Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Türkiye'nin on şehrinde devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında, Adıyaman'ın Besni ilçesinde yıkılan bir binanın enkazında kalan altı yaşındaki Hacer Kaçmaz, Kastamonu Taşköprü Belediyesi itfaiye ekibinin çabaları sonucu 47 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Kurtarılan çocuk sağlık ekiplerine teslim edilerek tedavi için hastaneye sevk edildi. Hacer Kaçmaz'ın annesi Rukiye Kaçmaz da üç saat önce aynı ekipler tarafından kurtarılmıştı.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Antakya ilçesinde, arama kurtarma ekipleri, Ürgan Paşa Mahallesi'nde yıkılan Huzur Apartmanı enkazında bebek sesi duydu. Ekiplerin yoğunlaştırdığı çalışmalar sonucunda 1,5 yaşındaki Sela Elbarazi, annesi, babası, kardeşi ve dayısı enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. Bu kurtarma operasyonu depremden 96 saat sonra gerçekleşti.
10 Şubat 2023

Türk yetkililer, Tayvanlı arama kurtarma ekibinin Türkiye'deki deprem bölgesinde itibar kazanmaya çalıştığını iddia etti. Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu 31 bin 643 kişi hayatını kaybetti. Tayvanlı 130 kişilik ekip, Adıyaman'da AKUT ile birlikte çalıştı ancak çevirmen Prof. Yılmaz Keskin'in aktardığına göre, kurtarma faaliyetlerinde Tayvanlı ekibe 'çöküldüğü' ve 'oyuncak muamelesi' yapıldığı belirtildi. Tayvan'da ulusal itfaiye kurumu, arama kurtarma operasyonlarının insani bakış açısına dayandığını açıkladı.
13 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Adıyaman'da devam eden arama kurtarma çalışmalarında, Eski Saray Mahallesi'ndeki bir enkazdan sesler gelmesi üzerine başlatılan operasyonda 38 yaşındaki Fatma Tanık enkaz altından çıkarıldı. Fatma Tanık'ın, daha önce aynı enkazdan kurtarılan ve hastaneye kaldırılan 3,5 yaşındaki Muhammed Yusuf Tanık'ın annesi olduğu belirtildi.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında bölgede devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında, 7 yaşındaki Reyyan Hammadi isimli kız çocuğu enkaz altından 61 saat sonra yaralı olarak kurtarıldı. Bu olay, deprem bölgesindeki arama kurtarma faaliyetlerinde umutların sürdüğünü gösteriyor.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'ın Antakya ilçesindeki Kanatlı Apartmanı'nın enkazından 296 saat sonra bir aile kurtarıldı. Yabancı uyruklu Samir Muhammed Accar, eşi Ragda ve 12 yaşındaki çocukları enkaz altından çıkarıldı. Aile bireylerinden sadece çocuk enkazdan çıkarıldıktan sonra yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Aynı enkazda çiftin iki çocuğunun daha önce hayatını kaybettiği bilgisi verildi.
18 Şubat 2023

Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen depremin ardından yıkılan beş katlı Arzu Apartmanı'nın enkazından 102 saat sonra altı kişi sağ olarak kurtarıldı. Kurtarılanlar arasında Yasemin-Kadir Oktay çifti de bulunuyor. Enkazda sekiz kişinin olduğu tespit edildi ve dört kişiye daha ulaşıldı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye sevk edildi.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Hatay'da yıkılan bir apartmanın enkazında arama kurtarma çalışmaları devam etti. Arama kurtarma ekipleri ve askeri personel, 48 saat sonra Mona Gazel (52) ve Necla Melek (74) isimli iki kadını enkazdan sağ olarak çıkardı. Kurtarılan kadınlar sağlık kontrollerinin ardından hastaneye kaldırıldı ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden dokuz gün sonra, Hatay Antakya'da yabancı uyruklu Muna Dabul 204 saat, öğretmen Emine Akgül ise 201 saat sonra enkaz altından kurtarıldı. Adıyaman'da ise 17 yaşındaki Muhammed Enes Yeninar ve ağabeyi Baki Yeninar ile 18 yaşındaki Muhammed Cafer Çetin, 198 saat sonra enkazdan çıkarılarak hastaneye kaldırıldı. Bu olaylar, 1992 Erzincan depreminde 187 saat sonra kurtarılan hemşire Nurcan Eraslan'ı hatırlattı.
14 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası Hatay Antakya'da yaşanan yardım ve arama kurtarma çalışmalarında eksiklikler olduğu belirtiliyor. CHP Meclis üyesi Eren Erdem, bölgede ekskavatör ve vinç gibi önemli arama kurtarma ekipmanlarının olmadığını, çok az enkazda çalışma yapıldığını ve su bile bulunamadığını ifade ediyor. Depremzedelerden Nihat Okuyan, yardım araçlarının Hatay'ın girişinden geri gönderildiğini ve ulaşımın engellendiğini söylüyor. CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki ise yardımların yetersiz olduğunu ve bir sisteme oturmadığını belirtiyor.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında, enkaz altında kalan 61 yaşındaki Salman Aydemir, oğlu Osman Aydemir'in kepçe operatörü olarak katkı sağladığı arama kurtarma çalışmaları neticesinde 47 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Osman Aydemir, yıkılan apartmanın enkazında sesler duyduğunu ekiplere bildirdi ve kepçesiyle beton blokları kaldırarak kurtarma çalışmalarına yardımcı oldu. Salman Aydemir'e ilk müdahale enkaz altında yapılırken, eşi ise maalesef hayatını kaybetti.
8 Şubat 2023

Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen depremden 278 saat sonra, yıkılan Tolga Apartmanı'nın enkazında arama kurtarma ekipleri 45 yaşındaki Hakan Yasinoğlu'nu canlı olarak buldu. PAK, AFAD, CEKUT ve İstanbul İtfaiyesi gibi ekiplerin katıldığı yoğun çalışmalar sonucunda Yasinoğlu enkazdan çıkarıldı ve ilk müdahalesinin ardından Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi'ne götürüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yasinoğlu'nun bilincinin açık olduğunu ve ilk tıbbi müdahalesinin sahra hastanesinde yapıldığını bildirdi.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta bir TikTok kullanıcısının paylaştığı video, deprem sonrası arama kurtarma ekiplerinin ve enkaz altında kalanların yakınlarının, hayatta kalanları bulmak için umutla ve kararlılıkla çalışmalarını gözler önüne seriyor. Madencilerin de dahil olduğu ekipler ve yakınları, enkaz altında kalanların sesini duymak için sessizleşip dikkat kesiliyorlar. Bir ses duyulduğunda hemen harekete geçerek kurtarma çalışmalarına başlıyorlar.
9 Şubat 2023

Gaziantep'te, merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan depremin ardından yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları sürerken, Batıkent Mahallesi'ndeki Ayşe-Polat Sitesi enkazından ses alınması üzerine yoğunlaştırılan çalışmalar sonucunda 3 kişi sağ olarak kurtarıldı. Kurtarılan kişiler yaralı olarak ambulanslarla hastaneye sevk edildi. Arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Adıyaman'da yıkılan bir binanın enkazından 37 yaşındaki Sabit Babacan isimli kişi, 87 saat sonra yaralı olarak kurtarıldı. Enkaz kaldırma işlemleri sırasında bir gönüllü kepçe operatörünün dikkati sayesinde fark edilen Babacan, ANDA Arama Kurtarma Derneği ekiplerinin iki saatlik çalışması sonucu çıkarıldı ve hastaneye sevk edildi.
9 Şubat 2023

Habertürk muhabiri Mehmet Akif Ersoy, Hatay'dan canlı yayında yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki arama kurtarma ekipleri arasında 'birbirinin depremzedesine çökmeye varan rekabet' yaşandığını belirtti. Ersoy, ekiplerin kurtarma çalışmaları sırasında birbirlerinin üzerine giderek, kurtarılan kişileri kendilerinin çıkardığını iddia ettiğini ve bu durumun halk tarafından alkışlarla onaylandığını ifade etti.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve Adıyaman merkezde birçok bina yıkıldı. Adıyaman Valisi 28 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı, ancak arama kurtarma ekipleri henüz bölgeye ulaşamadı. Vatandaşlar enkaz altındaki yakınlarını kendi çabalarıyla kurtarmaya çalışıyor. Hastaneler dolu olduğu için birçok yaralı dışarıda beklemek zorunda kalıyor ve iletişim hatları kesik durumda.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrası Gaziantep'te yıkılan Ayşe-Mehmet Polat sitesinin müteahhidi Mehmet Ertan Akay, 'taksirle ölüme sebebiyet verme' ve 'imar kanununa muhalefet' suçlarından dolayı İstanbul'da gözaltına alındı. Gaziantep Başsavcılığı tarafından yakalama kararı çıkarılan Akay, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından Ataşehir'de yakalandı ve Gaziantep'e gönderilecek. Benzer bir durum Hatay'da yaşanan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi için de yaşanmıştı.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremde Hatay'ın Antakya ilçesinde yıkılan bir binanın enkazından 22 gün sonra 'Aleks' isimli Sibirya kurdu cinsi köpek kurtarıldı. Köpeğin sahibi Murat Arıcı'nın sesini duyması üzerine kurtarma ekipleri harekete geçti ve yaklaşık iki saat süren çalışmalar sonucunda köpek enkazdan çıkarıldı. Bitkin durumda bulunan Aleks, tedavi için Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) sahra hastanesine götürüldü. HAYTAP gönüllüsü Osman Polat, köpeğin genel sağlık durumunun iyi olduğunu ve kilo kaybettiğini belirtti.
1 Mart 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından, İsrail'den gelen arama kurtarma ekibi, Ebrar Sitesi enkazında sekiz yaşındaki Rıdvan Çakıroğlu isimli bir çocuğu canlı olarak buldu. Yoğun çabalar sonucu çocuk enkazdan çıkarılarak ambulansla hastaneye sevk edildi.
11 Şubat 2023
İşaretlediklerim