Yaklaşık yedi ay süren düşüş trendinin ardından, ikinci el araç fiyatları şubat ayında yüzde 3 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, faiz oranlarının düşük olması nedeniyle insanlar yatırım amacıyla sıfır otomobillere yönelmiş, bu da ikinci el piyasasında spekülatif hareketlere yol açmıştı. Genel seçimler sonrası faiz oranlarının artırılması ve Ticaret Bakanlığı'nın getirdiği altı ay ve 6 bin km sınırlaması ile ikinci el araç fiyatları normal seviyelere dönmeye başladı. Ancak, makroekonomik faktörlerin etkisiyle kısa vadede fiyatlarda daha fazla artış bekleniyor.
16 Mart 2024

Türkiye'nin beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) primleri, yani kredi risk primleri, seçim sonuçlarının ardından artış gösterdi. Geçtiğimiz hafta 500 baz puanın altına gerileyen CDS primleri, seçimler sonrasında 494'ten 704'e yükseldi. Ekonomist Hakan Kara, bu durumun Türkiye'nin iflas olasılığının yaklaşık yüzde 20'den yüzde 30'a çıktığını ifade etti.
22 Mayıs 2023

Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Buna göre, TL mevduat faizleri son iki haftada 6 puandan fazla düşüş kaydetti. Bankacılık sektörünün toplam mevduatı 24 Mayıs ile biten haftada 147 milyar 854 milyon 672 bin lira artışla 16 trilyon 634 milyar 353 milyon 549 bin liraya yükseldi. İhtiyaç ve ticari kredi faizlerinde de düşüşler gözlemlendi.
30 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim öncesi emeklilerin maaş artışı beklentilerine temmuz ayını işaret ederek yanıt verdi. Erdoğan, yüksek enflasyon ortamında yapılan artışların yeterli olmadığını kabul ederek, emeklilerin yaşadığı hayat pahalılığını gündeme getirdi. Yılbaşında emekli maaşları ve bayram ikramiyelerinde yüzde 50 oranında artış yapıldığını, ayrıca emeklilere özel 5 bin lira mahsus ödeme ve banka promosyonlarında artış sağlandığını belirtti. Temmuz ayında emekli maaşlarının yeniden değerlendirileceğini duyurdu.
28 Mart 2024

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, hükümetin sıfır otomobiller için yaptığı matrah düzenlemesinin etkisinin sona erdiğini ve otomobil fiyatlarında artış beklediğini ifade etti. Kasım ayında getirilen düzenleme, satılan araçların yaklaşık yüzde 30'unu etkileyerek ÖTV dilimlerini değiştirmiş ve fiyatları düşürmüştü. Ancak Şahin, bu önlemlerin etkisinin kısa sürdüğünü ve fiyatların daha da artacağını, çip krizinin de 2023'te devam edeceğini belirtti.
12 Ocak 2023

Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Buna göre, bankacılık sektörünün toplam mevduatı 17 Mayıs ile biten haftada 374 milyar 683 milyon 259 bin lira artışla 16 trilyon 486 milyar 498 milyon 877 bin liraya yükseldi. Aynı dönemde, 1-3 aylık mevduat faiz oranı yüzde 68,2'den yüzde 63,7'ye geriledi. Bu düşüş, mevduat faizlerinde hızlı bir gerileme olarak kaydedildi.
23 Mayıs 2024

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin verilerine göre, 2024 Nisan ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,3 azalarak 75 bin 919 adet olarak gerçekleşti. Bu düşüşte, yüksek kredi faizleri, yüksek mevduat faizi, ihtiyaçların ertelenmesi ve yüksek enflasyon nedeniyle artan geçim sıkıntısı etkili oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun mayıs ayında yüzde 75-76 seviyesine ulaşacağını ve yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 36'dan 38'e çıkarıldığını belirtti.
12 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, herhangi bir ürün almadan vergi ödeme sistemini tanıttı. Bu yeni sistemde, vergi kelimesi yerine 'Zorunlu Afet Sigortası' ifadesi kullanılıyor. Sigorta kapsamında sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını gibi afetler yer alıyor. Bu sigortayı yaptırmayanlara ceza uygulanacak.
8 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısının ardından yaptığı açıklamada, temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacağını bildirdi. Bu açıklama, seçimlerin yaklaşması ve iktidarın kamuoyu araştırmalarında güç kaybettiği bir dönemde geldi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ise daha önce enflasyon düşüş eğilimi devam ederse asgari ücrette yeniden değerlendirme yapılmasına gerek olmayabileceğini ifade etmişti.
29 Mart 2023

2023 yılında EYT düzenlemesi ile 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar emekli olabildi, ancak 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar da kademeli emeklilik düzenlemesi talep ediyor. Bu kişiler, yaş şartının işe giriş tarihine göre yeniden düzenlenmesini ve 58-60 yaş şartının kaldırılmasını istiyor. Ancak, EYT düzenlemesinin sosyal güvenlik sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve yeni bir düzenlemenin maliyeti nedeniyle zor görünüyor. Noyan Doğan, mevcut sosyal ve ekonomik koşullar altında kademeli emekliliğin gündeme gelmesinin neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor.
10 Nisan 2024

Hükümetin memur ve memur emeklisi için önerdiği zam teklifi, resmi enflasyon beklentisinin altında kaldığı için sendikaların tepkisini çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın açıkladığı yeni teklife göre, 2024 ve 2025 yıllarında belirli oranlarda zam önerildi. Ancak bu teklif, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldı. Sendikalar, teklifin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
18 Ağustos 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarı, Nisan 2024'te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,3 oranında daralarak 75 bin 919 adete düştü. Bu, Ağustos 2022'den bu yana yaşanan ilk yıllık daralma olarak kaydedildi. Otomobil satışları yüzde 20,61 azalırken, hafif ticari araç pazarı yüzde 28,6 azaldı. Ancak, 2024 Ocak-Nisan dönemi genelinde otomobil ve hafif ticari araç pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 artış gösterdi.
3 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan bir tebliğ ile kamu muhasebatında uygulanacak kanuni ve temerrüt faiz oranları yeniden belirlendi. 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı ve temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde ise yüzde 16,75 olarak uygulanacak. Tebliğ, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe girdi.
22 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT canlı yayınında yaptığı açıklamada, KDV, gelir vergisi ve kurumlar vergisi genel oranlarında bir artış olmayacağını belirtti. Ayrıca, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) de bir düzenleme yapılmayacağını ifade etti. Şimşek, Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenen vizyonun uygulanacağını ve vergi istisnalarının gözden geçirileceğini söyledi.
4 Mart 2024

Kur Korumalı Mevduat (KKM) gideri, Temmuz 2023'te aylık bazda zirveye ulaşarak 34,5 milyar lira oldu. Bu durum, yılın ilk yedi ayında toplam KKM giderinin 59,5 milyar liraya yükselmesine neden oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, KKM'nin toplam büyüklüğü 4 Ağustos haftası itibariyle 3,28 trilyon lira oldu. KKM'nin merkezi bütçeye maliyeti geçen yıl 92,5 milyar lira olmuştu.
15 Ağustos 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekli bayram ikramiyesinin yüzde 82 oranında artırılarak 2 bin TL'ye yükseltildiğini açıkladı. Bu düzenleme ile EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) kapsamında emekli olacaklar da dahil olmak üzere toplamda 15,6 milyon emeklinin yararlanacağı belirtildi. Türkiye'de 1999 yılında yapılan yasal düzenleme ile emeklilik yaşının kadınlarda 58'e, erkeklerde 60'a çıkarılması sonucu yaş sınırına takılanlar EYT'li veya EYT mağduru olarak adlandırılmıştı.
25 Mart 2023

Son bir buçuk yılda otomobiller, altın ve döviz yatırımlarına göre daha fazla değer kazandı. VavaCars'ın Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli'ye göre, çip krizi ve yükselen enflasyon nedeniyle sıfır araç bulunamaması ve ikinci el araçlara olan talebin artması, otomobillere olan yatırımın popülerliğini artırdı. Ocak 2022'den Mayıs 2023'e kadar ikinci el otomobiller ortalama yüzde 87 değer kazanırken, bu oran altında yüzde 58, dövizde ise yüzde 43 olarak gerçekleşti.
3 Haziran 2023

Nedim Türkmen, kayıt dışı istihdamın sosyal güvenlik ve vergi sistemi için büyük bir sorun olduğunu belirtiyor. Kayıt dışı çalıştırılanlar, sigorta primi ve Gelir Vergisi gibi ödemelerden mahrum kalıyor ve bu durum haksız rekabete yol açıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2023 yılı Faaliyet Raporu'na göre, kayıt dışı istihdam oranı %25.42'ye düşürülmüş. Kurum, eksik ücret bildirimiyle mücadele etmek için çeşitli bilgilendirme faaliyetleri yürütmüş.
8 Nisan 2024

TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı Ahmet Nedim Erdem, araçların trafik ve kasko sigortası kapsamında hazırlanan ekspertiz raporlarına artık e-Devlet üzerinden ulaşılabileceğini açıkladı. Bu yeni uygulama sayesinde eksper ofislerindeki yoğunluğun azaltılması hedefleniyor. Kullanıcılar, e-Devlet platformu üzerinden sigorta raporlarını kolayca görüntüleyebilecekler.
24 Temmuz 2024

Şubat 2024 itibarıyla, finansal yatırım araçları arasında BİST 100 endeksi yıllık bazda en yüksek reel getiriyi %9,71 ile sağladı. Bu oran, Ocak 2024'te %7,75 eksideyken, bir ay içinde 17,46 puanlık bir artış gösterdi. Bu artışın ekonominin kırılgan yapısı ve sermaye piyasasının spekülatif özellikleri nedeniyle olduğu belirtiliyor. Diğer yandan, yıllık mevduat faizi reel olarak %31,46 kayıp getirdi, bu durum TL'den kaçışı ve enflasyonun devamını tetikleyen bir faktör olarak görülüyor.
10 Mart 2024
İşaretlediklerim