Fransa'da polis memurunun 'dur' ihtarına uymayan bir araca ateş açması sonucu 17 yaşındaki Nael M. isimli sürücünün ölümü üzerine başlayan protestolar devam ediyor. Nael M.'nin anısına düzenlenen eylemlerde polis ile protestocular arasında çatışmalar yaşanıyor ve emniyet güçleri biber gazı kullanıyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, ortalama yaşı 17 olan 1300'den fazla kişi gözaltına alındı ve 45 bin polis görevlendirildi. Ayrıca, Fransa'da bazı şehirlerde toplu taşıma seferleri yeni bir emre kadar iptal edildi.
1 Temmuz 2023

Mersin'in Yenişehir ilçesinde 22 yaşındaki bir kadın çalışanı maket bıçağı ile tehdit ederek cinsel saldırıda bulunan 29 yaşındaki O.A., 13 yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Mersin 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanık, 'cinsel saldırı' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından suçlu bulundu. Sanığın cezası, maket bıçağının 'silah' olarak değerlendirilmesiyle artırıldı. Ancak sanık, mahkeme kararına rağmen tutuksuz yargılandığı için ve 'mevcut halinin devamına' karar verildiği için cezaevine girmeyecek.
13 Temmuz 2023

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören reformuna karşı düzenlenen gösterilerde 201 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 175 polisin yaralandığını açıkladı. 16 Mart'ta başlayan ve ülke genelinde devam eden gösterilerde şiddet olayları yaşanıyor ve şimdiye kadar 1000'den fazla kişi gözaltına alındı. Daha önceki dokuz gösteride milyonlarca kişi protesto için sokaklara döküldü.
29 Mart 2023

Fransa'nın Marsilya kentinde, Nael M. isimli gencin polis tarafından öldürülmesi sonrası düzenlenen protestoda şiddet uyguladıkları iddiasıyla yedi polis gözaltına alındı. Şiddete maruz kalan Hedi isimli genç sekiz günlük iş göremezlik raporu aldı ve ifadesinde polislerin kendisini dövdüğünü belirtti. Hedi, olay sonrası komaya girmiş ve birkaç saat sonra uyanmıştı. Nael'in ölümüne tepki olarak Fransa genelinde çeşitli protestolar düzenlenmişti.
19 Temmuz 2023

Arnavutköy’de 40 yaşındaki Harun G, boşanma aşamasında olduğu 35 yaşındaki eşi Serpil G’yi sokakta silahla vurarak öldürdü. Olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri, Harun G'yi teslim ol çağrılarının ardından gözaltına aldı. Harun G, ifadesinde eşinin çocuklara bakmak istemediğini söylemesi üzerine tartıştıklarını ve bu tartışmanın cinayete sebep olduğunu ileri sürdü.
10 Ağustos 2024

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, iki yaşındaki N.Ö. isimli çocuğa cinsel saldırıda bulunan 25 yaşındaki F.S., çocuğun annesi ve sekiz yaşındaki kızı marketteyken evde gerçekleştirdiği saldırı sonucu tutuklandı. Çocuk hastaneye kaldırıldı ve cinsel saldırıya uğradığı tespit edildi. Şüpheli F.S., 'çocuğa nitelikli cinsel istismar' ve 'kendini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürmeye teşebbüs' suçlarından mahkemece tutuklanırken, anne M.Ö. ve olayla bağlantılı olduğu düşünülen M.G.'nin emniyetteki işlemleri sürüyor. Sekiz yaşındaki kız çocuğu devlet korumasına alınırken, iki yaşındaki N.Ö. yoğun bakımda tedavi altında. F.S.'nin çocuğun dayısı olduğu iddiası yalanlanarak akrabalık bağının olmadığı belirlendi.
20 Mayıs 2023

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde iki yaşındaki Nisanur Ö., Furkan Sevinç tarafından cinsel saldırıya uğrayıp dövüldükten sonra hayatını kaybetti. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada, suçunu itiraf eden Sevinç'in yanı sıra annesi M.Ö. dahil dört kişi tutuklandı. İki diğer şüphelinin ise emniyetteki işlemleri devam ediyor.
22 Mayıs 2023

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde Nazım Ö., boşanma aşamasında olduğu eşi Dilek Ö. ile yaşanan tartışma sonucu pompalı tüfekle eşine ateş açarak onu öldürdü. Olayın ardından çevredekilerin ihbarı üzerine polis ve sağlık ekipleri olay yerine geldi. Sağlık ekipleri Dilek Ö.'nün öldüğünü tespit etti ve kaçan zanlı polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı.
18 Mayıs 2023

Londra Metropolitan Polis Teşkilatı'ndan David Carrick, kadınlara yönelik en az 49 cinsel taciz suçu işlediğini itiraf etti. Carrick, 2003 ve 2020 yılları arasında 17 yıllık sürede işlediği suçların çoğunu Hertfordshire bölgesinde gerçekleştirdi. Kurbanlarından bazılarıyla çevrimiçi çöpçatanlık uygulamaları aracılığıyla tanışan Carrick, görevini onların güvenini kazanmak için kullandı. Carrick'in itirafları sonrasında maaşı kesildi ve görevi kötüye kullanma süreci başlatıldı, cezası 6 Şubat'ta açıklanacak.
17 Ocak 2023

Anadolu Başsavcılığı, Dilan Polat hakkında yürütülen soruşturmayı tamamlayarak, örgüt kurma, malvarlığı aklama ve yasadışı bahis suçlarından 27 yıl hapis cezası talep etti. İstanbul merkezli altı ilde düzenlenen operasyonlarda Dilan Polat ve eşi Engin Polat dahil 24 kişi gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamında, Polat çiftinin şirketlerinde yapılan aramalarda sahte fatura kesilerek 200 milyon lira para girişi sağlandığı tespit edildi. Ayrıca, sosyal medya fenomeni olan bazı kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi.
3 Temmuz 2024

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde yaşayan Ö.D., henüz belirlenemeyen bir nedenle tartıştığı eşi S.D.'yi silahla öldürdü. Olayın ardından Ö.D., aynı silahla intihar girişiminde bulundu. Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar, Kızıltepe Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. S.D., yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Ö.D.'nin durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.
2 Ekim 2023

Adana'nın Seyhan ilçesinde bisikletiyle uyuşturucu satarken yakalanan D.A, 16,5 yıl hapis ve 33 bin lira para cezasına çarptırıldı. Savcı, sanığın bisikletinin gövde kısmına gizlediği sentetik uyuşturucuyu iki kişiye satarken yakalandığını belirtti. Sanığın ikametinde yapılan aramada uyuşturucu paketleme malzemeleri ve hassas terazinin de ele geçirilmesi dikkate alınarak, 'uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama' suçundan cezalandırılması istendi. Mahkeme, sanığın savunmasına rağmen cezayı onayladı.
23 Temmuz 2024

Ankara'da yaşayan bir kadın, kocasına kilolu olduğu gerekçesiyle küçük düşürücü ifadeler kullanmak ve duygusal şiddet uygulamakla suçlandı. 2019'da başlayan boşanma sürecinde, kadın kocasının kendisine duygusal şiddet uyguladığını iddia etti ancak mahkeme kadını haksız buldu. Ankara 7'nci Aile Mahkemesi, kadının kocasına yönelik davranışlarını kusurlu bulduğu için onu 5 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti. İstinaf ve Yargıtay kararı onayladı.
27 Nisan 2024

Antalya'da kızına cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan bir baba, 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mağdur, 11 yaşından itibaren üç yıl boyunca babasının cinsel istismarına maruz kaldığını belirtti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı, sanığın en üst hadden cezalandırılmasını talep etti. Sanığın geçmişte de eski eşine ve baldızına cinsel istismarda bulunduğu ve hapis cezası aldığı belirtildi.
14 Eylül 2023

Fransa'da, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a 'insanlığa karşı suç ve savaş suçuna iştirak' gerekçesiyle tutuklama emri çıkarıldı. Suçlamalar, 2013 yılında Doğu Guta'da gerçekleşen ve 1400 sivilin ölümüyle sonuçlanan kimyasal saldırıyla ilgili. Ayrıca Esad'ın kardeşi ve iki general için de tutuklama talep edildi. Soruşturma, Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi, Açık Toplum Adalet Girişimi ve Suriye Arşivi'nin şikayeti üzerine 2021'de başlatılmıştı.
15 Kasım 2023

İzmir'de Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde dört öğrencisini taciz etmekten suçlu bulunan öğretim üyesi Z.E.B.'ye 10 yıl hapis cezası verildi. Rektörlük, basında yer alan haberlerin ardından 1 Ekim 2020'de soruşturma başlatmıştı. İzmir 34’ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanık suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme, sanığın dört öğrenciye karşı 'sarkıntılık boyutunda cinsel saldırı' suçunu işlediğine karar verdi ve her mağdur için ayrı ayrı iki yıl altı ay hapis cezası verdi.
22 Temmuz 2024

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 64'e yükseltmeyi öngören reformuna karşı sendikaların çağrısıyla ülke genelinde 1 milyonu aşkın kişi tarafından protesto gösterileri yapıldı. Göstericiler, mecliste oylama yapılmadan kabul edilen reformun iptalini talep etti. Gösteriler sırasında Dijon, Rennes ve Rouen'de polis ile göstericiler arasında gerginlik yaşanırken, Paris'te çöp bidonları ateşe verildi ve otobüs durakları tahrip edildi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gösterilerde 172 kişinin gözaltına alındığını ve 149 güvenlik görevlisinin yaralandığını açıkladı.
24 Mart 2023

Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Fransa’nın başkenti Paris’te özel jetinden inerken gözaltına alındı. Fransız makamları, Telegram’ın uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı suçlar ve dolandırıcılık için kullanıldığını ve Durov’un bu suçların ortağı haline geldiğini düşünüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Batılı sivil toplum örgütlerinin bu duruma nasıl tepki vereceğini sorguladı. Telegram, kullanıcılar arasındaki şifreli konuşma hizmetiyle gizlilik sağladığını ve hükümetlerle mesaj paylaşımı yapmadığını savunuyor.
25 Ağustos 2024

Britanya'da Eleanor Williams isimli 22 yaşındaki bir kadın, sosyal medyada paylaştığı ve geniş çapta yayılan bir açıklamada, üç Pakistanlı tarafından dövüldüğünü, istismar edildiğini ve fuhuşa zorlandığını iddia etti. Ancak polis soruşturması sonucunda iddialarının yalan olduğu ve kendisine zarar verdiği anlaşıldı. Williams, adaleti yanıltmaktan suçlu bulunarak 8,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suçlanan Pakistan asıllı işadamı Mohamed Ramzan ve diğer Pakistanlılar, yaşadıkları mağduriyet nedeniyle zor zamanlar geçirdiklerini ifade ettiler.
15 Mart 2023

Üst düzey polis memuru David Carrick, 24'ü tecavüz olmak üzere toplam 49 suçlamayı kabul ederek müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 2003 ve 2020 yılları arasında işlediği suçlar, çoğunlukla Hertfordshire bölgesinde gerçekleşti. Carrick, kurbanlarını korkutmak için polis görevini kötüye kullandığını itiraf etti ve bazı kurbanlarla çevrimiçi çöpçatanlık uygulamaları üzerinden tanıştı.
7 Şubat 2023
İşaretlediklerim