Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarının artması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve diğer üç sağlık kuruluşu ortak bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, kontrolsüz göçmen girişleri, pandemi döneminde aşılama problemleri ve aşı tereddüdünün artışa katkıda bulunduğu belirtildi. Önerilen önlemler arasında tüm döküntülü hastaların kızamık yönünden değerlendirilmesi, belirli yaş gruplarına aşı yapılması, mülteci ve göçmen nüfusun aşılanması, deprem bölgesinde aşılama çalışmalarının yapılması ve toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi yer aldı.
16 Haziran 2023

Türkiye'de toplam 24 şehir hastanesi bulunmakta ve 14'ünün yapımı devam etmektedir. Bu hastaneler, kamu-özel işbirliği modeliyle finanse ediliyor ve büyük ölçekli yapılarıyla dikkat çekiyor. Ancak, Prof. Dr. Raşit Tükel'e göre, bu modelin maliyeti yüksek ve sağlık hizmetlerine erişimde bazı sorunlar yaratıyor. Yatak sayısı artmıyor, mevcut hastaneler kapatılıyor ve şehir dışına inşa edilen bu hastanelere ulaşım zorlaşıyor. Ayrıca, en çok gelir getiren bölümler özel sektöre veriliyor ve kamu kaynakları özel şirketlere aktarılıyor. Tükel, sağlık hizmetlerinin daha etkin ve bütünlüklü sunulabilmesi için şehir içinde orta ölçekte yatak kapasitesine sahip hastanelerin korunması gerektiğini vurguluyor.
25 Mart 2024

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Nefroloji Uzmanı Dr. Ayhan Haspulat'ın intiharı, hekimlerdeki tükenmişlik sorununu yeniden gündeme getirdi. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey üyesi Dr. Murat Erkan, mevcut sağlık sisteminin hekimler üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu belirtti. Dünya genelinde hekim intiharlarını önlemeye yönelik çeşitli programlar uygulanırken, Türkiye'de bu konuda henüz sistematik bir adım atılmadığı vurgulandı. Hekimlerin yüksek stres, kötüleşen çalışma koşulları ve damgalanma korkusuyla yardım aramaktan çekinmeleri intihar riskini artıran faktörler arasında yer alıyor.
12 Ağustos 2024

Türkiye, Resmi Gazete'de yayınlanan bir cumhurbaşkanı kararı ile 7 bin yabancı hastanın tedavi giderlerini karşılayacak. Bu düzenleme, sadece Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurumları ve devlete ait üniversite hastanelerinde geçerli olacak. İlk açıklamalarda, bu hastaların bir kısmının Filistinli olduğu ve Türkiye'nin küresel sağlık katkıları çerçevesinde insani yardım faaliyetleri yürüttüğü belirtildi. İletişim Başkanlığı, bu kararın mülteci veya geçici koruma altındaki kişilerle ilgisi olmadığını vurgulayarak kamuoyunu yanıltıcı bilgilere karşı uyardı.
12 Mayıs 2024

Prof. Dr. İbrahim Akkurt, Türkiye'de 40 yaş üstü ölümlerin %5-25'inin meslek hastalıklarından kaynaklandığını belirtti. Türkiye'de meslek hastalıklarının yeterince kayıt altına alınmadığını, verilerin bilinçli olarak gizlendiğini ve bu durumun dünya genelinde bir sorun olduğunu ifade etti. Resmi istatistiklerin gerçek durumu yansıtmadığını, meslek hastalıkları hastanelerinin yetersiz olduğunu ve SGK'nın meslek hastalıklarını gizleme eğiliminde olduğunu vurguladı. Ayrıca, meslek hastalıklarının tanı ve tazminat süreçlerinin karmaşık olduğunu ve bu durumun hukuki mücadeleleri zorlaştırdığını dile getirdi.
18 Nisan 2023

Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, Türkiye'de son dönemde kızamık vaka bildirimlerinin arttığını belirtti ve 81 ilin valisine alınması gereken önlemleri hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamıktan ölümler olduğu iddialarını yalanladı ve aşı kapsayıcılığının ülke genelinde yüzde 95'in üzerinde olduğunu belirtti. Kızamık vakalarındaki artış üzerine, Bağışıklama Danışma Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komitesinin aldığı kararlar doğrultusunda, tüm illerde 'yoğun kontrol stratejileri' uygulanıyor.
24 Haziran 2023

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla sağlık sektöründeki sorunları ve hekimlerin yurt dışına göç etmesini eleştirdi. Ortaylı, Almanya'nın kalifiye elemanlara yönelik ilanlarına dikkat çekerek, Türkiye'deki hekimlerin ve sağlık personelinin yurt dışına göç etme eğiliminde olduğunu belirtti. Ayrıca, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ve düşük ücretlerin bu göçü tetiklediğini ifade etti. Ortaylı, Türkiye'nin tıpta Nobel düzeyine geldiğini ve bu kaynağın kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.
22 Temmuz 2023

Türkiye Obezite Araştırma Derneği, obeziteli bireylerin toplum ve aile içinde damgalanmasının birçok soruna yol açtığını belirtiyor. Kilo önyargısı ve ayrımcılığı, sosyal ilişkiler, eğitim, iş hayatı ve sağlık hizmetlerini olumsuz etkiliyor. Obeziteli bireyler, damgalanma ve önyargılar nedeniyle depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunlar yaşayabiliyor ve tedavilerini bırakabiliyorlar. Sağlık sektörü ve hekimler de bu önyargılardan etkileniyor, uygun sağlık hizmeti sunmada yetersiz kalıyorlar.
9 Mart 2024

Türkiye'deki deprem bölgesinde ishal, üst solunum yolu enfeksiyonları ve uyuz vakalarının artması salgın endişesini artırıyor. Sağlık Bakanlığı, bölgede geniş çaplı sağlık personeli görevlendirmiş ve aşılar göndermiş olmasına rağmen, sahadan gelen raporlar yetersiz önlemler ve koordinasyon sorunları olduğunu gösteriyor. Güvenlik sorunları, asbest maruziyeti, hayvan ısırıkları ve kuduz aşısı eksikliği gibi konular da raporlarda yer alıyor. Gaziantep, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'ta sağlık hizmetlerinde ciddi sorunlar yaşandığı belirtiliyor.
14 Şubat 2023

Sağlık Bakanlığı'nın özel hastaneler ve tıp merkezleri için getirdiği yeni düzenlemeler, serbest çalışan yaklaşık 7 bin hekimi ve hastalarını doğrudan etkileyecek. 7 Ocak'tan itibaren uygulanacak değişikliklerle, özel sağlık kuruluşlarında boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda belirli kotalar dahilinde serbest hekimlerle sözleşme imzalanabilecek. Ayrıca serbest çalışan hekimlerin hastalarının sağlık verilerini Muayenehane Bilgi Yönetim Sistemi'ne yüklemeleri isteniyor. Bu durum, küçük ve orta ölçekli özel sağlık kuruluşlarının kapanmasına yol açabilirken, bazı hastanelerin hekimlerden 'haraç' gibi ücretler talep etmeye başladığı ve bir 'ruhsat borsası' oluştuğu belirtiliyor. Meslek örgütleri ve hekimler, yönetmeliğin iptali için dava açtılar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın geri adım atmasını bekliyorlar.
2 Ocak 2023

İspanya'dan İstanbul'a estetik ameliyatı için gelen Perla Virginia Baez Garay, özel bir hastanede geçirdiği cerrahi operasyondan birkaç saat sonra fenalaşarak hayatını kaybetti. 42 yaşındaki Garay, 5 Ağustos'ta Şişli'deki özel bir hastanede estetik cerrahla anlaştı ve operasyon geçirdi. Solunum sıkıntısı çeken Garay, yoğun bakıma alındı ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. İstanbul başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı.
7 Ağustos 2024

Sağlık Bakanlığı, 109'uncu dönem devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında 1724 yeni mezun hekim ve uzman hekimin atamasını gerçekleştirdi. Atanan hekimlerin büyük bir kısmı deprem bölgesine gönderildi, ancak birçok hekim için ne çalışacakları sağlık kurumu ne de barınacak yer bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede ciddi barınma ve altyapı sorunları yaşanıyor. Hekimler, çalışacakları yerlerin güvenli olmasını, temel ihtiyaçların karşılanmasını ve devlet hizmet yükümlülüğü sürelerinin kısalmasını talep ediyorlar. Türk Tabipleri Birliği, hekimlerin temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve ayrımcılığa uğradıklarını belirtiyor.
7 Mart 2023

İstanbul Tabip Odası, İstanbul'da kızamık hastalığından dolayı çocuk ölümleri olduğunu ve hastalıktaki artışın endişe verici boyutlara ulaştığını açıkladı. Kızamık aşısının önemi vurgulanarak, ailelerin çocuklarını aşılatmaları çağrısı yapıldı. DSÖ'nün Avrupa Bölgesi için belirlediği kızamık eliminasyon hedefine Türkiye'nin hala ulaşamadığı belirtildi. Aşı reddi ve kararsızlığının arttığı, mevzuattaki boşlukların bu durumu kolaylaştırdığı ifade edildi. İTO, Sağlık Bakanlığı'na kızamık vakaları ve alınacak önlemlerle ilgili sorular yöneltti.
13 Haziran 2023

Türkiye'de bazı hastaneler, klinikler ve ortak sağlık güvenlik birimleri (OSGB), faaliyetlerini sürdürebilmek adına hekim diplomalarını kiralıyor. Emekli veya aktif çalışan hekimlerin diplomaları aylık 3-10 bin lira arasında kiralanıyor. Bu durum, mevzuata aykırı olmasına rağmen, maliyetleri düşürmek ve yasal zorunlulukları kağıt üzerinde yerine getirmek için yapılıyor. İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu'ndan Dr. Hasan Oğan, bu durumun yasa dışı olduğunu ve Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda göz yumduğunu ifade ediyor. Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Bulut Ezer ise, diploma kiralamalarının hekim emeğini ucuzlattığını ve iş güvenliği hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü belirtiyor.
11 Nisan 2023

Türkiye'de meydana gelen deprem sonrasında hastanelerin hasar görmesi ve tıbbi malzeme ile ilaç eksikliği nedeniyle sağlık hizmetlerinde ciddi aksaklıklar yaşanmaktadır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bölgede görev yapan sağlık personeli ve ekipman sayısının arttığını belirtse de, bölgeden gelen haberler temel malzemelerde sıkıntı olduğunu gösteriyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer sağlık meslek örgütleri, sahra hastanelerinin acilen kurulması ve tıbbi malzeme ile ilaçların ulaştırılması çağrısında bulunuyor. Ambulansların akaryakıt sıkıntısı çektiği, Adana Şehir Hastanesi'nin kapasitesinin dolmak üzere olduğu ve bölgede koordinasyonun zayıf olduğu belirtiliyor.
7 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 2023’ün ilk dokuz ayında 'iyi hal belgesi' başvuru sayısının 2 bin 295’e ulaştığını belirtti ve hekim göçüne karşı hızla önlem alınması gerektiğini ifade etti. Fincancı, hekimlerin demokratik ülkelerde kendilerini rahatça ifade edebildiğini, Türkiye'de ise liyakatsiz yöneticiler tarafından yönetilen bir düzende bunun mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca, sağlıkta şiddetin ve hekimlerin teknikere dönüştürülmesinin de hekim göçünün sebepleri arasında olduğunu vurguladı.
6 Ekim 2023

Son bir yılda Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde, farklı sektörlerde çalışan binlerce işçi, yedikleri yemeklerden dolayı zehirlendi. Ankara Tabip Odası, 2023 yılı başından itibaren her ay hastanelere bu tür şikayetlerin geldiğini belirtiyor. Bu durum, özelleştirmeler, alt-işverenlik ilişkileri, maliyet hesapları ve denetimsizlik gibi faktörlerin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Kansu Yıldırım, işçilerin yediği yemeklerin sağlık ve hijyen standartları açısından sınıf mücadelesinin önemli bir parçası olduğunu vurguluyor.
10 Mart 2024

Hekimlerin tıpta uzmanlık sınavındaki (TUS) tercihleri, pediatri, acil tıp ve cerrahi branşlardan kaçışın sürdüğünü ve bu alanlarda açılan kadroların boş kaldığını gösteriyor. Dermatoloji, plastik cerrahi ve çocuk psikiyatrisi ise en çok tercih edilen uzmanlık branşları oldu. Ankara Tabip Odası'nın raporuna göre, tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılması ve TUS'un seçiciliğinin azalması, uzmanlık eğitiminin niteliğini düşürüyor. Bu durum, toplum sağlığı için ciddi kaygılara yol açıyor ve temel klinik branşların tercih edilmemesi, sağlık hizmetlerinde önemli eksikliklere neden olabilir.
14 Haziran 2024

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarında bir artış olduğu belirtiliyor. Medyada yer alan haberlere göre İstanbul'da iki çocuğun kızamıktan öldüğü iddia edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamık vakalarında artış olduğunu doğrularken, ölüm iddialarını reddetti ve artışın yurt dışından gelen vakalar ve aşı reddi kampanyalarına bağlı olduğunu ifade etti. Bakan Koca, Türkiye'de çocukların KKK-I aşı kapsayıcılığının %95'in üzerinde olduğunu ve yabancı uyruklu çocuklar için ayrı bir aşı kapsayıcılığı oranının %87 ile %92 arasında olduğunu belirtti.
19 Haziran 2023

Hekimlerin tıpta uzmanlık sınavındaki (TUS) tercihleri, pediatri, acil tıp ve cerrahi branşlardan kaçışın sürdüğünü ve bu alanlarda açılan kadroların boş kaldığını gösteriyor. Dermatoloji, plastik cerrahi ve çocuk psikiyatrisi en çok tercih edilen uzmanlık branşları oldu. Ankara Tabip Odası'nın raporuna göre, tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılması ve TUS'un seçiciliğinin azalması, uzmanlık eğitiminin niteliğini düşürüyor. Bu durum, toplum sağlığı için ciddi kaygılara yol açıyor ve temel klinik branşların tercih edilmemesi, sağlık hizmetlerinde önemli sorunlara neden olabilir.
14 Haziran 2024
İşaretlediklerim