Eskişehir'de yaşlı bakım teknikeri 25 yaşındaki Tuğçe Can, işe gitmek üzere evden çıktığı sırada apartman içerisinde bıçaklı saldırıya uğradı ve olay yerinde hayatını kaybetti. Saldırının şüphelisi ve Can'ın erkek arkadaşı olduğu belirtilen Onur K., polis tarafından düzenlenen operasyonla yakalandı. Onur K.'nin emniyetteki sorgusu devam ediyor ve Tuğçe Can'ın cesedi otopsi işlemleri için hastane morguna kaldırıldı.
12 Ocak 2023

ABD'nin Maryland eyaletine bağlı Baltimore şehrinde bir etkinlik sırasında kalabalığa ateş açılması sonucu iki kişi hayatını kaybetti, 28 kişi yaralandı. Yaralılardan dokuzu hastaneye kaldırıldı ve üçünün durumu ciddi. Saldırının gerçekleştiği etkinlik 'Brooklyn Günü' olarak adlandırılıyor. Saldırgan veya saldırganların kimliği ve saldırının nedeni hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.
2 Temmuz 2023

Çin'in Heilongjiang eyaletindeki bir okulun spor salonunun çatısı çöktü ve 11 kişi hayatını kaybetti. Çökme esnasında salonda 19 kişi bulunuyordu. İlk soruşturmada, spor salonunun inşaatı sırasında çatıda yasa dışı şekilde perlit maddesi kullanıldığı tespit edildi. Bu maddenin yağmurlar esnasında suyu emdiği ve ağırlaşarak çatının çökmesine yol açtığı bildiriliyor.
24 Temmuz 2023

İstanbul'da çay ocağı işleten ve 'Diyarbakırlı Ramazan Hoca' olarak tanınan Ramazan Pişkin, iş yerinde bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Polis ekipleri, 24 yaşındaki inşaat işçisi E.B.'yi şüpheli olarak tespit edip gözaltına aldı. Şüphelinin daha önce de çeşitli suçlardan kaydı olduğu ve cinayette kullanılan bıçağın ele geçirildiği belirtildi. Cinayet Büro Amirliği ekipleri, zanlının olay sonrası izlediği güzergahı belirleyerek operasyon düzenledi.
1 Şubat 2024

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Lyon Garı'nda bir bıçaklı saldırı gerçekleşti. Saldırı sonucunda üç kişi yaralandı ve hastaneye kaldırıldı, yaralılardan birinin durumu ağır. 32 yaşındaki saldırgan polis tarafından gözaltına alındı, ancak saldırının nedenine dair henüz bir açıklama yapılmadı.
3 Şubat 2024

Filipinler'in güneyindeki Mindanao Adası'nda bulunan Marawi kentindeki Mindanao Devlet Üniversitesi'nde pazar ayini sırasında bir patlama oldu. Patlamada dört kişi öldü, 50 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı ve bölgede güvenlik önlemleri artırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam etmektedir.
3 Aralık 2023

Panama'da, hükümetin bir Kanadalı şirketle yaptığı maden işletmeciliği anlaşmasını protesto eden çevrecilere yönelik silahlı saldırıda iki öğretmen öldürüldü. Protestocular, 20 Ekim'den bu yana anlaşmanın devlete zarar verdiği ve çevreye ciddi zararlar neden olduğu gerekçesiyle hükümeti protesto ediyorlar. Saldırgan güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Protestolar nedeniyle Panama'nın turizm, ticaret ve ekonomi alanlarında milyonlarca dolar kaybettiği belirtiliyor.
9 Kasım 2023

Brezilya'nın güneyindeki Blumenau kentinde Cantinho Bom Pastor isimli bir kreşe silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda dört çocuk hayatını kaybetti ve biri ağır olmak üzere üç çocuk yaralandı. Saldırgan, olayın ardından silahıyla birlikte polise teslim oldu. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, saldırıyı Twitter üzerinden 'canavarlık' ve 'kabul edilemez bir nefret' olarak nitelendirdi.
5 Nisan 2023

Bir adam, Britanya'nın Lincolnshire kentindeki bir kafede yerde yoga yapanları öldü sanarak polise toplu katliam ihbarında bulundu. Kafenin yöneticileri ve yoga dersi öğrencileri, beklenmedik polis baskınıyla şaşkınlığa uğradı. Lincolnshire polisi, herkesin güvende ve iyi durumda olduğunu teyit etti ve ihbarın iyi niyetle yapıldığını belirtti.
8 Eylül 2023

Filipinler'de radyo programcısı ve gazeteci Juan Jumalon, canlı yayın sırasında silahlı saldırıya uğrayarak öldürüldü. Saldırganın, Jumalon'un evine 'dinleyici' olarak girdiği ve iki el ateş ettikten sonra altın kolyesini alarak kaçtığı belirtildi. Saldırının nedeni bilinmiyor ve saldırganların kimliklerine ilişkin soruşturma devam ediyor. Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., gazetecilere yönelik saldırılara müsamaha göstermeyeceklerini ifade etti.
5 Kasım 2023

Çin'in Şanşi bölgesindeki iki işçi, 'kestirme yol açmak' amacıyla Çin Seddi'ne kepçelerle büyük hasar verdi. 38 yaşındaki bir adam ve 55 yaşındaki bir kadın, duvarın etrafından dolaşmak zorunda kalmamak için Çin Seddi'ndeki bir boşluğu kepçelerle genişletmekle suçlanıyor. İki işçi gözaltına alınırken yetkililer zararın 'geri döndürülemez türden' olduğunu belirtti. Zarar verilen kısım, Ming Hanedanı döneminde inşa edilmişti.
6 Eylül 2023

Hindistan'ın Karnataka eyaletinde 67 yaşındaki Manjunath Olekar, yılbaşı partisi sırasında yanlışlıkla 34 yaşındaki Vinay U'yu silahla vurdu. Vinay U hastaneye kaldırıldı fakat bir gün sonra öldü. Vinay U'nun ölüm haberini alan Olekar, şoka girerek yere yığıldı ve kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Hindistan'da kutlama günlerinde havaya ateş etme alışkanlığı Türkiye'deki gibi yaygın.
2 Ocak 2023

Geçen yıl ABD'de bıçaklı saldırıya uğrayarak bir gözünü kaybeden Britanyalı yazar Salman Rüşdi, dokuz ay sonra ilk kez halka açık bir etkinlikte göründü. New York'taki Amerikan Ulusal Tarih Müzesi'nde düzenlenen 2023 PEN Amerika Edebiyat Galası'nda PEN Yüzüncü Yıl Cesaret Ödülü'nü aldı. Rüşdi, galada yaptığı konuşmada kendini harika hissettiğini ve PEN Amerika ile olan uzun ilişkisini, kitap yasakları ve sansüre karşı mücadeledeki önemini vurguladı.
19 Mayıs 2023

Japonya'da her yıl Ocak ayının ikinci pazartesi günü kutlanan Reşit Olma Bayramı, gençlerin yetişkinliğe geçişini kutlamak için düzenlenir. 2018 yılında kabul edilen ve 2022'de yürürlüğe giren bir yasa ile reşit olma yaşı 20'den 18'e indirildi. Ancak bu değişiklik, 2023 yılında bazı bölgelerde geleneklerin dikkate alınarak 20 yaşında kutlanmasına, bazı yerlerde ise 18 yaşındaki gençlerin üniversite sınavlarına hazırlanmaları nedeniyle kutlamaların ertelenmesine yol açtı. Reşit olma yaşı 18 olsa da, 20 yaş altı için alkol, sigara ve kumar yasağı devam etmektedir.
9 Ocak 2023

56 yaşındaki Çinli milyoner Liang Shi, ülkesinin zorlu üniversite giriş sınavında 27. kez başarısız oldu. 1983'ten bu yana aynı sınava giren Liang, bu seferki sonucun hayal kırıklığı olduğunu ve üniversiteye gitme hayalini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğinden şüphelendiğini belirtti. Liang, 1983'te ilk denemesinde başarısız olduktan sonra farklı işlerde çalıştı ve kendi işini kurdu. 2001 yılında yaş sınırının kaldırılmasıyla tekrar sınava girmeye başladı.
27 Haziran 2023

Yüksek binalara tırmanmasıyla tanınan 30 yaşındaki Fransız fenomen Remi Lucidi, Hong Kong'daki Tregunter Tower kompleksinin 68. katından düşerek öldü. Lucidi, binaya yerel saatle 18:00 sularında geldi ve güvenlik görevlisine 40. kattaki bir arkadaşını ziyaret edeceğini söyledi. Ancak, güvenlik görevlisi Lucidi'nin söz konusu kişiyle tanışmadığını öğrendi ve onu tutuklamaya çalıştı. Lucidi, güvenlik görevlisinden kaçarak binanın tepesine çıktı ve daha sonra düştü.
31 Temmuz 2023

Bingöl'ün Bahçelievler Mahallesi'nde bir kişinin bıçaklı saldırısı sonucu iki kişi hayatını kaybetti, yedi kişi yaralandı. Olay, madde bağımlısı bir şahsın tartışma sonucunda etrafındakilere saldırmasıyla meydana geldi. Yaralılar Bingöl Devlet Hastanesi'ne sevk edildi ve olayla ilgili tahkikat başlatıldı.
24 Temmuz 2024

Almanya'nın Solingen kentinde düzenlenen festivalde bir kişi çevredekilere rastgele bıçakla saldırdı. Olayda üç kişi hayatını kaybederken, sekiz kişi yaralandı. Saldırgan kayıplara karıştı, ancak polis bir kişiyi gözaltına aldı ve saldırıyla bağlantısını araştırıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, olayda herhangi bir Türk vatandaşının zarar görmediğini açıkladı.
24 Ağustos 2024

Almanya'nın Solingen kentinde düzenlenen bir festivalde 26 yaşındaki bir saldırgan, üç kişiyi bıçaklayarak öldürdü ve sekiz kişiyi yaraladı. Saldırgan olay yerinden kaçtıktan sonra teslim oldu. IŞİD, saldırıyı üstlendi ve saldırganın Filistin'deki ve diğer yerlerdeki Müslümanların intikamını almak için bu eylemi gerçekleştirdiğini belirtti. Saldırganın daha önce sığınma başvurusunda bulunmuş bir Suriyeli olduğu açıklandı. Ayrıca, saldırıyı bildiği halde ihbar etmeyen 15 yaşındaki bir çocuk da tutuklandı.
25 Ağustos 2024

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Solingen kentinde düzenlenen bir festivalde bir kişi çevresindekilere rastgele bıçakla saldırdı. Olayda en az üç kişi hayatını kaybetti, altısı ağır yedi kişi yaralandı. Polis, halktan şehir merkezini terk etmelerini istedi ve saldırganın kaçtığını belirtti. Saldırının, şehrin 650'inci yılı şerefine düzenlenen festivalde gerçekleştiği açıklandı.
24 Ağustos 2024
İşaretlediklerim