Özgür Gürbüz, Marmaris'teki Sinpaş inşaatının tatil yörelerindeki inşaat yasağına rağmen devam ettiğini ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne ait bir yolun işgal edildiğini belirtiyor. Ayrıca, Bodrum'da Limak Holding'in çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı alarak 214 odalı bir otel inşaatına başladığını vurguluyor. Gürbüz, Aydın'daki Latmos Dağları'nda ve Manisa'nın Gördes ilçesinde de benzer çevre tahribatlarının yaşandığını ifade ediyor. Yazıda, devletin çevre koruma görevini yerine getirmediği ve halkın bu duruma karşı mücadele ettiği anlatılıyor.
23 Mayıs 2024

Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönemde, bakanlığının ve bağlı kuruluşu TOKİ'nin desteklediği bir projeden 500 bin dolar borçla daire satın almış. Bakanlık, projenin gerçekleşmesi için gerekli imar değişikliklerini ve 'ÇED gerekli değildir' kararını vererek projenin önündeki engelleri kaldırmış. Bu durum, yazar Deniz Zeyrek tarafından eleştirilmiş ve Türkiye'deki etik standartlar ile Avrupa'daki durum arasındaki farklara dikkat çekilmiştir.
23 Mart 2024

İçişleri Bakanlığı'nın ihbarı üzerine, Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde gerçekleştirilen bir ihale ile ilgili olarak 'ihaleye fesat karıştırma' suçlamasıyla dava açıldı. İmamoğlu daha önce kamu görevlisine hakaretten ceza almış ve siyasi yasak süreci başlamıştı. İçişleri Bakanlığı'nın incelemesi sonucu hazırlanan rapor üzerine Büyükçekmece Başsavcılığı soruşturma izni istedi ve Danıştay izni onayladı. Savcılık, İmamoğlu dahil yedi isim hakkında üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası talep etti ve 53. Madde uygulanmasını istedi. Dava 15 Haziran 2023'te görülecek.
11 Ocak 2023

Muğla 1'inci İdare Mahkemesi, Bodrum Cennet Koyu'nda Cengiz İnşaat tarafından yapılması planlanan turistik tesis için verilen yapı ruhsatının iptal edilmesine yönelik kararın yürütmesini durdurdu. Mahkeme, taşınmazın gerçek maliki olan Hazine'nin tapu iptal davası açmamasını gerekçe göstererek kararı verdi. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Eş Sözcüsü Mir Bahattin Demir, Hazine'nin ve belediyenin harekete geçmesi gerektiğini belirtti ve aksi takdirde vatandaşlar olarak dava açacaklarını ifade etti. Daha önce Bodrum Belediyesi, bölge halkının tepkisi üzerine ruhsatı iptal etmişti.
16 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde gerçekleşen bir ihaleyle ilgili olarak 'ihaleye fesat karıştırma' suçlamasıyla açılan yeni dava hakkında konuştu. İmamoğlu, bu dosyanın yıllar önce incelendiğini ve Danıştay tarafından sorun görülmediğini belirtti. İmamoğlu, ihale işlemlerinde kendi imzasının olmadığını ve İçişleri Bakanlığı ile Danıştay'ın kendisi hakkında herhangi bir suçlama yapmadığını ifade etti. Ayrıca, iki yıldır savcılıkta bekleyen dosyanın birden dava haline geldiğini ve bu durumun planlı kötülükler olarak değerlendirildiğini söyledi.
11 Ocak 2023

Edirne Valisi Yunus Sezer, Keşan ve Enez bölgelerinde yaptığı incelemeler sonucunda, kentteki muhtarlara tarım arazilerini koruma amacıyla 'tiny house' ve kaçak yapılara izin verilmeyeceğini belirten bir genelge gönderdiklerini duyurdu. Sezer, bu tür yapıların bölgede giderek yaygınlaştığını ve hukuki olmadığını vurgulayarak, bu hafta 40 adet yapıyı kaldırdıklarını belirtti. Vali, bölgenin turizm potansiyeline de değinerek, sağlıksız yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2024

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin açtığı dava sonucunda, İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi, üniversitenin Güney Kampüsü ve çevresinin koruma statüsünün düşürülmesini öngören kararı reddetti. Mahkeme, bu kararın hem kampüs bütünlüğünü hem de Boğaziçi sisteminin doğal bütünlüğünü olumsuz etkileyeceğine hükmetti. Daha önce yapılan değişiklikle koruma altındaki arazi iki bölüme ayrılmış ve koruma dereceleri düşürülmüştü. Mahkeme, alanda özellikle mezar yerleri ile ilgili bilgi eksikliği bulunduğunu ve envanter çalışması yapılmasının gerekli olduğunu belirtti. Karar oybirliğiyle alındı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın itiraz için otuz gün süresi bulunuyor.
2 Mayıs 2023

İstanbul 6'ncı İdare Mahkemesi, Validebağ Korusu'nda uygulanması planlanan imar planları ve 'millet bahçesi' projesini iptal etti. Mahkeme, projelerin korunması gereken alanın tahribatına neden olacağını ve şehircilik ilkeleri ile kamu yararına uymadığını belirtti. Ayrıca, millet bahçesi peyzaj projesinin uygulanması durumunda korunun ekolojik zenginliğini kaybedeceğini ve 'millet bahçesi', 'park' kategorisine indirgeneceğini vurguladı. Bu gerekçelerle mahkeme, söz konusu plan ve projeleri oy birliğiyle iptal etti.
5 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü belediye başkanıyken 'ihaleye fesat karıştırdığı' iddiasıyla yargılanmaya başladı. İddianamede İmamoğlu dahil yedi kişi için üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Duruşmada gazetecilerin salona alınmaması tepki çekti ve sonrasında sadece basın kartı olan gazetecilere izin verildi. Mahkeme, İmamoğlu'nun bir sonraki duruşmada hazır edilmesine ve Beylikdüzü belediyesine kamu zararı olup olmadığının sorulmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 30 Kasım'da yapılacak.
15 Haziran 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB'de çalışan bazı kişilerin terör örgütü irtibatı olduğu iddialarına karşılık, Soylu'nun bu kişileri işten çıkarma yetkisini kullanmadığını ve görev suçu işlediğini belirtti. İmamoğlu, Soylu'nun benzer yetkileri farklı belediyelerde kullandığını ve bu durumu belgelerle kanıtladığını ifade etti. Ayrıca, geçmiş dönemlerde İBB'de işe alınan bazı kişilerin terör bağlantılı olduğunu ve bu durumun İmamoğlu döneminde değil, önceki dönemlerde de yaşandığını söyledi. İmamoğlu, Soylu ve diğer yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.
4 Ocak 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul'un Kuruçeşme açıklarındaki Galatasaray Adası'yla ilgili imar planı değişikliği yaptı. Yeni planlarla adanın Anadolu yakasına bakan kısmında denize yeni bir parsel açıldı ve taşınmaz niteliğini 'taş volisi' olarak tapu kaydına işledi. Hidrobiyolog M. Levent Artüz, bu durumun Boğaziçi'nde Gır-Gır ile avcılığı yasak olan türlerin avcılığının yolunu açabileceğini belirtti. Ayrıca, bu durumun palamut, lüfer gibi balıkların soyunu kurutma anlamına gelebileceğini ifade etti.
26 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı incelemelere göre, İstanbul'da her an yıkılabilecek 200 bin bina bulunuyor. KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, yapılan hızlı tarama testleri sonucunda 35 bin binanın incelendiğini ve bunlardan 1556'sının dokunulduğunda yıkılacak kalitede olduğunu belirtti. İlçe belediyeleri ile işbirliği yapılarak tüm yapı stoğunun envanterinin çıkarılması hedefleniyor.
20 Ağustos 2024

Muğla'nın Milas ilçesindeki İkizköy sakinleri, Işıkdere mevkiindeki kömür madeni projesi için yapılan çalışmaların 4 bin yıllık tarihi eserleri yok ettiğini iddia ederek YK Enerji hakkında suç duyurusunda bulundu. İkizköy halkı, daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Muğla 3. İdare Mahkemesine başvurmuş, ancak herhangi bir yanıt alamamıştı. Avukat İsmail Hakkı Atal, yasaların ve uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğini belirtti. Yargı süreci devam ederken, şirketin arkeolojik bölgeyi kepçelerle kazdığı ve İkizköylülerin bu durumu jandarmaya ve savcılığa taşıdığı bildirildi.
7 Ocak 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da olası bir depremin büyük bir tehlike oluşturduğunu belirterek, şehrin deprem tehlikesiyle yaşadığını söyledi. Kurum, İstanbul'daki sağlıksız konutların acilen dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı ve 'Yarısı Bizden' projesi kapsamında yeni başvuru döneminin başladığını duyurdu. Ayrıca, vatandaşların talepleri doğrultusunda projelerde iyileştirmeler yapılacağını ve inşaat süreçlerinin hızlandırılacağını ifade etti.
8 Ağustos 2024

İstanbul'da bir apartmanın bodrum katında çekilen video, binaların deprem güvenliği konusundaki endişeleri artırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, İstanbulluların binalarının deprem güvenliğini merak ettiğini ve binlerce başvuru aldıklarını belirtti. İBB'nin üç yıldır yaptığı hızlı tarama sonucunda 107 bin 36 binayı ziyaret ettiği, ancak 29 bin 287 bina sahibinin incelemeye izin verdiği açıklandı. Yazar, yaşadığı binanın durumunun kötü olduğunu ve yeni bir ev arayışına girdiğini, ancak yüksek kira bedelleri ve çürük binaların çokluğu nedeniyle zorlandığını anlatıyor. Ayrıca, İstanbul'daki çürük binaları ifşa etmek amacıyla 'İstanbul'un Çürük Evleri' isimli bir Twitter hesabının oluşturulduğu bilgisi veriliyor.
6 Mart 2023

Cengiz İnşaat, Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan ve koruma altındaki Cennet Koy'da inşaat çalışmalarına devam ediyor. Bölge halkı ve Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), CHP'li Bodrum Belediyesi'nin ruhsat vermesine ve ÇED sürecinin tamamlanmadan başlayan inşaat faaliyetlerine tepki gösteriyor. Arazinin özelleştirilmesi Danıştay tarafından iki kez iptal edilmiş, ancak bu kararlar uygulanmamış. Ayrıca bölgede Bizans dönemine ait tarihi kalıntıların da zarar gördüğü belirtiliyor.
2 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, metro ve metrobüslere yönelik artan sabotajları ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık'ın 'örgüte yardım' suçlamasıyla yargılanmasını eleştirdi. İmamoğlu, bu olayların yaklaşan seçimlerin bir ön habercisi olduğunu belirtti. Saltık, DİAYDER üyelerine yardım kartı dağıtması nedeniyle yargılandığı davada 'kastının yokluğu' gerekçesiyle beraat etti.
22 Eylül 2023

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kaçak yapıların yıkılacağını ve kimsenin af beklememesi gerektiğini belirtti. Muğla'da Bodrum, Fethiye, Marmaris gibi ilçelerde toplamda binlerce kaçak yapı tespit edildi. Başkan Aras, devletle iş birliği içinde çalışacaklarını ve muhalefet belediyesi olmayacaklarını vurguladı. Kaçak yapıların yıkımı için kararlılık ifade edildi.
3 Haziran 2024

Amasya'nın Taşova ilçesi Çambükü köyünde tarım arazisine yapılması planlanan organize sanayi bölgesi (OSB) projesi, Samsun Bölge İdare Mahkemesi tarafından 'hukuka aykırı' bulunarak yürütmesi durduruldu. Mahkeme, projenin başlaması durumunda telafisi güç zararların doğacağını belirtti. Köylüler ve muhtar, projeye karşı çıkarken, muhtarın görevden alınması ve yerine kayyım atanması gibi olaylar yaşandı. Bilirkişi raporu da OSB inşasına karşı çıkarken, mülki amirler yargı sürecini ve raporu göz ardı etmişti.
2 Şubat 2023

İstanbul Başsavcılığı, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntüleriyle ilgili soruşturma başlattı. Savcılık, usulsüz toplanan paralarla satın alındığı öne sürülen taşınmazın hazine adına tapuya tescil edilmesini ve paraların hazineye aktarılmasını talep etti. Görüntülerdeki paraların, SEAS Besicilik şirketi yetkilisi Ali Rıza Braka tarafından Sarıyer ilçesindeki 14 taşınmazın CHP’ye satılması sırasında kullanıldığı tespit edildi. Soruşturma kapsamında bazı CHP yetkililerinin ifadeleri alındı.
11 Ağustos 2024
İşaretlediklerim