Boğaziçi Üniversitesi arazisinde bulunan anıt ağaçların da içinde olduğu birinci derece doğal SİT alanı statüsünün düşürülmesine yönelik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kararı, mahkeme tarafından bilimsel bir dayanak olmadığı gerekçesiyle iptal edildi. Arazinin statüsü, 7 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete'de değiştirilmiş ve yapılaşmaya izin veren yeni alan tescilleri yapılmıştı. Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği, akademisyenler ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin açtığı davalar sonucunda mahkeme, SİT statüsü değişikliğinin bilimsel temelden yoksun olduğuna ve ekolojik bütünlüğe uygun olmadığına hükmetti.
20 Nisan 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sedef Adası'nın doğal SİT derecesini düşürerek adanın batı kıyısındaki alanı yapılaşmaya açtı. Bu değişiklik, bilirkişilerin deprem riski ve ekolojik dengenin olumsuz etkileneceği yönündeki uyarılarının aksine gerçekleşti. Daha önce Suudi Prens'e imar izni verilmesiyle gündeme gelen adada, turizm faaliyetleri ve konut inşası gibi yapılaşmalar artık mümkün olacak. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, sit derecesi düşürülmesine karşı dava açmıştı.
3 Mayıs 2023

İstanbul Sarıyer'de bulunan Hacıosman ormanlık alanının birinci derece doğal SİT alanı statüsünün düşürülmesine karşı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, statü değişikliği ile yapılaşmaya izin verileceği ve bu durumun deprem riski taşıyan bölgede habitat parçalanmasına ve Boğaziçi siluetine zarar verebileceği belirtiliyor. Ayrıca, 1930'da kurulan Büyükdere Devlet Fidanlığı'nın da SİT statüsü düşürülen alanlar arasında olduğu ve bu durumun fidanlığın tarihi ve eğitim işlevine zarar verebileceği ifade ediliyor.
18 Nisan 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 12 rezerv alanı belirlendiğini açıkladı. Bu alanlar, orman vasfını yitirmiş araziler ve kullanılmayan kamu arazileri olarak tanımlanıyor. Bakan Özhaseki, beklenen Marmara depremi öncesinde İstanbul'da riskli olarak belirlenen 600 bin konutun acilen yıkılması gerektiğini ve 'Yarısı Bizden Kampanyası' ile 1,5 milyon destek paketi açıkladıklarını belirtti. Kampanya kapsamında 350 bin 400 konutun dönüşeceği ve İstanbul'a özel bir kentsel dönüşüm birimi kurulduğu ifade edildi.
29 Aralık 2023

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde, nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının üreme yeri ve caretta carettaların yuvalama alanı olan bir SİT alanında beş yıldızlı bir otel yapılması planlanıyor. Yöre halkı ve çevreciler, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'ndan projeye 'ÇED olumsuz kararı' verilmesi için çağrıda bulunuyor. Proje, uluslararası sözleşmelere aykırı olup, bölgedeki biyolojik çeşitliliği ve doğal güzellikleri tehdit ediyor.
4 Ocak 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar Salacak sahilindeki kaçak yapıların yıkımı için işlem başlatmışken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi tarafından yapılan plan değişikliği ile bu yapılar koruma altına alındı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bakanlığın ve belediyenin bu tutumunu eleştirerek, 14 Mayıs seçimlerinde bu durumun değişeceğini ima etti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, bakanlıkça yapılan düzenlemeye karşı yargı sürecinin başlatılacağını duyurdu.
17 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul'un Kuruçeşme açıklarındaki Galatasaray Adası'yla ilgili imar planı değişikliği yaptı. Yeni planlarla adanın Anadolu yakasına bakan kısmında denize yeni bir parsel açıldı ve taşınmaz niteliğini 'taş volisi' olarak tapu kaydına işledi. Hidrobiyolog M. Levent Artüz, bu durumun Boğaziçi'nde Gır-Gır ile avcılığı yasak olan türlerin avcılığının yolunu açabileceğini belirtti. Ayrıca, bu durumun palamut, lüfer gibi balıkların soyunu kurutma anlamına gelebileceğini ifade etti.
26 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla doğal SİT derecesi düşürülerek imara açılan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkisinden çıkarılan Adalar'a yeni bir imar planı yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan planlara göre, adalardaki nüfus 32 bine çıkacak. Planın amacı, mevcut yapıların geleneksel dokuya uyumunun sağlanması ve yeni yapılacak yapıların da geleneksel dokuya uyumunu sağlayacak kuralların oluşturulması olarak belirtiliyor. Ancak, planın olası tehlikeler arasında kütle kayması, deprem ve tsunami risklerini de içerdiği belirtiliyor.
9 Ağustos 2023

Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm tebligatlarının artık e-Devlet üzerinden yapılabileceğini belirtti. Bu kararın amacı, süreci hızlandırmak. Bakanlık, deprem beklenen İstanbul için dört adımlı bir plan üzerinde çalışıyor. Bu plan, rezerv alanlarda 300 bin konut yapılması, Yarısı Bizden Kampanyası kapsamında 200 bin konutun dönüştürülmesi, yapımı devam eden 171 bin konutun hızlandırılması ve önümüzdeki iki-üç yıl içinde 600-700 bin konutun dönüştürülmesini içeriyor.
5 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) daha önce Yapı&Yapı şirketine sattığı ve inşaat ruhsatı iptal edilen Etiler Polis Okulu arazisindeki inşaat faaliyetleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın verdiği izinle tekrar başladı. İBB'nin projeden çekilmesinin ardından, arazi üzerindeki inşaat çalışmaları durmuş, ancak geçen hafta yeniden hareketlilik gözlemlenmiş. İnşaat alanında ruhsat tabelası bulunmuyor ve daha önce Mimarlar Odası'nın ruhsatsız inşaatın durdurulması için yaptığı çağrılar sonuçsuz kalmıştı.
20 Ocak 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'daki kentsel dönüşümü hızlandırmak için özel bir birim kuracaklarını duyurdu. Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarını yeterince hızlandırmayan belediye başkanlarını eleştirdi. İstanbul'da 188 yerde dönüşüm olduğunu ve 600 bin civarında konutun dönüşümünün sağlandığını belirtti. Ayrıca, İstanbul'daki kentsel dönüşümü yönetmek üzere özel bir genel müdürlük kurmayı planladıklarını ifade etti.
2 Ekim 2023

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, kampüslerinin bir kısmının Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Milli Saraylar Başkanlığı'na otopark olarak tahsis edileceği iddiasıyla protesto düzenliyor. Okul yönetimi iddialar karşısında sessiz kalırken, öğrenciler sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getiriyor ve sorularına cevap arıyor. Öğrenciler, yönetimle yaptıkları görüşmede, iddia edilen alanın 2017'de cumhurbaşkanlığına verilen yerlerden biri olduğunu ve burada bir şantiye kurulacağını öğrendi. Okul yönetimi, Diken'e yaptığı açıklamada, 6-7 yıl önce imzalanan protokolün devam ettiğini ve yeni bir durum olmadığını belirtti.
21 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi'nde kaçak olarak inşa edilen bir plazayı yıkmak istedi ancak polis tarafından engellendi. İBB İmar Müdürlüğü, 2021'de kaçak yapıyı tespit etti ve yıkım için encümen kararı aldı. Ancak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapıda plan değişikliğine gitti. Mahkeme, İBB lehine karar vererek, bakanlığın plan değişikliğini iptal etti ve kaçak yapının yıkımı önünde yasal engel kalmadı. Ancak, İstanbul Valiliği, mahkeme sürecinin devam ettiği gerekçesiyle yıkımın durdurulmasını istedi.
29 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurmayı planladığını belirtti. Bu başkanlık altında üç genel müdürlük olacak: biri sadece İstanbul'u, diğeri Türkiye'yi takip edecek ve üçüncüsü kaynak oluşturacak. Kentsel dönüşümde kaynak olarak hazine arazileri düşünülüyor. Bakanlık, kentsel dönüşüm süreçlerini kısaltmayı hedefliyor ve bu bağlamda İstanbul depremi için büyükşehir ve 39 ilçe belediyesiyle toplantılar düzenlendi.
4 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), Üsküdar Salacak'ta bulunan kaçak yapıları yıkma girişimi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından engellenmişti. İBB'nin mahkemeye başvurması sonucu, 12. İdare Mahkemesi İBB'nin lehine karar vererek yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bakanlığın itirazı da Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Bu süreçte İBB personeli, kaçak yapıların yıkımı sırasında saldırıya uğramış ve hukuki girişimlerde bulunulmuştu.
9 Ocak 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından SİT derecesi düşürülerek yapılaşmaya açılan Sedef ve Kaşık Adaları ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, adaların Prens Adaları Fayı'na yakınlığı ve yapılaşmanın deprem etkilerini artıracağı belirtildi. Suudi Prens'e 2011'de yapılaşma izni verilen Sedef Adası ve yapılaşma planları bulunan Kaşık Adası için yapılan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu'nun (ETBAR) yeterli olmadığı, dört mevsim incelenmesi gereken alanların sadece üç mevsimde incelendiği ve denizdeki türlerin araştırılmadığı ifade edildi. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, adalarla ilgili kararın durdurulması ve iptali için dava açtı.
7 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Adalar Belediyesi tarafından hazırlanan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan yeni imar planları, Adalar ilçesinde büyük bir tahribat yaratabileceği endişesini gündeme getiriyor. Ada sakinleri, planların adaları koruma amacı taşımaktan çok turizm amaçlı gelişmelere zemin sağlayacağını düşünüyor. Planlar, Adalar'ın doğal ve tarihi alanlarını yapılaşmaya açıyor ve bazı bölgelerde otel, lojistik alan ve heliport gibi yapılar planlanıyor. Ayrıca, planların deprem riskini göz ardı ettiği ve tescillenmeyi bekleyen yapıları koruma altına almadığı eleştiriliyor.
20 Ağustos 2023

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin açtığı dava sonucunda, İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi, üniversitenin Güney Kampüsü ve çevresinin koruma statüsünün düşürülmesini öngören kararı reddetti. Mahkeme, bu kararın hem kampüs bütünlüğünü hem de Boğaziçi sisteminin doğal bütünlüğünü olumsuz etkileyeceğine hükmetti. Daha önce yapılan değişiklikle koruma altındaki arazi iki bölüme ayrılmış ve koruma dereceleri düşürülmüştü. Mahkeme, alanda özellikle mezar yerleri ile ilgili bilgi eksikliği bulunduğunu ve envanter çalışması yapılmasının gerekli olduğunu belirtti. Karar oybirliğiyle alındı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın itiraz için otuz gün süresi bulunuyor.
2 Mayıs 2023

Muğla 2'inci İdare Mahkemesi, Marmaris Hisarönü Köyü'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kardeşinin dünürüne ait olan ve özel koruma bölgesinde bulunan bir arazide yaşlı bakımevi yapılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planı değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Arazinin büyük bir kısmı Ayşe Sevda Peker'e ait olup, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alıyor. Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi'nin itirazları ve açtıkları dava sonucunda, bilirkişi raporu doğrultusunda mahkeme kararıyla projenin yürütmesi durduruldu.
3 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye'nin 11 ilinde, aralarında İstanbul ve İzmir'in de bulunduğu, toplamda en az 1 milyon metrekarelik orman alanı orman sınırları dışına çıkarıldı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Orman sınırları dışına çıkarılan alanların iki katı büyüklüğünde, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki veya Hazine'ye ait taşınmazlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis edilecek.
13 Aralık 2023
İşaretlediklerim