Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilen Arap Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşü konusunda anlaşma sağlandı. 7 Mayıs 2023 tarihinden itibaren Suriye hükümet delegasyonlarının Arap Birliği toplantılarına katılımı yeniden başlatılacak. Ayrıca, Suriye meselesinin çözümünü takip etmek üzere bir takip komitesi kurulması kararlaştırıldı. Suriye'nin Arap Birliği üyeliği, 2011'deki iç savaş nedeniyle askıya alınmıştı.
8 Mayıs 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali sonucu duran Ukrayna tahıl ihracatının devamını sağlayan tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in anlaşmanın sürmesini isteyeceğine inandığını ifade etti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın anlaşmadan çekildiğini ve şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini açıkladı. Erdoğan, Putin ile telefon ve yüz yüze görüşmeler yapacağını duyurdu.
17 Temmuz 2023

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile Kahire'de bir araya geldi. Bu ziyaret, 2013 yılında Mısır'da gerçekleşen askeri darbe sonrası Türkiye'nin Mısır ile diplomatik ilişkilerini askıya almasından bu yana geçen 11 yılın ardından gerçekleşen ilk resmi ziyaret oldu. İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ve gelecekteki büyükelçi atamaları gibi konular görüşüldü. Ayrıca, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi'nin gelecekte bir araya gelmeleri ihtimali üzerinde duruldu.
18 Mart 2023

Türkiye ve Mısır, 2013 yılında yaşanan darbe sonrası kopan diplomatik ilişkilerini büyükelçi seviyesine çıkardı. İki ülke arasında son dönemde artan diplomatik temaslar sonucunda, Türkiye Mısır'a Salih Mutlu Şen'i, Mısır ise Türkiye'ye Amr Elhamamy'yi büyükelçi olarak atadı. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce darbecilere karşı takındığı sert tutumun yumuşaması ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girdiğini gösteriyor.
4 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın görüşmeleri sonucunda, doğrudan yatırım, savunma sanayii, enerji ve iletişim alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalandı. Anlaşmalar, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı ve Suudi Arabistan Yatırım Bakanı ile Baykar Genel Müdürü ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı tarafından imzalandı. Bu gelişme, Türkiye'nin yabancı yatırımcıları çekme ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmeye yönelik adımlarının bir parçası olarak görülüyor.
18 Temmuz 2023

Ukrayna'nın gelecekteki bir barış anlaşmasının temel ilkelerini belirlemek için başlattığı görüşmeler Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde başladı. Toplantıya 40'tan fazla ülke temsilcisi katılırken, Rusya davet edilmedi. Ukrayna'nın, Suudi Arabistan'ın uluslararası arenada artan ağırlığından yararlanarak barış için tarafsız ülkeleri yanına çekme arayışında olduğu belirtiliyor. Ukrayna, Rusya'dan işgal ettiği toprakların tamamını geri vermesini ve birliklerini Ukrayna topraklarından tamamen çekmesini talep ediyor.
6 Ağustos 2023

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bölgesel güvenlik konularını ele almak üzere Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen dörtlü savunma ve istihbarat toplantısına katıldı. Toplantıda, Suriye'deki güvenlik durumunun güçlendirilmesi, terör örgütleriyle mücadele ve Suriyeli mültecilerin geri dönüşü gibi konular görüşüldü. Taraflar, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılarını teyit etti ve bölgede istikrarın sağlanması için bu tür toplantıların devamının önemli olduğunu vurguladı.
25 Nisan 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Türkiye'ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında Erdoğan ile baş başa görüşmeler yapılacak ve iki ülke heyetleri arasında da görüşmeler gerçekleştirilecek. Görüşmelerde, Ukrayna savaşı ve 17 Temmuz'da sona erecek olan tahıl koridoru anlaşmasının geleceği ele alınacak. Rusya'nın anlaşmayı uzatma konusunda isteksiz olduğu belirtiliyor.
6 Temmuz 2023

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Türkiye'de bir gaz merkezinin 2024 yılında kurulmasını beklediklerini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Akım boru hatlarının hasar görmesinin ardından Türkiye'de gaz merkezi kurma teklifinde bulunmuş ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu teklifi desteklemişti. Rusya, projenin karmaşık ve zaman alıcı olduğunu belirtmiş ve Türk ortakların deneyim kazanmak için St. Petersburg'u ziyaret edeceklerini ifade etmişlerdir.
27 Aralık 2023

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna tahıl koridoru anlaşmasının durdurulduğunu ve Rusya'nın anlaşmaya ilgili şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini belirtti. Anlaşma, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlamak için Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla temmuz ayında imzalanmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın süresinin 17 Temmuz'da dolduğunu ve uzatılması için bir neden olmadığını savunmuştu. Rusya'nın itirazı, Türk ve Ukrayna tarafları ile BM'ye resmen bildirildi.
17 Temmuz 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 12 Şubat'ta Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaretin, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkileme ihtimali bulunuyor. Ziyaret sırasında, Rusya'nın Türkiye'ye ucuz doğal gaz teklifi gibi olumlu tekliflerin yanı sıra, S-400 hava savunma sistemlerinin ikinci partisinin satışı gibi konuların da gündeme gelmesi bekleniyor. Putin'in ziyareti, hem diplomatik manevralar açısından hem de Rusya'nın elindeki kozları kullanma becerisi açısından önemli görülüyor.
3 Şubat 2024

Milli Savunma Bakanlığı, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğe müdahale etmek üzere NATO Kosova Gücü'ne (KFOR) bağlı bir komando birliğini bölgeye gönderdiğini açıkladı. Kosova'da Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmiş ve bölgede tansiyon yükselmişti. KFOR ve Kosova polisi belediye binalarını korumak için tedbirler almış, çıkan arbedede 30 KFOR askeri yaralanmıştı. Türkiye'nin gönderdiği birlik, 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova'daki Sultan Murat Kışlasına intikal edecek.
4 Haziran 2023

Kremlin yetkilisi Sergei Kiriyenko, iç siyasetle ilgili yetkililere düzenlenen bir seminerde, Batı istihbarat teşkilatlarına karşı savunmasızlık endişeleri nedeniyle 1 Nisan'a kadar iPhone kullanmayı bırakmalarını söyledi. Toplantıya katılan bir kişinin ifadesine göre, yetkililere iPhone'ları ya atması ya da çocuklarına vermesi gerektiği belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, akıllı telefonların resmi işler için kullanılmaması gerektiğini, işletim sistemi ne olursa olsun akıllı telefonların şeffaf mekanizmalara sahip olduğunu ve resmi amaçlar için uygun olmadığını ifade etti.
21 Mart 2023

Almanya'da hükümet ortağı FDP'nin genel sekreteri Bijan Drij-Sarai, Türkiye'deki hükümetin Avrupa'dan çok uzakta olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından dünya genelinden yorumlar gelirken, Drij-Sarai Türkiye'nin AB üyelik sürecinin bitirilmesi gerektiğini ve Almanya'da yaşayan Türklerin seçim alışkanlıklarının entegrasyon politikaları açısından hayal kırıklığı yarattığını dile getirdi. Ayrıca Türkiye'nin otoriter bir çizgide ilerlediğini ve insan haklarının kısıtlandığını, ekonominin kötü durumda olduğunu belirtti.
30 Mayıs 2023

Japonya, Rusya'nın saldırıları sonucu ekonomik zorluklar yaşayan Ukrayna'nın 7,8 milyar yen (60 milyon dolar) tutarındaki borcunu erteledi. Japonya Dışişleri Bakanlığı ve Ukrayna Maliye Bakanı arasında yapılan görüşmeler sonucunda, borcun Haziran 2027'den itibaren 10 taksit halinde ödenmesi kararlaştırıldı. Japonya, G7 ülkeleri ve uluslararası toplumla işbirliği yaparak Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceğini açıkladı.
18 Ocak 2023

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yıllığında nükleer silah stoklarının arttığını ve jeopolitik ilişkilerin bozulmasıyla devletlerin nükleer cephanelere yatırım yaptığını belirtti. Dünya genelinde dokuz ülkenin elinde toplam 12 bin 512 nükleer savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor. Soğuk savaş sonrası dönemdeki kademeli düşüş trendinin sona erdiği ve özellikle Çin, Rusya, Pakistan, Kuzey Kore ve Hindistan'ın stoklarına yeni başlıklar eklediği gözlemleniyor. Rusya ve ABD'nin nükleer silah sayısı dünya toplamının neredeyse yüzde 90'ını oluşturuyor.
13 Haziran 2023

Rusya, kendi Vikipedi benzeri çevrimiçi ansiklopedisi Ruwiki'yi hayata geçiriyor. Ruwiki'nin beta testi 2023'ün ortalarında başladı ve şu anda Vikipedi'nin Rusça bölümünden daha fazla makale içeriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, projeye 2022'nin ortalarında onay verdi. Özellikle Ukrayna'nın işgalinden sonra Rusya'nın bağımsız platformlara olan baskısı arttı ve Vikipedi'ye Ukrayna işgaliyle ilgili içerikler nedeniyle para cezaları uygulandı, ancak platform henüz yasaklanmadı.
15 Ocak 2024

Reuters'ın haberine göre, Suudi Arabistan gayrimüslim diplomatlar için Riyad'da içki dükkanı açmayı planlıyor. Müşterilerin bir mobil uygulama üzerinden kayıt yaptırması, dışişleri bakanlığından izin alması ve aylık kotalara uyması gerekecek. Dükkan, büyükelçiliklerin ve konsoloslukların bulunduğu diplomatik bölgede açılacak. Suudi Arabistan'da içki tüketimi yasak olup, cezaları ağır; bu nedenle içkiye erişim genellikle diplomatik posta veya karaborsa yoluyla sağlanıyor.
24 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir dizi bakanla birlikte resmi bir ziyaret için Mısır'a gitti. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi tarafından resmi törenle karşılanacak olan Erdoğan, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. Bu ziyaret, 2013'teki darbe sonrası gerilen Türkiye-Mısır ilişkilerinde son yıllarda yaşanan yumuşamanın bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Erdoğan, daha önce Sisi ile aynı masada bulunmamak için çeşitli uluslararası toplantılara katılmamıştı, ancak 2022'nin sonunda iki lider arasında bir yakınlaşma yaşanmıştı.
14 Şubat 2024

Irak Başbakanı Muhammed Sudani, Suriye ile Türkiye arasında uzlaşma ve diyalog zemini oluşturmaya çalıştıklarını açıkladı. Sudani, Suriye'nin güvenliğinin Irak'ın güvenliği ve istikrarı anlamına geldiğini belirtti. Ayrıca, Suudi Arabistan ve İran arasında yakınlık kurulmasında Irak'ın aktif bir rol üstlendiğini ve benzer bir rolü Türkiye ve Suriye arasında da üstlenmeye çalıştıklarını ifade etti. Sudani, Erdoğan ve Esad ile bu konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini ve yakında bazı adımlar atılacağını söyledi.
1 Haziran 2024
İşaretlediklerim