25. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri, İstanbul Mustafa Kemal Merkezi Attila İlhan Sahnesi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Tiyatro Onur Ödülü Göksel Kortay'a, Sinema Onur Ödülü ise Şener Şen'e takdim edildi. Kerem Alışık, ödüllerin her yıl devam edeceğini belirtti. Gecede birçok oyuncu ve tiyatro grubu çeşitli kategorilerde ödüller aldı.
5 Haziran 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 52. İstanbul Müzik Festivali, 21 Mayıs - 12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde, Budapeşte Festival Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Tekfen Filarmoni Orkestrası gibi prestijli orkestralar ve Maria João Pires, Khatia Buniatishvili gibi ünlü solistler sahne alacak. Bu yılın teması 'Kökler' olup, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 100. yılına odaklanacak. Festivalde ayrıca, Cem Mansur'a Onur Ödülü ve Steve Reich'a Yaşam Boyu Başarı Ödülü verilecek.
18 Mayıs 2024

Fatih Akın’ın 2005 yılında çektiği ‘İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek’ belgesel filmi, restore edilmiş kopyasıyla 5 Temmuz’dan itibaren MUBI platformunda izleyicilerle buluşacak. Belgesel, İstanbul'da farklı kitlelere müzik yapan bir grup müzisyenin hikâyesini anlatıyor ve Baba Zula, Siya Siyabend, Ceza, Müzeyyen Senar, Aynur Doğan, Sezen Aksu gibi birçok ünlü müzisyeni içeriyor. MUBI, filmin 4K kalitesinde yenilenen versiyonunu sunacak.
12 Haziran 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ekibi, 52’nci İstanbul Müzik Festivali'nde öne çıkan beş konseri Diken okurları için seçti. Festival, 21 Mayıs'ta başlayıp 12 Haziran'a kadar sürecek ve İstanbul'un çeşitli mekanlarında 25 konser sunacak. Önerilen konserler arasında Maria João Pires, Khatia Buniatişivili, Borusan Filarmoni Orkestrası, Budapeşte Festival Orkestrası ve Tekfen Filarmoni Orkestrası yer alıyor. Festivalin bu yılki teması 'Kökler' olarak belirlendi.
25 Mayıs 2024

İstanbul Modern, dijital kültüre odaklanan ve deneysel bakış açılarıyla yenilikçi üretimler sergileyen sanatçıları bir araya getiren 'Zamansız Meraklar' sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Ağustos'a kadar ziyaret edilebilecek ve küratörlüğünü Ümit Mesci ile Nilay Dursun yapıyor. Sergide, 16 sanatçı, sanatçı ikilisi ve sanatçı kolektifinin ödüllü projeleri yer alıyor. Ayrıca, sergi Nescafé sponsorluğunda genç sanatçılara destek olmayı amaçlıyor ve yedi sanatçıya ait sekiz yeni çalışma ilk kez izleyiciyle buluşuyor.
15 Şubat 2024

Yedinci Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali, 29 Haziran ile 13 Temmuz arasında Efes Antik Tiyatro'da gerçekleştirilecek. Festivalde iki opera, iki bale, iki müzikal ve bir çocuk operası sahnelenecek. İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği 'Kuğu Gölü' balesiyle başlayacak olan festivalde, Berlin Devlet Balesi baş dansçıları Lana Salenko ve Marian Walter da yer alacak. Festival, Mikis Theodorakis’in müziklerine yer veren 'Zorba' balesiyle sona erecek.
25 Haziran 2024

İzlandalı-Danimarkalı sanatçı Olafur Eliasson'un Türkiye'deki ilk sergisi 'Senin beklenmedik karşılaşman', İstanbul Modern'de açıldı ve yoğun ilgi gördü. Sergide, Eliasson'un su, ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi konulara odaklanan 40'a yakın yapıtı yer alıyor. Sergi, 9 Şubat 2025'e kadar ziyaret edilebilecek. Açılışa yaklaşık 2 bin sanatsever katıldı ve İstanbul Modern en kalabalık akşamlarından birini yaşadı.
7 Haziran 2024

77’nci Cannes Film Festivali'nde ödül kazananlar açıklandı. Altın Palmiye ödülünü 'Anora' filmiyle Amerikalı yönetmen Sean Baker kazandı. Jüri büyük ödülünü 'All we imagine as light' filmiyle Payal Kapadia alırken, jüri ödülünü 'Emilia Pérez' filmiyle Jacques Audiard aldı. En iyi erkek oyuncu ödülünü 'Kinds Of Kindness' filmindeki performansıyla Jesse Plemons kazandı.
25 Mayıs 2024

İstanbul Modern, çağdaş sanatçı Olafur Eliasson'un Türkiye'deki ilk sergisini düzenlemeye hazırlanıyor. Eczacıbaşı Topluluğu ve VitrA'nın ana sponsorluğunda gerçekleşecek olan sergi, sanatçının 40'a yakın yeni ve eski yapıtını içerecek. Sergi, 7 Haziran 2024'te açılacak ve 9 Şubat 2025'e kadar ziyaret edilebilecek. Eliasson'un sanat ve mimarlık üzerine kurduğu çalışmaları, sürdürülebilirlik ve küresel ısınma gibi konulara odaklanıyor.
13 Mayıs 2024

İzlandalı-Danimarkalı sanatçı Olafur Eliasson’un Türkiye’deki ilk sergisi 'Senin beklenmedik karşılaşman' İstanbul Modern’de açıldı. Sergi, su, ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi konulara odaklanan 40’a yakın yapıtı içeriyor. Açılışa yaklaşık 2 bin sanatsever katıldı ve sergi 9 Şubat 2025’e kadar devam edecek. Eliasson, İstanbul’un sanat kariyerinde önemli bir yeri olduğunu belirtti.
7 Haziran 2024

Dünyanın en büyük bisiklet yarışı organizasyonlarından biri olan L’Etape by Tour de France Serisi’nin Türkiye etabı, 19-20 Ekim tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. Organizasyonun tanıtımı İstanbul Sepetçiler Kasrı’nda yapıldı ve 78 Event Genel Müdürü Ömer Kafkas, etkinliğin uluslararası yarışlardan farklı ve katı kriterlere sahip olduğunu belirtti. Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, bu organizasyonun bisiklet sporunun yayılması açısından önemli olduğunu vurguladı. Etkinlikte 3 binden fazla sporcunun katılımı bekleniyor ve yarışlar Beykoz’daki Küçüksu Kasrı’nda başlayıp bitecek.
4 Haziran 2024

İstanbul Modern, kuruluşunun yirminci yılında ünlü 'aktivist' sanatçı Olafur Eliasson'un Türkiye'deki ilk kişisel sergisi 'Senin Beklenmedik Karşılaşman'ı ağırlıyor. Sergi, Eliasson'un çevre, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularındaki duyarlılığını yansıtan kırka yakın eserini içeriyor. Sanatçının yeni ürettiği 'Günbatımından şafağa Boğaziçi' eseri, Boğaziçi'nin renklerini İzlanda'ya özgü bir kütük parçası üzerinde el yapımı renkli camlarla betimliyor. Eliasson, doğadaki anlık değişimleri ve renkleri gözlemleyerek eserlerine aktarıyor.
8 Haziran 2024

İstanbul Modern'in Karaköy'deki yeni müze binası, dünyanın önde gelen mimarlık platformlarından ArchDaily tarafından 'yılın binası' ödülüne layık görüldü. Ödüller, okuyucuların oylarıyla belirlenen 15 kategoride veriliyor ve İstanbul Modern bu ödülü kültürel mimari kategorisinde kazandı. Müze binası, Pritzker ödüllü İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlanmıştır. İstanbul Modern, daha önce de Architectural Digest'in '2024'ün Harika Eserleri' listesine ve National Geographic'in 'Dünyanın En İyileri' sıralamasına seçilmişti.
25 Şubat 2024

Fatih Akın'ın 2005 yapımı belgeseli 'İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek', MUBI tarafından restore edildi. Film, İstanbul'da farklı müzik türleri icra eden müzisyenlerin hikayelerini anlatıyor ve Türkiye-Almanya ortak yapımıdır. Restorasyon sonrası film, 4K kalitesinde MUBI platformunda yayınlanacak, ancak yayın tarihi henüz açıklanmadı. Belgeselde Baba Zula, Ceza, Müzeyyen Senar gibi birçok tanınmış müzisyen yer alıyor.
9 Mayıs 2024

Pera Film, onur ayına özel olarak 'Hiçbir şeyden korkmuyorum' adlı film programını duyurdu. Gösterimler, Pera Müzesi Oditoryumu'nda 28 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Programda, Stephan Elliott'un yönettiği ve 1994 yılında en iyi kostüm tasarımı dalında Oscar kazanan 'Priscilla Çöller Kraliçesi' ve John Cameron Mitchell'in çektiği 'Hedwig ve Kızgın Çıkıntısı' filmleri yer alacak. Film gösterimleri indirimli müze giriş biletiyle izlenebilecek.
12 Haziran 2024

77'nci Cannes Film Festivali açılış töreniyle başladı ve Amerikalı oyuncu Meryl Streep, Altın Palmiye Onur Ödülü'nü Fransız oyuncu Juliette Binoche'un elinden aldı. Jüri başkanlığını Amerikalı oyuncu ve yönetmen Greta Gerwig yaparken, senarist ve fotoğrafçı Ebru Ceylan da jüride yer alıyor. Streep, 35 yıl önce Cannes Film Festivali'nde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı.
15 Mayıs 2024

Fransız yönetmen Jean-Luc Godard'ın ölümünden bir gün önce tamamlanan son filmi 'Scénarios', bu yıl Cannes Film Festivali'nde prömiyerini yapacak. 18 dakikalık kısa film olan Scénarios, Godard'ın 2022'de ötenaziyle hayatını kaybetmeden hemen önce bitirdiği eserdir. Filmle birlikte, 34 dakikalık bir tanıtım filmi de festivalde gösterilecek. Godard'ın uzun süreli iş ortakları Fabrice Aragno ve Jean-Paul Battaggia, yönetmenin kalan projelerini tamamlamaya çalışıyorlar.
26 Nisan 2024

Cannes Film Festivali çalışanları, uzun süredir devam eden taleplerine dikkat çekmek amacıyla grev yapma kararı aldı. Ekranların Arkasındaki Yoksulluk adlı kolektif tarafından temsil edilen yaklaşık 100 işçi, festivalin açılışını riske atmayacak ancak aksamalara neden olabilecek bir grev planlıyor. Çalışanlar, festivalde sözleşmeli ve dönemsel olarak çalışıyorlar ve Fransa'nın kültür sektöründe serbest çalışan sanatçı ve teknisyenler gibi işsizlik sigortasından yararlanamıyorlar. Festival organizatörleri ise konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
7 Mayıs 2024

Francis Ford Coppola'nın 40 yıldır çekmek istediği Megalopolis filmi, Cannes Film Festivali'nde tartışmalara yol açtı. Coppola'nın servetinin önemli bir kısmını harcadığı bu proje, eleştirmenleri ikiye böldü. Film, Roma'nın çöküşünü modern New York üzerinden anlatmaya çalışırken, karmaşık ve çelişkili yapısıyla eleştirildi. Megalopolis'in Amerika'da henüz dağıtımcı bulamamış olması da dikkat çekti.
24 Mayıs 2024

Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos’un yeni filmi 'Bugonia', başrollerinde Emma Stone ve Jesse Plemons ile 7 Kasım 2025’te vizyona girecek. Film, Güney Koreli yönetmen Joon-hwan’ın 2003 yapımı 'Save The Green Planet!' filminden uyarlanacak ve Dünya’yı yok etmek isteyen bir uzaylı sandıkları bir CEO’yu kaçıran iki genç adamın hikayesini anlatacak. Lanthimos ve Stone daha önce 'Poor Things' ve 'Kinds of Kindness' filmlerinde de birlikte çalışmışlardı.
27 Haziran 2024
İşaretlediklerim