İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Salacak sahilindeki imar planı değişikliklerine karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bakanlık, sahil kesiminin günübirlik tesis alanı olarak kullanılmasını öngören plan değişikliklerini onaylamıştı. Mahkeme, bu değişikliklerin hukuka aykırı olduğuna karar vererek İBB'yi haklı buldu. İBB, kamu yararı adına mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
5 Kasım 2024

Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü'ne ait park alanı, halkın dinlenme, yiyecek ve eğlence ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 10 yıllığına kiralanacak. Resmi Gazete'de yayınlanan ilana göre, birinci derece doğal ve tarihi sit alanı içinde kalan 3 bin 355 metrekarelik taşınmaz, ihale yoluyla kiraya verilecek. İhalede, peyzaj alanları ve yiyecek ihtiyaçlarının karşılanacağı mekanlar yapılması planlanıyor. İhale, 19 Aralık'ta AOÇ Müdürlüğü sosyal tesis binasında gerçekleştirilecek.
8 Aralık 2024

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin teamüllere uygun olduğunu savundu. Anayasa Mahkemesi'nin Atalay hakkında iki defa hak ihlali kararı vermesine rağmen, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay bu kararları tanımadı. Bu durum, TBMM Genel Kurulu'nun Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararı okumasına yol açtı. Kurtulmuş, Türkiye'de anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, 12 Eylül Anayasası'nın erkler arası tanımları muğlak hale getirdiğini ifade etti.
9 Şubat 2024

Antalya'nın Kaş Adliyesi'nde Avukat Hakan Tüzen ile Başsavcı Gökhan Feyzoğlu arasında tuvalet kullanımı nedeniyle tartışma çıktı. Avukat Tüzen, başsavcı tarafından tuvaletten zorla çıkarıldığına dair bir tutanak hazırladı. Başsavcı Feyzoğlu ise bu tuvaletin adliye personeline ait olduğunu savundu. Olayın ardından tuvaletin kilidi değiştirildi ve avukatlar durumu Türkiye Barolar Birliği'ne taşıdı. TBB, Adalet Bakanlığı ile görüşmelere başladı.
21 Mayıs 2024

Aydın Coşkuntürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Metro İstanbul A.Ş. tarafından, sosyal alanlara ve duraklara şirket isimleri verilerek gelir elde edilmesi amacıyla hazırladığı projenin telif hakkı ihlali yapılarak hayata geçirildiğini iddia etti. İstanbul Anadolu Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusu sonrası soruşturma başlatıldı. Coşkuntürk, projenin belediyelerin gelir elde etmesi amacıyla tasarlandığını ve kendisine ait olduğunu belirtti.
18 Nisan 2024

İstanbul 8. İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Adalar için hazırlanan imar planlarının yürütmesini durdurdu. Adalar, 1984'te sit alanı ilan edilmiş ve 2021'de 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' olarak belirlenmişti. Adalılar ve Mimarlar Odası, planların yapılaşmayı artıracağı ve çevreye zarar vereceği gerekçesiyle yargıya başvurmuştu. Mahkeme, planların telafisi güç zararlar doğurabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu.
11 Kasım 2024

Anayasa Mahkemesi, özel şirketlere devredilen ve işletme süreleri ihalesiz olarak 49 yıla kadar uzatılan limanların bu durumunu öngören kanun maddesini iptal etti. Bu, AYM'nin söz konusu düzenlemeye ikinci iptal kararıdır. İlk iptal kararında serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığı belirtilmişti. CHP'nin başvurusu üzerine, AYM benzer bir yasal düzenlemeyi daha iptal etti, bu düzenleme de limanların işletme süresini 49 yıla kadar uzatıyordu.
5 Mart 2024

İstanbul Çatalca'da, bir bungalov sitesindeki beş ev, projeyi yapan kişi ile bir ev sahibi arasında çıkan maddi anlaşmazlık sonucu çalındı. Ev sahibi, tartışmanın ardından evleri havuzlarıyla birlikte söküp kamyona yükleyerek götürdü. Site sakinleri durumu jandarmaya bildirdi ve soruşturma devam ediyor. Ev sahiplerinden biri olan Enis Onat, olayla ilgili detayları paylaşarak, hızlı bir çözüm beklediklerini ifade etti.
5 Mayıs 2024

Rize İdari Mahkemesi, Artvin'deki Cerattepe bakır madeni için verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararını iptal etti. Bu karar üzerine Artvin Valiliği, madendeki tüm faaliyetleri durdurdu. Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı vermesi ve yeniden yargılama sürecinin başlaması, bu iptal kararının alınmasında etkili oldu. Valilik, madencilik faaliyetlerinin durdurulduğunu ve bu durumun sivil toplum kuruluşlarına da bildirildiğini açıkladı.
23 Ağustos 2024

Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin'in 'kanun yararına bozma' talebiyle yaptığı başvuru üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Muhabere Bürosu'na yolladı. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel görüşmesi öncesinde yaşandı. Ayrıca, Kavala dosyasının kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de paylaşıldığı öğrenildi. Avukat Hilal Zengin, yeniden yargılama sürecinde Kavala'nın tahliyesini talep etti.
11 Haziran 2024

Yargıtay, 2007 yılında Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düşen ve 57 kişinin ölümüne neden olan yolcu uçağı kazasıyla ilgili olarak, Atlasjet Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Tuncay Mustafa Doğaner ile uçuş işletme sorumlusu Mehmet Şerif Erbilgin'e verilen 5 yıl 10'ar ay hapis cezalarını onadı. Bu kararla birlikte, 17 yıl süren dava süreci sona erdi ve dosya kapandı.
12 Mart 2024

Eski Ataşehir belediye başkanı Battal İlgezdi, görevi kötüye kullanma suçundan iki yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. İlgezdi, başkanlık döneminde ruhsata aykırı inşa edilen altı yapıya yıkım kararını uygulamamakla suçlanıyor. İddianamede, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapora göre, Ataşehir'de İmar Kanunu'na aykırı projeler bulunduğu ve bu projelerle ilgili yıkım kararlarının belediye görevlileri tarafından yerine getirilmediği belirtiliyor. İlgezdi ve sekiz belediye görevlisi, altışar aydan ikişer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
28 Mayıs 2024

İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi, Beyoğlu Belediyesi’nin Terra Santa binasından tahliye edilmesi talebine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Beyoğlu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün tahsisi sonlandırma kararını hukuka aykırı bularak yargıya taşımıştı. Mahkeme, belediyenin itirazını haklı buldu ve davalı idareye savunma için 30 gün süre tanıdı. Terra Santa Manastırı, Beyoğlu’nda tarihi ve kültürel öneme sahip bir yapı olarak biliniyor.
26 Eylül 2024

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Sinpaş GYO'nun Kızılbük koyunda inşa ettiği otelle ilgili Danıştay, yerel mahkemenin şirket lehine kararını bozarak bilimsel bilirkişi raporu talep etti. Daha önce çevrecilerin açtığı dava sonucunda, bilirkişi raporu sayesinde 'ÇED gerekli değildir' kararı iptal edilmişti. Ancak yeni bilirkişi raporunun tarafsız olmadığı iddiaları üzerine Danıştay, daha gerçekçi ve kamu yararını gözeten bir rapor hazırlanmasını istedi.
11 Haziran 2024

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki 1'inci Derece Arkeolojik Sit alanına yapılmak istenen yat limanı projesine valilik tarafından 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmişti. Çevre aktivistleri ve sivil toplum kuruluşları bu karara itiraz ederek dava açtı. Ancak Muğla 2’nci İdare Mahkemesi, projenin hukuka aykırı olmadığına karar verdi. Çevre aktivistleri, bu kararın doğaya ve koruma altındaki türlere zarar vereceğini savunarak Danıştay'a başvuracaklarını belirtti.
20 Kasım 2024

Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi, Marmaris Kızılbük Koyu'nda Sinpaş GYO'nun otel projesine verilen 17 inşaat ruhsatını ve imar durum belgesini iptal etti. Mahkeme, projenin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) muafiyetinin uygun olmadığını belirterek, ruhsatların yasaya aykırı olduğunu tespit etti. Marmaris Kent Konseyi ve Muğla Çevre Platformu'nun açtığı dava sonucunda, mahkeme projenin imar planına ve yapılaşma koşullarına uygun olmadığını vurguladı. Sinpaş, mahkeme kararına rağmen inşaat çalışmalarına devam etmişti.
4 Aralık 2024

Anayasa Mahkemesi, Artvin Cerattepe'deki madencilik faaliyetlerine yönelik 'ÇED Olumlu' raporuna karşı yapılan bireysel başvuruda 'hak ihlali' kararı verdi ve yeniden yargılanmanın yolunu açtı. Kararda, madencilik faaliyetlerinin bölgenin doğal yapısı, suları ve ekosistem bütünlüğünü olumsuz etkilediği belirtildi. Yeşil Artvin Derneği, bu kararın kamu idaresinin madencilik faaliyetini durdurması için yeterli olduğunu ifade etti. Daha önce Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen 'ÇED Olumlu' raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden verilmişti.
24 Mayıs 2024

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıllık işletme hakkını iş insanı Vahit Karaarslan'a verdi. 2021'de yapılan ihaleyi Koç Holding kazanmış ancak bu ihale cumhurbaşkanı kararıyla iptal edilmişti. 2022'de yapılan ihale ise yeterli teklif alınamadığı için iptal edilmişti. Karaarslan, 16 Temmuz'daki ihalede 505 milyon dolarla en yüksek teklifi vermişti.
15 Eylül 2024

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Sinpaş GYO tarafından Kızılbük koyunda inşa edilen otel, kıyı alanında kaçak dolgu yapıldığı ve inşaat ruhsatının olmaması nedeniyle Marmaris Belediyesi tarafından mühürlendi. Firmaya 60 milyon lira idari para cezası kesildi. Çevrecilerin itirazları ve mahkeme süreçleri sonucunda, Danıştay yerel mahkemenin kararını bozarak çevrecilerin itirazını haklı buldu. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, inşaatın ruhsatsız ve kaçak olduğunu belirterek, 30 gün içinde gerekli düzenlemelerin yapılmaması halinde yıkım kararı alınacağını açıkladı.
13 Haziran 2024

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle 'işletme hakkının verilmesi' yöntemiyle özelleştirilmesi için yapılacak ihale başvuru süresi 25 Haziran saat 17.30'a kadar uzatıldı. Daha önceki ihalelerden biri Koç Holding tarafından kazanılmış ancak cumhurbaşkanı kararıyla iptal edilmişti. 2022'deki ihale ise yeterli teklif alınamadığı için iptal edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, başvuruların ihale şartnamesine uygun olarak hazırlanması gerektiğini belirtti.
10 Haziran 2024
İşaretlediklerim