Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerin hibrit eğitime geçeceğini açıklamıştı. Ancak bazı üniversiteler, YÖK'ün bu kararına uymayarak uzaktan eğitime devam etme kararı aldı. Selçuk Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi gibi kurumlar, farklı gerekçelerle uzaktan eğitim kararlarını sürdürüyor veya hibrit eğitime geçiş için farklı tarihler belirliyor. Öğrenciler ve akademisyenler bu duruma tepki gösteriyor ve eğitimdeki belirsizlik eleştiriliyor.
8 Nisan 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve daha sonra hibrit eğitime geçileceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedelere açılacağını belirtti. Akademisyenler ve siyasiler, uzaktan eğitim kararının öğrenci ve veliler için yeni mağduriyetler yaratacağını ifade etti. YÖK'ün hibrit eğitim kararı ve seçimlerle ilgili zamanlaması eleştirilirken, Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, yurtların yüz yüze eğitim alacak öğrencilere açık olacağını ve sürecin başladığını bildirdi.
4 Nisan 2023

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) verilerine göre, Türkiye 2024 yılında 338 bin 161 yabancı öğrenci sayısıyla dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasına girdi. Türkiye'deki üniversitelerde toplam 7 milyon 109 bin 270 öğrenci öğrenim görüyor ve bu öğrencilerin 338 bin 161'i yabancı uyruklu. Türkiye'ye en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında Suriye, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi ülkeler bulunuyor. Türkiye'de uluslararası öğrencilerin oranı %4,76 iken, bu oran diğer ülkelerde farklılık gösteriyor.
16 Mart 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası bahar dönemi eğitimlerinin ertelendiğini ve üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçtiğini duyurdu. Kredi Yurtlar Kurumu yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Ancak üniversiteler farklı uygulamalar sergiliyor ve YÖK'ün açıklamaları netlikten yoksun, bu da öğrenciler arasında kafa karışıklığına neden oluyor.
19 Şubat 2023

Fransa Futbol Federasyonu, ülkede birçok Müslüman futbolcunun forma giydiği liglerde, oruç tutan oyuncular için maç sırasında mola verilmesi talebini reddetti. Bu karar, futbolcuların maç sırasında sıvı tüketmek ya da yemek yiyerek oruçlarını açmaları için mola verilmesine yönelik talepleri üzerine geldi. Federasyon, geçen yıl da benzer bir yasağı uygulamıştı. Karar, NTV Spor tarafından RMC Sport'tan aktarıldı.
13 Mart 2024

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Maliye Bakanı Şimşek ile birlikte öğretmen atamaları hakkında önümüzdeki hafta bir açıklama yapacaklarını duyurdu. Beklentiler 100. yılda 100 bin kadro yönünde olmasına rağmen, kadro sayısının bu kadar yüksek olmayacağı öngörülüyor. Ayrıca, müfredat taslağının açıklanması ve diğer önemli eğitim sorunlarının göz ardı edilmesi eleştiriliyor. Öğretmen atamaları konusunda sürekli bilgilendirme yapılmaması ve yeterli kadro açılmaması, öğretmenler arasında hayal kırıklığı yaratmış durumda.
26 Nisan 2024

Oyuncular Tuba Büyüküstün ve Fırat Çelik, 6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremlerden etkilenen çocuklar için Fransa'da bir yardım gecesi düzenleyecekler. 3 Nisan 2023'te La Tour Eiffel Tiyatrosu'nda gerçekleşecek olan etkinlikte Fransız sanatçılar da yer alacak. Geceden elde edilecek tüm gelir UNICEF Türkiye'ye bağışlanacak.
21 Mart 2023

Yazıda, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in, siyasal İslamcı bir anlayışla eğitimi dönüştürme çabaları ele alınıyor. Tekin'in 'Türkiye Yüzyılı Maarif Müfredatı' adlı yeni eğitim planı, toplumda ve AKP içinde tepkilere neden olmuş. Can Ataklı, Tekin'in bu planı başarıyla uygulayamayacağını öne sürüyor ve onun bakan olarak görevde olmasını tehlikeli buluyor. Ayrıca, eğitim uzmanı Ali Özdemir'in eğitimde yapılan yanlışları ele aldığı bir değerlendirme de sunuluyor.
7 Mayıs 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarının kapatılacağını duyurdu. YÖK Başkanı Erol Özvar, bu kararın üniversitelerdeki lisans programlarını istihdama duyarlı bir şekilde dönüştürmek amacıyla alındığını belirtti. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin de benzer şekilde istihdama duyarlı programlara geçiş yapmaları bekleniyor. Bu karar, üniversitelerdeki eğitim-öğretim kalitesini artırmayı hedefliyor.
10 Temmuz 2024

Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrencileri Kolu üyesi Helin Çakır, depremzede üniversite öğrencilerinin kampüslerden uzak tutulmasının mağduriyet yaratacağını belirtti. Depremden etkilenen öğrencilerin yurtlardan çıkarılması ve çevrimiçi eğitime geçilmesi kararı eleştirildi. Öğrencilerin eşyaları düzensiz bir şekilde toplanarak kenara atıldı. TTB'nin basın toplantısında, öğrencilerin ve kampüslerin ekonomik çıkarlar uğruna gözden çıkarıldığı ve gençlerin örgütlenme alanlarının kısıtlandığı ifade edildi. Öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının devlet kurumları, boş konutlar ve otellere yerleştirilerek çözülmesi gerektiği vurgulandı.
14 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, kadrolu öğretmenlerin 2023 yılında iller arası isteğe bağlı yer değiştirme başvurularında görev sürelerinin hesaplanmasında esas alınan tarihi 30 Eylül'den 31 Aralık'a değiştirdi. Bu değişiklik, Bakanlık internet sitesinde ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in sosyal medya hesabında duyuruldu. Bakan Tekin, bu kararın öğretmenler odasındaki sohbetlerin bir sonucu olduğunu ve eğitim ailesine hayırlı olmasını temenni ettiğini belirtti.
19 Temmuz 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağı belirtildi. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler karara karşı çıkarken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK henüz karardan geri adım atmadı. İBB Başkanı İmamoğlu, milyonlarca üniversiteli öğrencinin mağdur olduğunu belirterek karardan acilen dönülmesi çağrısında bulundu.
19 Şubat 2023

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında bir sorunun cevabının yanlış olduğu gerekçesiyle ortaokul sekizinci sınıf öğrencisi Ali Taha Genç, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) dava açtı. Genç, sınav sonuçlarını kontrol ederken Fen Bilgisi 13. sorunun cevabının yanlış olduğunu fark etti ve bu durumu fizik öğretmenleri ve ODTÜ'den bir öğretim görevlisi ile teyit etti. Yanlış cevabın puanını olumsuz etkilediğini belirten Genç, cevabın değiştirilmesini veya sorunun iptal edilmesini talep ediyor.
13 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kurulması planlanan Milli Eğitim Akademisi'nin okul müdürleri, müdür yardımcıları ve öğretmen adaylarının eğitim alacağı bir yer olacağını açıkladı. Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına göre, lisans eğitimini bitiren öğretmenler bu akademide eğitim aldıktan sonra görevlendirilecek. Tekin, atanacak 20 bin öğretmenin mülakat süreçlerinin objektif, şeffaf ve adil olacağını belirtti. Ayrıca, Milli Eğitim Akademisi'nin eğitim fakülteleri ve üniversitelerle işbirliği içinde çalışacağını vurguladı.
23 Haziran 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karara karşı akademisyenler, öğrenciler ve veliler mağduriyet yaratacağını belirterek itiraz etti. Eğitim-Sen'in ardından Türkiye Barolar Birliği de YÖK'ün kararının yetki aşımı olduğunu savunarak Danıştay'da dava açtı.
27 Şubat 2023

6 Şubat depremlerinden etkilenen Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya'daki yaklaşık bin asistan hekim ve yan dal uzmanlık öğrencisi, yıkılan veya hasar gören üniversitelerde eğitimlerine devam edemiyor. Barınma sorunu ve eğitim için gerekli olanakların yetersizliği nedeniyle eğitimleri aksayan öğrenciler, Sağlık Bakanlığı önünde seslerini duyurmaya çalışıyor. Tıpta Uzmanlık Kurulu'nun (TUK) başka şehirlerde eğitimlerine devam etme kararı, sürenin kısalığı ve üniversite yönetimlerinin inisiyatifine bırakılması nedeniyle yeterli çözüm olmuyor. Öğrenciler, kalıcı çözümler ve eğitim eşitliği talep ediyor.
14 Nisan 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bir televizyon programında öğretmen atamaları hakkında konuştu. Tekin, atama yapılacak öğretmen sayısının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'nihai kanaati' sonrasında belirleneceğini ifade etti. Bakan, 130 farklı branşta atama yapacaklarını ve her branşın eşit derecede önemli olduğunu vurguladı. Atama bekleyen öğretmenler ise sürecin neden uzadığını sorguluyor.
1 Mayıs 2024

ÖZDEBİR Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, özel okulların ücretlerine yüzde 80-90 oranında bir zam yapılmasının beklendiğini ifade etti. 2022 yılında 1500'den fazla özel okulun kapandığını belirten Atalay, sektördeki artan maliyetlerin okullar tarafından sübvanse edildiğini ve bu durumun okulların mali yapısını zorladığını dile getirdi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise yeni zam oranının velilerin çıkarlarını koruyacak şekilde belirleneceğini açıkladı.
4 Ocak 2023

Avrupa Birliği, 2016 yılında Türkiye ile imzaladığı göç anlaşması çerçevesinde Suriyeli mültecilere yardım amacıyla Türkiye'ye mali destek sağladı. Ancak Avrupa Sayıştayı, bu fonların nasıl kullanıldığına dair etkili bir denetim yapamamaktan ve gerekli verilere ulaşamamaktan şikayetçi. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetçilere bilgi vermeyi reddetmesi, fonların eğitim alanında nasıl kullanıldığını belirlemeyi güçleştirmekte. Bu durum, AB tarafından finanse edilen projelerin etkisini ve sürdürülebilirliğini ölçme çabalarını olumsuz etkiliyor.
25 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, örgün eğitimden açık öğretim liselerine geçişleri sınırlandıran yönetmeliğin ardından, bu liselere geçişlere izin verilecek istisnai durumları belirledi. İstisnai durumlar arasında milli sporcu, şehit ve gazi çocuğu, evde ve hastanede eğitim alan, engelli ve özel eğitim öğrencileri, tutuklu ve hükümlüler, örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler bulunuyor. Ayrıca, deprem bölgesindeki öğrenciler de açık liseye geçebilecek. Açık liseye geçişler için zaruri şartların belgelendirilmesi kaydıyla 15 Eylül-16 Ekim 2023 tarihleri arasında başvuru yapılması gerekiyor.
14 Eylül 2023
İşaretlediklerim