Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, Galata Projesi kapsamında yapılan ve halkın kıyı kullanımını engelleyen müdahaleleri eleştirdi. Ortaylı, özellikle bir lokanta gemisinin rıhtımı özel kullanımına ayırmasını ve halkın geçişini engellemesini 'haydutluk' olarak nitelendirdi. Türkiye'nin kıyı şeritlerinin sınırlı olduğunu ve nüfus artışıyla birlikte kıyıların daha da önem kazandığını vurgulayan Ortaylı, kıyıların halka açık olması gerektiğini savundu. Ayrıca, kıyılarda yapılaşmanın anayasal hükümlere aykırı olduğunu ancak bu durumun sıklıkla ihlal edildiğini belirtti.
21 Nisan 2024

Hayri Kozanoğlu, 1 Ocak 2024'ten beri 17.002 TL olan asgari ücretin yetersizliğini ve bu ücretle temel insani gereksinimlerin karşılanamayacağını vurguluyor. Ekonomi yetkililerinin 2025 başına kadar asgari ücrete zam yapılmayacağını tekrarladığını belirten Kozanoğlu, bu durumu meşrulaştırmaya çalışan zayıf mazeretlere dikkat çekiyor. Enflasyon oranlarının asgari ücretin satın alma gücünü ciddi şekilde düşürdüğünü ve bu durumun çalışanların yaşam standartlarını olumsuz etkilediğini ifade ediyor.
25 Haziran 2024

Geçen yılki genel seçimlerde ekonomik iyileştirmeler, asgari ücrette yüzde 50 zam, memur maaşlarında artış ve emeklilik haklarında iyileştirmeler gibi önlemlerle seçmenin desteği kazanılmıştı. Ancak bu yıl, Mustafa Yalçıner'e göre, benzer ekonomik teşviklerin sağlanamaması durumu söz konusu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin karşılıksız gelir kaynaklarına sahip olmadığını, deprem harcamaları ve emekli maaşları gibi büyük bütçe kalemleri nedeniyle ekonomik zorlukların arttığını ifade etmiştir. Yalçıner, bu durumu 'seçim rüşveti' dağıtılamaması olarak nitelendiriyor.
5 Mart 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, İstanbul'un Kartal ilçesindeki bir pazar yerinde vergi adaletsizliğine dikkat çekti. Baş, hükümetin vergi politikalarını eleştirerek, eskiden alınan vergilerin yol, su ve elektrik gibi hizmetlere dönüştüğünü, ancak şimdi bu hizmetler için ek vergiler alındığını belirtti. Ayrıca, dolaylı vergilerin halkın cebinden fark ettirmeden çalındığını ve büyük şirketlerin vergi ödemekten kaçındığını vurguladı.
28 Haziran 2024

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 arttığını ve turizm sezonunun başlamasıyla bu fiyatların daha da yükseleceğini belirtti. Kıymanın kilosunun haziran-temmuz aylarında 450-480 lira aralığında olacağını öngördü. Kasaplar Odası da yaşanan artışın bir yılda olması gerekenin iki ayda gerçekleştiğini ifade ederek yetkililerden önlem alınmasını istedi.
3 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kirada yüzde 25 artış sınırı uygulamasının süresini uzatmayı düşündüklerini açıklamasının ardından, konut sektörü temsilcileri bu sınırın piyasa gerçekliğinden uzak olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, konut fiyatlarındaki yükselişin ardından bu uygulamanın piyasanın gerçekliğini yansıtmadığını belirtiyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Koçak, ev sahiplerinin ya konutlarını satmaya başladığını ya da altı aydan kısa süreli kontratlar yaparak veya günlük ve haftalık kiralamalara yönelerek bu sınırlamaya tepki gösterdiğini aktarıyor.
27 Nisan 2023

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi maaş zamlarıyla vatandaşlara 'yalancı bir bahar' vadettiğini ve seçim sonrası Türkiye'nin 'kara kışa' sürükleneceğini iddia etti. Babacan, Türkiye'nin enflasyonla mücadele edecek politika ve iş bilen kadrolardan yoksun olduğunu, bu durumun devam etmesi halinde yoksulluğun artacağını ve temel gıda maddelerine erişimin zorlaşacağını belirtti. Ayrıca, iktidarın seçimler öncesinde ekonomiyi sağlam tutmak için döviz işlemlerine sınırlama getirdiği ve Merkez Bankası rezervlerini kullanarak dolar kurunu sabit tutmaya çalıştığına dikkat çekti.
22 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD'da yaptığı konuşmada ekonomik zorlukların geride kaldığını ve programın bedelini dar gelirliye ödetmeyeceklerini belirtti. Ancak, Şimşek'in açıklamalarına göre ekonomik sıkıntılar üç yıl daha sürecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şirketlerin zor durumda olduğuna dair dedikoduların yayıldığını ve bunun ahlaksızlık olduğunu söyledi. İlk altı ayda 600 firma konkordato ilan etmek için başvuruda bulundu.
12 Temmuz 2024

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 14 bin 542 TL'ye yükseldi. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak tanımlanıyor ve bu da 41 bin 651 lira oldu. Bu durum, asgari ücretle (11 bin 402 lira) geçinmeye çalışan milyonlarca kişiyi daha da zor duruma sokuyor.
25 Eylül 2023

Türkiye Su Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Lütfi Akca, Türkiye'nin su kaynaklarının nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeniyle azalabileceğini ve ülkenin su fakiri olma riskiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Türkiye'de kişi başına düşen su miktarının 1312 metreküp olduğunu ve bu değerin 2050'li yıllarda 1000 metreküpün altına düşebileceğini ifade etti. Özellikle Konya, Akarçay, Burdur, Gediz, Büyük Menderes ve Küçük Menderes havzalarında su kıtlığı yaşandığını vurgulayan Akca, tarımsal üretimde suya göre tarım tedbirlerinin uygulanması gerektiğini söyledi.
28 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün verilerine göre, küresel gıda fiyatları endeksi son 12 aydır düşüş gösterirken, Türkiye'de gıda fiyatları 32 aydır kesintisiz olarak artıyor. Türkiye'de faiz indirimine giden ve bu politikasını İslami temellere dayandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikaları, dünya genelindeki enflasyon trendlerinden ayrışıyor. Ayrıca, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaların kullanımı nedeniyle görsel iletişimci Mahir Akkoyun hakkında soruşturma başlatıldı ve suçlamalar arasında 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozma' bulunuyor.
7 Nisan 2023

Ünlü gastronomi eleştirmeni Vedat Milor, Türkiye'de gastronomi alanında ustalık zanaatının giderek azaldığını ifade ediyor. Gerçek ustaların emekli olması ve yerlerine yeni ustaların yetişmemesi, bu duruma örnek olarak gösteriliyor. Ayrıca, tarım ve hayvancılığın endüstriyelleşmesi ve büyük kentlere göç, yerel gastronomiyi olumsuz etkileyen diğer faktörler arasında yer alıyor. Milor, kaliteli ve özgün yemeklerin giderek daha zor bulunduğunu vurguluyor.
4 Mayıs 2024

Emin Çölaşan, devlet bütçesinin kötü durumda olduğunu ve emeklilere yapılan maaş artışlarının yetersiz kaldığını belirtti. Devletin bütçe açığını kapatmak için çeşitli mal ve hizmetlere zam yapacağını öne sürdü. Ayrıca, başıboş sokak köpekleri sorununun da gündemde olduğunu ve bu konuda hazırlanan yasa teklifinin Meclis'te olduğunu ifade etti. Sokak köpeklerinin sayısının bilinmediğini ve barınakların yetersiz olduğunu vurguladı.
19 Temmuz 2024

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadelede TL'ye değer kazandırmanın doğru bir yol olmadığını ve güçlü liranın ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti. Özilhan, makroekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini ve cari açık sorununun çözümü için geniş kapsamlı reformlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Ayrıca, sermaye girişlerinin rezervleri güçlendirmek için kullanılması gerektiğini vurguladı.
16 Haziran 2023

Türkiye'de restoran ve kafelerin yüksek fiyatlarına karşı müşterilerin tepkisi boykot çağrısına dönüştü. 20-21 Nisan tarihlerinde restoran ve kafelere gidilmemesi için çağrı yapıldı. Finansçı İris Cibre'nin başlattığı ve pek çok tanınmış ismin destek verdiği bu hareket, geniş bir kesim tarafından benimsendi. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, hem müşterilerin şikayetlerini haklı buluyor hem de restorancıları savunuyor, ancak yüksek fiyatların sorumluluğunu ekonomi yönetimine yüklemekten kaçınıyor.
20 Nisan 2024

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), haziran ayı için dört kişilik aile için açlık sınırını 10 bin 373 lira, yoksulluk sınırını ise 33 bin 789 lira olarak hesapladı. Ayrıca bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 13 bin 471 lira olarak belirlendi. Gıda fiyatlarındaki değişimler ve diğer yaşam maliyetleri bu hesaplamaları etkiledi.
27 Haziran 2023

Veysel Ulusoy, yüksek enflasyon oranlarının yanıltıcı olduğunu ve algı yönetimi aracı olarak kullanıldığını belirtiyor. Tarım Kanunu'nun 21. maddesine göre, tarımsal desteklerin gayrisafi milli hasılanın yüzde 1'inden az olmaması gerektiğini vurguluyor. Ancak, bu oranın yıllar içinde düşerek 2023'te yüzde 0.2'ye gerilediğini ifade ediyor. Ulusoy, tarımsal desteklerin yetersizliğinin ve üretim maliyetlerinin artmasının, gıda fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu savunuyor.
2 Haziran 2024

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul'da konut kira fiyatlarının yükselmesiyle bazı ev sahipleri ve emlakçıların kiraları açık artırma yoluyla vermeye başladığını belirtti. Bu durumun yaygın olmamakla birlikte şikayetlere konu olduğunu ifade eden Aşa, fahiş fiyat artışı ve fırsatçılık durumunda cezai işlem uygulanabileceğini ve şikayetlerin Ticaret Bakanlığı'na iletilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de enflasyon ve hayat pahalılığı artarken, konut kiralarındaki yıllık artış oranının %168 olduğu rapor edildi.
23 Ocak 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye'de ekonomik istikrarsızlığın ve hukuk sisteminin yetersizliğinin yabancı yatırımcıları nasıl etkilediğini tartışıyor. Honda, Volkswagen, LG, Ford, Chery, Saıc Motor, Skywell ve Great Wall gibi büyük şirketlerin Türkiye'deki yatırım planlarını iptal ettiği veya askıya aldığı belirtiliyor. Türk Lirası'nın değerli tutulması nedeniyle Türkiye'nin artık ucuz bir ülke olmadığı, ancak Türk halkının gelirlerinin Avrupa seviyesine ulaşmadığı vurgulanıyor. Ayrıca, meslek liselerinin durumu ve mavi yakalı iş gücü eksikliği gibi sorunlar da ele alınıyor.
12 Nisan 2024

Türkiye'de ekonomi yönetiminin uygulamaya koyduğu sıkılaştırma politikaları sonucunda krediye erişim zorlaşmış, borçlanma maliyetleri artmış ve kredi kartı kullanımının cazibesi azalmıştır. Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'in hem yurt içinde hem de yurt dışında yaptığı açıklamalarla bu politikaların sinyalleri önceden verilmişti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, dezenflasyonist politikaların üretim ve ihracat üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, iş dünyasının bu süreçte sabırlı ve azimli olacağını ifade etmiştir.
18 Mart 2024
İşaretlediklerim