Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle konut kiralarında büyük artışlar meydana geldi. Bu duruma müdahale olarak hükümet, kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan bir düzenleme getirdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu düzenlemenin süresinin 1 Temmuz'da sona ereceğini ve konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bakan Tunç, düzenlemenin TBMM'nin yetkisinde olduğunu ve sürenin dolmasına ilişkin bir çözüm üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
20 Haziran 2023

Kamu işveren heyeti ve Memur-Sen, memur ve memur emeklilerinin 2024 ve 2025 yıllarındaki zam oranında anlaşamadı. Ancak, 11 hizmet kolunda anlaşma sağlandı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, oransal zam konusunda anlaşma sağlanamadığını ve bu konunun hakeme gideceğini belirtti. Ayrıca, 3600 ek gösterge konusunun beraber çalışılacağını ve uygun bir zamanda hükümete teslim edileceğini ifade etti.
23 Ağustos 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere 5 bin lira ödeme düzenlemesinin tamamlandığını açıkladı. Ancak bu düzenleme çalışan emeklileri kapsam dışında bıraktı. Bakan, bütçe kısıtlamaları nedeniyle bu kararı aldıklarını belirtti. Emekliler, artan enflasyona karşı maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek zam talebinde bulunuyorlardı.
11 Ekim 2023

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, TV 100 programında yaptığı açıklamada, EYT düzenlemesinin salı veya çarşamba akşamı tamamlanacağını belirtti. İktidar, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hakkına kavuşacağını ifade etmişti. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını duyurmuş, en düşük emekli aylığının 5 bin 500 TL'ye yükseltildiğini ve ortalama emekli aylığının yüzde 30'luk son zammın ardından 9-10 bin TL'ye çıktığını açıklamıştı. Ancak yapılan hesaplamalara göre, martta emekli olacak EYT'li sayısının 1,5-1,6 milyon kişiye düşebileceği ve memurların emeklilik sonrası çalışma hakkı olmadığı için bu sayının 1,1-1,2 milyon kişi aralığına inebileceği öngörülüyor.
5 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emeklilere önümüzdeki Kurban Bayramı'nda 15 bin TL ödeme yapacaklarını duyurdu. Kılıçdaroğlu, emeklilerin ekonomik zorluklar yaşadığını ve geçmişte ikramiyelerle ev alabildiklerini belirtti. İktidara gelmeleri durumunda emeklilerin bayram ikramiyelerinin asgari ücret kadar olacağını ve geriye dönük ödemeler yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, bu ödemelerin hukuk yoluyla beşli çetelere ve birden fazla maaş alanlara yapılan ödemelerden karşılanacağını söyledi.
3 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendi maaşına yüzde 39 oranında bir zam uyguladı. Bu zamla birlikte Cumhurbaşkanının maaşı 40 bin TL artarak 140 bin TL'ye yükseldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu durumu emeklilere yapılan yüzde 25'lik zam oranıyla kıyaslayarak eleştirdi ve ülkede yaşanan geçim sıkıntısına dikkat çekti.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yemin töreninin ardından Anıtkabir ve Beştepe'yi ziyaret etti. Konuşmasında, 28 Mayıs seçimlerine atıfta bulunarak, milletin yüksek katılım oranıyla kendisine yeniden görev verdiğini belirtti. 85 milyon vatandaşı kucaklama vurgusu yaparak, bölgecilik ve particilik yapmadıklarını ifade etti. Muhalefete yönelik eleştirilerde bulunarak, milli irade ile barışma çağrısında bulundu. Ayrıca, demokrasiyi güçlendirecek yeni bir anayasa yapma sözü verdi ve ekonomik büyüme hedeflerinden bahsetti.
3 Haziran 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, hayat pahalılığına dikkat çekerek emekli maaşlarına seyyanen zam yapılmasını önerdi. Bahçeli, emekliler için önerilen yüzde 25'lik maaş artışının yetersiz olduğunu belirtti ve gelir vergisi dilimleri ile kıdem tazminatı düzenlemelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, maaş artışlarının satın alma gücünü artıracağını söyledi.
11 Temmuz 2023

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Habertürk'te yaptığı açıklamada, asgari ücretin enflasyonun önüne geçilmeden rahatlatılamayacağını ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun kararıyla net asgari ücretin yüzde 34 zamla 11 bin 402 lira olduğunu hatırlattı. Küçük işletmelerin maliyetlerinden bahseden Atalay, dolar bazında değil TL ile konuşulması gerektiğini ve enflasyonun arkasından koşmanın anlamsız olduğunu vurguladı. Ayrıca haksız kazanç ve kira artışlarının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
21 Haziran 2023

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı sebebiyle konut kiralarında büyük artışlar yaşanmıştır. Hükümet, bu artışların önüne geçmek için kiralara yüzde 25 zam sınırı getirmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, bu sınırın temmuz ayında yenilenecek konut kira sözleşmeleri için de uygulanmaya devam edeceğini belirtmiştir. Uzmanlar ve emlak sektörü temsilcileri, bu uygulamanın piyasaya olumsuz etkileri olduğunu ve evlerin boş kalmasına neden olduğunu ifade etmektedir.
3 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, milletin seçimde eski sisteme dönüş önerilerini reddettiğini belirterek parlamenter sistem tartışmalarının sona erdiğini ifade etti. Erdoğan, hükümetin hedeflerine hızla ilerleyeceğini, ekonomiyi güçlendirecek kadroları oluşturduklarını ve kadın hakları konusunda muhalefetin iddialarının asılsız olduğunu vurguladı. Ayrıca asgari ücret komisyonunun görüşmelere başladığını ve engelli ile yaşlı aylıklarının bayramdan önce ödeneceğini duyurdu.
14 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program (OVP) hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, bundan sonra ücret düzenlemelerinin hedef enflasyona göre yapılacağını belirtti. 2023 yılı enflasyon hedefi yüzde 65, 2024 yılına ilişkin hedef yüzde 33 olarak belirlendi. Şimşek, OVP'nin Türkiye'nin olumlu bir döngüye gireceği yönünde olduğunu ve Cumhurbaşkanı'nın maliye politikasına tam destek verdiğini ifade etti.
7 Eylül 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon oranlarına göre, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 49,25 oranında zam yapıldı. 2023 yılı ikinci altı aylık dönemin enflasyonu yüzde 37,57 olarak belirlendi. Anadolu Ajansı tarafından derlenen verilere göre, çeşitli unvanlara sahip memurların yeni maaşları belirlendi ve bu maaşlar kamuoyu ile paylaşıldı.
3 Ocak 2024

Emeklilikte yaşa takılanlar için Meclis'e sunulan kanun teklifi, 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanların yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emeklilik hakkı kazanmalarını öngörüyor. Ancak, kademeli prim günü uygulaması nedeniyle sosyal medyada tepkiler oluştu ve emekli olacak kişi sayısının iktidarın öngördüğü 2,5 milyon yerine 1,1-1,2 milyon kişi olabileceği hesaplanıyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını belirtti.
31 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaş sınırı olmaksızın 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını duyurduğu EYT düzenlemesi, Meclis'in tatile girmesiyle ertelenmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, düzenlemenin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin planlandığını belirtmişti. Ancak AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bakanlığın düzenlemeyi henüz Meclise göndermediğini ve düzenlemenin Meclise gelmesinin ardından 10 günlük bir çalışma süresi gerektiğini ifade etti.
13 Ocak 2023

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadelede TL'ye değer kazandırmanın doğru bir yol olmadığını ve güçlü liranın ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti. Özilhan, makroekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini ve cari açık sorununun çözümü için geniş kapsamlı reformlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Ayrıca, sermaye girişlerinin rezervleri güçlendirmek için kullanılması gerektiğini vurguladı.
16 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına ve memur maaşlarına yapılan zammı eleştirdi. TÜİK, Aralık ayı enflasyonunu yıllık yüzde 64,27 olarak açıkladı, bu oran bir önceki aya göre 20 puan düşük. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 137,55 olarak bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 25 olarak duyurdu. Kılıçdaroğlu, TÜİK'in 'rezil artış' olarak nitelendirdiği bu durumun hesabının sorulacağını belirtti.
3 Ocak 2023

Hükümetin memur ve memur emeklisi için önerdiği zam teklifi, resmi enflasyon beklentisinin altında kaldığı için sendikaların tepkisini çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın açıkladığı yeni teklife göre, 2024 ve 2025 yıllarında belirli oranlarda zam önerildi. Ancak bu teklif, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldı. Sendikalar, teklifin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
18 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaklaşan genel seçimler öncesinde bir dizi ekonomik düzenleme ve affı içeren yeni paketi açıkladı. Paket, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçları için cezaların tahsilinden vazgeçilmesi, yükseköğrenim kredisi borçlarının yeniden yapılandırılması, vergi ve prim borçlarına yönelik cezaların kaldırılması gibi maddeleri içeriyor. Ayrıca, bazı sürücü ceza puanlarının silinmesi ve geri alınan ehliyetlerin iadesi de paket kapsamında yer alıyor.
23 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memur maaşlarının Temmuz ayında en düşük 22 bin lira olacağını açıklamasının ardından, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın bu durumu sendikanın mücadelesinin bir sonucu olarak gördüğünü ifade etti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da daha önce benzer bir zam vaadinde bulunmuştu. Yalçın, kamuda gelir adaletinin bozulduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ihanet edilmemesi gerektiğini vurguladı.
11 Mayıs 2023
İşaretlediklerim