Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpeklerini uyutmayı öngören kanuna uymayacak belediyeleri yaptırımla tehdit etti. CHP, bu yasayı uygulamayacaklarını ve Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini açıkladı. Yumaklı, yasada hayvanlara işkence edilmesine dair bir madde olmadığını ve belediyelerin bu yasayı çarpıttığını belirtti. Ayrıca, yasayı uygulamayan belediyelere hapis cezası gibi yaptırımlar uygulanacağını söyledi.
15 Ağustos 2024

Eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller'in Sarıyer Kilyos'taki denize sıfır arazisi için yapılaşmayı üç kat artıran imar planı değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) itirazı üzerine yargıya taşındı. İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen imar planı değişikliğini hukuka uygun bulmadı. Bu, söz konusu arazi için yapılan plan değişikliğinin ikinci kez iptal edilmesi anlamına geliyor. Mahkeme, yasama, yürütme organları ve idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu vurguladı.
22 Mart 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul’un Üsküdar ilçesi Vaniköy Mahallesi’nde, Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde yer alan bir yapıya ilişkin suç duyurusunda bulundu. Yapının inşaat izin belgesinin ibraz edilmemesi ve ruhsatsız inşa faaliyetlerinin tespit edilmesi üzerine çalışmalar durduruldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de benzer bir suç duyurusunda bulunmuş ve yasal süreç başlatılmıştı. Bakanlık, yapının imar kirliliğine neden olduğu ve korunması gerekli alanlara zarar verdiği gerekçesiyle iki ayrı suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.
23 Ağustos 2024

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) ihracına karşı açtığı dava, Ankara 28. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, ihracın hukuka uygun olduğunu belirtti. Özcan, parti kurallarıyla bağdaşmayan tutum ve davranışları nedeniyle disipline sevk edilmiş ve sonrasında partiden ihraç edilmişti. İhraç kararının ardından Özcan, kararı yargıya taşıyacağını duyurmuştu.
9 Ekim 2023

İstanbul Başsavcılığı, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntüleriyle ilgili soruşturma başlattı. Savcılık, usulsüz toplanan paralarla satın alındığı öne sürülen taşınmazın hazine adına tapuya tescil edilmesini ve paraların hazineye aktarılmasını talep etti. Görüntülerdeki paraların, SEAS Besicilik şirketi yetkilisi Ali Rıza Braka tarafından Sarıyer ilçesindeki 14 taşınmazın CHP’ye satılması sırasında kullanıldığı tespit edildi. Soruşturma kapsamında bazı CHP yetkililerinin ifadeleri alındı.
11 Ağustos 2024

Marmaris'teki Kızılbük bölgesinde, Sinpaş GYO'nun doğayı talan ettiği iddiasıyla açılan dava, hukuki bir garabetle karşı karşıya. Mahkeme, çevrecilerin avukatı Atilla Öztürk'ü dosyadan çıkardı. Ayrıca, çevrecilerin bilirkişi heyetinde uzman akademisyenler bulunmasını talep etmesine rağmen, mahkeme davalı taraftan, yani Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'ndan personel görevlendirdi. Çevreciler, kamu kurumlarının davanın şirket lehine sonuçlanması için her adımı attığını iddia ediyor.
6 Ekim 2023

Kırklareli'nde, İçişleri Bakanlığı tarafından 'rüşvet ve usulsüzlük' iddiaları nedeniyle görevinden uzaklaştırılan CHP'li Kıyıköy Belediye Başkanı Ender Sevinç, 'rüşvet almak' suçundan beş yıl altı ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklardan Tolga Ö. 'rüşvette aracılık etme' suçundan dört yıl iki ay, Yunis D. ve Hasan G. 'rüşvet vermek' suçundan üç yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı. İl Genel Meclis Üyesi Cem T. ve diğer bazı sanıklar ise beraat etti.
22 Eylül 2023

Tarsus Belediyesi Başkanı Ali Boltaç'ın makam odasındaki eşyalar, işçilere olan kıdem tazminatı borcu nedeniyle haczedildi. Borcun ana tutarının 5 milyon 476 bin 400 lira olduğu, hacizle birlikte 10 milyon 800 bin liraya çıktığı açıklandı. Belediyenin kıdem tazminatını alacak işçilere eşit ödeme yapma talebi kabul edilmedi. Haciz işlemi Tarsus İcra Müdürlüğü memurları tarafından gerçekleştirildi.
11 Eylül 2024

Muğla 2'inci İdare Mahkemesi, Marmaris Hisarönü Köyü'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kardeşinin dünürüne ait olan ve özel koruma bölgesinde bulunan bir arazide yaşlı bakımevi yapılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planı değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Arazinin büyük bir kısmı Ayşe Sevda Peker'e ait olup, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alıyor. Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi'nin itirazları ve açtıkları dava sonucunda, bilirkişi raporu doğrultusunda mahkeme kararıyla projenin yürütmesi durduruldu.
3 Haziran 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 14 Nisan 2020'de Fahrettin Altun'un evinin yanında usulsüz yapılaşma iddiaları hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçlamasıyla yargılandı. Hazırlanan iddianamede Kaftancıoğlu'nun ifadelerinin incitici ve tahrik edici olduğu ve ifade özgürlüğü sınırlarını aştığı iddia edilmiş, 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası talep edilmişti. Ancak Kaftancıoğlu bu davada beraat etti.
11 Ocak 2023

Mersin'in Mut ilçesinde koruma altında olan iki yaban keçisini avlayan iki kişiye toplam 1 milyon 315 bin lira para cezası verildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürlüğü ekipleri, şüpheli bir aracı fark ederek jandarmaya bildirdi ve savcılıktan izin alarak arama yaptı. Aracın bagajında koruma altındaki bir yaban keçisi bulundu ve çevrede yeni avlanmış bir yaban keçisi daha tespit edildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
28 Ağustos 2024

Çorum'da izinsiz düğün ve eğlencelerde silahla havaya ateş eden 41 kişiye toplam 75 bin 304 lira para cezası kesildi. Valilik, kırsal kesimdeki düğün, asker uğurlama ve benzeri etkinliklerde silahla ateş edilmesini önlemek amacıyla denetimler başlattı. Denetimlerde sekiz tabanca, altı av tüfeği ve beş kuru sıkı tabancaya el konuldu. Ayrıca, ceza kesilen kişiler hakkında 'genel güvenliğin tehlikeye sokulması' ve 'emre aykırı davranış' suçlarından adli işlem başlatıldı.
20 Ağustos 2024

Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu tarafından Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nden sorumlu başkan yardımcısı olarak atanan Nilgün Akman'ın, geçmişte 'ağaç ve fidanlara zarar vermekten' dolayı ertelenmiş hapis cezası aldığı belirlendi. 2018 yılında oturduğu sitedeki komşularının şikayeti üzerine hakkında soruşturma açılan Akman'a beş ay hapis cezası verilmiş, ancak sabıka kaydı olmadığı için ceza ertelenmiş.
18 Ocak 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Fahrettin Altun'a hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada beraat etti. Kaftancıoğlu, 2020 yılında Fahrettin Altun'un evinin yanındaki usule aykırı yapılaşma iddialarıyla ilgili bir açıklama yapmıştı. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede Kaftancıoğlu'nun 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istenmişti. Beraat kararının ardından Kaftancıoğlu, Twitter üzerinden bir tekerleme paylaşarak tepkisini dile getirdi.
11 Ocak 2023

Rize İdari Mahkemesi, Artvin'deki Cerattepe bakır madeni için verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararını iptal etti. Bu karar üzerine Artvin Valiliği, madendeki tüm faaliyetleri durdurdu. Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı vermesi ve yeniden yargılama sürecinin başlaması, bu iptal kararının alınmasında etkili oldu. Valilik, madencilik faaliyetlerinin durdurulduğunu ve bu durumun sivil toplum kuruluşlarına da bildirildiğini açıkladı.
23 Ağustos 2024

CHP İstanbul İl Başkanlığı binası yakınlarında 6 Nisan'da havaya ateş açan ve kaçan Emre D., Sultangazi'de yakalandı ve hakimlikçe tutuklandı. Olayla ilgili soruşturmada dört şüpheli daha gözaltına alınmış, ifadelerinin ardından üçü adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, biri ise serbest kalmıştı. Şüphelilerin sosyal medya üzerinden yaptıkları canlı yayında havaya ateş ettikleri ve diğer şüphelilerin güldüğü görüntüler savcılık tarafından elde edilmişti.
18 Nisan 2023

Dilruba Kayserilioğlu, İzmir'de bir sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştirdiği için 7,5 ay hapis cezasına çarptırıldı. 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' ve 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamalarıyla gözaltına alınan ve tutuklanan Kayserilioğlu'nun tutukluluğuna yapılan itirazlar kısmen kabul edilerek, 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasından serbest bırakıldı ancak 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutukluluğu devam etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kayserilioğlu'nu cezaevinde ziyaret etti ve ailesi gece yarısı tahliye edilmesi nedeniyle suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
3 Eylül 2024

Hatay'da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı il müdürlüğü yerleşkesindeki yapı denetim ve şube müdürlüğünün ek binalarından birinin yıkımı, avukatların müdahalesiyle durduruldu. Deprem sonucu hasar gören ve yıkımına başlanan binalarda önemli belgelerin bulunduğu iddia ediliyor. Avukatlar, belgelerin dijital ortama aktarıldığı yönündeki bakanlık açıklamalarına rağmen, ıslak imzalı evrakların önemini ve yargılamada dikkate alındığını belirtiyorlar. Bölgedeki avukatlar, belgelerin bir kısmını toplamayı başardı ve bakanlığın iddialarına itiraz ediyorlar.
12 Şubat 2023

Antalya'nın Kaş ilçesinde, koruma altındaki 45 arı kuşunu avlayan iki kişiye toplam 84 bin lira ceza verildi. Kaş Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği ekipleri, Çataloluk Mahallesi Yaylacık mevkisinde kaçak av yapıldığı ihbarı üzerine harekete geçti. Şüphelilere Kara Avcılığı Kanunu’na muhalefetten idari para cezası ve tazminat cezası kesildi, ayrıca ruhsatsız av tüfeğine el konuldu.
24 Eylül 2024

İzmir’in Bayraklı ilçesindeki bazı alanlar, Cumhurbaşkanı Kararı ile orman sınırları dışına çıkartıldı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Orman sınırları dışına çıkartılan alanların iki katından az olmamak üzere, devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis yapılacak.
31 Ağustos 2024
İşaretlediklerim