1990'lı yıllardan bu yana kanser ölüm oranları, çeşitli önleme programları ve tedavi yöntemleri sayesinde düşüş göstermiş ve son 30 yılda %33'lük bir azalma yaşanmıştır. Ancak pandemi döneminde sağlık sistemine erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle ileri evre kanser tanılarında artış beklenmektedir. Türkiye'de her yıl yaklaşık 200 bin kişi kanser teşhisi almaktadır ve en sık görülen kanser türleri arasında meme, tiroid, rahim ve akciğer kanserleri bulunmaktadır. Ayrıca, HPV aşısının rahim ağzı kanserini azalttığı ve Türkiye'de DSÖ'nün önerdiği kolorektal, meme ve rahim ağzı kanserleri için ücretsiz tarama programları bulunduğu belirtilmiştir.
4 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, bebek ve çocuk aşılarının temininde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Aile hekimleri, aşı yokluğu, kötü çalışma koşulları ve yetersiz ücret artışları gibi konuları çevrimiçi bir toplantıda tartıştı. Aşı eksikliği nedeniyle bazı bölgelerde kızamık vakaları ve hepatit B gibi hastalıkların önlenmesinde zorluklar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan iş bırakma eylemlerine ceza puanı ve destek primlerinin kesilmesi yoluyla engellenmeye çalışıldığı ifade edildi.
24 Ocak 2023

Doktor annelerin sosyal medyada başlattığı bir hareket, 31 Aralık 2018'de Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV) adı altında resmi bir yapıya kavuştu. Vakıf, şu ana kadar 5 bini aşkın çocuk ve gence burs sağladı ve Vehbi Koç Vakfı tarafından ödüllendirildi. KAHEV, eğitim, kültürel ve bilimsel gelişmeye katkıda bulunmayı amaçlıyor ve Türkiye genelinde 312 okula destek verdi. Vakıf, ayrıca çeşitli burs programları ve eğitim destekleri sunuyor.
25 Şubat 2024

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, Türkiye'de erişkin aşılaması konusunda ciddi eksiklikler olduğunu belirtti. Şenol, 65 yaşın üzerindeki herkesin grip, zatürre ve hatta zona aşılarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti. Türkiye'de aşılama trafiğinin 11 yaşından itibaren büyük bir kesintiye uğradığını ve bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin erişkin aşılaması konusunda bir politikası olmadığını ve aşıyla önlenebilir hastalıklarla ilgili erişkinlerde henüz büyük bir başarı yakalanamadığını belirtti.
8 Eylül 2023

Türkiye'de yenidoğanlarda ulusal tarama programının başlatılmasına öncülük eden Prof. Dr. İmran Özalp, Kars'ta bir ailenin bebeğinden topuk kanı alınmasını reddetmesi üzerine mahkemenin aileyi haklı bulmasını eleştirdi. Özalp, topuk kanı taramasının her bebeğe gecikmeden uygulanması gerektiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı, mahkeme kararının hatalı olduğunu değerlendirerek istinaf yoluna başvurdu. Özalp, koruyucu hekimliğin önemine dikkat çekerek, tarama programlarının hastalıkların erken teşhisinde kritik rol oynadığını vurguladı.
23 Ağustos 2024

Britanya'da binlerce kanser hastası, kişiye özel aşılarla yeni bir tedavi türünün denemelerine başlayacak. Bu denemeler, mRNA teknolojisini kullanarak kanser hücrelerini tanıyıp yok etmeyi ve hastalığın tekrarlama riskini azaltmayı amaçlıyor. İlk hasta olan 55 yaşındaki Elliot Pfebve, bağırsak kanserine karşı kişiye özgü bir aşıyla tedavi ediliyor. Denemeler, 2027'ye kadar sürecek ve aşıların geleneksel kemoterapiye göre daha az yan etki yaratması bekleniyor.
31 Mayıs 2024

ABD'deki Florida Üniversitesi araştırmacıları, glioblastoma adı verilen agresif beyin kanseri türü için bağışıklık sistemini tetikleyen yeni bir mRNA kanser aşısı geliştirdi. Aşı, hastanın kendi tümöründen alınan hücreleri kullanarak kişiselleştirilmiş bir tedavi oluşturuyor ve Covid-19 aşılarında kullanılan mRNA teknolojisine benzer bir yöntemle çalışıyor. İlk klinik deneyler dört hasta üzerinde yapıldı ve şimdi aşı, 24 yetişkin ve pediyatrik hastada daha geniş çaplı testler için kullanılacak.
10 Mayıs 2024

Karabük Üniversitesi'nde, çoğunluğu Afrikalı öğrenciler olmak üzere, grup seks ve HIV ile HPV vakaları gibi asılsız iddialar sosyal medyada hızla yayıldı. Bu kampanya, ağırlıklı olarak Ümit Özdağ'ın destekçileri tarafından yaygınlaştırıldı. İl Sağlık Müdürlüğü ve üniversite yetkilileri, bu iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. İsmail Kılıçarslan, bu tür kampanyaların Türkiye'ye zarar verdiğini ve milli güvenlik sorunu oluşturduğunu belirtiyor.
26 Mart 2024

Ardahan'da, SAT-2 serotipi şap hastalığının tespit edilmesinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan tedbirler kapsamında büyükbaş hayvanlar aşılanmaya başlandı. İl merkezi ve beş ilçede oluşturulan ekipler, sorumluluk bölgelerindeki ahır ve çiftliklerde aşılama çalışmalarını yürütüyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, aşılama çalışmalarının 20 gün içinde tamamlanmasının planlandığını belirtti.
17 Mart 2023

AIDS, 1981'den bu yana dünya genelinde yayılan ve herkesi etkileyebilen bir pandemi olarak kalmaya devam ediyor. Antiretroviral tedavi ile 21 milyon hayat kurtarıldı ve tedavi HIV yayılımını önlemeye yardımcı oluyor. UNAIDS'in raporuna göre, dünya genelinde ve Türkiye'de HIV/AIDS vakaları ve bununla ilişkili ölümler devam ediyor. Türkiye'de HIV ile mücadelede tanı ve tedaviye erişimde ilerleme kaydedilmiş olsa da, damgalama ve ayrımcılık sorunları artıyor. Dezavantajlı topluluklar arasında HIV yayılımı sürüyor. Kırmızı Kurdele İstanbul ve Pozitif Yaşam Derneği, HIV testlerine erişimin kolaylaştırılması ve damgalamanın önlenmesi için çeşitli önerilerde bulunuyor.
1 Aralık 2023

Türkiye'de HIV pozitif bireylerin yaklaşık yarısının HIV durumlarından habersiz olduğu ve virüsü bilmeden bulaştırdıkları ifade edildi. Son 10 yılda HIV pozitif olguların dört kat arttığı ve Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası kapsamında 'Bugününü Test Et, Yarınını Tanı Kampanyası' düzenlendiği belirtildi. Kampanya ve etkinliklerle HIV testinin yanı sıra, erken tanı ve tedaviye erişimin önemi vurgulanıyor. Türkiye'de yıllık yeni vaka sayısının arttığı ve kadın olguların durumunun sorgulanması gerektiği, erkeklerin ise daha kolay teste girdiği ifade edildi.
24 Kasım 2023

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Yüksel Ürün, kanser hastalarının grip, zatürre ve Covid-19 gibi aşıları ihmal etmemeleri gerektiğini belirtti. Kanser tedavileri bağışıklık sistemini zayıflattığı için bu hastalar enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Aşılar, enfeksiyon kaynaklı ciddi sağlık sorunlarını önlemekte büyük rol oynuyor. Ürün, kanser tedavisinde enfeksiyonların tedavi sürecini aksatabileceğini ve ölümcül olabileceğini vurguladı.
2 Mayıs 2024

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 2023 yılının ilk 10 ayında Türkiye'de 1677 HIV pozitif ve 51 AIDS vakası tespit edilmiştir. 1985'ten bu yana toplam 39 bin 437 HIV pozitif ve 2 bin 295 AIDS vakası bildirilmiş, ancak bu sayıların gerçek durumun yalnızca yüzde 40-50'sini yansıttığı belirtiliyor. HIV'in bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında yanlış bilgilerin yaygın olduğu, bu durumun hem korunma hem de test yaptırma konusunda ihmalkarlığa yol açtığı ifade ediliyor. HIV'in sosyal ilişkilerle bulaşmadığı, en yaygın bulaşma yolunun korunmasız cinsel ilişki olduğu vurgulanıyor. Pozitif Yaşam Derneği yetkilileri, HIV ile ilgili yanlış algılar ve damgalanma sorunlarına dikkat çekiyor.
1 Aralık 2023

Türkiye'de bazı ebeveynler, çocuklarının aşılanmasına karşı çıktıkları gibi şimdi de yenidoğan bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddediyorlar. Topuk kanı taraması, fenilketonüri (PKU), konjenital hipotiroidi gibi ciddi sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesini sağlayarak tedavi şansını artırıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, yenidoğan tarama programları her yıl 12 binden fazla çocuğun sağlıklı bir yaşama başlamasına yardımcı oluyor. Akraba evliliklerinin yaygın olduğu Türkiye'de genetik hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Türk Tabipleri Birliği ve diğer sağlık profesyonelleri, aşı ve topuk kanı taramalarının önemini vurgulayarak, ebeveynlerin bu konudaki yanlış bilgilendirilmelerine ve dirençlerine dikkat çekiyorlar.
26 Ocak 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada grip aşısı takviminin 5 Eylül'den itibaren başlayacağını belirtti. Aşı uygulamasının 65 yaş ve üstü vatandaşlar ile kronik hastalığı olanlar için başladığını ifade eden Koca, grip aşısının hastalığa yakalanma riskini azalttığını ve hastalığın şiddetini hafiflettiğini vurguladı. Ayrıca, gripin özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerde zatürre, bronşit, sinüzit ve kulak enfeksiyonu gibi komplikasyonlara yol açabileceğini belirtti.
14 Eylül 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanları, yoksul mahallelerde yaptıkları saha ziyaretlerinde annelerin yetersiz beslenmesi sonucu birçok bebeğin erken doğduğunu tespit etti. Bu durum üzerine belediye, hamile kadınlara yönelik 'İzmir95' adlı gıda yardımı projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, gebeliklerinin dördüncü ayından itibaren annelere gıda yardımı yapılıyor ve doğumdan sonra çocuk bir yaşına gelene kadar aileler ziyaret ediliyor. Ayrıca, 0-3 yaş arası bebeklerin gelişimi için de yardım paketleri sağlanıyor ve yoksul mahallelerdeki ailelere düzenli gıda yardımı yapılıyor.
24 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, küresel aşılamaların son 50 yılda yaklaşık 154 milyon hayat kurtardığını belirtti. Ghebreyesus, çiçek hastalığının ortadan kaldırılması ve kızamık, zatürre gibi hastalıkların önlenmesinde aşıların büyük rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, DSÖ'nün Genişletilmiş Aşılama Programı (EPI) sayesinde dünya genelinde çocukların yüzde 84'üne difteri, tetanos ve boğmacaya karşı aşı yapıldığını ifade etti. DSÖ, aşılamaları desteklemek için 'İnsanca Mümkün' adlı bir kampanya başlattı.
25 Nisan 2024

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu'nun yaptığı çalışmaya göre, Türkiye'nin birçok bölgesinde kızamık vakaları artış gösteriyor. Son altı ayda en çok vaka Bursa ve İstanbul'da bildirildi. Çalışmaya katılan aile hekimlerinin %6'sı 2023'te kızamık hastası gördüklerini belirtirken, aşı reddi nedeniyle son bir yılda 64 bin çocuğun aşısı yapılmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamığa bağlı ölüm iddialarını yalanladı ve durumun kontrol altında olduğunu ifade etti. Ancak TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, ölüm belgelerinde gerçek sebeplerin yazılmadığını ve kızamık salgınının var olduğunu belirtti.
7 Temmuz 2023

Türkiye HIV/AIDS Platformu, Türkiye'de HIV tanısındaki yetersizlik ve gecikmeyi eleştirdi ve bu durumun önemli bir sorun olduğunu belirtti. Türkiye'de HIV ile yaşayan kişi sayısının son 20 yılda yüzde 400 arttığı, gerçek HIV pozitif birey sayısının ise 65 bin ile 70 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Platform, HIV riski yüksek grupların tespiti ve test yaptırmalarının teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Ulusal HIV/AIDS Kongresi 2022 sonuç bildirgesinde, HIV tanısını artırmak için 'kendin yap' testlerin kullanılması, temas öncesi profilaksi ilaçlarının yaygınlaştırılması ve kondom kullanımının teşvik edilmesi gibi öneriler yer aldı.
10 Ocak 2023

Eczacı ve HPV aşısı aktivisti Cem Kılınç, Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından Bakırköy Belediye Başkan adayı olarak gösterildi. Kılınç, üç yıl boyunca HPV aşısının ücretsiz yapılması için Türkiye genelinde kampanya yürüttü ve bu konuda kamuoyu ile Sağlık Bakanlığı'nın dikkatini çekmeyi başardı. Ayrıca, 16 yıldır TKP üyesi olan Kılınç, üniversite yıllarında politikaya ilgi duymaya başladı ve çeşitli sosyal hareketlerde aktif rol aldı. Deprem bölgesinde de aktif yardım çalışmalarında bulunan Kılınç, Bakırköy'ün deprem riski ve kentsel dönüşüm projeleri konusunda endişelerini dile getirdi.
19 Mart 2024
İşaretlediklerim