İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağındaki 42 köpeğin okuldan çıkarılması için talimat vermişti. Ancak barınak gönüllülerinin itirazı üzerine yürütmeyi durdurma kararı alındı. Üniversite, 22 yıllık hayvan barınağını bir senedir başka yere taşımak istiyordu. Ancak barınağın taşındığı yer okul sınırında ve civardaki konutlara çok yakın olduğu için konut sakinlerinin şikayeti de barınağın tekrardan yerinden edinmesine yol açabilirdi.
19 Temmuz 2023

AKP, Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen ancak Genel Kurul'a gelmeyen bir anayasa değişikliği teklifi ile LGBTİ+ derneklerinin kapatılmasının yolunu açmayı planlıyor. Anayasa değişikliği, evlilik birliğini kadın ve erkeğin evlenmesiyle sınırlayan ve aile yapısını koruma amacını güçlendiren maddeler içeriyor. AKP'li bir yönetici, anayasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda uyum yasaları çerçevesinde dernekler yasasında değişiklik yapılacağını ve LGBTİ+ derneklerinin faaliyetlerine son verileceğini belirtiyor.
23 Haziran 2023

Fransa parlamentosu, kırsal bölgelerdeki geleneksel ses ve kokuları korumayı amaçlayan bir yasayı kabul etti. Bu yasa, kırsal bölgelere taşınan yeni sakinlerin, horoz ötüşü, köpek havlaması, traktör gürültüsü veya gübre kokusu gibi çiftçilik faaliyetlerinden rahatsızlık duyarak şikayette bulunmalarını zorlaştıracak. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, yasanın çiftçilere karşı kötü niyetli davalara son vereceğini belirtti. Yasa, mevcut çiftçilik faaliyetlerine yeni sakinlerin itiraz etmesini engelleyecek şekilde tasarlandı.
7 Aralık 2023

Konya'da bir barınakta köpeğe işkence ederek öldürdükleri iddia edilen iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıktan sonra tahliye edilmişti. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün tahliye kararına yaptıkları itirazlar, sırasıyla 3'üncü ve 4'üncü Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından reddedildi.
16 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP’li vekillerin imzasıyla Meclis başkanlığına sunuldu. Teklif, kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ilişkin düzenlemeler içeriyor. Bu düzenlemeler arasında, hizmet sağlayıcıların SPK'dan izin alması, müşterilerin varlıklarının korunması ve izinsiz faaliyetlerin cezalandırılması gibi maddeler bulunuyor. Ayrıca, platformlardan hizmet bedeli alınacak ancak vergilendirme getirilmeyecek.
17 Mayıs 2024

Hatay'ın Samandağ ilçesinde bir vatandaş, sağlam raporu bulunan evinin ve dükkanının yeni yasal düzenlemeler sonucu 'rezerv alan' ilan edildiğini bir mesajla öğrendi. Kasımda TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kentsel dönüşüm kanun teklifinde 'rezerv yapı alanı' tanımı değiştirilmiş ve bu değişiklik TMMOB tarafından 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirilmiştir. Yeni düzenlemeyle Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın istediği yeri rezerv alan ilan edebileceği ve mevcut binaların maliklerine danışılmadan kapsama alınabileceği belirtiliyor.
11 Aralık 2023

Güney Kore hükümeti, köpek eti alışverişi ve tüketimini yasakladı. Yasa, köpek çiftçileri, kasaplar ve restoranlar için tazminat ödemelerini de içeriyor. 2027 yılına kadar köpek eti tüketiminin tamamen sona erdirilmesi hedefleniyor. Bu tarihten sonra köpek eti ticareti yapanlara hapis ve para cezası uygulanacak.
7 Ağustos 2024

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülen ve hekimlerin meslekten men edilmesine yol açabilecek maddeler içeren torba yasa teklifine doktorlardan yoğun itiraz geldi. Türk Tabipleri Birliği ve muhalefetin itirazları sonucu, komplikasyon ve malpraktis ayrımını ortadan kaldıran ve hekimlerin meslekten men edilmesini öngören 36'ncı madde dahil olmak üzere 3, 6 ve 27'nci maddeler tekliften çıkarıldı. Meslek örgütleri, sendikalar ve hekimler teklifin tamamen geri çekilmesini talep ediyor.
30 Mart 2023

İstanbul Valisi Davut Gül, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının gerekçelerinden birinin 'kadınların rahatsız edilmeden vakit geçirme hakkı' olduğunu belirtti. Valilik, yasağın yeni olmadığını ve ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını ifade etti. Ancak, avukat Hüseyin Ersöz ve anayasa profesörü Kemal Gözler, bir insan fiilinin ancak kanunla yasaklanabileceğini ve genelgelerin bu konuda yetersiz olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

Zeynep Altıok Akatlı, Cumhurbaşkanının sokak köpeklerine yönelik politikalarını sert bir dille eleştiriyor. Akatlı, Cumhurbaşkanının sokak köpekleri konusunu ülkenin en önemli gündemi haline getirdiğini ve bu konuda bir katliam planı olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, sosyal medyada köpeklerin çocuklara saldırdığına dair listeler yayınlayan trollerin bu planı desteklediğini belirtiyor. Akatlı, bilimsel ve insani çözümler yerine katliam çağrısı yapanları eleştiriyor ve tarih boyunca İstanbul'da yaşanan köpek itlaflarını hatırlatıyor.
23 Mayıs 2024

Millet İttifakı, Kahramanmaraş depreminin ardından vatandaşların zararlarının giderilmesi amacıyla 58 maddelik bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklif, deprem maliyetinin 100-150 milyar dolar arasında olacağını öngörüyor ve vatandaşların mali yükümlülüklerini hafifletecek, konut ve iş yeri kayıplarını gidermek, tarım ve hayvancılık destekleri sağlamak gibi bir dizi önlemi içeriyor. Ayrıca, depremde zarar gören vatandaşlara bedelsiz konut yapılması, kira yardımı, borçların silinmesi ve üniversite öğrencilerine burs ile barınma hakkı verilmesi gibi maddeler de teklifte yer alıyor.
4 Nisan 2023

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Bu düzenleme ile fahiş fiyat uygulayan işletmelere verilen cezalar 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçuluk yapanların cezaları ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya çıkarıldı. Ayrıca, stokçuluktan bir yılda üç defa ceza alan işletmelere altı güne kadar kapatma cezası verilecek. Satıştan kaçınan işletmelere ürün bedelinin yüzde 10'u kadar ceza uygulanacak ve aldatıcı reklamlara karşı yaptırımlar da getirildi.
23 Mayıs 2024

Emin Çölaşan, devlet bütçesinin kötü durumda olduğunu ve emeklilere yapılan maaş artışlarının yetersiz kaldığını belirtti. Devletin bütçe açığını kapatmak için çeşitli mal ve hizmetlere zam yapacağını öne sürdü. Ayrıca, başıboş sokak köpekleri sorununun da gündemde olduğunu ve bu konuda hazırlanan yasa teklifinin Meclis'te olduğunu ifade etti. Sokak köpeklerinin sayısının bilinmediğini ve barınakların yetersiz olduğunu vurguladı.
19 Temmuz 2024

Kanada Sağlık Bakanlığı, 'Bill C-47 Gıda ve İlaç Yasası'nda yapılan değişiklikle kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesini ve hayvan testi verilerine dayanarak satışını yasakladı. Bu yasakla Kanada, hayvanlar üzerinde kozmetik testleri yasaklayan ülkeler arasına katıldı. Sağlık Bakanı Jean-Yves Duclos, hayvanların acı çekmemesi için güvenli alternatifler keşfetmeye devam edeceklerini belirtti.
3 Temmuz 2023

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, evde engelli bakımı yapanlara mali destek ve sosyal güvenlik sağlamayı amaçlayan bir kanun teklifi verdi. Teklif, ağır engelli bireylere asgari ücretin bir buçuk katı, engelli bakımını üstlenenlere ise bir asgari ücret tutarında aylık bağlanmasını öngörüyor. Ayrıca, engelli bakımı yapanların sigortalı sayılması ve emeklilik hakkına sahip olmaları gibi düzenlemeler içeriyor. Girgin, engelli bakımının ağırlıklı olarak kadınlar tarafından üstlenildiğini ve bu durumun sosyal ve ekonomik zorluklara yol açtığını belirtti.
13 Ocak 2023

Fransız Senatosu, ülkede oturum izni olmayan kişilere devlet tarafından sağlanan ücretsiz sağlık hizmetlerini yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Acil durumlar hariç olmak üzere, bu kişiler artık devletin sağladığı ücretsiz tedavi haklarından yararlanamayacak. Tasarının diğer maddeleri de senatodan geçtikten sonra, tasarı yeniden müzakere edilmek üzere Ulusal Meclis'e gönderilecek.
8 Kasım 2023

AKP, TBMM'ye sunmayı planladığı kanun teklifi ile kentsel dönüşüm kararı için kat maliklerinin yarıdan bir fazlasının onayının yeterli olmasını öngörüyor. Mevcut yasada bu oran üçte iki çoğunluk olarak belirlenmişti. Bu düzenleme ile kat malikleri arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklı sürecin uzamasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
2 Ekim 2023

Sakarya'nın Karasu ilçesinde etkili olan sağanak yağış sonucu oluşan su birikintisinde mahsur kalan iki köpek yavrusu, Karasu Belediyesi Geçici Hayvan Barınağı ekipleri tarafından kurtarıldı. Ekipler, çalılık alanda mahsur kalan yavrulara ulaşmak için yol açtı. Kurtarılan köpek yavruları sağlık kontrolünden geçirildikten sonra iyileştiklerinde annelerinin yanına bırakılacak.
8 Temmuz 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP) yetkilileri, 'Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu' olarak bilinen 6284 sayılı kanunun tamamen kaldırılmasını değil, bazı maddelerinin değiştirilmesini talep ettiklerini açıkladı. Parti, erkeklerin de şiddet mağduru olabileceğini ve süresiz nafaka konusunda düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti. YRP'nin bu talebi, Cumhur İttifakı'na katılım şartları arasında yer alıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun önemine vurgu yaparak, varlığının tartışmaya açılmasını kabul edilemez bulduğunu ifade etti. AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin ise kanunu 'kırmızı çizgi' olarak nitelendirdi.
15 Mart 2023

6 Şubat depremlerinden sonra Hatay'da yaşayan vatandaşlar, kentsel dönüşüm ve 'rezerv alan' yasası nedeniyle mülksüzleştirme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Yeni yasayla, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın istediği yerleri rezerv alan ilan edebilme yetkisi genişletildi, bu durum TMMOB tarafından 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirildi. Vatandaşlar, hasarsız veya az hasarlı binalarının yıkılma tehdidi altında olduğunu ve bu süreçte hukuki haklarının çiğnendiğini belirtiyor. Yıkım sonrası geçici barınma ve mülklerinin geleceği konusunda belirsizlikler yaşanıyor.
1 Mart 2024
İşaretlediklerim