6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu 10 şehirde en az 41 bin 20 kişi hayatını kaybetti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki yeni konutların zemin artı üç-dört katı geçmeyeceğini ve sağlam zeminlerde inşa edileceğini açıkladı. Bakanlık, 927 bin binanın incelemesini tamamladı ve 118 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, binaların hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
20 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, yüz binlerce evin oturulmaz hale gelmesi üzerine, yeni konut ve yaşam alanları inşa etme çalışmaları başladı. Resmi Gazete'de yayınlanan bir cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, afetten etkilenenler için iskan alanları belirlenirken, ormanlar ve meraların da kullanılabileceği belirtildi. Orman mühendisi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, kararı eleştirerek, su havzaları, korunan alanlar ve tarım alanlarında iskanın olmayacağı kriterlerin belirlenmemiş olmasına ve biyolojik çeşitliliğin korunması gerektiğine dikkat çekti.
24 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 11 şehirde 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden inşa süreci için bir yıl süre istedi. TOKİ, afetzedeler için maliyet üzerinden borçlandırma yapacak ve iki yıl ödemesiz, toplam 20 yıl faizsiz vade imkanı sağlayacak. Başvurular iki aylık süre içinde yapılacak ve sonuçlar ilgili platformlarda duyurulacak. Yıkılan veya ağır hasarlı yapılar için hak sahiplerine, iş yerleri için yüzde 4 faizle sekiz yıl vade, orta hasarlı binalar için güçlendirme kredisi verilecek.
2 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerden sonra Hatay'da yaşanan sorunlar hala çözülemedi. Türk Tabipler Birliği İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, devletin varlığının özel harekat ve asker ile sınırlı olduğunu, temiz su, elektrik, tuvalet ve sağlık hizmetlerinde ciddi eksiklikler olduğunu belirtti. AFAD'ın kurduğu tuvaletlerin Asi Nehri'ne atık bıraktığı, çevre kirliliğine yol açabileceği ifade edildi. Hatay'da enkazların olduğu gibi durduğu, temiz su ve barınma imkanlarının yetersiz olduğu, sağlık hizmetlerinin gönüllü hekimler tarafından yürütüldüğü ve diğer illere göre devletin bakış açısında ciddi farklar olduğu aktarıldı.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda en az 6 bin 444 bina yıkıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem bölgesindeki incelemeler sırasında ihmali olanların hesap vereceğini belirtti. Diyarbakır başsavcılığı başta olmak üzere yedi şehirde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldığını ve teknik bilirkişi heyetlerinin görevlendirildiğini açıkladı. Soruşturmalar, binaların yapımını üstlenen ve imara aykırı değişiklik yaparak yıkılmasına neden olan kişilerin tespiti üzerine yoğunlaşacak.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 6 Şubat'ta yaşanan depremin ardından, afetzedelere 1 Haziran'a kadar su faturası kesilmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, yıkılmış ve yıkılacak binaların geçmişe dönük su borçlarının da silineceğini belirtti. Belediye, hasarlı binaların yıkımı ve enkaz kaldırma çalışmalarını sürdürmektedir.
25 Nisan 2023

Hatay'ın Samandağ ilçesinde bir vatandaş, sağlam raporu bulunan evinin ve dükkanının yeni yasal düzenlemeler sonucu 'rezerv alan' ilan edildiğini bir mesajla öğrendi. Kasımda TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kentsel dönüşüm kanun teklifinde 'rezerv yapı alanı' tanımı değiştirilmiş ve bu değişiklik TMMOB tarafından 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirilmiştir. Yeni düzenlemeyle Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın istediği yeri rezerv alan ilan edebileceği ve mevcut binaların maliklerine danışılmadan kapsama alınabileceği belirtiliyor.
11 Aralık 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden 44 gün sonra Hatay Samandağ'da temel ihtiyaçlar karşılanamayan bölgeler bulunuyor. Sanatçı Mahsun Kırmızıgül, bir muz serasında yaşam mücadelesi veren 200 kişiyi görüntüledi. Bu kişiler arasında çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar da var. Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, çadır eksikliği nedeniyle insanların hasarlı binalarda kaldığını ve enkaz altında kaldıklarını belirtmişti. Kırmızıgül, yaşanan duruma dikkat çekerek Kızılay ve AFAD'a göreve çağrıda bulundu.
23 Mart 2023

Hatay Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem sonucu Antakya ilçesinde bir bina yıkıldı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden hasar gören ve eşya çıkarmaya çalışan dört kişi enkaz altında kaldı. AFAD, PAK ve UMKE ekiplerinin yürüttüğü arama kurtarma çalışmaları sonucunda üç kişinin cansız bedenine ulaşıldı ve bir kişi yaralı olarak kurtarıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasına göre, bu olayla birlikte can kaybı altıya yükseldi.
21 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneyinde meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, Hatay şehir merkezinde sekiz ceset saatlerce kaldırılamadan yol kenarında bekletildi. Polis, şehrin birçok yerinde cesetlerin olduğunu ve kaldırma çalışmalarına yetişemediklerini belirtti. Hatay, depremden en çok etkilenen iller arasında yer alıyor ve ilk 24 saatte yeterli arama kurtarma faaliyeti yapılamadığı bildiriliyor. The Economist dergisinin Türkiye temsilcisi Piotr Zalewski, Hatay'daki durumu 'apokaliptik' olarak nitelendirdi.
7 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın verdiği bilgilere göre, 10 ilde etkilenen nüfus 20 milyona yaklaşırken, 81 binden fazla yaralıdan çoğu taburcu edildi. Arama kurtarma ekipleri 8 binden fazla kişiyi enkaz altından sağ olarak kurtardı. Deprem bölgesinde 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda bulunuyor ve 33 bin 143 binada ağır hasar tespit edildi.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda hasar gören Hatay Valiliği binasının bir kısmı, 6,4 büyüklüğündeki bir depremle yıkıldı. Daha önceki sarsıntılarda ağır hasar gören bina, dün akşam saat 20:04'te gerçekleşen deprem ve artçı sarsıntılar nedeniyle çöktü. Binanın bulunduğu kent merkezi, bu yıkımın etkilerini yaşamaktadır.
21 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yürütülen soruşturmalar kapsamında, Hatay'da yıkılan ve 40 kişinin ölümüne sebep olan Kasaplar Apartmanı'nın fen işleri sorumlusu ve statik proje sahibi Murat Göksel Dalkılıç, Tacikistan'dan Türkiye'ye getirilerek tutuklandı. Dalkılıç, apartmanın inşa sürecinde herhangi bir denetim yapmadığını ve binanın dönemin şartlarına uygun yapıldığını savundu. Ayrıca, müteahhitlerin binayı nasıl inşa ettiği konusunda bilgisi olmadığını ve soruşturmadan haberdar olmadığını iddia etti.
2 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem sonrasında, evlerini taşımak veya eşyalarını kurtarmak isteyen yurttaşlar, nakliye şirketlerinin fahiş fiyatlar talep ettiğini belirtiyor. Adıyamanlı Naci Engin İlgan, eşyalarını kurtarmak için 8 bin lira ödediğini ve nakliye şirketinin eşyalara zarar verdiğini, bu nedenle suç duyurusunda bulunacağını ifade ediyor. Diyarbakır'da da benzer durumlar yaşanıyor; sağlam apartmanlardan taşınma için yüksek fiyatlar isteniyor ve nakliyeciler, daha yüksek teklif alan müşterileri yarı yolda bırakabiliyor.
18 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan binaların sorumluları hakkında açılan davalarda, Şanlıurfa'da 34 kişinin ölümüne neden olan apartmanın müteahhidi Müslüm Demirer'e 21 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Ceza, sanığın kendi oğlunu da kaybetmiş olması nedeniyle 1/6 oranında indirilerek 18 yıl 1 ay 15 gün olarak belirlendi. Bu karar, deprem sonrası yıkılan binalarla ilgili davalarda emsal teşkil ediyor.
22 Şubat 2024

Hatay'da meydana gelen depremler sonrası içme suyu erişim sorununa dikkat çeken yurttaşlar ve Hatay Büyükşehir Belediyesi, sosyal medyada '#HataydaSuYok' etiketiyle konuyu gündeme taşıdı. Hatay Valiliği, şebeke arızalarının giderildiğini ve içme suyu olarak damacana ve şişe suyunun kullanılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, sosyal medyada 'kara propaganda' yaptığı iddia edilen kişilere cezai işlem uygulanacağını duyurdu. Valiliğin bu açıklamasına sosyal medyada tepkiler yükseldi.
4 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 62,5 milyon liralık yardım yapılmasına oy birliğiyle karar verdi. Bu yardım, Hatay'da imar, geçici barınma ve altyapı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılacak. Hatay Büyükşehir Belediyesi personeli için bin geçici konut inşa edilecek ve içme suyu, kanalizasyon, elektrik tesisleri için malzeme temini ve onarım çalışmalarına destek sağlanacak.
12 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremler hakkında konuştu. Erdoğan, depremzedelere bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evi yapılacağını sözünü tekrarladı ve deprem felaketinin üstesinden geleceklerini ifade etti. İktidar, deprem sonrası yardım organizasyonu ve koordinasyon eksikliği nedeniyle eleştirilmiş ve Erdoğan bu eleştirilere sert yanıt vermiş, daha sonra ise 'helallik' istemişti.
3 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sahip olduğu sahra hastaneleri, iş makineleri ve seyyar mutfak gibi imkanlarının deprem bölgesindeki arama, kurtarma ve barınma işlemleri için yeterli olduğunu belirterek, bu imkanların derhal devreye sokulmasını talep etti. Demirtaş, gönüllülerin ve sağlık personelinin de hızla bölgeye götürülmesi gerektiğini ifade etti. Bu çağrı, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çok sayıda can kaybına yol açan iki büyük depremin ardından geldi.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 11 ilde, konut stoklarının azalması ve talebin artması sonucu ev fiyatlarında ortalama yüzde 33, kiralarında ise yüzde 56 oranında artış meydana geldi. Satış fiyatlarında en büyük artış yüzde 33 ile Malatya'da görülürken, kiraların en çok yükseldiği il yüzde 56 ile Hatay oldu. Depremin etkilediği illerde satılık ve kiralık konut stokları sırasıyla ortalama yüzde 53 ve yüzde 59 oranında azaldı.
5 Mart 2023
İşaretlediklerim