AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler için partinin adaylarının bir kısmının bu pazar günü İstanbul'da Haliç Kongre Merkezi'nde açıklanacağını duyurdu. Aday belirleme sürecinin temayül çalışmaları, kamuoyu araştırmaları ve toplantılar sonucunda ilerlediğini belirten Çelik, 15'inde ise seçim beyannamesi ile kalan adayların da açıklanacağını ifade etti. Ayrıca, yerel seçimler için diğer partilerle işbirliği çalışmalarının devam ettiğini ve sonuçlandığında açıklama yapılacağını söyledi.
4 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mart'ta seçim kararını alacaklarını ve bu kararın ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanarak seçim sürecinin başlayacağını açıkladı. Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının planlandığını belirtti. Ayrıca, depremzedelerin seçmen kaydı ve ikametgah değişikliklerinden dolayı hak kaybı yaşamamaları için bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanacağını ifade etti. Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı konusunda hukuki tartışmalar devam ederken, Erdoğan ve danışmanları yeni sistemle 'sıfırlanma' teorisini savunuyor; ancak bu teori kanunda açık bir hüküm bulunmadığı için tartışmalı.
6 Mart 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılım gösterdiği 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinde oy verme işlemi saat 17:00 itibariyle tamamlandı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği kurallar gereği, saat 18:00'e kadar seçim sonuçlarına dair tahmin ve yorumların basın yayın organlarında yapılması yasaklandı. Saat 18:00 ile 21:00 arasında sadece YSK'nın seçime ilişkin haber ve tebliğleri yayınlanabilecek. Saat 21:00'den itibaren ise tüm yayınlar serbest bırakılacak, ancak YSK bu saati erkene çekebilir.
14 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılabilmesi için 10 Mart'ta cumhurbaşkanı olarak yetkisini kullanacağını belirtti. Erdoğan, bu durumun erken seçim olmadığını, sadece seçimin öne alındığını ifade etti. Seçim tarihi ve sürecine ilişkin tartışmalar devam ederken, yürürlükteki kanunlar ve hukukçular arasında seçim sürecinin başlangıcı konusunda farklı görüşler bulunuyor. 6 Nisan 2022'de kabul edilen seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması gerekiyor ve 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayınlanması şart.
22 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta Türkiye'nin seçime gideceğini açıkladı ve seçim kararını imzaladı. Erdoğan, seçim tarihini 'güncelleme' olarak nitelendirirken, kamuoyunda bu kararın ve seçime hangi kanunla gidileceğinin tartışıldığı belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim için 40'tan fazla genelgeyi hazırda beklettiği ve 10 kadar genelgenin Resmi Gazete'deki ilandan sonra hazırlanacağı ifade ediliyor. Erdoğan, seçim sürecinin başlaması, seçim çalışmaları ve deprem sonrası siyasi durum hakkında da açıklamalarda bulundu.
10 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak olan 28'inci dönem milletvekili genel seçimleri için siyasi partilerin ve ittifakların oy pusulasındaki yerlerini kura çekimiyle belirledi. Kura sonucunda 20 siyasi parti ve ittifakın sıralaması netleşti. İttifaklar içinde de kendi içlerinde bir sıralama yapıldı. Anadolu Ajansı kura çekimini canlı olarak yayınladı.
8 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, daha önce 14 Mayıs'ta yapılacağını işaret ettiği seçimler için kararnameyi 10 Mart Cuma günü imzalayacağı AKP yetkilileri tarafından belirtildi. Seçimlerin öne çekilmesi için Meclis'te en az 360 milletvekilinin kabul oyu gerekiyor ve şu an 'Cumhur İttifakı'nın 334 oyu bulunuyor. CHP ve İYİ Parti, 6 Nisan'dan sonraki bir tarihte seçim yapılmasına onay vermeyeceklerini, HDP ise 'Cumhur İttifakı' ile hareket etmiyor. Seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması şartken, 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.
19 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde gümrük kapılarında oy verme sürecini düzenleyen bir genelgeyi Resmi Gazete'de yayımladı. Genelgeye göre, oy verme işlemi 27 Nisan Perşembe günü başlayacak ve 14 Mayıs Pazar günü sona erecek. İkinci tur oylama gerektiğinde ise 20 Mayıs'ta başlayıp 28 Mayıs'ta sona erecek. Oy verme işlemleri sırasında kullanılacak malzemeler ve geçerli veya geçersiz sayılacak oyların kriterleri belirlendi. Ayrıca, oy verme sürecinde görev alacak personel ve düzenin sağlanması gibi konular da genelgede yer aldı.
19 Mart 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili genel seçimleri dolayısıyla bir ara verdi. Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, Meclis seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edilmesini takiben üçüncü gün saat 14:00'te çalışmalarına devam edecek.
8 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy verme saatlerinde değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, mevsim ve bölge özellikleri ile ulaşım durumları göz önünde bulundurularak, 32 ilde oy verme saatleri 07:00-16:00 olarak güncellendi. Diğer illerde ise oy verme saatleri 08:00-17:00 olarak belirlendi.
20 Aralık 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için kullanılacak oy pusulasını onayladı. İYİ Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk tarafından yapılan açıklamada, pusulanın onaylandığı ve Türk demokrasisi için hayırlı olması temennisinde bulunuldu. Oy pusulasında sırasıyla Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Millet İttifakı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ata İttifakı adayı Sinan Oğan yer alıyor.
13 Nisan 2023

Türkiye'de 64 milyon 113 bin 941 seçmen, cumhurbaşkanı ve milletvekillerini belirlemek üzere oy kullanmak üzere sandık başına gitti. Oy verme işlemi sabah 08:00'de başladı ve akşam 17:00'de sona erecek. Seçimde dört cumhurbaşkanı adayı, 24 parti ve 151 bağımsız milletvekili adayı yarışıyor. Seçim sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorum yapılması saat 18:00'e kadar yasakken, YSK'nın açıklamaları 21:00'e kadar sadece resmi kanallardan yayımlanacak. Önemli siyasi figürler ve partilerin temsilcileri oylarını kullandı ve seçim sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.
14 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerini kura ile belirledi. Kura sonucunda Tayyip Erdoğan birinci, Muharrem İnce ikinci, Kemal Kılıçdaroğlu üçüncü ve Sinan Oğan dördüncü sırada yer alacak. Adayların isimleri YSK üyeleri, sıraları ise parti temsilcileri tarafından çekildi. Milletvekili seçimlerinde ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri ise 8 Nisan'da yapılacak kura ile belirlenecek.
1 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları sonrasında, 14 Mayıs'ın Türkiye'de seçimler için muhtemel tarih olarak öne çıktığı belirtiliyor. Hürriyet gazetesi, seçim takvimine ilişkin detayları paylaştı. Takvimde, cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi, kamu görevlileri ve belediye başkanlarının istifa etme süreleri gibi önemli tarihler yer alıyor. Seçim kararının Meclis'te alınması gerektiği, ancak AKP ve MHP'nin gerekli çoğunluğa sahip olmadığı için Erdoğan'ın kararnameyle Meclis'i feshederek seçime gitmesinin beklendiği ifade ediliyor.
19 Ocak 2023

14 Mayıs'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinin ardından, sandık kurullarının kararlarına ve tutanaklarına karşı yapılan itirazlar için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuru süresi bugün saat 17:00'de sona eriyor. İlçe seçim kurullarının kararlarına yapılan itirazlar, il seçim kurulları tarafından değerlendirildikten sonra, seçimlerin kesin sonuçları 19 Mayıs'ta açıklanacak. Seçim sonrası tutanaklara itirazlar seçimin ertesi günü başlamış ve ilçe seçim kurulları kararlarını aynı günün gece yarısına kadar vermişti.
17 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı seçimi için kesin aday listesini duyurdu. 28 Mart'ta yayımlanan geçici aday listesine yapılan itirazlar YSK tarafından değerlendirilmiş ve reddedilmiştir. Kesin aday listesi Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan'dan oluşmaktadır.
31 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, seçimlere katılabilecek 36 siyasi partinin listesini ve seçim gününe dair uygulama ve yasakları Resmi Gazete'de yayımladı. Seçim günü alkollü içki satışı, silah taşıma, umumi eğlence yerlerinin açık olması yasaklanacak ve saat 18:00'a kadar basın yayın organlarında seçim ve sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Oy verme saatleri ülke genelinde 08:00 ile 17:00 arasında olacak ve bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı belirlendi.
12 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Türkiye içinde 190 bin 736 sandıkta 60 milyon 904 bin 499 seçmenin, yurt dışında ise 4 bin 969 sandıkta 3 milyon 286 bin 786 seçmenin oy kullanabileceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için toplam 249 milyon 670 bin 310 adet birleşik oy pusulası basılacak. Görme engelliler için 814 bin 120 adet oy kullanma şablonu hazırlanacak ve seçim sonuçlarının belirlenmesinde uygulanacak usul ve esaslar Resmi Gazete'de yayımlandı.
24 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak seçimlerin kararını imzalayarak resmileştirdi. Karar, Erdoğan'ın açıklamasının ardından aynı gün mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimler için 40'tan fazla genelgeyi hazırda bekletmekteydi ve 10 kadar genelge daha Resmi Gazete'deki ilandan sonra hazırlanacak.
10 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı ve 28. dönem milletvekili genel seçimi öncesinde, yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanacağı Avrupa'daki bazı temsilciliklere heyet gönderme kararı aldı. Toplamda 75 ülke ve 156 yerde sandık kurulları oluşturuldu. YSK heyeti, 27 Nisan'da başlayacak oy verme işlemi öncesinde Avrupa'daki temsilciliklerde incelemeler yapacak ve seçimlerin sağlıklı yürütülmesi için gerekli düzenlemeleri sağlayacak.
23 Nisan 2023
İşaretlediklerim