi. Geçen yıl da benzer bir salgın yaşanmış ve 3 binden fazla vaka kaydedilmişti.
15 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD'nin, Etiyopya'nın Tigray bölgesine gıda yardımlarını kesmesi sonucu 1300'den fazla kişi açlıktan hayatını kaybetti. Tigray'daki Sağlık Araştırmaları Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı ve Mekelle Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, yardımların kesilmesinin ölümlerin başlıca nedenlerinden biri olduğu belirtildi. BM Dünya Gıda Programı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, Etiyopya'ya gönderilen gıda malzemelerinin çalınması üzerine yardımları askıya almıştı.
26 Eylül 2023

Yunanistan, Peste des Petits Ruminants (PPR) olarak bilinen ve yüksek bulaşıcılığı olan 'keçi vebası' salgınının yayılmasını önlemek amacıyla ülke genelinde koyun ve keçi taşımacılığını yasakladı. Bu virüs, enfekte hayvanların yüzde 80-100'ünü öldürebiliyor ancak insanları etkilemiyor. Yunanistan Tarım Bakanlığı, hayvan yetiştiricileri, peynir üreticileri, mezbaha sahipleri ve yem tedarikçilerini kısıtlamalar hakkında bilgilendirdi. Salgının kaynağını belirlemek için soruşturma başlatıldı ve yurtdışından şüpheli ithalat ihtimali üzerinde duruluyor.
30 Temmuz 2024

Türkiye'de son 42 yılda pestisit kullanımı yaklaşık yüzde 700 arttı. 1980'lerde yıllık pestisit kullanımı 7-8 bin ton iken, bu rakam 2020 ve 2021 yıllarında 53 bin, 2022'de ise 55 bin ton seviyelerine ulaştı. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) mevzuatına göre yasaklanan pestisit türlerinin Türkiye'de kullanımı halen yaygın. Bu durum, AB'ye ihraç edilen ürünlerde yapılan denetimlerde ortaya çıktı. 2022 yılında pestisit başta olmak üzere tarım zehiri kalıntılarının bulunmasıyla ilgili en çok bildirim yapılan menşe ülke Türkiye oldu.
6 Ekim 2023

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Yüksel Ürün, kanser hastalarının grip, zatürre ve Covid-19 gibi aşıları ihmal etmemeleri gerektiğini belirtti. Kanser tedavileri bağışıklık sistemini zayıflattığı için bu hastalar enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Aşılar, enfeksiyon kaynaklı ciddi sağlık sorunlarını önlemekte büyük rol oynuyor. Ürün, kanser tedavisinde enfeksiyonların tedavi sürecini aksatabileceğini ve ölümcül olabileceğini vurguladı.
2 Mayıs 2024

30 ülkeden 200 bilim insanının Londra'daki Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri'nde yürüttüğü araştırmaya göre, çiçekli bitkilerin yüzde 45'i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Araştırmacılar, iklim değişikliği ve biyoçeşitliliğin azalması nedeniyle orkideler, ananas çeşitleri ve pek çok tahıl türü dahil bilinen çiçekli bitkilerin yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Ayrıca, 2020'den bu yana keşfedilen 19 bin bitki ve mantar türünün yüzde 77'sinin neslinin tükenme tehlikesi altında olduğunu belirledi.
10 Ekim 2023

Türk Tabipleri Birliği, HASUDER, KLİMİK ve KLİMUD, HPV aşısının Türkiye'de ulusal aşı programına dahil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuda daha fazla zaman kaybedilmemesi gerektiğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün rahim ağzı kanserini elimine etme programı kapsamında HPV aşısını önerdiği ve 137 ülkenin bu aşıyı ulusal programlarına dahil ettiği hatırlatıldı. Türkiye'de ise Sağlık Bakanı'nın 2022'de aşının ücretsiz uygulanacağına dair demecine rağmen henüz bir adım atılmadığı ve aşı dozlarının maliyetinin asgari ücretin yarısından fazla olduğu ifade edildi.
22 Mart 2024

Fransa'da kuş gribine (H5N1) karşı geliştirilen RNA aşısı, ülkenin denizaşırı topraklarındaki penguenlerde denendi ve aşılanan penguenlerin durumunun iyi olduğu açıklandı. Aşı, Crozet takımadalarında kral penguen yavrularında dar ölçekli bir kampanya ile uygulandı. CNRS ve IPEV ekipleri, aşının zararsız olduğunu ve kas içi enjeksiyon yoluyla uygulandığını belirtti. Aşının -80°C'de muhafaza edilmesi gerektiği ve zahmetli bir süreç olduğu vurgulandı.
7 Ağustos 2024
İşaretlediklerim