Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılımının ardından Beyaz Saray ve ABD Kongresi'ni ziyaret edeceği belirtildi. Zelenski'nin ABD Başkanı Joe Biden'la bir araya geleceği ifade edildi. ABD Kongresi'nde halihazırda Ukrayna'ya ilave 21 milyar dolarlık yardım tartışması gündemde bulunuyor.
15 Eylül 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı basın toplantısında, İsveç'in Türkiye ile yapılan üçlü muhtıra gerekliliklerini yerine getirdiğini ve terörle mücadelede yeni yasaların yürürlüğe gireceğini açıkladı. Kristersson, Türkiye'nin NATO üyelik sürecindeki kararına saygı duyduklarını ve kararı beklediklerini belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvurmuş, ancak Türkiye başvurular konusunda endişelerini dile getirmişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği henüz onaylanmamıştır.
30 Mayıs 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, F-16 pilotlarının eğitimi için Yunanistan'ın Ukrayna'ya destek vereceğini belirtti. Zelenski, Avrupa Birliği-Batı Balkanlar Zirvesi ve Selanik Bildirgesinin 20'nci yıl dönümü vesilesiyle Atina'ya geldi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşen Zelenski, Ukrayna'nın önceliklerini ele aldıklarını ve F-16 pilotlarının eğitilmesinde Yunanistan'ın desteğine ihtiyaçları olduğunu ifade etti.
22 Ağustos 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın İHA saldırılarına karşı mücadele ettiklerini ve 14 İHA'dan 11'inin imha edildiğini belirtti. Zelenski, Ukrayna hava sahasının tam kontrolü için modern savaş uçaklarının gerekliliğine vurgu yaptı ve bu uçaklar sayesinde Rus saldırılarını daha etkili bir şekilde engelleyebileceklerini ifade etti. Ayrıca, özellikle Donetsk'te devam eden yoğun çatışmalarda mücadele eden Ukraynalı askerlere minnettarlığını dile getirdi.
28 Şubat 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı basın toplantısında, Türkiye'deki 14 Mayıs seçimlerinden sonra İsveç'in NATO üyeliğinin hızlı bir şekilde onaylanmasını umduklarını ifade etti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvuruları konusunda endişelerini dile getirmiş ve bazı şartlar öne sürmüştü. İsveç'te gerçekleşen bazı provokatif eylemler ve Türkiye'nin iade taleplerinin reddedilmesi ilişkileri gerdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın üyeliğini onaylayabileceklerini ancak İsveç'in destek beklememesi gerektiğini belirtmişti.
15 Mart 2023

Stockholm'de YPG destekçisi bir grup tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzetilen bir maket asıldı. Bu olay üzerine İsveç büyükelçisi Türkiye Dışişleri Bakanlığına çağrıldı ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İsveç Parlamentosu Başkanının Türkiye ziyaretini iptal etti. İsveç Başbakanı Ulf Kristerrson, bu eylemin İsveç'in NATO üyeliği için yapılan başvuruyu sabote etmeye çalıştığını ve ülkesinin güvenliği için de tehlike oluşturduğunu belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, Türkiye'nin endişeleri sonrasında Madrid'deki NATO zirvesinde iki ülke, Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki taleplerini karşılayacak adımlar atacaklarını taahhüt etmişti.
13 Ocak 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Slovakya'nın başkenti Bratislava'da düzenlenen Globsec Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, 2019'da NATO için kullandığı 'beyin ölümü gerçekleşti' ifadesini hatırlatarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO'yu 'elektroşokla' uyandırdığını ifade etti. Avrupa'nın enerji alanında Rusya'ya olan bağımlılığının sürdüğünü belirten Macron, Ukrayna'ya destek verilmesi gerektiğini ve Avrupa'nın güvenliği için NATO bünyesinde bir Avrupa savunma kolunun kurulmasını savundu.
31 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye'den Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, MİT Başkanı ve diğer yetkililer de hazır bulundu. Erdoğan, Biden'a yeniden seçilmesi dolayısıyla tebriklerini iletti ve stratejik mekanizma kapsamında devlet başkanları düzeyinde istişarelerin zamanının geldiğini belirtti. Biden ise Erdoğan'a İsveç ile ilgili diplomasi çabaları ve liderlik için teşekkür etti.
11 Temmuz 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin taleplerinin hepsini karşılayamayacaklarını belirtti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurularıyla ilgili olarak üçlü muhtıraya uyulduğunu ve iki ülkenin yakında ittifaka katılacağına inandığını ifade etti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelikleri için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor ve şu anda sadece Macaristan ve Türkiye onaylamadı. İsveç, Türkiye'nin endişelerini gidermek için terörle mücadele yasasını değiştirmiş ve motivasyon mektubu göndermişti.
8 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Litvanya'daki NATO zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışının gerçekleşebileceğinden emin olduğunu belirtti. Biden, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya girmesini desteklemeye devam edeceğini ve bu durumun F-16 satışına olanak sağlayacağını düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı görüşmenin iyi geçtiğini ve Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda savaş bitene kadar beklenmesi gerektiğini söyledi.
13 Temmuz 2023

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yaklaşan NATO liderler zirvesinde Türkiye ve İsveç liderleriyle bir araya geleceğini açıkladı. Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliğinin tüm müttefiklerin güvenliği için önemli olduğunu ve sürecin hızlandırılmasını istediğini vurguladı. Ayrıca, İsveç'in üyeliğinin gecikmesinin PKK ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tarafından memnuniyetle karşılanacağını ifade etti.
6 Temmuz 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yeni yılın ilk haftasında Luhansk ve Donetsk bölgelerinde şiddetli çatışmaların sürdüğünü belirtti. Donetsk cephesinde Bahmut ve Soledar şehirlerinde ağır çatışmalar yaşandığını ve bu şehirlerin Ukrayna ordusunun kontrolünde olduğunu ifade etti. Ayrıca, Rusya'nın Noel Bayramı sırasında ilan ettiği ateşkese uymadığını ve Donbas bölgesinde saldırılar düzenlediğini söyledi. Zelenski, 50 Ukraynalı askerin esir değişimiyle serbest bırakıldığını ve tüm esirlerin eve dönmesi için çalışmaların süreceğini ekledi.
9 Ocak 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye ile NATO üyeliği konusunda mart ayında görüşmelere devam edileceğini duyurdu. Görüşmeler, İsveç'te Kuran'ın yakılması olayına Türkiye'nin gösterdiği sert tepki nedeniyle ertelenmişti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye iki ülkenin üyeliğine ilişkin endişelerini dile getirmişti. İsveç, Türkiye'nin endişelerini gidermek için adımlar atacağını belirtmiş ve NATO üyeliği için gereken onay süreci devam etmektedir. Şu anda İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini onaylamayan sadece Macaristan ve Türkiye kalmıştır.
23 Şubat 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ziyareti sırasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşı kaybettiğini ve bu savaşı kazanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Biden, Ukrayna'nın NATO'ya katılımının şu anki durumda üçüncü dünya savaşına yol açabileceğini ancak Kiev'in bir gün NATO üyesi olacağını sözlerine ekledi. Ayrıca, Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeny Prigojin'e yemeklerine dikkat etmesi konusunda uyarıda bulundu.
14 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin farklı bir tutum sergileyebileceğini ifade etti. Bu açıklama, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nun İsveç olmadan da NATO'ya katılımı değerlendirebileceklerini söylemesinin ardından geldi. Türkiye ve Macaristan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini henüz onaylamadı. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin verilmesi nedeniyle gerilmişti.
29 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB), liderler zirvesinde Ukrayna'ya 50 milyar avro ek mali yardım sağlanması konusunda uzlaştı. Daha önce Aralık ayında Macaristan'ın vetosu nedeniyle bu yardım planı engellenmişti. Ancak AB'nin özel zirvesinde tüm üye ülkelerin bu yardım paketi konusunda anlaşmaya vardığı duyuruldu. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya üzerinden bu uzlaşmayı ve AB'nin Ukrayna'ya olan uzun vadeli ve öngörülebilir desteğini duyurdu.
1 Şubat 2024

Milli Savunma Bakanlığı, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğe müdahale etmek üzere NATO Kosova Gücü'ne (KFOR) bağlı bir komando birliğini bölgeye gönderdiğini açıkladı. Kosova'da Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmiş ve bölgede tansiyon yükselmişti. KFOR ve Kosova polisi belediye binalarını korumak için tedbirler almış, çıkan arbedede 30 KFOR askeri yaralanmıştı. Türkiye'nin gönderdiği birlik, 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova'daki Sultan Murat Kışlasına intikal edecek.
4 Haziran 2023

Japonya, Rusya'nın saldırıları sonucu ekonomik zorluklar yaşayan Ukrayna'nın 7,8 milyar yen (60 milyon dolar) tutarındaki borcunu erteledi. Japonya Dışişleri Bakanlığı ve Ukrayna Maliye Bakanı arasında yapılan görüşmeler sonucunda, borcun Haziran 2027'den itibaren 10 taksit halinde ödenmesi kararlaştırıldı. Japonya, G7 ülkeleri ve uluslararası toplumla işbirliği yaparak Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceğini açıkladı.
18 Ocak 2023

Ukrayna'nın güvenlik servisi SBU, Başkan Volodimir Zelenski, Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi Başkanı Kirill Budanov ve SBU Başkanı Ivan Malyuk'a yönelik suikast girişimini önlediğini açıkladı. Bu operasyon kapsamında, Ukrayna Devlet Güvenlik Teşkilatı'ndan iki albay gözaltına alındı. SBU, Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi FSB'nin bu suikastları organize ettiğini iddia etti ve bir Rus ajanı olduğu öne sürülen kişinin gözaltına alındığına dair fotoğraf paylaştı.
7 Mayıs 2024

Ukrayna, Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonunda gerçekleşen ve en az 40 kişinin ölümüne, 100 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısıyla herhangi bir bağlantısı olmadığını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'nin danışmanı Mykhailo Podolyak, Ukrayna'nın terörist savaş yöntemlerini kullanmadığını belirtti. Ayrıca, Kremlin karşıtı 'Rusya'nın Özgürlüğü Lejyonu' adlı grup da saldırıda bir rolü olmadığını açıkladı. Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, saldırıyla bağlantılı olmaları halinde Ukraynalı liderlere yönelik tehditlerde bulundu.
22 Mart 2024
İşaretlediklerim