İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ekibi, 52’nci İstanbul Müzik Festivali'nde öne çıkan beş konseri Diken okurları için seçti. Festival, 21 Mayıs'ta başlayıp 12 Haziran'a kadar sürecek ve İstanbul'un çeşitli mekanlarında 25 konser sunacak. Önerilen konserler arasında Maria João Pires, Khatia Buniatişivili, Borusan Filarmoni Orkestrası, Budapeşte Festival Orkestrası ve Tekfen Filarmoni Orkestrası yer alıyor. Festivalin bu yılki teması 'Kökler' olarak belirlendi.
25 Mayıs 2024

Türk rock müzik grubu Kurban'ın vokalisti Deniz Yılmaz, maddi zorluklar sebebiyle müzik kariyerine son verdiğini açıkladı. 1995 yılında 'Outside' adıyla kurulan ve daha sonra 'Kurban' adını alan grup, Türkiye'de önemli bir rock müzik grubu olarak biliniyor. Grup, 2005'te dağıldıktan sonra 2006'da tekrar birleşmiş ve 2017'de Yılmaz'ın müziği bırakma isteği üzerine ikinci kez dağılmıştı. Yılmaz, sağlık harcamaları ve taşınma zorunluluğu gibi sebeplerle maddi gücünün müzik yapmaya elverişli olmadığını ve Instagram profilini süresiz donduracağını belirtti.
13 Ocak 2023

Alternatif rock müzik grubu Piiz ve rapçi Kezzo, çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının sorunlarına ışık tutmak amacıyla 'Kör Kuyu' isimli bir şarkı yayınladı. Piiz, müzik kariyerlerinin 20. yılını bu şarkı ve özel bir konserle kutluyor. Şarkı, erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının yaşadığı zorlukları konu alıyor. Grup, 3 Aralık'ta İstanbul Beşiktaş'ta düzenlenecek olan 20. yıl özel konserinde birçok konuk sanatçıyı ağırlayacak.
24 Kasım 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde Türkiye'den 11, yurtdışından ise 9 olmak üzere toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisi sahnelenecek. Festival programı, belgesel tiyatrodan klasik sahnelemelere, çağdaş danstan mask tiyatrosuna, kukla sinemasından mekâna özgü eserlere, dans tiyatrosundan performatif enstalasyonlara uzanan geniş bir yelpazede eserler sunuyor. Festivalin yerli yapımlarında genç kuşak yazarlar, yönetmenler ve oyuncular ile özgün ve yeni metinler öne çıkarken, deneyimli oyuncular da izleyicilerle buluşacak.
31 Ağustos 2023

Gazeteci ve yazar Tolga Akyıldız'ın anısına, onun tasarladığı '%100 Açık Sahne' etkinliğinde Türkçe sözlü punk rock grubu Second ve konuk sanatçılar sahne alacak. Etkinlik, 5 Mayıs Cuma günü Zorlu PSM %100 Studio'da gerçekleşecek ve grup, yeni EP'sinden şarkılarını da seslendirecek. Biletler online olarak satın alınabilir.
3 Mayıs 2023

Piyanist İlyun Bürkev, ABD'nin Pensilvanya eyaletinde düzenlenen Philadelphia Müzik Festivali'nde kendi yaş grubunda birincilik ödülü ve tüm kategorilerde Grand Prize ödülü kazandı. Bürkev, 13-26 Temmuz tarihleri arasında 8-19 yaş grubundan 57 müzisyenin katıldığı yarışmada 14-15 yaş kategorisinde finale kalan tek piyanist olarak Edvard Grieg'in Piano Concerto in A minor, Op.16 eseriyle ödül aldı. Bürkev, İKSV'nin 52'nci İstanbul Müzik Festivali'nde ve 21'inci Gümüşlük Festivali'nde de performans sergileyecek.
28 Temmuz 2024

Türk sanatçı Volkan Konak, Almanya'ya giriş vizesi alamadığı için Mayıs ayında yapılacak olan Almanya konserini iptal etmek zorunda kaldı. Konak, bu durumu Twitter üzerinden duyurdu ve Türkiye'den Avrupa'ya vize almanın zorlaştığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'den yüksek oranda iltica başvurusu alındığı gerekçesiyle Batılı ülkelerin vize verme konusunda daha katı davrandığına dikkat çekildi. Pandemi sonrası artan vize başvurularında ret oranlarının yüksek olduğu ve aralarında doktor ve mühendislerin de bulunduğu birçok meslek grubunun etkilendiği belirtildi.
27 Mayıs 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 15-21 Mart tarihleri arasında düzenlediği 'İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi' kapsamında sanatçı Karsu, depremzedeler yararına bir konser verdi. Karsu, konuşmakta zorlandığını belirterek yanında '25 yıllık arkadaşı' olan piyanosunu getirdiğini ifade etti. Repertuvarında 'Gesi Bağları', 'Uzun İnce Bir Yoldayım' ve 'Neredesin Sen' gibi eserleri seslendiren Karsu, Neşet Ertaş'ın ailesinin kendisine destek verdiğini de sözlerine ekledi. Konserin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karsu'ya bir hediye takdim etti.
15 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ünlü şair Nazım Hikmet Ran'ı vefatının 60. yılında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda düzenlenecek bir etkinlikle anacak. Etkinlik, 3 Haziran Cumartesi günü saat 21:00'de başlayacak ve edebiyat, sinema, tiyatro, müzik dünyasından birçok sanatçının katılımıyla gerçekleşecek. İstanbullular, etkinliğe 'İstanbul Senin' uygulaması üzerinden kayıt yaptırarak ücretsiz katılabilecekler. Anma gecesinde, Yetkin Dikinciler anlatımı ve Ferhat Livaneli orkestrasının müzikleri eşliğinde, Nazım Hikmet'in şiirleri ve şarkıları seslendirilecek.
30 Mayıs 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 52. İstanbul Müzik Festivali, 21 Mayıs - 12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde, Budapeşte Festival Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Tekfen Filarmoni Orkestrası gibi prestijli orkestralar ve Maria João Pires, Khatia Buniatishvili gibi ünlü solistler sahne alacak. Bu yılın teması 'Kökler' olup, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 100. yılına odaklanacak. Festivalde ayrıca, Cem Mansur'a Onur Ödülü ve Steve Reich'a Yaşam Boyu Başarı Ödülü verilecek.
18 Mayıs 2024

Rapçi Uzi, Ağrı konserine ekonomi sınıfında uçmak istemediği için katılmadığı iddialarını reddetti ve bu durumun Mustafa Sandal ile ilgili olduğunu öne sürdü. Uzi, 2023 yılında kimin daha popüler olduğunu ve Mustafa Sandal'ın neden hala son sahneye çıkmak istediğini sorguladı. Mustafa Sandal ise Twitter üzerinden Uzi'ye hitap ederek, onun başarılarını takdir ettiğini ve genç yeteneklere destek olmaya hazır olduğunu belirtti. Sandal, halkın tepkisinin en iyi cevap olduğunu ve Uzi'nin de bir gün onun başarılarına ulaşabileceğini ifade etti.
11 Temmuz 2023

94 yaşındaki tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Yılmaz Gruda hayatını kaybetti. Sanatçının vefat haberini menajeri Tümoy Özokur, Instagram hesabından duyurdu. Gruda, bir süredir böbrek yetmezliği ve yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları nedeniyle Özel Güngören Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Gruda, aynı zamanda Attila İlhan'la beraber mavi hareketini yaratan şairlerden biriydi.
26 Temmuz 2023

Diken, sonbahar mevsiminde İstanbul'da ziyaret edilebilecek yedi sergiyi tanıttı. Bu sergiler arasında Maçka Sanat Galerisi'nde Füreyya Koral'ın görülmemiş eserlerinin sergilendiği, Sevgi Soysal'ın 'Yürümek' romanının fotoğraf pratiğiyle yorumlandığı bir fotoğraf sergisi, Trump Art Gallery'de düzenlenen 'Animalia' adlı karma sergi, Star Wars Koleksiyonu Galaksinin Fanları, Ara Güler'in 'Renkli Anadolu' sergisi, 'Sanayiden Manzaralar' ve 'Georges Pierre'in gözünden Godard' sergileri bulunuyor.
3 Ekim 2023

Yunanistan devlet televizyonu ERT, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'ye destek mesajı olarak sabah yayınında enkaz görüntülerini Karadeniz türküsü 'Ben Seni Sevdiğimi Dünyalara Bildirdim' ile yayınladı. Türkü, Kazım Koyuncu ile özdeşleşmiş olup, yayında Şevval Sam'ın seslendirdiği versiyonu kullanıldı. Yunan yayıncılar bu yayınla, Türkiye'ye karşı duydukları dayanışmayı zarif bir şekilde ifade etmiş oldular.
8 Şubat 2023

Rap sanatçısı Ezhel, bir Twitter sohbet odasında 'Kürdistan'ın başkenti Ankara ve İstanbul'dur' ifadesini kullanarak Kürt halkını savunduğunu belirtti. Bu sözler üzerine iktidara yakın gazeteler ve sosyal medya kullanıcıları tarafından hedef gösterildi ve tepkiler aldı. Ezhel, tepkilere Twitter üzerinden yanıt vererek, sözlerinin arkasında durduğunu ve ülkeyi birleştirmek, terörü bitirmek istediğini ifade etti. Ayrıca, Türk halkının rahatça konuşabilme yeteneğini geliştirmesi gerektiğini ve toplum olmayı unuttuğumuzu vurguladı.
22 Ocak 2023

İstanbul'un Avcılar ilçesinde sahne aldığı mekandan çıkan şarkıcı Erkan Doğanay, gri renkli bir otomobilden açılan ateş sonucu ağır yaralandı. Karnına ve göğsüne isabet eden kurşunlarla yaralanan 20 yaşındaki şarkıcı, önce özel bir hastaneye, ardından tıbbi olanakların yetersiz olması sebebiyle Başakşehir Çam Sakura Hastanesi'ne sevk edildi. Polis, saldırganları yakalamak için çalışmalarını sürdürüyor.
16 Temmuz 2023

Ünlü İtalyan tenor Andrea Bocelli, Beşiktaş Tüpraş Stadyumu’nda bir konser verdi. Konserde Bocelli'ye soprano Serena Gamberoni, kemanist Anastasiya Petrsak ve bariton Faik Mansuroğlu eşlik etti. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve İstanbul Opera Korosu da Marcello Rota'nın şefliğinde performans sergiledi. Konser, Guiseppe Verdi, Giacomo Puccini, Gioacchino Rossini ve Luigi Denza gibi ünlü bestecilerin eserlerinden oluşan iki bölümden meydana geldi.
9 Haziran 2024

Türkiye ve ABD arasında, caz müziğinin dilini kullanarak köprüler kurmayı hedefleyen 'Caz ile Köprü Kur' projesi, 18 Ekim'de Müze Gazhane'de başlıyor. Proje, Bozcaada Caz Festivali'nin kurucu ekipleri 3dots ve Fermente tarafından hayata geçiriliyor. Proje kapsamında, Türkiye ile ABD arasındaki kültürel diplomasi tarihini caz müziği bağlamında inceleyecek bir arşiv sergisi düzenlenecek. Ayrıca, genç sanatçıların ve öğrencilerin bir araya geldiği bir caz topluluğu oluşturmayı ve iki ülke arasındaki tarihsel ilişkiye farklı bir gözle bakmayı amaçlıyor.
11 Ekim 2023

BGST Tiyatro, ünlü yazar Sevgi Soysal'ın yaşamını ve eserlerini konu alan 'Sevgi Soysal Yaşamakta Israr Ediyor' adlı oyunu sahneye koydu. Oyun, Soysal'ın 40. yaş gününde başlayıp, kanser tedavisi için Londra'da geçirdiği süreçte kendi yazdığı karakterlerle geçmişine ve Türkiye'nin tarihine bir yolculuk yapmasını anlatıyor. Oyunda Soysal'ın tanınmış eserlerinden karakterler ve temalar da yer alıyor. Oyun, Kasım ve Aralık aylarında farklı sahnelerde izleyiciyle buluşacak.
13 Kasım 2023

Gece Müzeciliği Konser Serisi'nin ilki, Efes Antik Kenti'nde düzenlendi. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, barok müziğin başarılı keman sanatçılarından Andres Gabetta ile birlikte Celsus Kütüphanesi'nde sahne aldı. Konserde Antonio Vivaldi'nin 'Mevsimler' adlı keman konçertosu da çalındı. Efes Antik Kenti, 9 Nisan'dan itibaren gün batımından gece yarısına kadar ziyaret edilebiliyor.
23 Eylül 2024
İşaretlediklerim