Belarus Savunma Bakanlığı, Rusya ile 16 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında hava tatbikatları yapacaklarını duyurdu. Tatbikatların savunma amaçlı olduğu ve Belarus'un savaşa girmeyeceği belirtildi. Belarus Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Pavel Muraveyko, Ukrayna sınırının sakin olmadığını ve Ukrayna'nın kışkırtma yaptığını iddia etti. Bu tatbikatlar, Kiev ve Batı'da endişelere yol açtı; Rusya'nın Belarus'u Ukrayna'ya karşı kullanabileceği düşünülüyor.
16 Ocak 2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan ve 17 Temmuz'da süresi dolacak olan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına yönelik bir neden olmadığını açıkladı. Bakanlık, anlaşmanın asıl amacının ihtiyaç sahibi ülkelere yardım olmasına rağmen, Ukrayna tahılının ticari ihracatına dönüştüğünü ve Rus gıda ile gübre ihracatını engelleyen Batılı ülkelerin yaptırımlarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın ihtiyaç sahibi ülkelere bağışlanması planlanan gübreden sadece iki parti sevkiyat yapabildiğini ve BM'nin bu konuda sessiz kaldığını ifade etti.
4 Temmuz 2023

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ile ABD'nin inisiyatifiyle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Karadeniz'de düşen ABD'ye ait MQ-9 tipi İHA'nın neden ve sonuçları ele alındı. Şoygu, ABD'nin Rusya'nın ilan ettiği uçuş kısıtlamalarına uymadığını ve istihbarat eylemlerini artırdığını belirtti. Ayrıca, büyük nükleer devletlerin askeri iletişim kanallarını açık tutmaları gerektiğini vurguladı. ABD ve Rusya, İHA'nın düşüşüne ilişkin farklı açıklamalar yaptı.
15 Mart 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna'nın çeşitli bölgelerine 31 füze ve 12 hava saldırısı gerçekleştirdiği bildirildi. Saldırıların Kiev, Çernigiv, Sumi, Hmelnitski, Donetsk, Zaporijya, Mıkolayiv ve Herson bölgelerine yapıldığı belirtildi. Ayrıca, Rusya'nın 13 İran yapımı Şahid-136 İHA ile saldırı düzenlediği ve bunların Ukrayna Savunma Kuvvetleri tarafından imha edildiği ifade edildi. Rus kuvvetlerinin ayrıca topçu ve diğer ağır silah sistemleriyle de saldırılar yaptığı aktarıldı.
1 Ocak 2023

Moskova'da meydana gelen terörist saldırı sonrası, ABD'li yetkililerin saldırı sırasında Ukrayna'nın dahil olduğuna dair bir emare olmadığını belirtmeleri dikkat çekti. Rus yetkililer ise saldırının arkasında Ukrayna bağlantısı olduğunu iddia ediyor. Saldırıyı IŞİD'in üstlenmesi, durumu daha karmaşık hale getiriyor. IŞİD, son üç aydır ABD'nin hedef aldığı ülkelerde, özellikle İran, Türkiye, Irak, Suriye ve Rusya'da aktif saldırılar düzenliyor.
25 Mart 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olası yeni saldırılarına karşı hazırlık yaptıklarını ve bu bağlamda uluslararası destek arayışında olduklarını belirtti. Zelenski, Kanada, Britanya, Hollanda ve Norveç başbakanları ile telefon görüşmeleri yaparak durumu ele aldı. Ayrıca, Rusya'nın sivil altyapıya saldırılar düzenlediğini ve Donetsk bölgesindeki bir buz arenasının Rus füze saldırısı sonucu yıkıldığını ifade etti.
4 Ocak 2023

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Zaporijya Nükleer Santrali'nde mayın veya patlayıcı madde bulunmadığını teyit etti. Ajans Başkanı Rafael Mariano Grossi, santraldeki uzmanların ek erişim talebinde bulunduğunu ve özellikle bazı reaktör üniteleri ile türbin ve soğutma sistemlerinin bölümlerine erişimin önemini vurguladı. Grossi, artan askeri gerilim ve faaliyetler nedeniyle uzmanların sahadaki gerçekleri doğrulayabilecek durumda olması gerektiğini ve bağımsız, tarafsız raporların önemine dikkat çekti.
5 Temmuz 2023

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, NATO'nun talebi doğrultusunda ülkesinin nükleer silahları konuşlandırmaya hazır olduğunu belirtti. Bu açıklama, ABD ile Polonya arasında devam eden nükleer işbirliği görüşmeleri bağlamında yapıldı. Duda, Rusya'nın Kaliningrad bölgesindeki askeri varlığını ve Belarus'a yerleştirilen nükleer silahları gerekçe göstererek, NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek amacıyla bu adımın atılabileceğini ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silahlar gönderildiğini doğrulamıştı.
22 Nisan 2024

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapacağını bildirdi. Bu yardımın, daha fazla mühimmat ve yüksek teknoloji içereceği belirtildi. Ayrıca, Ukrayna'nın F-16 savaş uçakları talebine ilişkin olarak, bu uçakların Ukrayna'nın kısa vadeli savaş kapasitesi için kilit bir rol oynamadığı ve daha çok uzun vadeli savunma ile ilgili olduğu ifade edildi. ABD'nin, Rusya'ya karşı savaşın yıldönümünde yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.
24 Şubat 2023

Rusya'nın Dağıstan bölgesinde Mahaçkale ve Derbent şehirlerinde kimliği bilinmeyen saldırganlar tarafından üç ayrı noktaya saldırı düzenlendi. Saldırılarda altı polis ve bir rahip hayatını kaybetti, 12 polis yaralandı. Çatışmalarda iki saldırganın da öldüğü bildirildi. Rusya, saldırılarda Ukrayna'nın parmağı olduğunu doğruladı ve bölgede olağanüstü hâl ilan edildi.
23 Haziran 2024

Abdullah Karakuş, ABD, Çin, Hindistan, AB ülkeleri ve Rusya'nın dünyayı en çok kirleten ülkeler olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, dünyanın ısısının 2 derece daha artması halinde krizlerin başlayacağını ve bunun gıda kıtlığı, kuraklık ve göçlere yol açacağını öngörüyor. Karakuş, orman yangınlarının artışına dikkat çekerek, insan hatası ve dikkatsizliğin bu yangınların başlıca nedenleri olduğunu vurguluyor. Orman yangınlarını önlemek için alınması gereken önlemler hakkında da önerilerde bulunuyor.
21 Haziran 2024

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesindeki Kramatorsk'a düzenledikleri füze saldırılarında 600'den fazla Ukrayna askerinin öldüğünü iddia etti. Buna karşılık, Ukrayna'nın Donetsk bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Pavlo Kirilenko, Kramatorsk'a yedi füze saldırısı düzenlendiğini ancak can kaybının olmadığını belirtti. Kirilenko ayrıca, Konstantinovka şehrine yapılan iki roket saldırısında da can kaybı olmadığını, ancak bazı sanayi tesislerinin hasar gördüğünü ve Horlivka şehrine yapılan saldırıda bir sivilin hayatını kaybettiğini ifade etti.
8 Ocak 2023

Rusya'nın, Astana görüşmeleri kapsamında Türkiye'ye Suriye'den çekilmesi için bir takvim sunacağı öne sürüldü. Suriye hükümeti kaynaklarına göre, Moskova'nın Ankara ile Şam arasındaki yakınlaşmayı desteklediği ve bu nedenle Türkiye'nin çekilme takvimini netleştireceği belirtildi. Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde kontrol sağladığı bölgelerdeki varlığını göçü engelleme, Suriyelilerin geri gönderilmesi ve YPG'yi sınır dışı tutma hedefleriyle meşrulaştırıyor. Suriye hükümeti ise bu durumu işgal olarak görüyor ve müzakereler için Türkiye'nin çekilmesini şart koşuyor.
20 Haziran 2023

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, anı kitabında 2019 yılında Hindistan ve Pakistan arasında yaşanan gerilimin nükleer savaşa dönüşme riskine çok yaklaştığını ve ABD'nin bu durumu önlemek için yoğun çaba sarf ettiğini belirtti. Keşmir'de yaşanan çatışmalar sonrası her iki tarafın da nükleer silahlarını teyakkuza geçirdiğine inandığı ve Pompeo'nun saatlerce süren ikna çabaları sonucunda tarafların geri adım attığı ifade edildi. Pompeo, dünyanın bu tehlikeden habersiz olduğunu ve ABD'nin bu krizi önlemede eşsiz bir rol oynadığını iddia etti.
25 Ocak 2023

Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev de dahil olmak üzere çeşitli şehirlere yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi. Kiev Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko, saldırıların seyir füzeleri ve İHA'larla yapıldığını ve Kiev hava sahasında Rusya'ya ait tüm füze ve İHA'ların savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, Rusya'nın toplam 18 seyir füzesi fırlattığını ve bunların 15'inin imha edildiğini belirtti. Dnipropetrovsk Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Sergey Lısak ise Pavlograd'a yapılan saldırılarda 25 kişinin yaralandığını, aralarında çocukların da bulunduğunu aktardı.
1 Mayıs 2023

Ukrayna'da Rusya tarafından vurulan Nova Kakhovka Barajı'nın çökmesi sonucunda Dinyeper Nehri boyunca hem Ukrayna hem de Rusya kontrolündeki bölgelerde yaklaşık 42 bin kişi sel tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Birleşmiş Milletler Yardım Şefi Martin Griffiths, barajın çökmesinin ciddi ve geniş kapsamlı sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu. Herson şehrinde su seviyesi 3,5 metre yükseldi ve bölge sakinleri evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kazkova Dibrova hayvanat bahçesinde 300 hayvan sel nedeniyle hayatını kaybetti.
7 Haziran 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın Kupyansk, Liman, Bahmut, Aviyivka ve Novopavlivsk bölgelerinde operasyonlara yoğunlaştığını ve Harkiv'in sivil altyapılarına 61 saldırı düzenlediğini açıkladı. Harkiv Belediye Başkanı İgor Terehov, şehir merkezinin Rus güçleri tarafından S-300 füzeleriyle vurulduğunu ve iki füzenin bir apartmana isabet ettiğini, yangın çıkan binada kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Ayrıca bir füzenin üniversite binasına çarptığı bilgisi paylaşıldı.
5 Şubat 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart'ta Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen ve 130'dan fazla kişinin ölümüne yol açan saldırı sonrası, Rusya yönetimi saldırıda Ukrayna'nın parmağı olduğunu iddia etti. Saldırıyı IŞİD üstlenmiş ve dört saldırgan yakalanmıştı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, saldırganlardan elde edilen verilerin Ukrayna'nın dahil olduğunu doğruladığını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise saldırıdan radikal İslamcıları sorumlu tutmuştu.
26 Mart 2024

ABD, Rus güçlerine karşı savaşan Ukrayna'ya misket bombası gönderme kararı aldı. Misket bombaları, patladığında çok sayıda küçük bombacık saçarak geniş bir alana zarar verebilen ve sivil ölümlere yol açabilen silahlardır. Oslo Sözleşmesi bu tür silahların kullanımını yasaklamaktadır. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın cephanesinin tükenmekte olduğunu belirterek bu kararı savundu. ABD'nin müttefikleri ve insan hakları grupları ise bu karara tepki gösterdi.
9 Temmuz 2023

6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'nin kuzeyini etkileyen deprem sonrasında Türkiye, Suriye'deki depremzedelere uluslararası yardımın gönderilmesi amacıyla Rusya'dan onay bekliyor. Türkiye, Kilis'teki Öncüpınar ve Çobanbey sınır kapılarından yardım malzemelerinin geçişine izin verilmesi için Moskova ile görüşmeler yapıyor. Birleşmiş Milletler'in sağladığı ilk insani yardım konvoyu sadece Cilvegözü sınır kapısından geçebildi. Rusya, yeni sınır noktalarının açılmasına karşı çıkarken, Türkiye Esad karşıtı grupları desteklemeye devam ediyor.
10 Şubat 2023
İşaretlediklerim