İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı basın toplantısında, İsveç'in Türkiye ile yapılan üçlü muhtıra gerekliliklerini yerine getirdiğini ve terörle mücadelede yeni yasaların yürürlüğe gireceğini açıkladı. Kristersson, Türkiye'nin NATO üyelik sürecindeki kararına saygı duyduklarını ve kararı beklediklerini belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvurmuş, ancak Türkiye başvurular konusunda endişelerini dile getirmişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği henüz onaylanmamıştır.
30 Mayıs 2023

Avrupa Parlamentosu'nun Sivil Özgürlükler Komitesi, Schengen vize başvurularının dijital ortamda yapılmasını ve süreçlerin hızlandırılmasını öngören bir raporu kabul etti. Rapor, 34 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Bu değişiklik için Avrupa Birliği ülkelerinin temsilcileri, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu arasında yasal süreç gerekiyor. Anlaşma sağlanırsa, vizeler artık pasaportlara basılmayacak ve dijital sisteme işlenecek.
31 Ocak 2023

Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Meclisi'nde onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Protokol, 5 Temmuz 2022 tarihinde Brüksel'de imzalanmış ve Türkiye tarafından onaylanması gerekiyordu. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda başlangıçta tereddütlerini dile getirmiş, ancak Haziran ayında İspanya'nın Madrid kentinde yapılan NATO zirvesinde Türkiye'nin itirazları çözüme kavuşturulmuştu. Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin onayı, İsveç ile yaşanan diplomatik gerilimlerin ardından gelmiş olup, İsveç'in üyeliği konusunda ise Türkiye'nin hala bazı beklentileri bulunmaktadır.
2 Nisan 2023

Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra, AB liderleri arasında üst düzey pozisyonlar için beklenen uzlaşma sağlanamadı. Hristiyan Demokrat EPP, mevcut AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen'in görevine devam etmesini ve AB Konseyi Başkanlığı'nın ikiye bölünmesini önerdi. Ancak, İtalya Başbakanı Meloni'nin aşırı sağcı talepleri ve EPP'nin daha fazla görev istemesi nedeniyle uzlaşma sağlanamadı. Meloni, AB Komisyonu içinde aşırı sağcılar için kritik pozisyonlar talep ediyor.
24 Haziran 2024

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Avrupa Birliği'nin (AB) göç politikaları konusunda Türkiye gibi ülkelere daha çok destek verdiğini belirtti. AB'nin göçmen ve sığınmacılarla ilgili olarak birlik üyeleri arasında sorumluluğu paylaşma amacı taşıyan bir anlaşma üzerinde çalıştığı, ancak Polonya'nın bu anlaşmaya karşı çıktığı belirtildi. Duda, AB'nin bir milyon Suriyeliyi kabul eden Türkiye'ye milyarlarca avro yardım yaparken, bir milyon Ukraynalı mülteciye kapılarını açan Polonya'ya yardım etmek istemediğini ifade etti.
30 Haziran 2023

İsveç, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından Finlandiya ile birlikte NATO üyeliği için başvuruda bulunmuş ve katılım sürecini tamamlayarak NATO'nun 32'nci üyesi olmuştur. Türkiye ve Macaristan'ın başlangıçta vetosuyla karşılaşan İsveç, her iki ülkenin de onayının ardından üyeliğe kabul edildi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, üyelik için gerekli belgeleri tamamlayıp Washington'a gitmiş, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in katılımının ittifakı güçlendireceğini belirtmiştir.
7 Mart 2024

Türkiye ve ABD, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'in görüşmeleri sonucunda, terörizme karşı ortak mücadelede işbirliğini artırmak üzere Terörle Mücadele İstişarelerini yeniden başlatma kararı aldı. İki ülke, savunma sanayi işbirliğini ilerletme fırsatlarını değerlendirme ve bölgesel öncelikler, savunma işbirliği, ekonomik büyüme, ticaret, enerji güvenliği ve iklim değişikliği gibi çeşitli alanlarda ilişkilerini güçlendirme konularını ele aldı. Ayrıca, Suriye krizi ve Gazze'deki insani krizin çözümüne yönelik taahhütlerini yinelediler.
9 Mart 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 18 Haziran'da planlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin bahar aylarında yapılacağını ima ederek seçim startı verdiklerini duyurdu. Uzun süredir erken seçim taleplerine kapalı olan AKP'nin de seçimlerin öne alınmasına sıcak baktığı ve bunu 'seçimlerin öne çekilmesi' olarak adlandırdığı belirtiliyor. Bahçeli, verilecek her oyun Türk ve Türkiye yüzyılına katkı sağlayacağını ifade ederek, 15 Ocak 2023 itibariyle seçim hazırlıklarına başladıklarını açıkladı.
15 Ocak 2023

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Kahire’de düzenlenen Mısır – Avrupa Yatırım Konferansı’nda toplam 67,7 milyar avro değerinde anlaşmaların imzalandığını açıkladı. Konferansa Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katıldı. Anlaşmalar, yeşil hidrojen, elektrikli arabalar, altyapı, sürdürülebilir ulaşım, iletişim ve bilgi teknolojisi gibi alanları kapsıyor. Bu anlaşmalar, Mart 2024’te Mısır ile AB arasında varılan stratejik ve kapsamlı ortaklığın ilk önemli sonuçlarından biri olarak değerlendiriliyor.
1 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Vilnius'ta gerçekleşen NATO zirvesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünü tutmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Biden, NATO'nun demokratik değerleri koruma konusundaki önemini vurgulayarak, NATO'nun genişlemesinin bu değerlerin korunmasına katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO'yu bölmeyi hedeflediğini ancak başarısız olduğunu ifade etti.
12 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden, '21. Yüzyıl Ticaretinde ABD-Tayvan Girişimi' müzakereleri kapsamındaki ilk uygulama anlaşmasını imzaladı. Anlaşma, gümrük idaresi ve ticaretin kolaylaştırılması, iyi düzenleyici uygulamalar, yolsuzlukla mücadele ve küçük ve orta ölçekli işletmeler gibi konuları kapsıyor. Bu anlaşma ile ABD'li işletmelerin Tayvan'a ve Tayvanlı müşterilere daha fazla ürün sağlama ve her iki pazarda da yatırım ve ekonomik fırsatları kolaylaştırma imkanı doğacak.
8 Ağustos 2023

Avrupa Birliği (AB), Gazze'deki çatışmalara aralar verilerek bölgeye insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu. AB Liderler Zirvesi'nde paylaşılan sonuç bildirisinde, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları 'terör eylemi' olarak nitelendirildi ve kınandı. Bildiride, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasını sağlayacak şekilde çatışmalara 'insani aralar' verilmesi talep edildi.
26 Ekim 2023

Macaristan parlamentosu, mart ayının başında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularını onaylama ihtimali bulunuyor. İki ülke, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO'ya katılmak istediklerini açıklamıştı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, üyelik taleplerini destekleme kararı aldıklarını belirtmişti. Eğer Macaristan onay verirse, Türkiye NATO üyeliklerini onaylamayan tek ülke kalacak. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, son dönemde bazı olaylar nedeniyle gerilmiş durumda.
22 Şubat 2023

Millet ittifakını oluşturan CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi, geçiş sürecinin yol haritasını belirlemek için toplantılar düzenliyor. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yasama faaliyetleri için 'eşgüdüm kurulu' oluşturulması ve Meclis iç tüzüğünün değiştirilmesi gibi öneriler sunuyor. Parti liderleri, kamuoyuna yansımayan görüşmeler yaparak ortak aday belirleme sürecini yürütüyor. Ayrıca, her partiye baştan birer bakanlık verilmesi ve genel kurulda değişiklik yapılması gibi konular da gündemde.
29 Ocak 2023

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini ekimde onaylayacağı konusunda umutlu olduğunu belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuştu. Türkiye ve Macaristan'ın onay süreçlerinin tamamlanması sonrasında Finlandiya İttifak'a katılmış, ancak İsveç konusundaki çekinceler sürmüştü. Billström, Türk hükümetinin Vilnius'taki NATO liderler zirvesinde onay sürecinin hızlı bir şekilde işletileceği sözünü verdiğini hatırlattı.
1 Eylül 2023

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile yapılan barış anlaşması müzakerelerinde temel ilkeler konusunda uzlaşı sağlandığını duyurdu. Bu gelişme, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel'in arabuluculuğu ile gerçekleşti. Paşinyan ayrıca Azerbaycan'a savaş esirlerinin takasını teklif ettiğini belirtti. 2020 yılında 44 gün süren savaşın ardından Azerbaycan, Ermenistan işgali altındaki topraklarının bir kısmını geri almış ve Dağlık Karabağ bölgesinin bir kısmı Azerbaycan kontrolüne geçmişti.
18 Kasım 2023

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımlar çerçevesinde dondurulan Rusya Merkez Bankası varlık ve rezervlerinden elde edilen gelirlerin ayrı bir hesaba alınmasına karar verdi. Bu karar, AB ülkeleri tarafından dondurulan yaklaşık 200 milyar avro değerindeki Rusya Merkez Bankası varlıklarını kapsıyor. Ayrıca, dondurulan varlıklardan elde edilecek net karların, Ukrayna'nın yeniden inşası için AB bütçesine mali katkı sağlamasının yolunu açabileceği belirtildi. Bu karar, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla birlikte alınan yaptırım kararlarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
12 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini ve bu ziyaret sırasında önemli yatırım anlaşmalarının imzalanmasının planlandığını duyurdu. Şimşek, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönüşüne dair güçlü belirtiler olmaması nedeniyle döviz bulmak amacıyla Körfez ülkelerine yönelmişti. Türkiye ile BAE arasındaki ilişkiler, bölgesel sorunlar nedeniyle uzun süredir gerilimliydi ve BAE, 15 Temmuz darbe girişiminin finansörü olmakla suçlanmıştı.
4 Temmuz 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Yeşil Sol Parti'nin Aydın mitinginde yaptığı konuşmada, siyasi birlikteliğin önemini vurguladı. Ahmet Şık'ın HDP hakkındaki tartışmalı açıklamaları sonrası başlayan tartışmaların gölgesinde, Baş, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın dayanışma mesajıyla konuşmasına başladı ve ittifaklarının değerini anlattı. Erkan Baş, ittifaklarının otellerde veya lobilerde kurulmadığını, Roboski, Gezi, IŞİD'e karşı mücadele ve Ankara'daki bombalı saldırılar gibi olaylarda şekillendiğini belirtti.
29 Nisan 2023

Avrupa Birliği Komisyonu, Türk turistlerin Yunan adalarına bir haftalık vize ile seyahat edebilmeleri uygulamasını onayladı. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in görüşmesi sonrasında bu uygulama duyurulmuştu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, AB Komisyonu'nun onayının ardından Yunan makamlarının ilgili yönetmeliği hazırladığını ve Türk vatandaşlarının adalara giriş-çıkışlarında zorluk yaşamamaları için gerekli altyapı çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
8 Aralık 2023
İşaretlediklerim