TEPAV tarafından yapılan ve DW Türkçe'nin raporladığı araştırmaya göre, Türkiye'de insanlar laik ve demokratik bir ülkede yaşamayı tercih ediyor. 2016 ve 2020'de gerçekleştirilen anketlerde, katılımcıların %75'i ve %81'i sırasıyla laik bir ülkede yaşamayı arzu ettiğini belirtmiş. Ayrıca, radikalleşme oranlarında düşüş gözlemlenirken, çoğulculuk eğilimi artmış ve dindar olmayan insanların ahlaklı olabileceğine dair görüşlerde artış kaydedilmiş.
17 Ocak 2024

MetroPOLL Araştırma'nın yaptığı ankete göre, Türkiye'deki vatandaşların %74,1'i 2018'de çıkarılan imar affını yanlış buluyor. Ankete katılanların sadece %15'lik bir kısmı bu affı doğru bulurken, 2018'de AKP ve MHP'ye oy verenlerin yarısı bu düzenlemeyi destekliyor. Ancak, iktidar ittifakı içinde bile AKP'de %58,9 ve MHP'de %67,1 oranında imar affını yanlış bulanlar çoğunlukta. Bu sonuçlar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası imar barışı düzenlemelerinin yeniden tartışılmaya başlamasıyla paralellik gösteriyor.
22 Mart 2023

Türkiye Raporu, Avrasya, OPTİMAR, Yöneylem, Area, MetroPOLL, ORC ve MAK araştırma şirketlerinin anket sonuçlarının ortalaması alındı. Bu ortalamaya göre, Cumhur İttifakı yüzde 41,3 oy alırken, Millet İttifakı yüzde 39,8 oy oranında. HDP'nin oy oranı ise yüzde 9,9 olarak hesaplandı. Diğer partilerin toplam oy oranı yüzde 9 olarak belirlendi.
16 Ocak 2023

Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi'nin 26-29 Eylül tarihlerinde 27 ilde 2 bin 398 kişiyle yaptığı araştırmada, katılımcıların siyasi konular hakkında hissettikleri duygular incelendi. Ankete katılanların yüzde 25,5'i bıkkın, yüzde 22'si öfkeli ve yüzde 27,7'si çaresiz olduğunu belirtti. Umutlu olanların oranı yüzde 16,1, heyecanlı olanların oranı ise yüzde 5,4 olarak belirlendi. Ankete katılan CHP'li seçmenlerin yüzde 95'i, İYİ Partili seçmenlerin yüzde 94,5'i ve Yeşil Sol Parti'ye oy verenlerin yüzde 90'ı bıkkın, öfkeli ya da çaresiz olduğunu ifade etti.
19 Ekim 2023

Diken, sekiz farklı araştırma şirketinin Türkiye'deki seçimlere ilişkin son anket sonuçlarını derledi. Anketler, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'ın önünde olduğunu gösteriyor. Bazı anket sonuçlarına göre, cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda sonuçlanabilir. Anketler, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi öncesinde ve sonrasında yapılan ölçümleri içeriyor.
13 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrasında AKP tarafından yaptırılan ankete göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 53 civarında oy aldığı belirtiliyor. AKP kaynakları, Erdoğan'ın partideki son toplantıda yerel seçimlere hazırlık olarak fark yaratma talimatı verdiğini ifade etmişler. Ayrıca, AKP'nin 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı'nın kazandığı büyükşehirlerde önde bitirmeyi ve yerel seçimler için motivasyon sağlamayı hedeflediği, sandığa gitmeyen seçmenleri de sandığa taşımayı amaçladığı aktarılmıştır. Erdoğan, anketlere inanmadığını ve meydanların diline güvendiğini belirtmiştir.
20 Mayıs 2023

Diken, Türkiye'de yapılacak seçimler öncesinde çeşitli araştırma şirketleri ve uzmanların görüşlerini derleyerek, Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer adayların anketlerdeki durumunu raporladı. Anket sonuçlarına göre, Kılıçdaroğlu'nun birçok ankette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde olduğu ve seçimlerin ilk turda sonuçlanabileceği öngörülüyor. Ancak bazı anketlerde Erdoğan'ın önde olduğu veya seçimlerin ikinci tura kalabileceği belirtiliyor. Ayrıca, Muharrem İnce ve Sinan Oğan gibi diğer adayların da oy oranları ve seçim üzerindeki etkileri değerlendiriliyor.
13 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın yöneticisi Özer Sencar, Nisan ayına ait seçim anketi verilerini paylaştı. Ankete göre Cumhur İttifakı yüzde 45,8, Millet İttifakı yüzde 36,4 ve Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 13,9 oy oranına sahip. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı almasıyla Kılıçdaroğlu'nun yüzde 50+1 oy oranına ulaşabileceği belirtiliyor.
14 Nisan 2023

Açık Toplum Vakıfları tarafından dünya genelinde yapılan bir ankete göre, 18 ila 35 yaş arası gençlerin üçte biri demokrasiye inanmıyor ve güçlü bir lideri desteklemekte sakınca görmüyor. Türkiye'deki oran ise yüzde 50. Ankette, gençlerin yüzde 57'si demokrasiyi herhangi bir yönetim biçimine tercih edilebilir bulurken, yüzde 42'si askeri yönetimi destekliyor. Türkiye özelinde ise, yüzde 50'lik kesim seçimlerle ya da parlamentoyla uğraşmayan bir liderin ülke yönetimi için iyi bir seçenek olduğunu düşünüyor.
12 Eylül 2023

Aksoy Araştırma'nın 26 ilde 1067 kişiyle yaptığı ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,9, Tayyip Erdoğan yüzde 38,4 oy alıyor. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu'nun yüzde 57,4 ile kazanacağı öngörülüyor. Partilerin oy dağılımında AKP yüzde 31,1, CHP yüzde 30,6 ve İYİ Parti yüzde 11,4 oranında. Araştırma sonuçlarına göre, ekonomiye dair olumlu görüşlerin artması ve muhalefetin seçimi kazanacağına olan inanç artışı, oy verme davranışlarını etkileyebilir. Ancak anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda soru işaretleri bulunuyor.
18 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayı anket sonuçlarına göre, millet ittifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 42,6 oy oranıyla cumhur ittifakı adayı Tayyip Erdoğan'ı (yüzde 41,1) geride bırakıyor. Ankette Muharrem İnce yüzde 5, Sinan Oğan yüzde 2,2 oy alırken, kararsızlar yüzde 4,4 ve protesto oylar yüzde 1,6 olarak belirlendi. MHP ve Memleket Partisi seçmenlerinin sırasıyla yüzde 13,7 ve yüzde 14,5'i Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini ifade ediyor. İYİ Partililerin yüzde 80,4'ü Kılıçdaroğlu'nu desteklerken, HDP'lilerin desteği yüzde 1,2 puan daha fazla. Anket, 26 bölgede 28 ilde 2 bin 610 kişiyle yapıldı ve hata payı +/- 1,88.
8 Nisan 2023

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2023 Yolsuzluk Algı Endeksi'ne göre Türkiye, 100 üzerinden 34 puan alarak 180 ülke arasında 115. sırada yer aldı. Türkiye'nin puanı, 2014'e göre %11, 2018'e göre ise %7 oranında gerilemiş durumda. Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde ortalama skor 35'e düşerken, raporda bu bölgede hukukun üstünlüğünde işlevsizlik ve artan otoriterleşme gibi sorunlar vurgulandı. Danimarka 90 puanla en temiz ülke olarak ilk sırada yer alırken, son sırada 11 puanla Somali bulunuyor.
30 Ocak 2024

ABD'de Bireysel Haklar ve İfade Vakfı (FIRE) tarafından yayımlanan bir raporda, üniversiteler arasında ifade özgürlüğü açısından son sırada yer alan Harvard Üniversitesi, 'berbat' notu alan tek üniversite oldu. Rapor, üniversitelerdeki ifade özgürlüğünün 100 üzerinden değerlendirildiği bir çalışma olup, Harvard Üniversitesi sıfır puanla son sırada yer aldı. Öğrencilerin yüzde 56'sı, söylediklerinin veya yaptıklarının yanlış anlaşılması nedeniyle itibarlarının zedelenmesinden endişe duyduklarını dile getirdi.
6 Eylül 2023

The Laringoscope dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, Covid-19 geçiren 20 milyondan fazla Amerikalı koku ve tat duyusunu kaybetti ve bu kişilerin en az yüzde 25'i bu duyularını geri kazanamadı. Araştırma, yaklaşık 29 bin 700 yetişkinle yapılan bir anket sonucuna dayanıyor. Covid-19 geçirmiş katılımcıların yüzde 60'ının koku, yüzde 58'inin ise tat duyusu kaybı yaşadığı belirlendi. Koku ve tat duyusu kaybı yaşayanların sırasıyla yüzde 24'ü ve yüzde 20'si sadece kısmi iyileşme gösterdi.
13 Haziran 2023

Avustralya merkezli insan hakları derneği Walk Free'nin 2023 Küresel Kölelik Endeksi'ne göre Türkiye, her bin kişiden 15,6'sının 'modern köle' olarak tanımlandığı bir oranla Avrupa ve Orta Asya'da en yüksek modern köle oranına sahip ülke oldu. Türkiye bu oranla dünya genelinde 8'inci sırada yer alırken, Hindistan listenin ilk sırasında bulunuyor. Raporda Türkiye, modern kölelikle mücadele konusunda en az eylemde bulunan ülkelerden biri olarak gösterildi. Modern kölelik, insanların zorla çalıştırılması, borç esareti, soy temelli kölelik, zorla evlilik ve ev hizmetlerindeki kölelik gibi çeşitli sömürü yollarını içeriyor.
24 Mayıs 2023

Yeni araştırmalar, Parkinson hastalarının yaklaşık yarısında minör halüsinasyonların görüldüğünü ve bu durumun genellikle gözden kaçtığını ya da yan etkilerle karıştırıldığını ortaya koyuyor. İsviçre ve İspanya'daki sinirbilimcilerin 75 hasta üzerinde yaptığı çalışma, erken dönemde minör halüsinasyon gözlemlenen Parkinson hastalarının, gözlemlenmeyenlere kıyasla beş yıl sonra daha hızlı ve şiddetli bilişsel gerileme yaşadığını gösteriyor. Araştırma, Parkinson hastalığının ortalama 60 yaşında başladığını ve %5-10 oranında 50 yaş altında da görülebildiğini belirtiyor.
4 Temmuz 2023

Britanya Psikoloji Derneği tarafından yayımlanan bir çalışma, genellikle komik bulunmayan 'baba şakalarının' çocukların psikolojik olarak güçlenmesine katkı sağladığını gösteriyor. Araştırmaya göre, bu tür şakalar çocuklara tuhaflıkla baş etmeyi öğretiyor ve yargılanma veya utandırılma durumlarına karşı daha dayanıklı hale gelmelerine yardımcı oluyor. Ayrıca, çocuklar beceriksizlik karşısında nasıl tepki vereceklerini öğrenerek özgüven kazanıyor ve sosyal durumlarda uygun davranış sergileme becerisi geliştiriyorlar.
23 Mart 2023

Ipsos araştırma şirketinin gerçekleştirdiği ankete göre, Türkiye'de halkın yüzde 73'ü ülkenin yanlış istikamette ilerlediğini düşünüyor. 26 Ocak-9 Şubat tarihleri arasında 29 ülkede yapılan ankette, Türkiye'deki katılımcılar enflasyonu en büyük sorun olarak görüyor. Yoksulluk ve sosyal adaletsizlik ikinci, suç ve şiddet ile işsizlik ise diğer önemli kaygılar arasında yer alıyor. Ekonomik durumu kötü olarak değerlendirenlerin oranı ise yüzde 74.
4 Mart 2024

Areda Piar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'de halkın yüzde 73,1'i para biriktiremiyor. Araştırmaya katılan 1534 kişinin yüzde 49,8'i para biriktirebilecek bir gelire sahip olmadığını belirtti. Para biriktiremeyenlerin en büyük gerekçesi yüksek aylık harcamalar ve borçlar. Katılımcıların yüzde 70,4'ü Türkiye'de tasarruf yapmanın çok zor olduğunu düşünüyor.
7 Haziran 2024

Mehmet Ocaktan ve Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, günümüzde din-siyaset ilişkisinin dindarları toplumda güvenilmez bir konuma getirdiğini belirtiyor. Son 10-15 yılda yaşanan gönül tahribatının, İslam tarihinde bu topraklarda benzeri görülmemiş bir düzeyde olduğunu ifade ediyorlar. Siyasetçilerin şiddet dili kullanımı ve dindarların siyaset ve ideolojik kimlikler üzerinden hayata bakışı, Kur'an'ın yasakladığı kötülüklerin siyaset diliyle tevil edilmesine yol açıyor.
11 Mart 2024
İşaretlediklerim