İstanbul Planlama Ajansı'nın yaptığı İstanbul Barometresi araştırmasına göre İstanbulluların %76'sı evde en çok 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini konuştu. Araştırmaya katılanların %73,7'si olası İstanbul depremini gündemde tutarken, %29,8'i kendi konutlarının ağır hasar alacağını veya yıkılacağını düşünüyor. Maddi yetersizlikler nedeniyle %21,7'si hasarlı binada oturmaya devam etmek zorunda kalacağını ifade ediyor. İstanbulluların son iki yılda en mutsuz olduğu ay bu yılın şubat ayı olarak belirlendi.
22 Mart 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen iki büyük deprem, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin önünde ciddi zorluklar oluşturuyor. Depremler, Türkiye nüfusunun %15'ini etkileyen ve milli gelirin %10'una yakınını üreten bir bölgeyi vurdu. Üst düzey bir hükümet yetkilisi, seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceğine dair karar vermek için henüz erken olduğunu belirtti ve acıların henüz tam olarak yaşanmadığını, binlerce insanın göçük altında olabileceğini ifade etti.
9 Şubat 2023

AFAD, 2020 yılında Kahramanmaraş'ı 'il afet risk azaltma planı projesi'nde pilot şehir olarak belirlemişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla düzenlenen toplantıda, deprem ve taşkın gibi afet türlerine öncelik verildiği ve kentsel dönüşüm projeleri başlatıldığı açıklanmıştı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 2023 hedeflerinin afetlere karşı alınan tedbirler olduğunu ve 200 bin kişinin katılımıyla tatbikatlar yapıldığını belirtmişti. Ancak, kentsel dönüşüm projesinin tamamlanmadığı, sadece bazı kısımlarında yaşamın başladığı yerel kaynaklarca ifade edilmiştir. Son depremler sonucunda Kahramanmaraş'ta 234 kişinin hayatını kaybettiği, 1700 kişinin yaralandığı ve 310 binanın yıkıldığı bildirilmiştir.
6 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından bölgedeki yardım ve arama kurtarma çalışmalarında başlangıçta yaşanan koordinasyonsuzluğun ikinci gün itibarıyla giderildiğini açıkladı. Erdoğan, depremden etkilenen ailelere maddi destek sağlanacağını ve bir yıl içinde toplu konut operasyonlarının gerçekleştirileceğini ifade etti. Ayrıca, vatandaşlardan sabır isteyerek, AFAD'ın dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulundu.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki yıkıcı depremlerin ardından İstanbul'da olası bir deprem endişesi yaşanmaktadır. Bu durum, İstanbul'dan göçü ve satılığa çıkan konut sayısını artırmıştır. Endeksa'nın verilerine göre, İstanbul'da satılığa çıkan konut sayısı şubat ayında yıllık bazda %53,8, aylık bazda ise %49 oranında artış göstermiştir. Düşük DASK ödemeleri de satış eğilimini güçlendirmiş, ancak bu durum konut fiyatlarındaki artışı yavaşlatmış ve şubat ayında fiyat artışı %6 ile sınırlı kalmıştır.
22 Mart 2023

Millet İttifakı'nın adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gaziantep'teki depremzedelerle buluştuğu sırada yıkılan binaların bedelsiz olarak yeniden yapılacağını duyurdu. Kılıçdaroğlu, daha önce Covid-19 salgını sırasında açıklanan ölüm sayıları ile gerçek arasındaki farka dikkat çekti ve siyasetin halka doğruları söylemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesi gerektiğini, kendisinin saraylarda gözü olmadığını ve halk gibi yaşamak istediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, 418 milyar dolarlık bir kaynağın halk için geri alınacağına dair söz verdi.
21 Mart 2023

Türkiye, 6 Şubat sabahı 7,7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı ve ardından 7,6 büyüklüğünde bir ikinci deprem daha meydana geldi. Deprem, Kahramanmaraş başta olmak üzere birçok ili etkiledi ve binlerce binanın yıkılmasına yol açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk depremden saatler sonra yaptığı açıklamada ölü ve yaralı sayısını bildirdi ancak sonrasında 21 saat boyunca herhangi bir açıklama yapmadı. Erdoğan son olarak Twitter üzerinden milli yas ilan edildiğini duyurdu.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta deprem enkazı başında bekleyen bir vatandaş, 30 saat geçmesine rağmen yeterli yardımın gelmediğini belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete tepki gösterdi. Vatandaş, 1999 depremini eleştiren Erdoğan'ın şu anki durumda nerede olduğunu sorguladı. Hatay'ın İskenderun ilçesinden bir başka vatandaşın da Erdoğan'a tepki gösterdiği sırada Habertürk'ün canlı yayının sesini kestiği belirtildi.
8 Şubat 2023

Türkiye, 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Aynı gün içinde bir başka deprem daha meydana geldi. Bu doğal afet, Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis illerinde büyük yıkıma yol açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan bu felaketin ardından söz konusu illerde üç aylık olağanüstü hal uygulaması başlatıldığını duyurdu.
7 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi, 6 Şubat'ta yaşanan ve 10 şehirde büyük yıkıma yol açan depremler sonrası hükümetin tutumunu eleştiren bir video yayınladı. Videoda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanların tepki çeken açıklamaları ile TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın Erdoğan'a yönelik eleştirileri yer aldı. Depremler sonucu can kaybının 6 bin 957'ye ulaştığı belirtildi.
8 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 11 şehri etkileyen ve 50 bin 96 kişinin ölümüne yol açan depremler sonrasında hayatın normale dönmeye başladığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yıl içinde 650 bin konut inşa edilerek depremzedelere teslim edileceğini vaat etti. AFAD Başkanı Yunus Sezer, hala 2 milyon 4 bin 276 kişinin çadırlarda yaşadığını açıklamıştı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ise depremler nedeniyle Türkiye'de 658 bin kişinin işsiz kaldığını duyurdu.
4 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan vatandaşlar için yapılacak konutların ücretsiz olarak teslim edilmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 650 bin yeni konut yapılacağını ve TOKİ'nin bu konutları maliyet üzerinden borçlandıracağını duyurmuştu. Kılıçdaroğlu, anayasanın 57 ve 125'inci maddelerine atıfta bulunarak, konutların ücretsiz olması gerektiğini ve kiracıların da mağduriyetlerinin giderileceğini ifade etti.
1 Nisan 2023

Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Serkan Yılmaz, İstanbul'da beklenen depremde halkın kendi kendine yetebilir bir sağlık organizasyonuna sahip olması gerektiğini belirtti. 6 Şubat depremlerinin etkilediği nüfus oranları ve İstanbul'un nüfus yoğunluğu ile hastane ve yoğun bakım yatak sayılarına dair veriler paylaşıldı. İstanbul Tabip Odası, depreme yönelik sağlık hizmetlerini iyileştirmek amacıyla bir çalışma grubu kurdu. Dr. Hasan Oğan, İstanbul'daki hastanelerin depreme hazırlıksız olduğunu ve triaj alanlarının yetersizliğini dile getirdi. Prof. Dr. Yılmaz, mahalle bazında afet bilincine sahip ekiplerin oluşturulması gerektiğini vurguladı.
23 Aralık 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli çifte depremler sonrasında yaptığı açıklamada, vatandaşları önümüzdeki seçimlerde depreme dayanıklı kentler inşa etme sözü vermeyen partilere oy vermemeleri konusunda uyardı. Görür, deprem bölgesinde yaşanan kayıpların sorumluluğunun oy veren vatandaşlarda da olacağını belirtti ve depremde can güvenliğini hedefleyen plan ve projeleri olmayan partilere oy verilmemesi gerektiğini ifade etti.
5 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonucunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamasına göre 10 ilde toplam 41 bin 791 bina yıkık veya ağır hasarlı olarak tespit edildi. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Deprem bölgesinde yaşayanlar, bakanlığın internet sitesi üzerinden binalarının hasar raporlarına ulaşabiliyor. Hasar tespit işlemleri gözle yapılan incelemelerle gerçekleştiriliyor ve 6 binden fazla uzman sahada çalışmalarını sürdürüyor.
13 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir yıl önce Hatay'ın İskenderun ilçesinde bazı mahalleleri afet riski altında alan olarak ilan eden kararı iptal etti. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, bu kararın kaldırılmasını eleştirerek, depremin kader olmadığını ve politik bir mesele olduğunu ifade etti. Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve Hatay'ın da etkilendiği büyük deprem sonrası bu kararın kaldırılması, Antmen tarafından depremle ilgili politik kararlar bağlamında değerlendirildi.
17 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında 830 bin 806 binanın incelendiğini ve bunlardan 105 bininin yıkılmış, yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Ayrıca, 433 tarihi eserin incelendiğini ve bunlardan 121'inin ağır hasarlı olduğunu ifade etti. Oktay, deprem sonrası fahiş kira artışlarına cüret edenlerin olduğunu ve bunun hesabının sorulacağını, refakatsiz çocuklarla ilgili olarak ise 1713 çocuğun durumu hakkında bilgi verdi.
18 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Gaziosmanpaşa'da düzenlenen bir törende kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm maliyetlerinin yarısının devlet tarafından karşılanacağını ve İstanbul'da kira yardımının 3 bin 500 TL'den 5 bin 250 TL'ye yükseltileceğini duyurdu. Ayrıca, evini dönüştürmek isteyenlere düşük faizli kredi imkanı sunulacağını ve enflasyonla mücadelede faiz oranlarının düşürüleceğini belirtti. Erdoğan, politik rakiplerine yönelik eleştirilerde de bulundu.
21 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul'da deprem riski taşıyan 93 okulun tahliye edileceği açıklandı. İstanbul'da toplamda 7 bin 900 okul bulunuyor. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Valiliği'ne, belirlenen 93 okulun kriterlerini ve geri kalan okulların durumunu sorgulayan bir dilekçe vereceklerini duyurdu. Kaftancıoğlu, deprem sonrası alınan tahliye kararının gecikmiş olduğunu ve bu konuda sorumluların durumunu sorgulayacaklarını ifade etti.
21 Şubat 2023

İstanbul Valiliği, deprem riski taşıdığı belirlenen 93 okulun 20 Şubat Pazartesi günü tahliye edileceğini duyurdu. Bu okullardan 76'sının yıkılıp yeniden yapılacağı, 17'sinin ise güçlendirileceği belirtildi. Tahliye edilecek okullarda eğitim gören 51 bin 995 öğrenci ve 2 bin 765 öğretmenin başka okullarda eğitime devam edeceği ifade edildi. Okul isimleri ve bölgeleri hakkında bilgi verilmedi.
18 Şubat 2023
İşaretlediklerim