Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temmuzda en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkacağını açıklamasının ardından, AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, ilgili kanun teklifinin TBMM'ye sunulacağını duyurdu. Teklif, yüzde 17,55 oranında artış ve 8 bin TL seyyanen zam içeriyor. Altı aylık enflasyon oranının dikkate alındığı bu zam teklifi, TÜİK'in açıkladığı altı aylık enflasyon oranıyla uyumlu.
5 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ek bütçe teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni kanunla, genel ve özel bütçeli idarelere toplamda 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira ödenek eklenmesi öngörülüyor. En büyük payı AFAD alırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı ikinci sırada yer alıyor. Ek bütçeyle 2023 yılında toplam 4 trilyon 350 milyar lira vergi toplanması hedefleniyor. Meclis, ek bütçe teklifinin kabul edilmesinin ardından Ekim ayına kadar tatil edildi.
15 Temmuz 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere 5 bin lira ödeme düzenlemesinin tamamlandığını açıkladı. Ancak bu düzenleme çalışan emeklileri kapsam dışında bıraktı. Bakan, bütçe kısıtlamaları nedeniyle bu kararı aldıklarını belirtti. Emekliler, artan enflasyona karşı maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek zam talebinde bulunuyorlardı.
11 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarının iyileştirilmesi konusunda bakanlara gerekli talimatları verdiğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve emekli zammıyla ilgili düzenlemenin temmuzda Meclis'ten geçeceğini ifade etti. En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini öngören kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu. Erdoğan, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya yükselttiklerini ve yeni maaşların enflasyon oranı netleşince belli olduğunu söyledi.
6 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi vaatleri arasında yer alan kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifi, Meclis'te onaylandı. Yapılandırma kapsamına vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları gibi birçok alacak dahil edildi. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak başvuruların ve ödenecek taksitlerin süreleri bir ay uzatıldı.
9 Mart 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekli bayram ikramiyesinin yüzde 82 oranında artırılarak 2 bin TL'ye yükseltildiğini açıkladı. Bu düzenleme ile EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) kapsamında emekli olacaklar da dahil olmak üzere toplamda 15,6 milyon emeklinin yararlanacağı belirtildi. Türkiye'de 1999 yılında yapılan yasal düzenleme ile emeklilik yaşının kadınlarda 58'e, erkeklerde 60'a çıkarılması sonucu yaş sınırına takılanlar EYT'li veya EYT mağduru olarak adlandırılmıştı.
25 Mart 2023

Türkiye'de hafta sonu Meclis'e sunulan ek bütçe kanun teklifi ile vergilerin artırılması ve cumhurbaşkanına borçlanma limitinin artırılması yetkisi verilmesi planlanıyor. İş Yatırım, bu gelişmeleri değerlendirerek, yerel seçimlere doğru popülist politikaların sürdüğünü ve ek bütçe kanun teklifinin, seçim vaatlerinin finansmanı ve deprem hasarlarının karşılanması için vergi artışlarını içerdiğini ifade etti. Ayrıca, kur korumalı mevduat maliyetinin Hazine'den Merkez Bankası'na aktarılması ve borçlanma limitinin artırılması talebinin de popülist politikaların bir parçası olduğunu belirtti.
11 Temmuz 2023

2015 yılında yapılan iki genel seçim arasında kısa süreliğine görev yapan milletvekilleri, emeklilik haklarından yararlanabilmek için en az iki yıl görev yapma şartının değiştirilmesini istiyor. Bu dönemde sadece 147 gün görev yapmış olan vekiller, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasa teklifine kendileri için de bir düzenleme eklenmesini talep ediyorlar. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, bu eski vekiller yasa teklifine ek yapılması için lobi faaliyetlerine başladılar ve emekli aylıklarıyla ilgili 'can güvenliği' esprisi yaptılar.
23 Ocak 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeli personele kadro verilmesini sağlayacak olan kanun teklifi onaylandı. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, sözleşmeli personel 30 gün içinde memur kadrosuna geçiş için başvurabilecek. 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli olarak çalışanlar ve belirli şartları taşıyan vekil ebe ve hemşireler de kadroya geçebilecek. Mahalli idarelerdeki sözleşmeli personel alımı KPSS ile yapılacak ve kadroya atananlar dört yıl süreyle başka kurumlara nakledilemeyecek.
20 Ocak 2023

Beş milyondan fazla memur ve memur emeklisi için ek gösterge uygulaması 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu uygulama, emekli maaşlarında yüzde 22'ye varan oranlarda artış sağlayacak ve emekli aylıklarına 250 lira ile 2 bin 800 lira arasında bir artış olarak yansıyacak. Görevdeki memurların maaşlarına ise daha az etki edecek, bazı durumlarda maaşlarda azalma bile görülebilecek. Ancak, görevdeki memurların emekli ikramiyeleri artacak.
11 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde en düşük emekli maaşını 7 bin 500 lira olarak açıklamasının ardından, bazı emeklilerin hesaplarına beklenenden daha düşük meblağlar yattı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme sonrası, emeklilerin hesaplarına 5 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişen tutarlarda para yatırıldığı görüldü. Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, yapılan düzenlemeyi 'seçim rüşveti' olarak nitelendirerek, emeklilerin insanca yaşayabilmeleri için maaşların en az 15-16 bin lira olması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2023

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, en düşük memur maaşının 22 bin TL'ye çıkarılmasını öngören kanun teklifinin bu hafta Meclis Başkanlığı'na sunulacağını duyurdu. Akbaşoğlu, enflasyon ve refah payını da içerecek düzenlemelerle verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti. Ayrıca, seçim beyannamesinde yer alan ev kadınlarının emeklilik hakkı ve evlilik primleri gibi taahhütlerin de bu süreçte kanun teklifi içinde yer alacağını ifade etti.
4 Temmuz 2023

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için getirilen düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle, yaş dışındaki diğer şartları taşıyanlar emekli aylığı alabilecekler. Geriye dönük ödeme yapılmayacak ve hak talep edilemeyecek. İlk kez emekli aylığı bağlananlar, emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam ederlerse, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmı Hazine tarafından karşılanacak. Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçilerin emeklilik hakları kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu kılan düzenlemeler kaldırılacak.
3 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın İstanbul mitinginde yaptığı konuşmada, seçimlerden sonra 7 bin 500 lira üzerindeki emekli maaşları için düzenleme yapacaklarını belirtti. Ayrıca, memur maaşlarına temmuz ayında enflasyon farkının yanı sıra refah payı artışı yapılacağını ve bu konuda salı günü kamuoyuna bilgi verileceğini duyurdu. Erdoğan, asgari ücretin dolar bazında üç buçuk kat artırıldığını ve 8 bin 500 liranın üzerine çıkarıldığını, gelişmelere göre bu rakamın da gözden geçirileceğini ifade etti.
7 Mayıs 2023

AKP'li kurmaylar, emeklilikte yaşa takılanlar için düzenlemenin mart ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelmesini ve nisan ayında ilk maaşların ödenmesini beklediklerini ifade ettiler. 6 Şubat'ta yaşanan depremler nedeniyle Meclis çalışmalarına ara verilmiş ve bu süreç ertelenmişti. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını belirtmiş, en düşük emekli aylığının 5 bin 500 TL'ye yükseltildiği ve ortalama emekli aylığının yüzde 30'luk son zammın ardından 9-10 bin TL'ye çıktığı bilgisi verilmiştir.
21 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen genel kurulunda yaptığı konuşmada, seçim sonrasında 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alan vatandaşlar için sevindirici bir haber paylaşacaklarını belirtti. Bu açıklama, AKP'nin 21 yıllık iktidarında seçim öncesi vaatlerinin arttığı bir dönemde geldi. Mart ayı sonunda en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya yükseltilmiş, ancak diğer emekliler için bir artış yapılmamıştı. Daha önce AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, 7 bin 500 lira üzerinde maaş alan emeklilerle ilgili bir çalışma olmadığını ifade etmişti.
1 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesi planlanan ancak henüz yürürlüğe girmemiş olan EYT düzenlemesi, TBMM'de AKP milletvekillerinin imzasına sunuldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'lilerin martın 1'inde ilk maaşlarını alabilecekleri bir düzenlemenin Meclis'ten çıkacağını ifade etti. Teklifin kısa süre içinde Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor.
25 Ocak 2023

Enerji sektöründe çeşitli düzenlemeler getiren bir kanun teklifi, ilgili komisyonda onaylandı. Teklif, IV. Grup madenler için UMREK raporlama zorunluluğunu sürdürürken, diğer gruplar için bu yükümlülüğü kaldırıyor. Yenilenebilir enerji üretim santrallerinin belirli alanlarda imar planı olmaksızın kurulmasına izin veriliyor. Doğal gazın sıvılaştırılması tanımı eklenerek, Türkiye'nin doğal gaz ticaret merkezi olma hedefine katkı sağlanması amaçlanıyor. Enerji verimliliği projeleri, bakanlık tarafından belirli bir oranda mali desteklenecek.
1 Şubat 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla, Türk Ticaret Kanunu'na göre anonim şirketlerin en az esas sermaye tutarı 50 bin liradan 250 bin liraya, halka açık olmayan anonim şirketlerin kayıtlı sermaye sistemine göre en az başlangıç sermayesi tutarı 100 bin liradan 500 bin liraya yükseltildi. Aynı zamanda limited şirketlerin en az esas sermaye tutarı 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı.
25 Kasım 2023

Belçika'da Ulusal Çalışma Konseyi'nin kararıyla, 1 Mayıs itibarıyla işe bisikletle giden çalışanlara kilometre başına 0,27 avro ödenek verilmesi zorunlu oldu. Bu ödenek vergiden muaf tutulacak ve bir çalışanın günlük alabileceği maksimum ödenek 10,8 avro ile sınırlı olacak. Daha önce işverenlerin yaklaşık yüzde 30'u bu tür bir ödeme yapıyorken, yeni uygulamanın bisiklet kullanımını artırması bekleniyor.
1 Mayıs 2023
İşaretlediklerim