BBC, İsrail'in hedefindeki Hamas'ın lider kadrosunu derledi. İsrail, 7 Ekim'deki saldırı sonrası Hamas'ı ortadan kaldıracağını ilan etmişti. Hamas liderlerinin çoğu, İsrail'in suikast girişimlerine karşı halk içine pek çıkmıyor. BBC'nin derlediği Hamas lider kadrosunda İsmail Haniye, Yahya Sinvar, Muhammed Dayf, Marvan İsa, Halid Meşal ve Mahmud Zahar bulunuyor.
23 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında Hamas'ı bir terör örgütü olarak değil, mücahitler grubu olarak nitelendirdi. İsrail'i 'terör devleti' olarak niteleyen Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştirdi ve Filistin tarafının garantörlerinden biri olmaya hazır olduklarını belirtti. Erdoğan, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 'normalleşmesi' sürecinden de bahsetti.
25 Ekim 2023

İsrail ordusu ve iç istihbarat örgütü Şabak tarafından Gazze'ye yapılan hava saldırısında 12 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Ölenler arasında İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Kudüs Tugayları'nın lider kadrosundan üç kişi, eşleri ve çocukları da bulunuyor. İslami Cihad Hareketi Sözcüsü, İsrail'in eylemlerine karşı direniş güçlerinin tüm seçeneklere açık olduğunu belirtti.
9 Mayıs 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'a karşı tam taarruza geçtiklerini belirtti. Gazze'nin asla eskisi gibi olmayacağını ifade eden Gallant, tüm kısıtlamaları kaldırdıklarını ve Gazze Şeridi sınırını kontrol altına aldıklarını söyledi. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısına karşılık olarak 'Demir Kılıçlar' harekatını başlatmış ve Gazze Şeridi'ni dört gündür yoğun biçimde bombalıyor.
11 Ekim 2023

ABD Kongresi'nden bir grup, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a Türkiye konulu bir mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye'nin Hamas'ı resmen 'terör örgütü' ilan etmesi talep edildi. Ayrıca, Hamas'ın İstanbul'daki ofisinin kapatılması, Türkiye'deki tüm Hamas yetkililerinin Türk vatandaşlıklarının iptal edilmesi ve sınırdışı edilmesi, herhangi bir Türk bankasının Hamas'ın finansmanına karışıp karışmadığının araştırılması ve 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlenen saldırıda herhangi bir Türk yetkilinin yer alıp almadığının araştırılması talepleri de mektupta yer aldı.
25 Ekim 2023

7 Ekim 2023, İsrail için tarihi bir gün oldu. Amerika'nın 11 Eylül 2001'deki saldırıları gibi, İsrail de büyük bir saldırıya uğradı. Bu saldırı, İsrail'in iç ve dış politikasını derinden etkileyecek. İsrail'in iç politikasında, zaten otoriter ve sağa doğru kayan bir eğilim varken, bu saldırı bu eğilimi daha da güçlendirebilir. Dış politika açısından ise, İsrail'in Filistin meselesinde ve Ortadoğu'da izleyeceği çizgi önemli olacak. İsrail, bu saldırıyı fırsat olarak kullanabilir ve Ortadoğu'da daha saldırgan bir politika izleyebilir.
8 Ekim 2023

İsrail, Beyrut'ta Hamas ofisine düzenlediği İHA saldırısında Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih Aruri'yi öldürdü. Bu olayın ardından İsrail, Hizbullah'tan beklenen büyük misillemeye karşı alarma geçti. İsrail devlet televizyonu ve haber siteleri, İsrail'in tüm cephelerde Hizbullah'a karşı hazırlık yaptığını bildirdi. İsrail kabine toplantısını iptal ederek, savunma konseyi toplantısı düzenlemeyi planlıyor ve bakanlardan olay hakkında yorum yapmamaları isteniyor.
2 Ocak 2024

İsrail medyası, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatı düzenleme hazırlığında olduğunu bildirdi. Bu haber, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye hava saldırıları ve ablukası ağırlaşıyor. İsrail'in Kanal 14 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir raporda, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne karadan giriş için hazırlandığı ancak siyasi düzeyde onay beklediği belirtildi.
13 Ekim 2023

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Hamas ile esir takası anlaşmasını kabul ettiğini bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehinelerin aşamalı olarak serbest bırakılacağını ve Hamas ile savaşın devam edeceğini açıkladı. Anlaşma kapsamında ilk etapta 80 kişi serbest bırakılacak ve her İsrailli rehine karşılığında 3 Filistinli tutuklu serbest kalacak. Dört günlük bir ateşkes uygulanacak ve Gazze'ye yakıt ile yardım desteği sağlanacak.
21 Kasım 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yapılan saldırılarla İran'ın bir ilgisinin olmadığını belirtti. ABD'li yetkililer, Hamas-İsrail savaşının kızışmasının ardından İran destekli güçlerin bölgedeki ABD üslerini hedef aldığını iddia etmişti. Abdullahiyan, bölgedeki herhangi bir grubun ABD hedeflerine saldırısının kanıtsız bir şekilde İran'la ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Ayrıca, bölgedeki insanların Filistin'deki gelişmelere karşı hassas ve öfkeli olduğunu, ancak İran'dan emir almadıklarını ve kendi kararlarıyla hareket ettiklerini savundu.
29 Ekim 2023

Gazze'deki hükümet, İsrail'in 7 Ekim'den itibaren düzenlediği saldırılarda en az 8 bin çocuk ve 6 bin 200 kadın olmak üzere toplam 18 bin 412 kişiyi öldürdüğünü ve 50 bin 100 kişiyi yaraladığını duyurdu. Ayrıca, 254 bin konutun zarar gördüğü ve 52 bin 500'ünün tamamen yıkıldığı, 22 hastane ve 110 sağlık merkezinin hizmet dışı bırakıldığı belirtildi. Bu açıklama, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' saldırısını başlatmasının ve İsrail'in resmi savaş ilan etmesinin ardından geldi.
12 Aralık 2023

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail veya Gazze'ye asker gönderme niyetlerinin olmadığını belirtti. Harris, Filistinlilerin İsraillilerle aynı güvenliği, kararlılığı ve onuru hak ettiğini ve Filistin'e insani yardım akışının devam etmesi gerektiğini ifade etti. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce kişi hayatını kaybetti ve yaralandı.
30 Ekim 2023

İsrail, Suriye havalimanlarına düzenlenen saldırıların, İran ve 'tüm terör örgütlerine' uyarı amaçlı olduğunu duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Arap Basını Sözcüsü Hasan Kaabiya, bu saldırıların İran'a ve 'tüm terör örgütlerine savaşa müdahil olmamaları yönünde bir uyarı' olduğunu belirtti. Ayrıca, saldırının 'topraklarını Hizbullah'ın destekçilerine İran füzelerini teslim etmek için koridor olarak kullanan' Suriye'ye de bir mesaj olduğunu ifade etti.
13 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hamas'ın giriştiği 'katliam' nedeniyle İsrail halkına başsağlığı dilemiştir. Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşerek sağduyu ve sükunet çağrısında bulunmuştur. İsrail'in Ankara Büyükelçiliği, Erdoğan'ın bayram esnasında gerçekleşen katliam nedeniyle İsrail halkına başsağlığı dileklerini ilettiğini ve bölgede istikrarın ve barış ortamının sağlanması konusundaki çağrısını yinelediğini bildirmiştir.
9 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas'a karşı 'çökertme' sözü verdi. Bu açıklama, İsrail'de Hamas'a karşı açılan savaş nedeniyle kurulan 'acil durum kabinesi'nin ilk toplantısında yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda 2 bin 329 kişi öldü, 9 bin 42 kişi yaralandı. Netanyahu, ulusal birlikle hem yurt içine hem yurt dışına hem de 'düşman'a net bir mesaj verildiğini belirtti.
15 Ekim 2023

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile Arap ülkelerinin liderlerine bir mesaj yollayarak Gazze Şeridi'ndeki halkı desteklemek için bütçe ayırmaya çağırdı. Heniyye, Hamas'ın defalarca İsrail işgalini caydırma çağrısı yaptığını belirtti ve İsrail'e karşı acil baskı yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarına karşı Arap ve Müslüman ülkelerinin Filistin’in yanında olmasını istedi.
10 Ekim 2023

İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 'soykırım' ve 'savaş suçu' olarak nitelendirerek, eylemlerin derhal durdurulmaması durumunda durumun kontrolden çıkabileceği ve geniş kapsamlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland'la görüşerek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde İran'ın müdahale etmek zorunda kalacağını bildirdi. İran'ın bu mesajı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi başta olmak üzere İsrailli yetkililere iletildi.
15 Ekim 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gazze'deki İsrail-Filistin çatışması hakkında bir açıklama yaptı. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirdi ve 24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa Türkiye'nin devreye girmesi gerektiğini belirtti. Bahçeli, Türkiye'nin Gazze'yi koruma ve kollama misyonunu üstlenmesi gerektiğini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Gazze'yi huzur ve güven içinde yaşanabilecek bir İslam beldesi yapmaya hazır olduğunu ifade etti.
21 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 210 İsraillinin Hamas tarafından rehin tutulduğunu tespit ettiğini açıkladı. Bu bilgi, Hamas'ın iki ABD'li rehineyi serbest bıraktığı haberinin ardından geldi. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, Gazze'den İsrail'e yönelik saldırılarda 1400 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 kişinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in saldırılarında ise Gazze'de 3 bin 785 kişi hayatını kaybetti, 12 binden fazla kişi yaralandı.
21 Ekim 2023

Hamas yöneticisi Usame Hamdan, Elon Musk'ı İsrail saldırıları sonucu oluşan yıkımı yerinde görmesi için Gazze Şeridi'ne davet etti. Musk, iki gün önce İsrail'i ziyaret etmiş ve üst düzey yetkililerle görüşmüştü. Ayrıca, Musk'ın Starlink uydularının Gazze'de İsrail'in onayı olmadan aktive edilmemesi konusunda anlaşma sağladığı bildirildi.
29 Kasım 2023
İşaretlediklerim