Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında 'adli yardım' anlaşması imzalandı. Anlaşma, 'cezai konularda karşılıklı adli yardım' öngörüyor. Bu durum, BAE'de bulunan suç örgütü lideri Sedat Peker'in durumunu gündeme getirdi. Peker'in avukatı Ersan Barkın, anlaşmanın Peker'in iadesine dayanak oluşturmadığını belirtti. Barkın, BAE'nin zaten Interpol üyesi olduğunu ve Peker'in iade edilmemesinin sebebinin iki ülke arasında bu anlaşmanın olmaması olmadığını ifade etti.
19 Temmuz 2023

Ukrayna kulübü FC Kryvbas, Arda Kardeşler'in UEFA Avrupa Konferans Ligi Play-off maçında hakem olarak atanmasına itiraz etti. İtirazın gerekçesi, Kardeşler'in daha önce bir Rusya maçını yönetmiş olması. Kulüp, bu atamanın kulübün itibarını zedeleyeceğini belirterek hakemin değiştirilmesini talep etti. FC Kryvbas, Ukrayna Futbol Birliği ve UEFA Hakem Komitesi'ni bilgilendirdi.
18 Ağustos 2024

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'a Twitter üzerinden iktidar tarafından baskı görüp görmediğini sordu. Demirtaş, AYM'nin tutukluluk incelemeleri ve HDP'ye kapatma davası gibi konularda baskı altında olup olmadığını da gündeme getirdi. Ankara'da geçen ay yapılan ve HDP'yi ilgilendirebilecek bir buluşmada AYM üyesi, cumhurbaşkanlığı yetkilisi ve eski bir HDP'li siyasetçinin yer aldığı iddia edildi. Ayrıca, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla düzenli görüş sağlanmadığı sürece kimseyle konuşmayacağını söylediği bilgisi Adalet Bakanlığı kaynakları tarafından doğrulandı.
2 Ocak 2023

ABD'de İran'a yönelik yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank, Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na dayanarak ABD mahkemelerinde yargılanamayacağını savunmuştu. Bölge mahkemesi bu savunmayı reddederek yargılamanın devam etmesine karar vermiş, Halkbank ise kararı ABD Yüksek Mahkemesi'ne taşımıştı. Yüksek Mahkeme, Halkbank'ın yargılanamayacağına dair argümanı reddetse de, İkinci İstinaf Mahkemesi'nin kararını iptal ederek dosyayı teamül hukuku açısından yeniden değerlendirilmesi için iade etti. Halkbank, alt mahkemenin olası aleyhte bir kararına karşı Yüksek Mahkemeye başvuru hakkını saklı tuttuğunu ve jürili duruşmanın durdurulmasının devam edeceğini belirtti.
20 Nisan 2023

Veri analizi firması Datailor'ın raporuna göre, son bir ayda Türkiye Twitter'ında yaklaşık 12 bin Rus ve Macar menşeli hesap etkinleştirildi. Bu hesapların etkinleştirilmesi, daha önce ABD başkanlık seçimlerinde sosyal medyaya müdahale ile suçlanan Rusya'nın eylemleriyle ilişkilendiriliyor. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İletişim Başkanlığı'nı yabancı istihbarat servislerinin etkisine girmeme konusunda uyararak, seçimlere yakın dönemde 'pis işler' yapılacağına dair endişelerini dile getirdi.
5 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), eski HDP milletvekili Müslüm Doğan'a beraat ettiği bir davadan verilen yurt dışı çıkış yasağını iptal etti. Doğan, sosyal medya paylaşımında terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla yargılanmış ve beraat etmişti. Ancak beraat etmesine rağmen yurt dışı çıkış yasağı getirilmişti. AYM, bu yasağın Doğan'ın özel hayatını ihlal ettiğine ve demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığına karar verdi. Ayrıca Doğan'a 30 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.
18 Temmuz 2024

Avrupa Adalet Divanı, Almanya'da askerlik hizmetini reddetme gerekçesiyle iltica başvurusu yapmış ancak reddedilmiş Suriyeli vicdani retçilerin lehine bir karar aldı. Bu kararla, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) bu kişilere sadece geçici koruma sağlama kararı yeniden değerlendirilecek. 2020'de Divan, Suriyeli vicdani retçilerin tam koruma hakkına sahip olduğuna hükmetmişti, ancak BAMF bu karara rağmen yeni başvuruları kabul etmemişti. Bu son kararla, daha önce reddedilmiş binlerce başvuru yeniden incelenebilecek.
8 Şubat 2024

Türkiye, Avrupa Birliği ve ABD tarafından Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlar kapsamında belirlenen malların ülke üzerinden Rusya'ya geçişini 1 Mart itibarıyla durdurdu. Bu durum, Türkiye'deki nakliye ve gümrük şirketleri tarafından doğrulandı. Resmi bir duyuru olmamasına rağmen, Türkiye'nin bu adımı AB'nin yaptırımlarını genişletmesiyle ilişkilendiriliyor. Türkiye daha önce yaptırımlara katılmayacağını ancak delinmesine aracılık etmeyeceğini açıklamıştı.
13 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararlarını eleştirerek, AYM'nin TİP Hatay milletvekili Can Atalay ile ilgili 'hak ihlali' kararını tanımayan ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmeden Yargıtay'a destek çıktı. Erdoğan, Yargıtay'ın da yüksek bir mahkeme olduğunu ve AYM'nin yanlışlar yaptığını belirtti. Ayrıca, teröristlerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gecikmesi nedeniyle yurt dışına kaçtıklarını ve Türkiye'yi tehdit ettiklerini ifade etti.
10 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 500'den fazla erişim engelleme ve içerik çıkartma başvurusunda 'ifade özgürlüğü ihlali' kararı verdi. Bu kararlar, 2017'de çıkarılan ve sık sık sansüre bahane edilen 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesiyle ilgiliydi. AYM, Diken'in 2018'de yaptığı ve 2021'de pilot karar olarak kabul edilen başvuruyu referans alarak bu kararı verdi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, AYM'nin bu kararları verirken pilot kararı referans aldığını ve bu kararların bir kısmının İfade Özgürlüğü Derneği tarafından yapılan başvurular olduğunu belirtti.
6 Şubat 2024

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın adının 'Ülke Başsavcılığı' olarak değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Akarca, bu önerisini adli makamlar arasındaki denkliğin tesis edilmesi ve yabancı ülkelerin adli makamlarıyla üst düzey koordinasyon ve adli yardım sağlanabilmesi için gerekli olduğunu ifade etti. Ayrıca, sınırötesi suçlarla, organize ve terör suçlarıyla mücadele için soruşturmaların tek elden, uzmanlaşmış cumhuriyet savcıları ve gerekli teknik donanıma sahip adli kolluk personeli tarafından yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
31 Ağustos 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

ABD Adalet Bakanlığı, eski başkan Donald Trump'ın 'peşine düşenlerle aynı şekilde hesaplaşacağı' yönündeki paylaşımı üzerine, federal yargıçtan bir koruma emri çıkarmasını talep etti. Bakanlık savcıları, Trump'ın paylaşımının, aleyhine açılan dava kapsamında 'özellikle önemli' olduğunu belirtti. Önerilen koruma emri, Trump ve avukatlarının hükümet tarafından sağlanan materyalleri onaylanan yetkililer dışındaki kişilere ifşa etmesini engellemeyi amaçlıyor.
6 Ağustos 2023

Avrupa Birliği Konseyi, ChatGPT ve Gemini gibi yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getiren yapay zeka yasasını onayladı. Yasa, yapay zeka sistemlerinin temel haklara saygı göstermesini ve güvenli olmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca, yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirilecek ve bazı kullanımlar tamamen yasaklanacak. Yasa, AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmasının iki yıl sonrasında yürürlüğe girecek.
21 Mayıs 2024

Zonguldak, Bartın ve Kastamonu'dan Adıyaman'daki bir çadırkente depremzedelere hukuki hakları hakkında bilgi vermek üzere giden avukatlar, AFAD yetkilileri tarafından 'Valilik talimatı' gerekçe gösterilerek içeri alınmadı. Bu durum avukatlar ile AFAD yetkilileri arasında tartışmaya yol açtı. Avukatlar, insanlara yardım etmek için geldiklerini ve bu engellemenin gerekçesini sorgularken, AFAD yetkilisi şikayetlerin üst yönetime iletilmesi gerektiğini ifade etti. Avukatlar ise üst yönetimin bulunamadığını ve bu durumun sadece bölgedeki valiliklerden kaynaklandığını belirtti.
12 Mart 2023

Brüksel'de gerçekleşen AB zirvesinde, İran ve İsrail'e yeni saldırılardan vazgeçmeleri çağrısı yapıldı ve İran'a karşı yeni yaptırımlar alındı. AB, İsrail'in dış politikasına eleştiri yöneltmezken, Türkiye'nin bölgedeki rolüne dikkat çekildi ve Türkiye'yi İran'a karşı müttefik olarak kazanma stratejisi belirlendi. Ayrıca, AB-Türkiye ilişkilerinin yeniden canlandırılması için özel çağrı yapılarak, Gümrük Anlaşması'nın modernleştirilmesi ve vize serbestisi gibi konularda ilerleme kaydedilmesi hedeflendi.
19 Nisan 2024

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Twitter arama kurtarma ve yardım faaliyetlerinde önemli bir rol oynarken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime kısıtlama getirilmişti. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, BTK'ya bilgi edinme hakkı kapsamında sorular sormuş ancak cevap alamamıştı. Akdeniz'in açtığı dava sonucunda, Ankara 15'inci İdare Mahkemesi BTK'nın işleminin iptaline karar verdi. Mahkeme, BTK'nın davranışını hukuka aykırı buldu.
20 Mart 2024

Avrupa Birliği (AB), Fransa ve Belçika'daki saldırıların ardından, AB içerisinde yasal olarak kalma hakkı bulunmayan kişilerin ülkelerine geri gönderilmesini hızlandırmayı hedefliyor. AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, geri göndermeleri düzenleyen direktifin 2008 tarihli olduğunu ve kısa süre içinde revize edilmesi için çalışmalara başlanacağını ifade etti. Johansson, Brüksel'deki saldırının bir uyanma çağrısı olduğunu belirtti.
20 Ekim 2023

Hollanda Parlamentosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması yönündeki kararlarına Türkiye'nin uymaması nedeniyle gümrük yaptırımı uygulanması kararını onayladı. AİHM, Kavala'nın 2019'da ve Demirtaş'ın ise siyasi ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle serbest bırakılması gerektiğine hükmetmişti. Hollanda, bu kararlar uygulanmadan Türkiye ile Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konusunda görüşmelerin bloke edilmesini öngörüyor. Kati Piri'nin sunduğu önerge, Avrupa Birliği Konseyi toplantısı öncesinde kabul edildi.
18 Nisan 2024

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararını tanımama ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını eleştirdi. Bakırhan, bu durumun hukuki güvenlik ve kurumsal işleyişi ortadan kaldırdığını ve siyasi iktidarın bu olayın baş sorumlusu olduğunu belirtti. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, ancak Yargıtay bu karara uymayarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.
8 Kasım 2023
İşaretlediklerim