Esfender Korkmaz, Türkiye'nin kredi notunun bir kademe artmasını umut verici bulmakla birlikte, ülkenin yatırım yapılabilir seviyeye ulaşması için daha fazla ilerleme kaydetmesi gerektiğini belirtiyor. Standard and Poor’s, Moody’s ve Fitch gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin altında tuttuğunu ve bu durumun ekonomik göstergelerle ilişkili olduğunu ifade ediyor. Korkmaz, enflasyon beklentileri, demokratik ve hukuki güven sorunları, bütçe açıkları ve Merkez Bankası rezervlerindeki artış gibi konulara değinerek, bu faktörlerin Türkiye'nin ekonomik istikrarı üzerindeki etkilerini ele alıyor.
12 Mart 2024

Türkiye'de tüketici kredilerindeki hızlı artışa paralel olarak banka ve kredi kartı harcamaları da yükselerek dört haftalık ortalamada 100 milyar liranın üzerine çıktı. Yıllık artış yüzde 150'yi bulurken, bireysel kredi kartı borcu stoku da yüzde 123,78 oranında arttı. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ve kredi kartlarına getirilen faiz sınırının borçlanmayı cazip hale getirdiğini, ancak faiz politikasında bir değişiklik olması durumunda hanehalkı borçluluğunun ve iç talebe etkisinin ağır olabileceğini belirtiyor.
31 Ocak 2023

Merkez Bankası'nın 10 Mart'ta tüketici kredilerini menkul kıymet kapsamına almasının ardından ihtiyaç kredi faizleri artış gösterdi. 70 bin lira altındaki ihtiyaç kredileri için getirilen menkul kıymet zorunluluğunun kaldırılmasına rağmen, TL mevduat faizlerinin hızlı yükselmesi ve bankaların TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturma çabası nedeniyle ihtiyaç kredi faizleri yükseltildi. 10 Mart öncesinde yıllık %33,12 olan ihtiyaç kredi faizleri, yaklaşık iki buçuk ayda 26,5 puan artarak %59,88'e ulaştı.
24 Mayıs 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltti ve kredi notu görünümünü ‘pozitif’ olarak korudu. Bu karar, yerel seçimler sonrası ekonomik politikalar arasındaki koordinasyonun iyileşeceği beklentisi ve cari açığın daralması gibi faktörlerle desteklendi. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3 büyüyeceği ve tüketici fiyat artışlarının bu yıl yüzde 55,8, gelecek yıl ise yüzde 27,3 olacağı tahmin ediliyor.
4 Mayıs 2024

Fitch Ratings, Türkiye'nin borçlanma araçları piyasasının yatırımcıların risk iştahının iyileşmesiyle canlandığını ve sukuk ihraçlarının arttığını belirtti. Fitch, bu canlanmanın finansman, fon çeşitlendirme hedefleri ve İslami finans konusundaki kalkınma gündeminin etkisiyle önümüzdeki iki yıl boyunca devam edeceğini öngörüyor. Raporda, maliyetlerin yüksek kalmaya devam etmesiyle birlikte bankaların ve şirketlerin borçlanma araçları piyasasında devlet kurumlarından daha küçük paya sahip olmalarının beklendiği ifade edildi. Fitch, Türkiye'nin daha geleneksel makroekonomik politikaları benimsemesinin ardından risk iştahının iyileşmesiyle kısa vadeli yeniden finansman risklerinin azaldığını vurguladı.
15 Mayıs 2024

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan 25 kurum, Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit tutacağını öngörüyor. Kurumların 2024 sonu için faiz beklentisi ise yüzde 30 ile 45 arasında değişiyor, ortalama beklenti yüzde 40. Türkiye ekonomisi, düşük faiz politikası nedeniyle krize girmiş ve bu durumdan çıkış için Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi piyasa tarafından olumlu karşılanan isimler göreve getirilmişti. Merkez Bankası, son olarak faizi yüzde 45'e yükseltmiş ve Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, Şimşek ve Erkan Batı ve Körfez yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunmuşlardı.
20 Şubat 2024

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de mevduat faizleri yükselirken, ticari kredi faizleri düşük seviyelerde sabit kalmaya devam ediyor. Bu durum, kredi ve mevduat faizleri arasındaki farkın tarihi seviyelere ulaşmasına neden oldu. Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, ekonomi yönetiminin bankalara uyguladığı baskı ve yeni düzenlemelerle bu ayrışmanın daha da derinleşebileceğini belirtti. İkon Menkul Araştırma Müdürü Onur Altın ise banka hisselerinin olumsuz bilançolar nedeniyle değer kaybedebileceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın düşük faiz politikasına rağmen piyasa kendi faiz oranını belirlemeye devam ediyor. 26 Mayıs haftasında yüzde 33,88 olan üç aylık TL mevduat hesaplarındaki faiz oranı, 2 Haziran haftasında yüzde 37,39'a yükseldi. Bankacılık kaynaklarına göre, geçen hafta TL mevduatına verilen faiz oranı yüzde 47'ye kadar çıktı. Aynı dönemde TL ihtiyaç kredilerinde faiz oranı yüzde 40,14 seviyesindeydi.
12 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın politika faiz artırımı, sadeleşme ve miktarsal sıkılaştırma adımları sonucunda ticari kredi faizleri yükseldi. 2 Haziran haftasında yüzde 14,23 olan ticari kredi faizi, sınırın kaldırılmasıyla birlikte yüzde 37,8'e çıktı. Kamu bankaları taksitli ticari kredi faizini TLREF artı 10 puana yükseltirken, özel bankalarda bu oran yüzde 32-38 arasında değişiyor. Ancak yükselen faizler, bankacılık sektörünün kredi arzı iştahını artırmadı.
14 Ağustos 2023

Ekonomist Uğur Gürses, döviz kurlarındaki son artışın kur korumalı mevduat (KKM) maliyetini artıracağını ve en iyi senaryoda bile Türkiye'nin ekonomik yükünün en az 300 milyar TL artacağını ifade etti. Gürses, 26 Mayıs itibariyle 125 milyar dolarlık KKM stoku ve dolar/TL kuru 19,90 seviyesinden yola çıkarak, yüzde 17,5'lik bir kur artışı ve yüzde 35'lik bir faiz oranı varsayımıyla bu maliyet artışını hesapladı. Bu durum, önümüzdeki altı ay içinde hazinenin üstleneceği maliyetin 260 milyar TL olacağını gösteriyor.
9 Haziran 2023

Türkiye Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu karar, ekonomide yaşanan kriz ve düşük faiz politikasının sonuçlarından sonra, piyasanın güvenini kazanmak amacıyla atılan bir adım olarak görülüyor. Uluslararası kurum ve kuruluşların çoğu bu faiz artışını doğru tahmin edemedi, sadece Bloomberg Economics ve Societe Generale bankası yüzde 15'lik artışı doğru öngördü. Diğer büyük finans kuruluşları daha yüksek bir artış bekliyordu.
22 Haziran 2023

Bloomberg HT tarafından yapılan bir ankete katılan piyasa aktörleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ayki para politikası kurulu toplantısında faiz oranlarını sabit tutacağını öngörüyor. Mayıs 2023'ten itibaren faiz oranlarını artıran Merkez Bankası, en son Ocak ayında politika faizini yüzde 45'e yükseltmişti. Şubat ayında faiz oranını sabit bırakan banka, artış döngüsünün sona erdiğini belirtmişti. Ankete katılan 24 kurumun medyan beklentisi, politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulması yönünde.
18 Mart 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), düzenlediği 'Gelişmekte Olan Piyasalara Bakış: Türkiye 2024 Görünümü' başlıklı toplantıda Türkiye ekonomisinin dengelenme sürecine ilişkin pozitif sinyaller aldıklarını ifade etti. S&P'nin Avrupa, Orta Doğu, Afrika Ülke Reytingleri Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin ekonomik istikrarı artırmak için attığı adımların olumlu etkilerini ve ortodoks para politikasının yeniden uygulanmasının ekonomiye katkılarını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin kredi notu görünümünün bu gelişmeler ışığında yükseltildiğini hatırlattı.
5 Aralık 2023

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırarak B1 seviyesine yükseltti ve görünümü pozitif olarak korudu. Bu artış, uygulanan ekonomik programın bir sonucu olarak değerlendiriliyor ve piyasalarda olumlu yansımaları bekleniyor. Ancak, Türkiye halen yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında bulunuyor. Gelecek değerlendirmelerde Fitch ve S&P'nin not artırımları da bekleniyor.
21 Temmuz 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarının kısa vadeli dış borçlarının yüksek seviyede olduğunu ancak genel seçim sonrasında politika değişiklikleriyle yeniden finansman baskılarının azaldığını belirtti. Bankaların toplam dış borcu 2023'ün ilk yarısında 126 milyar dolara ulaştı. Sektörün yabancı para likiditesi azalmış olsa da, kısa vadeli borç ödeme ve yabancı para mevduat çıkışını karşılamaya devam ettiği ifade edildi. Ayrıca, döviz korumalı mevduatların büyüklüğü ve lira istikrarına potansiyel riskler nedeniyle bu mekanizmanın gevşemesinin kademeli olacağı öngörüldü.
13 Kasım 2023

Türkiye'de bankacılık sektöründe yaşanan seçim belirsizliği ve iktidarın politikaları sonucu yapılan düzenlemeler, ticari kredi arzının neredeyse durmasına ve faiz oranlarının yükselmesine neden oldu. Özellikle uzun vadeli ticari kredilerde fiyatlama yapılamazken, özel bankaların kısa vadeli spot kredilere yönelim gösterdiği ve bazı uç örneklerde faiz oranlarının yüzde 60-70 seviyelerine çıktığı belirtiliyor.
31 Mayıs 2023

Merkez Bankası, geçen ay gerçekleştirdiği 750 baz puanlık faiz artışının ardından bugün yeniden toplanıyor. Ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çıkarılacağını tahmin ediyor. Dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında 27,0420 seviyesinden işlem görüyor. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu, beş şirketin sermaye artırımına onay verdi.
21 Eylül 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'B' den 'B+' ya yükseltti ve not görünümünü 'durağan' dan 'pozitif' e çıkardı. Bu karar, politika değişikliklerinin etkinliği, rezerv seviyelerindeki iyileşme ve cari açığın düşürülmesi gibi faktörlere dayanıyor. Ancak, Fitch enflasyon konusunda hala negatif bir beklenti içinde olup, Türkiye için ortalama yüzde 58 seviyesinde bir enflasyon ve orta vadede devam edecek bir politika sorunu öngörüyor.
12 Mart 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu artışın bir sonucu olarak, ağustos ayında kredi kartı ve kredili mevduat hesabı (KMH) faiz oranları da artacak. Şu anki aylık yüzde 1,36 olan kredi kartı ve KMH faizi, 1 Ağustos'ta sırasıyla yüzde 1,91 ve gecikme faizi yüzde 2,21'e yükselecek. Ekonomiyle ilgili Twitter paylaşımlarıyla tanınan 'beşyüzyedi' kullanıcısı, faiz oranlarındaki muhtemel artışları hesaplayarak paylaştı.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası tarafından düzenlenen piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 37,77 olarak sabit kaldı, ancak 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri bir miktar düştü. Yıl sonu politika faizi beklentisi yüzde 8,73'e yükseldi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 23,15 TL'ye, 12 ay sonrası için ise 24,08 TL'ye çıktı. 2023 ve 2024 yılı büyüme beklentilerinde ise bir değişiklik olmadı ve sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 4,4 olarak kaldı.
19 Nisan 2023
İşaretlediklerim