Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İsrail’in kredi notunu 'A+'dan 'A'ya indirdi ve görünümünü negatif olarak belirtti. Gazze’deki savaşın devam etmesi, artan jeopolitik riskler ve birden fazla cephede askeri operasyon yapılmasının ülkenin mali durumunu olumsuz etkilediği belirtildi. İsrail’in bu yıl gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 7,8’i oranında bütçe açığı vereceği ve borcun GSYH’nin yüzde 70’inin üzerinde kalacağı öngörülüyor. Fitch, çatışmanın 2025’e kadar sürebileceğini ve diğer cephelere yayılabileceğini tahmin ediyor.
13 Ağustos 2024

ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'nın Rusya ile olan savaşında kullanmak üzere ve İsrail ile Tayvan'a destek amacıyla toplamda 95 milyar dolarlık bir yardım paketini onayladı. Bu yardım paketi, Ukrayna'ya 61 milyar dolar, İsrail'e 26 milyar dolar ve Tayvan'a 8 milyar dolar olarak dağıtılacak. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen bu tasarı, ABD Başkanı Joe Biden ve Demokratların çoğunlukta olduğu Senato tarafından da onaylanması bekleniyor. Biden, tasarının Kongre'den geçmesi halinde hızlıca imzalayacağını açıkladı.
20 Nisan 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'deki operasyonlarında öldürülen sivil sayısının Hamas teröristlerinden daha fazla olduğunu kabul etti. Gazzeli yetkililere göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in saldırılarında 35,091 Filistinli hayatını kaybetti. Blinken, İsrail'in geniş çaplı bir işgalin yüksek maliyetlere ve potansiyel kaosa yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu ve ABD'nin İsrail'e sivilleri koruma ve Refah'ın işgalinden kaçınma yönünde baskı yapmaya devam ettiğini belirtti.
13 Mayıs 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Ukrayna'ya 2,5 milyar dolarlık ek askeri yardım yapacağını duyurdu. Bu yardım paketiyle ABD'nin 30. kez Ukrayna'ya silah ve ekipman sağlayacağı belirtildi. Paketin içeriğinde zırhlı araçlar, hava savunma sistemleri ve çeşitli mühimmatlar bulunuyor. Pentagon da paketin detaylarını paylaşarak, içerisindeki araç ve mühimmatların sayıları hakkında bilgi verdi.
20 Ocak 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışını desteklediklerini belirtti. Miller, F-16 satışının İsveç'in NATO üyeliğiyle iki ayrı konu olduğunu ifade etti ve bazı Kongre üyelerinin bu iki konuyu bağlantılı gördüğünü ancak kendilerinin böyle bir bağlantı olması gerektiğine inanmadıklarını dile getirdi. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği hedeflerini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
11 Temmuz 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapacağını bildirdi. Bu yardımın, daha fazla mühimmat ve yüksek teknoloji içereceği belirtildi. Ayrıca, Ukrayna'nın F-16 savaş uçakları talebine ilişkin olarak, bu uçakların Ukrayna'nın kısa vadeli savaş kapasitesi için kilit bir rol oynamadığı ve daha çok uzun vadeli savunma ile ilgili olduğu ifade edildi. ABD'nin, Rusya'ya karşı savaşın yıldönümünde yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.
24 Şubat 2023

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD ile F-16 savaş uçakları alımı konusunda yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini ancak henüz bir anlaşmaya varılmadığını açıkladı. Güler, ABD'nin Suriye'deki PYD'ye yönelik tutumunu eleştirerek, Türkiye'nin DEAŞ ile mücadelede ABD'ye destek verebileceğini belirtti. Ayrıca, Eurofighter uçaklarının temini konusunda da olumlu gelişmeler olduğunu ifade etti.
14 Ağustos 2024

ABD, Güney Kore'nin yaklaşık 3,5 milyar dolar değerinde Apache helikopteri ve ekipman siparişine onay verdi. Pentagon'a bağlı Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA), bu helikopterlerin Hint-Pasifik bölgesinin siyasi istikrarını ve güvenliğini artırma çabasına katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, DSCA Avustralya'ya yaklaşık 100 milyon dolarlık 350 Javeline füzesi satışının da onaylandığını duyurdu.
20 Ağustos 2024

ABD yönetimi, üst düzey yetkililer aracılığıyla İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarının küresel kamuoyunun tepkisi nedeniyle sürdürülemez olduğunu iletti. Anonim kaynaklara göre, ABD İsrail'e uluslararası desteği korumak için kalan sürenin azaldığını ve Gazze'deki sivil kayıpları azaltması gerektiğini belirtti. İsrail'in Gazze'de yoğunlaştırdığı kara saldırılarının ocak ayında daha dar kapsamda ve düşük yoğunlukta devam edebileceği ifade edildi.
6 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan ve yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine yapmayı planladığı saldırıyı engellemek amacıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Netanyahu, Biden ile yaptığı görüşmede saldırı planından vazgeçmeyeceğini belirtti ve Hamas'ı askeri açıdan ortadan kaldırmanın önemini vurguladı. Biden, Netanyahu'dan bu konuyu daha detaylı tartışmak üzere bir heyeti Washington'a göndermesini istedi, Netanyahu heyet göndermeyi kabul etti ancak saldırı planından vazgeçmedi.
19 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in Refah'a yönelik planladığı kapsamlı kara operasyonu konusunda derin endişelerini dile getirdi. Biden, Gazze'ye acil insani yardımların artırılması gerektiğini ve İsrail'in sivilleri koruma sorumluluğu olduğunu vurguladı. Ayrıca, Katar'da İsrail ile Hamas arasında devam eden rehine takası anlaşma süreci de görüşüldü. Biden ve Netanyahu, Amerikalı ve İsrailli yetkililerin Washington'da bir araya gelmesi konusunda ve Gazze ile Mısır arasındaki sınırın güvenceye alınması konusunda mutabık kaldı.
19 Mart 2024

ABD'de Demokrat Parti'ye mensup 40'a yakın milletvekili, Başkan Joe Biden'a İsrail'e yapılan silah sevkiyatının durdurulması talebinde bulundu. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu can kaybının 33 bini aştığı belirtilirken, Gazze'deki insanlık dramının derinleşmesi üzerine İsrail ve ABD yönetimine baskı artıyor. Mektupta, İsrail'in hava saldırılarında öldürdüğü yardım görevlilerine de dikkat çekilerek, ABD yönetiminin konuyla ilgili kendi soruşturmasını yürütmesi talep edildi. Mektubun, Demokrat Parti içinde İsrail'e silah tedarikinin kesilmesi görüşünün güçlendiğini gösterdiği vurgulandı.
6 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da yaptığı bir konuşmada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını 'abartılı' olarak nitelendirdi ve Gazze'de yaşanan insani krize dikkat çekti. Biden, bölge ülkeleriyle ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Gazze'ye daha fazla insani yardım gönderilmesi konusunda görüşmeler yaptığını belirtti. Ayrıca, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Es-Sisi'yi insani yardımların Gazze'ye geçişi için ikna ettiğini ve İsrail ile Hamas arasında bir esir takası anlaşması yapılması için çaba gösterdiğini ifade etti. İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 708'e yükseldiği bilgisi de verildi.
9 Şubat 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Refah'a yönelik kapsamlı bir saldırı planına karşı olduklarını ifade etti. Blinken, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu konudaki duruşunun net olduğunu ve İsrail'e silah yardımını askıya alma tehdidinde bulunduğunu açıkladı. Ancak, İsrail ile ilgili herhangi bir kırmızı çizgi tanımlamadıklarını, sorunları diyalog yoluyla çözmeye çalıştıklarını vurguladı. Biden'ın bu açıklamaları hem ABD'de hem de İsrail'de tepkilere neden oldu.
12 Mayıs 2024

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun savaş yanlısı koalisyon ortaklarını yatıştırma hamlesi olarak görülen ateşkes kararı, ABD Başkanı Biden'ın açıkladığı planla örtüşüyor. Hamas, ateşkes planını olumlu bulurken, İsrail'deki bazı bakanlar plana karşı çıktı. ABD'nin bu kararı almasının arkasında, içte artan Filistin'e destek gösterileri ve dışta ABD ve İsrail'in yalnızlaşması gibi etkenler bulunuyor. Küresel Güney'in baskıları, ABD ve İsrail'i ateşkese zorladı.
3 Haziran 2024

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin modernize edilmiş F-16 uçaklarına sahip olmasının ABD ve NATO için faydalı olduğunu belirtti. Blinken, Türkiye'nin bu teknolojiye sahip olmasının NATO'nun birlikte çalışabilmesi için önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'ye F-16 satışının ABD Kongresi tarafından onaylanması ve İsveç'in NATO'ya üyeliği gibi konuların birbirinden bağımsız olduğunu ve her iki konuda da ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ifade etti.
12 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Biden, Gazze'ye insani yardım akışının derhal ve önemli ölçüde artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in vatandaşlarını koruma hakkı ve sorumluluğu olduğunu, ancak bunu uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde yapması gerektiğini belirtti.
30 Ekim 2023

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023

ABD, Ukrayna'ya karşı taarruz operasyonlarını desteklemek üzere yarım milyar dolar değerinde askeri yardım sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mayın temizleme ekipmanları, zırhlı araçlar, topçu mühimmatı ve Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için ek mühimmatı içeriyor. Ayrıca, roket saldırılarına karşı hava savunmasını güçlendirecek ek mühimmat da pakete dahil. Bu, ABD ordusunun kendi envanterinden Ukrayna'ya 41'inci kez yaptığı askeri yardım oldu.
27 Haziran 2023

ABD'li bir yetkili, İsrail'in İran'a yönelik gerçekleştirdiği son saldırının amacının gerilimi artırmak değil, İsrail'in askeri kapasitesini Tahran'a göstermek olduğunu ifade etti. İsrail savaş uçakları, İran'ın Natanz Nükleer Tesisi'ni koruyan İsfahan yakınlarındaki hava savunma sahasına üç füze fırlattı. Bu saldırı, İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine düzenlediği ve yedi Devrim Muhafızları subayının öldüğü saldırıya Tahran'ın geçen hafta 300'den fazla mühimmat yüklü drone ve füzelerle karşılık vermesinin ardından gerçekleşti.
19 Nisan 2024
İşaretlediklerim