ABD Başkanı Joe Biden'ın köpeği Commander, Ekim 2022 ile Temmuz 2023 arasında ABD gizli servis elemanlarını en az 24 kez ısırdı. Bu vakalar, 'bilgi edinme hakkı' çerçevesinde yayınlanan belgelerle ortaya çıktı. Isırılan bölgeler arasında bilek, ön kol, dirsek, bel, göğüs, uyluk ve omuz gibi çeşitli yerler bulunuyor. Commander, bir gizli servis elemanını ciddi şekilde yaraladıktan sonra Ekim 2023'te Beyaz Saray'dan ayrıldı.
22 Şubat 2024

ABD, Güney Kore'nin yaklaşık 3,5 milyar dolar değerinde Apache helikopteri ve ekipman siparişine onay verdi. Pentagon'a bağlı Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA), bu helikopterlerin Hint-Pasifik bölgesinin siyasi istikrarını ve güvenliğini artırma çabasına katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, DSCA Avustralya'ya yaklaşık 100 milyon dolarlık 350 Javeline füzesi satışının da onaylandığını duyurdu.
20 Ağustos 2024

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Boeing'in 787 Dreamliner model uçaklarında yapılan denetimlerin yeterliliği konusunda yeni bir soruşturma açtı. Bu soruşturma, Boeing'in Nisan ayında gönüllü olarak bazı uçaklarda yapılan denetimleri tamamlamadığını bildirmesi üzerine başlatıldı. Soruşturma, şirketin denetimleri tam olarak yerine getirip getirmediğini ve çalışanlarının uçak kayıtlarında sahtecilik yapıp yapmadığını araştırıyor. FAA, soruşturma süresince yolcu güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri alacağını belirtti.
7 Mayıs 2024

ABD yönetimi, kamu ve özel sektör ortaklığında kurulan Ulusal Yarı İletken Teknoloji Merkezi (NSTC) dahil olmak üzere çip araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine 5 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını duyurdu. Bu yatırımın, yeni teknolojilerin ticarileştirilmesini kolaylaştırarak ABD'nin ulusal güvenliğini güçlendireceği ve yarı iletkenlerin modern ekonominin omurgasını oluşturduğu, ancak ABD'nin küresel çip arzının yüzde 10'undan azını ürettiği belirtildi. Ayrıca, küresel çip satışlarının bu yıl yüzde 13,1 artması bekleniyor.
10 Şubat 2024

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve diğer gökbilimciler, Dünya'dan 3,8 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan SDSS J1531 galaksi kümesinde, kaydedilen en güçlü kara delik patlamalarından birini tespit etti. Patlama, bir galaksinin merkezindeki süper kütleli kara delikten kaynaklandı ve sonucunda devasa bir boşluk oluştu. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Osase Omoruyi, daha fazla gözlemle durumu kesinleştireceklerini ve boşluğun kökenine dair daha fazla bilgi edinmeyi umduklarını belirtti. Araştırma bulguları, The Astrophysical Journal dergisinde yayınlandı.
22 Şubat 2024

ABD yönetimi, 26 Ocak'ta Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışına ilişkin Kongre'ye resmi bildirimde bulundu. Yasal olarak belirlenen 15 günlük inceleme süreci, herhangi bir engelleme olmadan tamamlandı. Bu süreçte sadece Kentucky Senatörü Rand Paul tarafından bir itiraz gündeme geldi ancak bu itiraz Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde herhangi bir işleme tabi tutulmadı. Böylece, Türkiye'nin ABD'den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 uçağın modernizasyonu için talep ettiği satışın önünde herhangi bir engel kalmadı.
11 Şubat 2024

Türkiye Savunma Bakanlığı, ABD'den 40 yeni F-16 Blok-70 uçağının tedariki ve mevcut 79 F-16 uçağının modernizasyonu, mühimmat ve teçhizatı içeren talebe ilişkin 'taslak teklif ve kabul mektubu' aldıklarını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye'nin hava kuvvetlerinin güçlendirilmesi ve modernize edilmesi yönünde önemli bir adım olarak görülüyor. Ayrıntılar henüz netleşmemiş olup, konuyla ilgili daha fazla bilgi bekleniyor.
29 Şubat 2024

ABD Uzay Kuvvetleri, 1974 yılında fırlatılan ve daha sonra kaybolan S73-7 Kızılötesi Kalibrasyon Balonu (IRCB) adlı uydunun yerini tespit etti. Uydu, KH-9 Hexagon keşif uydusundan ayrıldıktan sonra şişirilemeyerek uzay çöpü haline gelmiş ve bir süre sonra gözden kaybolmuştu. 1999'da kısa bir süreliğine bulunan uydu, 25 yıl sonra yeniden keşfedildi. Uydu şu anda ilk fırlatıldığı yerden 14 kilometre alçalmış durumda ve atmosferde yanması için daha fazla zaman gerekiyor.
5 Mayıs 2024

NASA, Ay yüzeyini araştırmak için geliştirilen VIPER programını artan maliyetler nedeniyle iptal etti. 2024 bütçesindeki kesintiler ve fon yetersizliği, VIPER programının durdurulmasına yol açtı. VIPER'in fırlatma maliyetleri hariç 450 milyon dolar harcanmışken, iptal kararı ek 84 milyon dolar tasarruf sağlayacak. NASA yetkilisi Nicola Fox, kararın bütçe sıkıntılarından kaynaklandığını belirtti.
18 Temmuz 2024

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), bir Boeing çalışanının 787 Dreamliner tipi yolcu uçaklarının güvenli olmadığını iddia etmesi üzerine inceleme başlattı. Çalışan, uçakların gövde parçalarının uygunsuz şekilde birbirine bağlandığını ve bu durumun uçuş sırasında parçalanma riski taşıdığını öne sürdü. Boeing şirketi ise bu iddiaları yalanlayarak uçakların güvenli olduğunu savundu. Ayrıca, Boeing ürünlerinin kalitesine yönelik endişelerini dile getiren eski bir çalışanın ölü bulunması da dikkat çekti.
11 Nisan 2024

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Florida eyaletinde bir evin çatısına düşen ve merak uyandıran 700 gram ağırlığındaki gizemli nesnenin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ait bir 'uzay çöpü' parçası olduğunu açıkladı. Bu nesne, 8 Mart'ta Alejandro Otero'nun evinin çatısına düşmüş ve büyük ilgi çekmişti. NASA, nesnenin 2021'den bu yana Dünya'nın yörüngesine doğru hareket eden bir kargo paletine ait olduğunu ve şu anda analiz için Kennedy Uzay Merkezi'nde bulunduğunu belirtti. Ev sahibi Otero, kimsenin yaralanmamış olmasından dolayı memnuniyetini ifade etti.
16 Nisan 2024

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Florida eyaletinde bir evin çatısına düşen ve büyük merak uyandıran 700 gram ağırlığındaki gizemli nesnenin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ait bir uzay çöpü parçası olduğunu açıkladı. Nesne, 8 Mart'ta Alejandro Otero'nun evine düşmüş ve NASA tarafından yapılan incelemeler sonucu, 2021'den bu yana Dünya'nın yörüngesinde bulunan bir kargo paletine ait olduğu belirlenmiştir. Ev sahibi Otero, olayda kimsenin yaralanmamış olmasından dolayı memnuniyetini ifade etti.
16 Nisan 2024

Carnegie Mellon Üniversitesi'nin araştırmasına göre, ABD'de günlük marihuana kullanımı, içki tüketimini geçti. 1992'den bu yana marihuana kullanımı 15 kat arttı ve 2022'de yaklaşık 17,7 milyon kişi her gün veya neredeyse her gün marihuana kullandı. Aynı dönemde günlük içki tüketenlerin sayısı 14,7 milyon olarak belirlendi. Araştırma, Addiction dergisinde yayınlandı.
22 Mayıs 2024

Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde bulunan süper kütleli kara delik Sagittarius A*'nın net bir fotoğrafı, Olay Ufku Teleskobu (EHT) tarafından paylaşıldı. Bu fotoğraf, bilim insanlarının Mayıs 2022'de ilk kez görselini elde ettiği Sagittarius A*'nın polarize ışıkta görüntülenen ilk görseli olarak kaydedildi. Görsel, kara deliğin etrafındaki manyetik alanların da gözlemlenmesini sağlıyor. Kara delik, Güneş'ten 6,5 milyar kat daha ağır ve Samanyolu Galaksisi'ne 54,8 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.
27 Mart 2024

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, erken evren dönemine ait iki büyük kara deliğin birleştiğini ortaya çıkardı. Bu kara deliklerden biri Güneş'ten 50 milyon kat daha büyükken, diğeri ona yakın büyüklükte. Birleşmenin, Büyük Patlama'dan 740 milyon yıl sonra gerçekleştiği tespit edildi. Bu bulgu, bilinen en eski tarihli kara delik birleşmesi olarak kaydedildi.
17 Mayıs 2024

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), 'Kozmik Şafak' olarak adlandırılan dönemde oluşmuş bilinen en uzak galaksiyi görüntüledi. NASA, bu dönemin büyük patlamadan sonraki ilk birkaç yüz milyon yıl içinde, ilk galaksilerin doğduğu dönem olduğunu açıkladı. JWST'nin Yakın Kızılötesi Spektrografı (NIRSpec) ile Ocak 2024'te yapılan gözlemler sonucunda, galaksinin çapının 1600 ışık yılından fazla olduğu ve ışığın genç yıldızlardan geldiği tespit edildi. Bu keşif, galaksinin 300 milyon yıldan kısa bir sürede nasıl bu kadar parlak ve kütleli hale gelebildiğine dair yeni sorular ortaya çıkardı.
31 Mayıs 2024

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Perseus Moleküler Bulutu'nda herhangi bir yıldıza bağlı olmayan altı başıboş gezegen keşfetti. Bu gezegenler, Dünya'ya yaklaşık 960 ışık yılı uzaklıktaki NGC 1333 bulutsusunda bulundu ve Jüpiter'den daha büyük oldukları tespit edildi. Araştırma, yıldız ve gezegen oluşum süreçlerini anlamak için önemli bilgiler sunuyor. Ayrıca, bu keşifler bir yıldıza bağlı olmadan da gezegen oluşumunun mümkün olduğunu gösteriyor.
28 Ağustos 2024

Avustralya ve Şili'den bilim insanları, Şili'nin Atacama Çölü'nde bulunan teleskoplar yardımıyla 'J0529-4351' isimli, Güneş'ten 500 trilyon kat daha parlak bir kuasar keşfetti. Bu kuasar, Dünya'dan 12 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve merkezindeki kara deliğin kütlesi Güneş'in 17 ila 19 milyar katı olarak tespit edildi. Araştırma sonuçları Nature Astronomy dergisinde yayımlandı.
19 Şubat 2024
İşaretlediklerim